• 0

Financieringsbronnen: venture capitalists (I) (Ties van der Laan)

De financieringsbronnen voor ondernemers die ik totnogtoe heb beschreven zijn overheid, familie & vrienden, sponsors, banken, business angels en corporate venturers. In dit achtste deel van mijn serie beschrijf ik de karakteristieken van venture capitalists en wie ze zijn. In de volgende twee delen behandel ik achtereenvolgens “wat venture capitalists zoeken” en “hoe ze werken”.

 

Venture capitalists zijn de derde bron in de serie investeerders na business angels en corporate venturers. In Nederland noemen we venture capitalists ook wel participatiemaatschappijen of investeringsmaatschappijen. Dit type investeerder ken ik vrij goed want ik heb ruim negen jaar in deze industrie gewerkt.

 

Inleiding

 

Venture capital ontstond in de VS aan het begin van de vorige eeuw toen leden van rijke families (bv. Rockefeller) besloten te investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen buiten hun eigen familie conglomeraten. Daarmee maakten deze business angels voor het eerst in de geschiedenis van de VS onderscheid tussen het eigendom en het management van bedrijven.

 

Na de tweede wereldoorlog ontstond hieruit de professionele investeringswereld: venture capitalists die beroepsmatig in onderneming investeerden. Begin jaren '60 was de UK het eerste Europese land waar dit concept werd geïntroduceerd. In het begin van de jaren tachtig kwamen de professionele investeerders naar op het vaste land van Europa, in eerste instantie in Nederland. Het waren vooral de Nederlandse banken die de initiatieven namen.

 

Venture capitalists: karakteristieken

 

Venture capitalists zijn professionele kopers van aandelen in niet-beursgenoteerde bedrijven.

 

Venture capitalists investeren met het geld van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en banken. Institutionele beleggers investeren geld in fondsen die gemanaged worden door venture capitalists. In het Angelsaksische jargon heten deze institutionele beleggers vervolgens “limited partners” terwijl de fondsmanager, de venture capitalist “general partner” wordt genoemd.

 

Het kapitaal dat venture capitalists managen, (hun fondsen) varieert van € 10m tot € 15 miljard (!). Per transactie investeren ze tussen € 0,5m en een paar € 100m.

 

Investeringsmanagers van venture capitalists zijn werknemers die tussen de 25 en 55 jaar oud zijn. Het overgrote deel van deze “dealmakers” heeft een financiële achtergrond.

 

Het doel van venture capitalists is het maken van winst of liever gezegd het genereren van cash voor hun aandeelhouders. Daartoe helpen ze ondernemers en management teams winstgevende, cashgenerende en verkoopbare ondernemingen te bouwen.

 

De venture capital industrie komt uit het Angelsaksische taalgebied waardoor het jargon voornamelijk uit Engelstalige woorden bestaat. Het eerste onderscheid dat voor jou als ondernemer belangrijk is het verschil tussen private equity en venture capital. Met private equity bedoelen venture capitalists dat ze in volwassen ondernemingen investeren, met venture capital investeren ze in jonge bedrijven. Zie verder onder “venture capitalists: wat ze zoeken”.

 

Venture capitalists: wie ze zijn

 

Een tweede onderscheid bij venture capitalists is die tussen “evergreens” of “revolving” fondsmanagers.

 

Evergreens hebben kapitaal voor de lange termijn ter beschikking. Zij herinvesteren het geld dat ze verdienen en zijn meestal dochteronderneming van een bank, pensioenfonds, verzekeraar of andere institutionele belegger. In jargon heten deze venture capitalists “captives”.

 

“Revolving” fondsmanagers hebben kapitaal voor een beperkte periode tot hun beschikking. Zij trekken geld aan in een fonds, investeren totdat het geld op is waarna het fonds “op slot” gaat en de focus op het beheren en desinvesteren van de deelnemingen in de bedrijven. Van begin tot het eind neemt deze cyclus ongeveer tien jaar in beslag. In geval van succes kan de venture capitalist besluiten om, enige tijd voordat het fonds “op slot” gaat opnieuw geld aan te trekken in een nieuw fonds.

 

Als je als ondernemer zaken wilt doen met venture capitalists en is het dus zaak erachter zien te komen of je te doen hebt met een evergreen of fondsmanager. In het laatste geval moet je erachter zien te komen of geld is voor het doen van investeringen. Tijdens de gesprekken kun je dit aan de investeringsmanager vragen.

 

Een derde onderscheid dat ik behandel is die van grote, middelgrote en niche venture capitalists.

 

Grote venture capitalists

 

Het kapitaal dat grote venture capitalists managen is verscheidene miljarden Euro groot terwijl per deal of transactie de grote investeerder tussen € 1m en € 250m investeert.

 

Grote venture capitalists hebben afdelingen of dochterondernemingen die gespecialiseerd zijn in bepaalde type transacties (bv. buy-outs), sectoren (bv. Life Sciences) of geografische gebieden (bv. Europa of Nederland). Soms zijn dit ook aparte fondsen dat wil zeggen dat de gelden aangetrokken zijn voor transacties die alleen voldoen aan die voorwaarden.

 

Een bijzonder soort afdeling is de zgn. “fund of funds”. Vrijwel elke grote venture capitalist heeft een dergelijk onderdeel waarmee ze in fondsen van andere, vaak niche venture capitalists investeren. Grote venture capitalists fungeren dan als institutionele belegger en investeren strategisch in venture capitalists met meer kennis en / of ervaring in bepaalde deelgebieden zoals early stage technologie investeringen of regio’s zoals in Oost Europa.

 

Evergreens zijn vooral in Nederland populair met als voorbeelden van grote venture capitalists: Alpinvest (eigendom van ABP en PGGM), ABN Amro Capital en NPM Capital (SHV). Voorbeeld van een grote “revolving” fondsmanager is Gilde Investment Management.

 

Middelgrote generalisten

 

Middelgrote generalisten managen tot een paar honderd miljoen Euro, per transactie investeren ze van € 1m tot enkele tientallen miljoenen Euro.

 

Generalist venture capitalists investeren zowel private equity als venture capital terwijl sommigen ook nog in andere venture capitalists investeren (“fund of funds”).

 

Voorbeelden van middelgrote generalisten tevens evergreens zijn Parcom Ventures (ING), Residex Venture Capital Network (Achmea), Rabo Participaties, Halder Holdings (GIMV in België) en Bencis (voorheen Nesbic). Voorbeelden van middelgrote “revolving” fondsmanagers zijn Holland Venture en Greenfield Capital Partners.

 

Niche venture capitalists

 

Niche venture capitalists managen eveneens tot een paar honderd miljoen Euro. Ze investeren per transactie tussen € 250k en € 5m.

 

Niche venture capitalists investeren in bedrijven in specifieke markten, meestal hoog technologische markten zoals Life Sciences of ICT (informatie en communicatie technologie) of deelmarkten daarvan zoals biotechnologie, nanotechnologie, de medische wereld, mobiele telefonie of Internet technologie.

 

Niche venture capitalists combineren ervaren investeerders met industrie specialisten. De laatste hebben langjarige ervaring in de betreffende sector, als ondernemer of manager. Dit type venture capitalist investeert vooral in jonge bedrijven: venture capital. Ze kunnen en willen een hoger risico nemen omdat ze de markt van het jonge bedrijf kennen en begrijpen. Bij dit type venture capitalist zie je vaak dat het management, parallel aan de institutionele beleggers investeert in de fondsen die ze managen.

 

Grotere niche venture capitalists zijn Prime Technology (ICT), Life Sciences Partners, Favonius Partners (software), het kleinere Medsciences Capital (medische sector) of Auxin Invest (ICT).

 

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (www.nvp.nl) en op de website van de European Venture Capital and Private Equity Association (www.evca.com) tref je de belangrijkste details van de meeste venture capitalists aan. Ik raad je aan vervolgens te browsen door de websites van enige venture capitalists.

 

Dit was het eerste deel van de zevende bron van geld voor ondernemers, venture capitalists. Ik stel jullie reacties erg op prijs.

 

In mijn volgende column volgt het tweede deel waarin ik in ga op “wat venture capitalists zoeken” waarna ik in het derde deel beschrijf “hoe venture capitalists werken”.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

5 antwoorden op deze vraag

 • 0

Heel interessant, net als al je andere essays. Ik begin wat kleine oogjes te krijgen van al het lezen, maar volgens mij heb je hier niets gezegd over hoe je met venture capitalists in aanraking komt.

 

Waar ik ook wel nieuwsgierig naar ben; ze investeren in jonge bedrijven, maar het zijn vaak dochters van banken, oftewel, ze nemen risico's die die banken niet willen nemen?

Bert mijn website>

Link naar reactie
 • 0

Hoi Bert,

 

Bedankt voor je compliment.

 

Dit is deel een van een serie van drie over venture capitalists. Ik denk dat als je deel twee en deel drie leest, je vragen beantwoord zijn. Ook kan je op mijn website onder 'news' en dan 'articles' een document downloaden waarin ik ze alle drie gebundeld heb.

 

Als je na lezing nog vragen hebt stel ze dan gerust.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

 

Link naar reactie
 • 0

Ik heb alles door elkaar gelezen geloof ik; ik zie nu dat je verhaal over venture capitalists inderdaad in drie delen is. De relatie tussen venture capitalists en jonge bedrijven (zie quote) is me nog niet helemaal duidelijk, maar moet ik nog ff de tijd voor nemen.

 

[...] met venture capital investeren ze in jonge bedrijven.

[...]

Niche venture capitalists [...] investeert vooral in jonge bedrijven: venture capital. Ze kunnen en willen een hoger risico nemen omdat ze de markt van het jonge bedrijf kennen en begrijpen.

 

Bert mijn website>

Link naar reactie
 • 0

Hoi Bert,

 

Wellicht dat dit artikel uit de nieuwsbrief van Tornado-Insider over de verhouding tussen venture capitalists, business angels en jonge bedrijven een en ander duidelijker voor je maakt:

 

Amadeus and angels join forces

 

After the gloomy outlook for starters that was reported on two weeks ago, more encouraging news emerged this week. With their governments' backing, Amadeus Capital Partners (UK) and Enterprise Ireland have both raised funds aimed at starting off technology companies with seed funding.

 

Amadeus Capital Partners has won government backing (€9.6 million) for the new Amadeus and Angels Seed Fund (AASF), which amounts to approximately €29.5 million. Amadeus' main funds will add €14.7 million while the remaining capital is provided by private investors and business angels, hence the name of the fund. Laurence John, chief executive of the Amadeus Mobile Seed Fund, whose team will manage the AASF, stressed the importance of having business angels involved in the fund. “This fund will align the interests of business angels and VCs to invest in early-stage companies.”

 

“Some VCs are willing to put seed capital into startups, but not enough,” John commented, “as they have to demonstrate exits and returns”. He is pleased to see the government intervening with various schemes like the Early Growth Fund and the University Challenge Fund. However, as these typically target investments of around €350,000 and it takes approximately €1.5 million to get a startup through seed stage to Series A funding, this is not enough either.

 

“In the long term, business angels will have to create syndicates and work together to bring startups to a break-even point,” John added. “Furthermore, VCs will have to learn to create seed deals, which probably can take a couple of fund generations.” Laurence John sees the business angels, especially those with deep sector knowledge and skills as well as operations experience, as key to providing seed funding to the UK’s technology startups.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  10 leden, 292 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.