Jump to content
BeavanVl
Verberg

Stoppen als DGA en elders werken

vraag

Wij zijn echtpaar met een BV, beiden 50% aandelen en beiden werkzaam in de BV en dus DGA. Dit gaat al 30 jaar goed maar door corona kampen wij  sinds maart met een omzetverlies van 98% (reisbranche). We redden het tot nu toe maar als dit tot ver in volgend jaar voort duurt zijn de reserves op. De hoogste kosten zijn onze eigen salarissen - vor 2021 moeten wij die drastisch  gaan verlagen. We zijn bekend met de fiscale mogelijkheden  waarbij het gebruikelijk loon naar beneden mag zonder contact met de Belastingdienst. Op dit moment geldt dit alleen nog maar voor 2020 trouwens. Zelfs dan zijn twee gereduceerde salarissen te veel, ook operationeel  is twee teveel in de huidige situatie van semi-winterslaap. Eén partner overweegt nu om elders te gaan werken zolang deze situatie voortduurt.  Gezien de definitie  van DGA (grootaandeelhouder en werkzaam bij BV) is de vraag of deze partner volledig moet stoppen met zijn werkzaamheden. Of is het toch mogelijk om als DGA part-time bij de BV te blijven werken en part-time elders? Of is het zelfs raadzaam om de aandelen over te dragen/ te verkopen aan de partner die in de BV blijft werken, mede omdat een faillissement niet uitgesloten kan worden als reizen tot ver in 2021 niet herstart.  Dank.

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 1
 • Rate this answer

Gebruik je momenteel de formule van de Belastingdienst om je DGA-salaris voor 2020 te verlagen? Want als je omzet 98%, maar je naar rato je salaris verlagen. Maar zoals ze stellen kun je het salaris niet verlagen als het vervolgens nodig is om geld te onttrekken aan de vennootschap in de vorm van een lening, rekeningcourantschuld of dividend. Voor 2021 gelden waarschijnlijk weer de gewone regels. Ik kan me zo voorstellen dat als er geen omzet, klanten, acquisitie of wat dan ook plaats vind, dat het op zich niet moeilijk zal zijn om aan te tonen dat een salaris van 5.000 euro of lager gebruikelijk. Mocht je er niet zeker van zijn, kun je altijd om even bij de fiscus vragen om een verlaging. Als je verder geen baten meer hebt (en het liefst geen schulden ;)), zou je kunnen overwegen om een turboliquidatie voor te bereiden.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 117 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept