Jump to content
Mikky Vrolijk
Verberg

Spoofing: voorkom misbruik van jouw e-mailadres !

vraag

Bron: KvK

 

Spoofing is een truc onder oplichters. Er zijn verschillende vormen van spoofing, (oals telefoonnummerspoofing, websitespoofing), máár ook e-mailspoofing.

 

Wat is e-mailspoofing?

E-mailspoofing is een manier waarmee oplichters het e-mailadres van de afzender vervalsen. De oplichter die de spoofmail verzendt, doet alsof hij iemand anders is door gebruik te maken van diens domeinnaam. Hij gebruikt bijvoorbeeld het e-mailadres van een bedrijf waar je vaker zaken mee doet. De oplichter heeft je vertrouwen, omdat het lijkt alsof de mail komt van een bedrijf dat je vertrouwt. Criminelen gebruiken deze techniek voor het verspreiden van onder meer valse facturen of phishing-mails. Hiermee proberen ze geld of inloggegevens van jou of jouw klanten te stelen of je computer te hacken.

Spoofen blijkt vrij eenvoudig. Tanya Wijngaarde (woordvoerder bij de Fraudehelpdesk) legt uit: ”Het is voor oplichters vrij simpel om e-mails te versturen namens een ander. E-mail beschikt standaard niet over een goede beveiliging. 

 

Het kan dus ook voorkomen dat iemand jouw email adres gebruikt !  Dit kun je voorkomen !

Om te voorkomen dat anderen onder jouw naam e-mails versturen, test je de beveiliging van je e-mail en installeer je beveiligingsprogramma’s.

 

Beveiligingsprogramma’s

Er zijn beveiligingstechnieken waarmee je misbruik tegengaat, zoals Sender Policy Framework (SPF).

Tanya Wijngaarde  ligt toe: “SPF is eenvoudig te installeren software en verkleint het risico op e-mail-spoofing. Met SPF regel je welke e-mailservers namens jouw domein mogen verzenden. Een domein is alles achter ‘@’ in een e-mailadres. E-mails verzonden van een niet goedgekeurde server worden tegengehouden of aangemerkt als onveilig.”

Op de website van de Fraudehelpdesk vind je een stappenplan waarmee je zelf SPF installeert.

 

Naast SPF zijn er uitgebreidere beveiligingstechnieken zoals DomainKeys Identified Mail (DKIM) en Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance (DMARC) om je te beschermen tegen e-mailspoofing. Je ICT-dienstverlener kan deze uitgebreide programma’s voor je installeren.

E-mailtest

Op internet.nl vind je een e-mailtest. Deze test de betrouwbaarheid van de meest gangbare e-mailbeveiligingsstandaarden zoals Sender Policy Framework (SPF). Na het doorlopen van de test krijg je een rapport en een score die aangeven hoe goed je maildomein beveiligd is. Aan de hand van het testresultaat verbeter je je e-mailbeveiliging. Installeer bijvoorbeeld een beveiligde mailserver-verbinding zoals STARTTLS en DANE. E-mail wordt standaard onversleuteld verstuurd. Daardoor is de vertrouwelijkheid niet gegarandeerd en kunnen hackers de mail onderscheppen. Door gebruik van STARTTLS en DANE is e-mail versleuteld en daarmee onleesbaar voor hackers.


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 127 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept