Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Buunky

rechten en plichten eenmalige incasso

Recommended Posts

Ik ben momenteel allerlei betalingsmogelijkheden aan het onderzoeken, maar ik loop echter vast bij de eenmalige incasso.

Ik wil namelijk weten wat de rechten en plichten zijn van een ondernemer als hij gebruik maakt van deze betaalmethode. Wanneer mag bijvoorbeeld de klant zijn incasso weer terugstorten? Hoe kan ik als ondernemer voorkomen dat dit gebeurd en dat ik dus zo mijn geld misloop?

Zijn er ook juridische stappen mogelijk als mij dit overkomt en moet ik eventuele zaken vastleggen in mijn leveringsvoorwaarden?

 

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op de site van Nederlandse Vereniging van Banken, alsmede op de site van de meeste banken kun je veel informatie vinden over incasso en de bijbehorende rechten en plichten. Daarnaast kan jouw bank de broodnodige toelichting verschaffen.

 

Een bank zal doorgaans bij een eenmalige incassoopdracht niet eenvoudig meewerken aan terugstorting.

 

Indien een klant onverhoopt voor elkaar krijgt dat zijn eenmalige incasso wordt teruggestort dan betekent dit dat de klant zijn verplichtingen uit de met jou gesloten overeenkomst niet nakomt. Alsdan geldt dat jij als leverancier nakoming zult moeten vorderen en bij gebreke daarvan het incassotraject zult moeten bewandelen.

 

In je leveringsvoorwaarden kun je natuurlijk het één en ander regelen met betrekking tot de incasso en de daaraan verbonden kosten.


jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Buunky,

 

Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Zelf liep ik met dezelfde vraag die jij had. Gaat het om kleine of grote bedragen? B2C of B2B?

 

Zelf krijg ik te maken met bedragen van 100 - 250 euro en ga ik leveren aan consumers. Om het bestel en productieproces zo snel mogelijk te laten verlopen (alles klaar binnen 48 uur) is het jammer als ik eerst op geld moet wachten. Maar bij een eenmalige machtiging ben ik echter bang tegen mensen aan te lopen die maar geen afscheid van hun geld kunnen nemen.

 

Ik ben benieuwd naar jouw situatie en voor welke betaalmethode je kiest.

 

Edward: Bedankt voor de link, ik ga eens neuzen.

 

Groet, Nathan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik had verwacht dat er bij een eenmalige incasso veel meer haken en ogen zaten, maar aan jouw antwoord te zien Edward kan ik als ondernemer al mijn voorwaarden vastleggen en zo het risico verminderen.

 

Ik zal aan de hand van jou tip nog meer informatie zoeken bij NVB. Ik zal dan wel een rapportage van mijn bevindingen aan jou maken Nathan ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik onderzoek de betalingsmethodes om de klant straks de keuze te geven in de manier van betalen die hij of zij fijn vindt. Die manieren moeten voor de klant makkelijk zijn, maar het is ook van belang dat wij geen risico lopen en geen rompslomp aan papierwerken hebben.

 

Nu ik contact heb gehad met de Rabobank het hele gebeuren rond de eenmalige incasso een stuk helderder geworden. De klant heeft bij een eenmalige incasso / machtiging geen recht tot storneren, dat doet de bank. Maar de bank doet dit alleen wanneer de klant onvoldoende saldo op de rekening heeft staan of als de rekening van de incassant opgeheven is.

 

Wel moet je als ondernemer een goede status hebben bij de bank en minimaal 1 jaar een rekening hebben lopen. Maar deze eisen werden ook al beschreven in het topic waar jij naar verwees, Nathan. Net zoals dat er een financiële controle wordt uitgevoerd a.d.v. het Bureau Krediet Registratie.

 

Aangezien het aantal orders en orderbedragen is dit een goedkope en volgens mij een veilige betaalmethode. Wij zullen dit waarschijnlijk toepassen naast iDEAL en betalen onder rembours.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 311 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept