Jump to content
TwanAnalist
Verberg

Vragen over omzetting eenmanszaak naar holding bv

vraag

Beste forumleden,

 

Ik ben bezig om mijn eenmanszaak ruisend over te zetten naar een holdingmaatschappij met een holding BV en een werkmaatschappij BV, welke een fiscale eenheid gaan zijn voor de BTW en VPB. Er zijn 3 details waar ik niet uitkom (heb gezocht op googel hier in higher level, maar ik kan het maar niet vinden).

 

Situatie: Eindbalans afgelopen jaar eenmanszaak met fictieve bedragen:

-          Activa kant: vlottende activa met een waarde van EU 35.000 (op bank en nog te ontvangen facturen)

-          Passiva: een FOR van EUR 20.000, een nog te betalen schuld aan de belastingdienst (BTW) van EUR 10.000 en een Eigen vermogen van EUR 5.000

 

Stakingswinst: EUR 20.000 (vrijval FOR), geen andere activa met een hogere economische waaarde. Hier mag ik nog een stakingsaftrek van EUR 3630 afhalen en blijft er EUR 16.370 over.

 

Vraag 1: Klopt het dan, dat ik hier nog MKB winstvrijstelling vanaf mag halen (14% dus EUR 2292) en dat als ik privé van dit overgebleven bedrag van EUR 14078 een lijfrente koop, dat ik dan over de stakingswinst geen inkomstenbelasting hoef te betalen, totdat natuurlijk de lijfrente gaat uitkeren?

 

Vraag 2: Klopt het dan ook dat ik vervolgens bij de beginbalans van de holding de balans inbreng, dat ik EUR 35000 aan de passiva kant verdeeld wordt naar EUR 10.000 Schuld belastingdienst (blijft zelfde), EUR 100 Aandelen en de rest een schuld aan de DGA EUR 24.900 (Stakingswinst plus Eigen Vermogen minus de aandelen)

 

Vervolgens start ik ook een werkmaatschappij op, waarvan ik vanuit de holding aandelen koop (opnieuw EUR 100) en daarmee liquide middelen verschaf (EUR 100). Vervolgens wil ik mij dan natuurlijk een gebruikelijk loon uitkeren vanuit de holding en daar voor heb ik een management fee nodig vanuit de werkmaatschappij aan de holding.

 

Vraag 3: Maakt de management fee dan nog echt uit die ik vanuit werkmaatschappij aan de holding betaal? Ik wil me een gebruikelijk loon uitkeren van EUR 50.000 per jaar en dan 10% er bovenop doen voor de management fee, maar heb het idee dat dit niet veel uitmaakt gezien de fiscale eenheid. Of zie ik dit verkeerd?

 Alvast van harte bedankt!

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag Twan

 

Vanwaar de keuze voor de fiscale eenheid vpb?

En andere vraag: stort je de lijfrente extern af of gaat de holding die in eigen beheer houden?

 

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Joost,

 

Dank voor je reactie.

 

Wat betreft de fiscale eenhied:

Het is eerlijk gezegd een onderwerp waar ik nog niet heel diep ingedoken ben, maar ik redeneerde daarbij vooral van gemakt. Ik wil zelf mijn administratie blijven doen en ik had het idee dat dit het iets vergemakkelijkt, terwijl ik de nadelen (aansprakelijkheid, investeringsaftrek en liquidatieverlies) niet echt als van toepassing zie.

 

Lijfrente:

Als het kan zoals ik schetste dan wil ik hem extern storen. Ik heb het geld beschikbaar, vind het een fijn idee om er ook stukje pensioen mee op te bouwen, terwijl het ook weer niet om een heel groot bedrag gaat, waardoor het in eigen beheer houden me te veel rompslomp lijkt.

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 246 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept