• 0

Eenmanszaak omzetting BV en meer fiscale vragen

(aangepast)

Goedendag,

 

Ik zit met een aantal vragen in mijn maag. Sorry voor het aantal vragen.

 

Ik heb sinds april 2018 een eenmanszaak voor zakelijke dienstverlening. Dit jaar behaal ik bij benadering een omzet van ca. 230K, tegen 100K in 2021, 85K in 2020 en tegen 62K in 2019 De kosten zijn dit jaar grofweg 25K. Ik maak gebruik van de FOR en mijn vrouw krijgt een arbeidsbeloning van ca. 1000 euro per maand voor administratieve ondersteuning. Ik werk vanuit huis en heb geen auto van de zaak. Ik heb geen ander personeel in dienst. Sinds november 2022 huur ik wel een flexwerkplek. Ik heb sinds 2018 een FOR toegepast en daarvoor op dit moment ca. 18K (excl. 2022) gereserveerd. Mijn vermogen zakelijk is op dit moment 179K incl. de FOR en nog te betalen btw en IB voor dit jaar.

 

Wij willen graag een woning aankopen met hypotheek van een toekomstige BV. Nu ben ik erachter gekomen dat een BV vanaf dit jaar (2022) fiscaal vriendelijker is dit niet meer kan met terugwerkende kracht en dat ik dus 34K misloop (dividend hoeft namelijk niet uitgekeerd, maar kan naar de holding voor de uiteindelijke woningfinanciering). Ik heb de omzetcijfers en minimumsalaris DGA op berekenhet.nl ingevoerd. De FOR (laatste x dit jaar) staat daar niet tussen, zodat het opgegeven voordeel voor een BV lijkt weg te vallen, maar nogmaals dividend niet laten uitkeren, maar via holding in een woningfinanciering verstrekken is het doel en ook nog eens fiscaal voordelig lijkt me.

 

Vragen:

- Zie ik iets over het hoofd? Klopt het dat een BV inderdaad fiscaal gezien interessanter is?

- Zo ja, is het toch nog op een bepaalde manier mogelijk om het dit jaar met terugwerkende kracht te doen (omzetting naar een BV)? Zo ja, op welke wijze? Is het dan nog steeds voordelig?

- Klopt het dat ik ook de FOR niet hoef af te tikken bij omzetting? Wat kan ik daar dan het beste mee doen?

- is het fiscaal een verschil als de arbeidsbeloning constructie door omzetting naar een BV vervalt en daardoor bijv. een normale loonconstructie wordt opgezet?

- Kan ik dit jaar nog de WKR toepassen voor mijn vrouw, ondanks de constructie van arbeidsbeloning, ervan uitgaande dat omzetting niet meer met terugwerkende kracht mogelijk is?

- Hoe zit het met het zakelijk vermogen dat nu op de zakelijke rekening staat? Kan ik dat het beste overhevelen naar privé voordat de omzetting plaatsvindt of kan ik dat naar de BV (holding?) overhevelen en later opnemen zonder belasting te betalen erover? Ik heb hier natuurlijk al eerder IB-belasting over betaald. Doel is uiteindelijk een woningfinanciering vanuit de Holding. We willen ook ons prive spaargeld, ca. 100K daarvoor gebruiken. 

- Dien ik over welke uitkering naar privé dividend te betalen of kan dat ook anders?

- is het verstandig/mogelijk om het DGA salaris te drukken m.b.v. een auto van de zaak? Ondanks dat een auto van de zaak in privé voordeliger is?

- is het verstandig/mogelijk om de dossiers (portefeuille van lopende zaken) in de holding onder te brengen? Zo ja, hoe werkt dat? 

- kan het managementfee ook hoger dan het salaris zijn dat de holding  bij de werkmij in rekening brengt resp. doorbetaald aan de DGA?

- als omzetting met terugwerkende kracht niet meer mogelijk is, hoe zou ik voor dit jaar dan nog kunnen zorgen dat de schade van 34K meevalt of anders kan worden ingezet?

 

Alvast dank!

aangepast door Hans van den Bergh
Tekst o.v.v. TS aangepast
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

4 antwoorden op deze vraag

  • 1
1 uur terug, Signature zei:
  1. - Zie ik iets over het hoofd? Klopt het dat een BV inderdaad fiscaal gezien interessanter is?
  2. - Zo ja, is het toch nog op een bepaalde manier mogelijk om het dit jaar met terugwerkende kracht te doen (omzetting naar een BV)? Zo ja, op welke wijze? Is het dan nog steeds voordelig?
  3. - Klopt het dat ik ook de FOR niet hoef af te tikken bij omzetting? Wat kan ik daar dan het beste mee doen?
  4. - is het fiscaal een verschil als de arbeidsbeloning constructie door omzetting naar een BV vervalt en daardoor bijv. een normale loonconstructie wordt opgezet?
  5. - Kan ik dit jaar nog de WKR toepassen voor mijn vrouw, ondanks de constructie van arbeidsbeloning, ervan uitgaande dat omzetting niet meer met terugwerkende kracht mogelijk is?
  6. - Hoe zit het met het zakelijk vermogen dat nu op de zakelijke rekening staat? Kan ik dat het beste overhevelen naar privé voordat de omzetting plaatsvindt of kan ik dat naar de BV (holding?) overhevelen en later opnemen zonder belasting te betalen erover? Ik heb hier natuurlijk al eerder IB-belasting over betaald. Doel is uiteindelijk een woningfinanciering vanuit de Holding. We willen ook ons prive spaargeld, ca. 100K daarvoor gebruiken. 
  7. - Dien ik over welke uitkering naar privé dividend te betalen of kan dat ook anders?
  8. - is het verstandig/mogelijk om het DGA salaris te drukken m.b.v. een auto van de zaak? Ondanks dat een auto van de zaak in privé voordeliger is?
  9. - is het verstandig/mogelijk om de dossiers (portefeuille van lopende zaken) in de holding onder te brengen? Zo ja, hoe werkt dat? 
  10. - kan het managementfee ook hoger dan het salaris zijn dat de holding  bij de werkmij in rekening brengt resp. doorbetaald aan de DGA?
  11. - als omzetting met terugwerkende kracht niet meer mogelijk is, hoe zou ik voor dit jaar dan nog kunnen zorgen dat de schade van 34K meevalt of anders kan worden ingezet?

 

welkom Signature,

Ik heb je vragen genummerd voor het gemak, maar ik kan lang niet overal op antwoorden. Daarvoor is dossierkennis vereist en dat gaat natuurlijk niet op een forum. Dus voor wat het waard is:

 

1. dat valt zo niet te zeggen. Stel dat een marktconform loon voor jou 200k is, dan zal een BV niet veel zoden aan de dijk zetten. Verder spelen aftrekposten in privé ook een rol en is het niet uitkeren van dividend geen direct fiscaal voordeel, maar simpelweg uitstel van belastingheffing. Er zal ooit afgerekend moeten worden.

 

2. Nee, niet terug naar 1 januari. Wellicht kun je ruisend inbrengen nog met 3 maanden terugwerkende kracht (dus naar 1 september), maar of dat zinvol is valt zo niet te zeggen. Dan moet eerst berekend worden of ruisend inbrengen wel verstandig is en dan nog of het zinvol is om per 1-9-22 er een BV van te maken.

 

3. Hoeft niet, mag wel. Je kunt de FOR omzetten in een lijfrentevoorziening bij de BV, maar dat hoeft niet. Gevolg van niet doen, is wel afrekenen. Of dat zinvol is hangt van de hoogte van de FOR af en of jij het wel wenselijk vindt om een lijfrente onder te brengen in je BV.

 

4. waarschijnlijk wel iets, maar niet per se doorslaggevend.

 

5. nee, want de WKR is voorbehouden aan dienstbetrekkingen (het is onderdeel van de wet loonbelasting). Je vrouw is doorgaans niet bij je in dienstbetrekking wegens het ontbreken van ene gezagsverhouding.

 

6. Kan allebei. Inbrengen betekent dat het na drie jaar via agiobonusaandelen er weer onbelast uit kan, mits dat goed aangepakt wordt door de notaris. Niet inbrengen betekent meer in box 3 en minder eigen woningschuld. Niet te zeggen zo wat gunstig is voor jullie.

 

7. Naar privé gaat nettoloon of nettodividend. Is het geen van die twee dan bouw je een schuld op aan je BV. Ook die zal ooit weer ingelost moeten worden en wordt vanaf volgend jaar boven de 700k (eigenwoningschuld in box 1 uitgezonderd) belast in box 2. Dus nee, echt onbelast iets uit je BV halen (op wat kruimelwerk in de WKR na) is er niet.

 

8. mogelijk wel, althans, de bijtelling is onderdeel van het brutoloon. Verstandig? Niet te zeggen zo

 

9. waarom zou je dat willen doen? Daarmee haal je het ondernemersrisico je Holding in je holding!! Nooit doen.

 

10. dat is doorgaans inderdaad het geval. Hoewel je ook de fee binnen redelijke grenzen moet stellen

 

11. vanaf hier valt dat niet te zeggen 

 

Succes!

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

welkom Signature,

Ik heb je vragen genummerd voor het gemak, maar ik kan lang niet overal op antwoorden. Daarvoor is dossierkennis vereist en dat gaat natuurlijk niet op een forum. Dus voor wat het waard is:

Dankjewel Joost, ook voor je snelle en uitgebreide reactie! Ik zal hieronder ingaan op jouw punten. 

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

1. dat valt zo niet te zeggen. Stel dat een marktconform loon voor jou 200k is, dan zal een BV niet veel zoden aan de dijk zetten. Verder spelen aftrekposten in privé ook een rol en is het niet uitkeren van dividend geen direct fiscaal voordeel, maar simpelweg uitstel van belastingheffing. Er zal ooit afgerekend moeten worden.

Zo had ik het inderdaad nog niet gezien, dat het uitstel is. Ook de hypotheek zal weer moeten worden terugbetaald, dat kan dus niet worden kwijtgescholden begrijp ik. In die zin, de flexibiliteit bij uitstellen van de heffing, het eerder behalen van het doel (woningaankoop c.q. bezit) en door uitstel dus vermogensrendement behalen, zijn wel gemiste kansen lijken me of zie ik dat verkeerd?  Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 3.435 en € 4.742 per maand bij een werkweek van 38 uur (bron loonwijzer.nl). Ik denk dat het DGA salaris dan wel een goed uitgangspunt is.

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

2. Nee, niet terug naar 1 januari. Wellicht kun je ruisend inbrengen nog met 3 maanden terugwerkende kracht (dus naar 1 september), maar of dat zinvol is valt zo niet te zeggen. Dan moet eerst berekend worden of ruisend inbrengen wel verstandig is en dan nog of het zinvol is om per 1-9-22 er een BV van te maken.

Dat is inderdaad de vraag. Ik hoef het vermogen niet perse onbelast terug, maar wel via een hypothecaire financiering, dan is hoeft ruisend ook niet perse volgens mij. De winst minus kosten naar rato vanaf 1-9-2022 tot einde boekjaar zal ca. 30K zijn. Hoe ik dat vervolgens moet beoordelen gaat mijn petje te boven.

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

3. Hoeft niet, mag wel. Je kunt de FOR omzetten in een lijfrentevoorziening bij de BV, maar dat hoeft niet. Gevolg van niet doen, is wel afrekenen. Of dat zinvol is hangt van de hoogte van de FOR af en of jij het wel wenselijk vindt om een lijfrente onder te brengen in je BV.

Ik heb geen idee waarom het wel of niet wenselijk zou moeten zijn. Misschien zal ik daar meer over moeten lezen. FOR is ca. 18K (excl. 2022). 

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

4. waarschijnlijk wel iets, maar niet per se doorslaggevend.

Helder.

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

5. nee, want de WKR is voorbehouden aan dienstbetrekkingen (het is onderdeel van de wet loonbelasting). Je vrouw is doorgaans niet bij je in dienstbetrekking wegens het ontbreken van ene gezagsverhouding.

Oke, duidelijk. Als zij in de BV in loondienst komt, kan het dan wel? Voor de DGA mag het wel, dus qua gezagsverhouding zou dat denk wel moeten kunnen.

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

6. Kan allebei. Inbrengen betekent dat het na drie jaar via agiobonusaandelen er weer onbelast uit kan, mits dat goed aangepakt wordt door de notaris. Niet inbrengen betekent meer in box 3 en minder eigen woningschuld. Niet te zeggen zo wat gunstig is voor jullie.

Oke, dus dan moet de notaris dat in een keer goed doen. Zal het hem vertellen ;). Als ik een financiering wil, hoef ik toch niet drie jaar te wachten? Mag ik trouwens ook met de BV afspreken dat er een soort NHG is voor kwijtschelding bij overlijden, scheiding of faillisement? Dat er bijvoorbeeld een soort renteopslag of eenmalige premie wordt voldaan aan de BV.

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

7. Naar privé gaat nettoloon of nettodividend. Is het geen van die twee dan bouw je een schuld op aan je BV. Ook die zal ooit weer ingelost moeten worden en wordt vanaf volgend jaar boven de 700k (eigenwoningschuld in box 1 uitgezonderd) belast in box 2. Dus nee, echt onbelast iets uit je BV halen (op wat kruimelwerk in de WKR na) is er niet.

Het tweede gedeelte volg ik niet goed. Begrijp ik het goed, dan kun je tot 700K schuld hebben aan je BV zonder gevolgen? Moet de BV dan wel rente rekenen?

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

8. mogelijk wel, althans, de bijtelling is onderdeel van het brutoloon. Verstandig? Niet te zeggen zo

Oke, de vergelijking op berekenhet.nl gaat niet helemaal op, want die kijkt sec naar het verschil prive of zakelijk volgens mij, maar niet naar het idee dat je ook enig voordeel hebt bij het drukken van een DGA salaris. Maargoed, er zullen vast betere opties zijn die ik moet ontdekken.

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

9. waarom zou je dat willen doen? Daarmee haal je het ondernemersrisico je Holding in je holding!! Nooit doen.

Zo had ik dat dus niet gezien, goed punt. Ik dacht 'alle waardevolle bezittingen' moeten naar de holding. Mijn klantenportefeuille is weliswaar waardevol, maar ook risicovol (andere kant van de medaille). 

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

10. dat is doorgaans inderdaad het geval. Hoewel je ook de fee binnen redelijke grenzen moet stellen

Goed om te weten, zo druk je de winst dus nog extra op de werkmij en heb ik sneller een woningfinanciering, maar uiteindelijk ook uitstel, omdat alles toch uitgedivideerd moet worden. 

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

 

11. vanaf hier valt dat niet te zeggen 

Dat snap ik. 

2 uur geleden, Joost Rietveld zei:

Succes!

 

Link naar reactie
  • 1

Graag gedaan. Wat nog resteert te beantwoorden aan je opmerkingen hierboven:

 

- zomaar de hypotheekschuld kwijtschelden gaat inderdaad niet. Uitstel van heffing betekent inderdaad dat je meer liquide hebt om te laten renderen. Dat is een valide punt.

 

- ruisend of geruisloos en de timing ervan is inderdaad specialistisch werk.

 

- FOR en lijfrente moet je gewoon met een adviseur aan tafel bespreken. Dat valt op een forum niet even uit te leggen

 

- als ze in loondienst komt van de BV is de wkr inderdaad van toepassing.

 

1 uur geleden, Signature zei:

Als ik een financiering wil, hoef ik toch niet drie jaar te wachten? Mag ik trouwens ook met de BV afspreken dat er een soort NHG is voor kwijtschelding bij overlijden, scheiding of faillisement? Dat er bijvoorbeeld een soort renteopslag of eenmalige premie wordt voldaan aan de BV

Die drie jaar geldt niet voor leningen van de BV inderdaad. NHG voorwaarden kun je met een eigen BV niet afspreken. De BV heeft geen miljoenen in een fonds achter de hand dat de restschuld kan opvangen als jullie die prive niet kunnen betalen. Je kunt de BV dus niet vergelijken met een instituut als de NHG.

 

- je kunt tot 700k (lening voor eigen woning uitgezonderd) lenen van je BV zonder dat er meteen belasting geheven wordt. Boven de 700k betaal je direct belasting in box 2. Los van die maatregel (expressief lenen) moet je uiteraard een zakelijke rente betalen aan de BV en de schuld (doorgaans) in 30 jaar aflossen.

 

- Berekenhet heeft vaak aardige indicaties, maar het is geen middel voor goed advies omdat de persoonlijke input niet mogelijk is.

 

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 105 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.