Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Jappie88

Staking bedrijf in 2018

Recommended Posts

Mijn bedrijf is gestopt in 2018, op de balans stond nog een auto en die is verkocht aan prive voor de gemiddelde prijs op de anwb koerslijst. Dit is ook het enige op de balans. Geen voorraden / geen lijfrijnte of andere goodwill zaken of spullen. Altijd gewerkt op prive PC en dus ook geen zakelijke spullen, puur uren gemaakt.

 

Zou voor mijn beeldvorming graag weten hoe dit weggeboekt moet worden, voor 2018 is er nog gewoon een winst gemaakt en daarnaast is het bedrijf dus gestaakt aan het eind van 2018.

 

Maak ik hiervoor een memoriaal boeking? 
Moet ik voor 2018 nog afschrijven? Of de totale waarde meenemen naar stakingswinst?

Heb een verkoopfactuur aangemaakt  en de btw al afgedragen in het laatste kwartaal, heb hiervoor een boeking gemaakt dat het verkoopbedrag naar prive is onttrokken (net als andere geld opnames van zakelijk naar prive)

 

De balans:

 

210 transportmiddelen beginwaarde op balans 15056,98

215 totaal afschrijving transportmiddelen tot nu toe 4598.38 (zou normaal 2411.40 afschrijven voor 2018, 3e jaar 20% (1e jaar was niet volledig))

 

Huidige waarde voor verkoop en evt. afschrijving 2018 15.056,98 - 4598,38 = 10458,60

 

Verkoop auto naar prive 12000 incl btw (9917,36 excl / 2082.64 af te dragen btw)

 

Als je nog wat info nodig bent, laat het even weten.

 

Dank voor het advies!

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Jappie,

 

Voor je boekhouding en aangifte is het wel goed om alles netjes af te  ronden. Zolang de auto in gebruik is geweest schrijf je erop af, ook in het jaar van staken.
Dan eindig je op een boekwaarde. En het verschil tussen die boekwaarde en de verkoopwaarde is het verlies (of winst) bij verkoop activa.
In je aangifte kun je dat ook aangeven. het is niet logisch om de boekwaarde van begin 2018 te verrekenen met de opbrengst van de verkoop aan prive  op 31-12 dan ga je iets als verlies op verkoop activa boeken terwijl het gewoon reguliere afschrijving is.

Onder de streep maakt het niks uit qua hoogte van de (stakings)winst, maar het is nuttig om je boekhouding zo netjes mogelijk af te wikkelen, dat scheelt als je ooit controle zou krijgen weer wat puzzelwerk hoe je de auto ook alweer hebt afgehandeld in het stakings jaar..
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duidelijk,

 

Nu is door het maken van de verkoopfactuur reeds de btw afgedragen via kwartaalaangifte en het bedrag al geboekt als betaling vanaf prive naar zakelijk.

verkoopfactuur geboekt op een aparte grootboekrekening die daardoor -12k kwam te staan en de btw werd berekend door snelstart voor de aangifte.

 

Zegmaar

 

Verkoopfactuur (9917,36 excl / 2082.64 af te dragen btw) 12.000 incl. BTW

Heb hem nu voor het betalen van de BTW als betaald geboekt via KAS 

Grootboekrekening KAS staat nu op -12000

 

Die 12k schuld (nog te betalen van prive  aan zakelijk) heb ik vervolgens uit de grootboekrekening KAS geboekt(Deze grootboekrekening staat op de kolommenbalans nu op -12k) en weggeboekt bij de prive opnames omdat ik het bedrag aan het bedrijf moet betalen. Waarschijnlijk hoeft dit laatste niet of moet dit anders? Omdat de 12k op de stakingswinst berekend moet worden.


Ik heb dit zo gedaan omdat ik via een memoriaal boeking niet een verkoopfactuur kon wegboeken. Omdat als je een factuur inboekt je dit via een balans rekening moet betalen. (KAS/BANK)

 

Voor mijn gevoel is het niet correct als de verkoop van de auto eerst op de kolommenbalans naar voren komt als winst over dit boekjaar, en daarna nog eens bij de stakingswinst wordt gedaan. Dat zou voor mijn gevoel namelijk dubbelop zijn. Voor mijn  gevoel moet je op de balans enkel een verhoging van de af te dragen btw en de afgedragen btw zien. En daarna wordt het bedrag excl. BTW meegenomen naar de staat voor de stakingswinst waar je hem wegstreept tegen de huidige boekwaarde en daar een boekwinst / verlies overblijft waarop je vervolgens de MKB winstvrijstelling toepast en het resultaat is de stakingswinst (minus stakingsaftrek). Wat bij mij dan waarschijnlijk op 0 of nihil komt 😂 (nog niet berekend)

 

Heeft iemand de gouden tip hoe ik dit moet wegboeken?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept