Jump to content
Hardwerken
Verberg

Banksaldo eenmanszaak en omzetten naar BV

vraag

Ik heb een eenmanszaak die geruisloos wil omzetten naar een B.V. per 01-01-2021 maar er zijn een aantal zaken waar ik niet goed uit kom. Over 2020 zal ik nog flink wat inkomstenbelasting moeten betalen. Dit geld is er wel, maar staat nog op de bedrijfsrekening. Ik wil nu dus eigenlijk van het banksaldo nog geld afhalen voordat ik de eenmanszaak omzet naar een B.V., maar het liefst wel 2021 geheel als B.V. draaien gezien de fiscale voordelen.  Het geld is wel in 2020 (en daarvoor) verdiend. Na veel lezen is me nog steeds niet duidelijk hoe dit dan het beste kan. 

 

1) Kan ik de B.V. per 01-01-2021 oprichten met een banksaldo dat anders is dan het daadwerkelijke saldo op die datum was? M.a.w, nu nog geld overmaken naar mij privé zoals ik voorheen altijd deed?

2) Als 1 niet kan, is het dan mogelijk de B.V. op te richten met een privé vordering? In dat geval start de B.V. dus met een schuld aan mij privé. Op die manier kan ik het vrij uit de B.V. halen en gebruiken voor de inkomstenbelasting. Klopt dat?

 

3) Verder is het zo dat ik nu per maand inkomstenbelasting betaal over 2021 op basis van een voorlopige aanslag. Deze kan ik nu ook het beste per direct stopzetten omdat ik straks per 01-01-2021 eigenlijk in loondienst ben en de B.V. dus moet afdragen in plaats van ik privé. Is dat correct? 


Als het allemaal niet mogelijk is ben ik denk ik genoodzaakt de omzetting per 1 maart te doen en voor de tijd het geld over te maken. Dit zou echter fiscaal wel nadeliger zijn over januari-februari, dus daar gaat mijn voorkeur niet naar uit. 

 

 

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

1. Nee, want

2. Ja, maar maximaal de hoogte van de IB schuld tm 2020 +5% afronding van het in te brengen eigen vermogen

3. Lijkt me logisch


JoostRietveld.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 214 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept