Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Reuver4

Iets uitgevonden? En verder??

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik heb iets uitgevonden waarvan ik denk dat het op de markt zou moeten... Met welke instantie kan ik hierover (in geheimhouding) praten?

 

Kan iemand mij verder helpen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

IN de meeste Syntens vestigingen wordt een uitvindersspreekuur gehouden waar je met een adviseur kunt bekijken of het wat is. Oa kun je in de octrooidatabase kijken of er al zoiets bestaat.

Verder de NOVU (zie website), ID-NL (idem) en via uitvinders.pagina.nl kom je een heel eind.

 


drs. Bernd W. Mintjes

Maxwell Group (van idee naar onderneming)

 

Kapitaaltrein bijeenkomsten over risicokapitaal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb iets uitgevonden waarvan ik denk dat het op de markt zou moeten...

Ben je inderdaad al in de verkoopfase terechtgekomen of moet je eerst nog onderzoek (octrooi & technisch & markt) doen? Either way, ik zou eens met de www.novu.nl gaan praten. Die helpen je graag verder.


"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kanban

Ik zou eens even (voordat je een richting uitgestturd bent) iets specifieker zijn over de status van je idee! Wat je zelf denkt er mee te willen doen mocht het marktpotentie hebben. Maar allereerst is het zeer nuttig om eens een orrienterend octrooi-onderzoek te doen. Dit kun je tot op zekere hoogte zee goed zelf doen. Het kost alleen wat tijd. Je kunt eens even kijken wat er op het gebied van jou uitvinding al geoctrooieerd is. Misschien ken je het niet, en is het inderdaad niet (in Nederland) op de markt.

 

Voor informatie over zelf octrooionderzoek doen verwijs ik je naar https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=26;action=display;threadid=601

 

Succes,

 

Evert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je een idee hebt, is het verstandig om zelf eerst even wat huiswerk te doen. Wij noemen dat "3 x O + O". Het staat voor een drietal onderzoeken t.w. octrooionderzoek, marktonderzoek, technisch onderzoek (incl. prototyping). De vierde "O" staat voor de aanzet tot een ondernemingsplan. Geen dik boekwerk, maar een aantal A4-tjes met relevante informatie over de "3 x O" en een stuk eigen visie. Als NOVU zijn wij altijd bereid te assisteren. Maandelijks organiseren wij de cursus "Van idee tot markt". In één dag krijg je alle info om zonder kleerscheuren met je idee verder te gaan. Op deze cursus zijn ook niet NOVU leden van harte welkom!

 

Wouter Pijzel, NOVU

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kanban

Die eerste assistentie kan ook erg goed via het forum geleverd worden Wouter! Een wervingsactie voor de Novu is prima maar niet hier. Ik ben erg nieuwsgierig naar een uitgebreidere formulering van het mooie O-verhaal!

 

Veel onervaren mensen weten niet waar te beginnen met een octrooi-onderzoek (inmiddels wel), marktonderzoek of businessplan.

Ik daag je dan ook hierbij uit iets meer van je expertise, uit idealistisch oogpunt, vrij te geven (sluit mooi aan bij de missie van de Novu toch?)

 

Het forum is geen directe verwijzing naar een andere lokatie (bijvoorbeeld Weesp) maar een antwoord op vragen en het delen van ervaring!

 

Laat maar eens horen!

 

Evert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het hebben van een idee op zich is niet zo bijzonder. Het wordt pas leuk als je van het idee een vinding weet te maken. Dat gaat met de drie cruciale onderzoeken en de aanzet voor een ondernemingsplan (3 x O + O). Hierbij enige uitwerking. Octrooionderzoek gaat prima met esp@cenet. Begin echt met dit onderzoek en niet met bijvoorbeeld technisch onderzoek of marktonderzoek. Als je al bedrijfsmatig werkt kan je het onderzoek ook uitbesteden bij speciale medewerkers van Syntens. Deze speurneuzen zijn door het Bureau I.E. opgeleid.

Niets gevonden betekent helaas niet dat er niets is. Bij het technisch onderzoek hoort ook het maken van een proto. Met zo'n proto in de hand lopen gesprekken met marktpartijen en informals een stuk prettiger. Via artikelen en op korte termijn ook via onze site maken wij informatie over proto's toegankelijk voor een ieder. Voor de goede orde de NOVU is geen commerciele instelling, zoals de moderator bedekt ventileerde, maar wil produktontwikkelaars en uitvinders tegen zo min mogelijk kosten ondersteunen tijdens het complexe traject van idee tot markt. Het is absoluut niet noodzakelijk om van de vereniging lid te zijn als men vragen heeft.

Het marktonderzoek is goed onder te brengen bij studenten in het kader van een stage of het afstuderen. De ervaringen met studenten zijn uitstekend. Vraag geen mening aan vrienden en kennissen want die vinden alles prachtig! Op het gebied van het ondernemingsplan verwijs ik graag naar de vele informatie over dit onderwerp die via dit forum te vinden is. Overigens is het echt niet nodig van zo'n OP een dik boekwerk te maken. In een A-4tje of 10 kan alles staan: de 5 P's, een SWOT analyse, een K/B overzicht en een liquiditeitsoverzicht. Ik hoor het wel als er meer toelichting nodig is!

 

Wouter Pijzel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kanban

Bedankt Wouter voor je heldere uitleg.

 

Ennuh even voor de goede orde:

 

Voor de goede orde de NOVU is geen commerciele instelling, zoals de moderator bedekt ventileerde

 

Ik heb nooit beweerd dat de NOVU commercieel zou zijn. Er is echter een lidmaatschap nodig om van de uitgebreide expertise gebruik te kunnen maken. En aan verdekte informatieverschaffing doen we in dit forum al helemaal niet. Dat zou de missie van dit project ernstig in gevaar brengen.

 

Verdekte promotie houd ik daarom ook in de gaten.

 

Groet,

 

Evert Lemmens

 

Ps. Als mensen een idee hebben maar niet de skills hebben zelf een prototype ervan te bouwen, hoe kunnen ze dan het beste te werk gaan?

Misschien een nieuwe topic hierover openen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als mensen een idee hebben maar niet de skills hebben zelf een prototype ervan te bouwen, hoe kunnen ze dan het beste te werk gaan?

 

En geen geld ook zeker? Want als ze wel wat geld te besteden hebben dan zijn er natuurlijk uitstekende proto-bouwers in Nederland.

 

Geen geld, geen skills, maar wel een proto? Tsja, er zijn natuurlijk vele makkelijke "keukentafel" technieken, maar die moet je dan wel kennen. En je moet toch op zijn minst 2 handen hebben... ;D

 

Ik weet eigenlijk niet of er hierover boeken zijn of sites... zou wel een goed idee zijn.

 

Groetjes, Salvador


"Eureka!" is niet de meestgehoorde kreet die voorafgaat aan een uitvinding, maar: "Hmmm... dat is raar".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kanban

Dit is inderdaad een gebied waar ik nog weinig mee te maken heb gehad. De vele vindingen die ik de revu heb zien passeren zijn erg uiteenlopend wat betreft prototype. Mensen bouwen soms zeer mooie voorbeelden waar anderen met hun surprise van sinterklaas komen aanzetten.

 

Iemand ervaring met prototypen bouwers (ze zijn er wel: google-prototype bouwen, of op innovatie.pagina.nl)

 

Evert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iemand ervaring met prototypen bouwers (ze zijn er wel: google-prototype bouwen, of op innovatie.pagina.nl)

Evert

 

Dit is inderdaad een vraag die ik ook heel vaak hoor. Maar het antwoord (ondanks heel veel veldwerk) moet ik jullie helaas schuldig blijven.

 

MAAR ..... misschien dat je tijdens Investeren in knowhow – van uitvinding naar succesvolle marktintroductie (een evenement van de BIE) hieraan aandacht wordt besteed !?!


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat protobouw betreft het volgende goede nieuws: Op 21 november organiseert het BIE haar jaarlijkse seminar. Dit jaar gebeurt dat samen met de NOVU. De organisatoren hebben Reinout Meltzer gevraagd om kennis over te dragen over prototyping. Dit gebeurt in de workshop "Een prototype is meer dan een prototype" Het verhaal hebben wij gehoord. Prima als algemene orientatie. Er zal zeker gelegenheid zijn om vragen te stellen en dieper in de materie te duiken. Ook de laatste uitgave van het vakblad Vindingrijk (NOVU) bevat een mooi artikel over prototyping van de hand van Meltzer. Hij is echt een specialist op dit terrein.

 

Wouter Pijzel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook ik heb een idee om een bepaald product op de markt te brengen, het probleem is echter dat ik geen idee heb waar te beginnen. Ook weet ik niet hoe dit produkt gemaakt moet worden......en nu.......wie kan me verder helpen??

Share this post


Link to post
Share on other sites

retaromi, je stelt exact dezelfde vraag als Reuver4, heb je écht helemaal niets aan de antwoorden op Reuver4's vraag?

Share this post


Link to post
Share on other sites

NOVU, ID-NL, Syntens, allemaal opties. Kun je iets meer vertellen over wat voor soort product, op welke markt, en wat er gemaakt moet worden? Dan is je vraag misschien concreter te beantwoorden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoals je zult begrijpen kan ik niet al teveel erover zeggen.... het gaat eigenlijk om een soort toepassing. Net zoals bijvoorbeeld zeep, zeep is uitgevonden om iets schoon te maken.....

Ik weet niet of je met dit antwoord iets kunt, maar zoals bijv. in het aangegeven voorbeeld zou ik dus ook al niet weten hoe ik zeep moet maken? Dus waar begin ik nu eigenlijk? Ik heb nl al een formulier aangevraagd bij id-nl voor een beoordeling maar daarin staat dus:

 

de indiener moet wel aangeven op welke wijze een vinding gerealiseerd kan worden

 

en hier loop ik dus al vast!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maar is het iets technisch, iets chemisch, iets bouwkundigs, iets programmeertechnisch? Zonder je concept uit de doeken te doen, kun je meer over de manier van produceren vertellen? Je hebt in je omgeving niemand (via via) die je hiermee zou kunnen helpen? Wat heb je eigenlijk, een volledig nieuwe oplossing, een nieuwe werkwijze, of een verbeterd product of werkwijze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het betreft iets chemisch en over de manier van produceren weet ik dus echt helemaal niets, ik kan dit ook echt niet in mijn omgeving gaan bespreken zonder slapende honden wakker te maken.....helaas....

Het betreft een volledig nieuwe toepassing.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik kan dit ook echt niet in mijn omgeving gaan bespreken zonder slapende honden wakker te maken.....helaas....

 

Sorry retaromi, maar dit lijkt me dus echt onzin. Er zijn echt wel mensen die je kan vertrouwen. Sterker nog, het stelen van een idee en er ook daadwerkelijk iets mee doen is veeeeel moeilijker dan je denkt.

 

Ga eens naar de NOVU en bespreek je idee daar, ik ben er absoluut van overtuigd dat ze je idee niet zullen stelen.

 

Als je geen actie gaat ondernemen dan blijft je vinding bij een droom.


HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Retaromi ……………en andere troubleshooters!!!! ;D

Het probleem waar je me zit is niet nieuw, je idee mogelijk wel! ???

 

Vanwege de mogelijke nieuwheidschadelijkheid vind ik het verstandig dat je jouw idee nog even niet in de openbaarheid brengt. Naast het gevaar van plagiaat kun je hiermee de rechten op een eventueel octrooi verliezen, omdat volgens de octrooiwet je vinding naast inventief en toepasbaar ook nieuw moet zijn. ;)

 

Echter:

Zoals je zelf ook aangeeft, heb je een idee: “om een bepaald product op de markt te brengen”. Je probleem is tegelijkertijd dat je geen idee hebt: “waar te beginnen” en “hoe dit product gemaakt moet worden”…………. Je hebt dus eigenlijk (nog) NIETS. :o

 

Als je niets doet blijft je idee ook niets! 8)

 

“waar te beginnen”:

Een IDEE (in je hoofd) is zoals gezegd dus nog niets en kan pas beoordeeld worden en waarde krijgen als je het toetsbaar en tastbaar maakt. Aan de hand van concrete uitvoeringsvormen is het verstandig in ieder geval de rechtspositie (juridisch), de technische uitwerking (functioneel) en het marktpotentieel (commercieel) te onderzoeken.

De resultaten uit de onderzoeken bepalen mede of je kunt spreken van een VINDING, ofwel je een unieke oplossing biedt voor een (h)erkende behoefte. Indien jij de intellectueel eigenaar bent van de vinding kun je het gebruik-, productie-, dan wel verkooprecht verkopen, licentiereen of exploiteren.

Voor exploitatie zal de vinding eventueel beschermd en verder tot een PRODUCT uitontwikkeld moeten worden, wil de MARKT er iets mee kunnen. ::)

 

Terugkomend op jouw probleem van geheimhouding, welke niet nieuw is!

Veel uitvinders zijn je al voorgegaan in dit traject van idee tot markt. De meeste van deze uitvinders (± 1000 leden) zijn verenigd bij de Nederlandse Orde Van Uitvinders, kortweg de NOVU. Deze beroepsvereniging voor uitvinders van uitvinders in de Benelux is aangesloten bij de “International Federation of Inventors' Associations” (IFIA), en adviseert en ondersteund haar leden uitvinders al meer dan 10 jaar bij het op de markt brengen van hun ideeën.

In het huishoudelijke reglement van de NOVU is een geheimhoudingsclausule opgenomen, waarvoor elk nieuw lid tekent bij aanmelding bij de vereniging. Bij de NOVU worden dus geen “slapende honden wakker gemaakt” …… en “ideeën gestolen”. :-X

 

Ik begrijp dat het internet niet het geschikte medium is voor het vrijgeven van nieuwheidschadelijke ideeën. Mijn advies is daarom vrijblijvend contact op te nemen met mij bij de NOVU voor een vertrouwelijk gesprek, en dit higherlevel technostarters forum vervolgens te (blijven) informeren over je (be)vindingen. ;)

 

 

Indien je dit ook een goed IDEE vindt, hierbij mijn contact gegevens:

 

Jasper Vlasblom (Nederlandse Orde Van Uitvinders, NOVU)

 

Tel:   +31 (0)294 - 232862

Mail:   j.vlasblom@novu.nl

Web:   www.novu.nl

 


Jasper Vlasblom

 

Nederlandse Orde Van Uitvinders (NOVU)

Nieuwstad 100

1381 CE Weesp

Tel.: +31 (0)294 - 232862

Fax.: +31 (0)294 - 233665

Share this post


Link to post
Share on other sites

Djeezzz ... daar vraag je me wat.

Volgens mij:

 

NOVU is gericht op uitvinders. Begeleidt gehele traject van patenten, toetsen of er een markt is. Dus van idee, naar product, naar markt.

 

ID-NL is niet gericht op uitvinders, maar meer op een businessconcept. Daar hoef je niet persé een uitvinder voor te zijn. Gaat veel meer in op de financieringskant. Maar wat financiering betreft heeft Novu ook een pool.

 

Ehhhh ... Jasper (NOVU) en Egbert (ID-NL) ?!?!


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Over de NOVU heb ik in mijn voorgaande reactie al het een en ander uitgelegd, maar nogmaals kort samengevat:

- Rechtsvorm: Beroepsvereniging van uitvinders voor uitvinders.

- Kosten: Eenmalig lidmaatschap per jaar.

- Doelstelling: Onafhankelijk en non-profit adviseren en ondersteunen op o.a. juridisch, technisch en commercieel gebied, van uitvinders en productontwikkelaars bij het op de markt brengen van hun ideeen.

- Activiteiten:

Kennisoverdracht, netwerken en matchen.

Centraal aanspreekpunt voor uitvinders, bedrijven en overheid.

Advies en ondersteuning via spreekuren, e-mail en telefoon.

Uitgeven magazine "Vindingrijk".

Cursussen o.a. "van idee tot markt", "octrooizoeken", "prototyping".

Organiseren themabijeenkomsten interresant voor uitvinders, product ontwikkelaars, marketeers, investeerders.

- Zie ook www.novu.nl.

 

Het ID-NL bestaat uit meerder afdelingen met verschillende activiteiten.

Het beste kun je even op hun website gaan kijken: www.id-nl.com

 

 

De verschillen zijn globaal:

De NOVU is een onafhankelijke non-profit belangenvereniging voor uitvinders en het ID-NL is een kennis- en productmakelaar, met als belangrijkste activiteit het (helpen) commercialiseren van uitvindingen met als doel winst te maken. Bij de NOVU staat de uitvinder centraal en bij het ID-NL de uitvinding.

 


Jasper Vlasblom

 

Nederlandse Orde Van Uitvinders (NOVU)

Nieuwstad 100

1381 CE Weesp

Tel.: +31 (0)294 - 232862

Fax.: +31 (0)294 - 233665

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kanban

Mooie uitleg......ken ik me helemaal in vinden!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 178 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept