Edwin

Junior
  • Aantal berichten

    16
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Edwin

  1. Ben een tijdje niet hier geweest. Sorry dat ik het antwoord niet meer voor je heb. Heb nog wel in de stapel artikelen gezocht, maar wellicht vond ik deze niet interessant genoeg om te bewaren. Wellicht stond het in een ICT-blad of een MKB-blad, weet het niet zeker.
  2. Bedankt Bengel voor je advies. Maar ik moet nog even uit de dip komen. Had aan de ene kant vertrouwen in naastenliefde (zoals Okki dat zo mooi zegt), maar ook dat heeft mij ondermijnd. Kan beter op mezelf vertrouwen, maar dat zelfvertrouwen heeft mij ook ingelaten met personen die het goed bedoelen maar vervolgens er mede voor gezorgd hebben dat het toch allemaal niet zo goed ging. Je leest al .... ben nog even in een dip, en heeft mijn ego en vertrouwen een behoorlijke deuk opgelopen. Maar mijn spiraal gaat weer opwaarts. Ik weet dat ik het kan, dus ga ik er voor. Momenteel moet ik nog heel veel faillisementsgedoe afhandelen, maar in de tussentijd lees ik heel veel en doe ik daar voorlopig mijn voordeel mee. Een goede tip wat ik uit al dat leeswerk en mijn eigen ervaring heb is: volgende keer houd ik een logboek bij met vermelding van de goede dingen en de valkuilen. Voor mij lijkt zo'n naslagwerk handig om daar mijn zwaktes en sterktes (maar ook die van anderen) bij te houden. Een zwot-analyse heet zoiets. Een spreuk aan de want in mijn nieuwe bedrijf wordt dan: verbeter je zwaktes met de sterktes van een ander! En dan moet ik natuurlijk wel alert blijven op alles wat er om me heen gebeurd.
  3. Ben echt een leesfreak. Ben net failliet, genoeg te regelen, en tussendoor veel kennis op doen met lezen! En over veel dingen die ik lees verbaas ik me soms écht! Lees ik ineeens dit: Werknemers die bij economische tegenwind hun baan verliezen, zouden tijdelijk weer terug moeten naar de 'maakuniversiteit'. Opgefrist met extra kennis kunnen zij zich na een economische dip dan weer verhuren aan de voormalige werkgever - tegen een hoger loon. Hoe zit dat dan met failliete ondernemers? Mijn nieuwe werkgever door mijn faillisement is naast de curator ook ineens de belasting op het moment! Mogen wij ook terug naar school (wie betaald dat .... de overheid?). Ik vind het een goed idee, als het ook écht voor iedereen geldt. Want dan wil ik ook opgefrist met extra kennis weer een eigen bedrijf beginnen. Wat vinden jullie hier nu van ???
  4. Dank je! Maar waar ik nieuwsgierig naar ben is: denk jij dat je een volgende keer wél kan managen? Ik sluit me daarom toch aan bij Hamelink. Want als hij zegt "wordt geen slachtoffer van je succes" dan betekent dit "wordt geen slachtoffer van je eigen ego", oftewel: ik kan denken dat ik het kan, maar kan ik het ook echt? Ik ben dus nieuwsgierig naar hoe technische ondernemers dit aanpakken?
  5. Eens met molecuultje! Want de Bank is niet happig en dankzij het Borgstellingskrediet is het wél mogelijk. Tante Agaath, dat is toch de TAR? Maar daarvoor moet je toch voor het volledige bedrag hypothecaire dekking geven/hebben??? Ook, zoals jij zegt, je geen zin heb om je huis als onderpand te gebruiken? Of bedoel je hier dat deze regeling voor mijn rijke vriend of suikerboom bedoeld is? Maar op zich een mooie regeling inderdaad. Want (als ik het goed begrepen heb) is deze niet alleen voor de geldlener bestemd, maar ook voor de bank, particulieren (ook familie ?) en andere geldgevers? Voor hen gelden er dan toch extra faciliteiten in de inkomstenbelasting. Ze hebben dan een extra rentevrijstelling en mag hij 'verlies nemen' als hij het geld niet kan innen. Dat mag dan afgetrokken worden voor de inkomstenbelasting. Maar nou weet ik niet meer of dat allemaal bij Tanta Agaath hoort of dat Ome Charles voor de inkomstenbelasting zorgt? En met de nieuwe belastingwet 2002 vraag ik me af of deze nog wel van kracht is?
  6. Ben het hier mee eens. Alhoewel iedereen wacht op "the sky is the limit" zorg ervoor dat je jezelf niet overwaardeerd, blijf je klanten waarderen! Daarnaast heb ik gelezen in de Automatiseringids dat Slecht management dé oorzaak is van ICT-faillissementen: niet de slechte marktomstandigheden zijn de oorzaak van de recente faillissementsgolf onder high-tech bedrijven, maar zwak management. Als oorzaken worden genoemd een smalle klantenbasis, gebrek aan ervaring en al te optimistische verwachtingen die voor een achteraf niet te rechtvaardigen bestedingspatroon zorgden. Aan de ene kant het technische talent van de internet-entrepreneurs en aan de andere kant hun onbenul op het gebied van het leiden van een organisatie. Ik kan me hier wel in vinden (en dan spreek ik uit ervaring). Ook ik heb nl. de denkfout gemaakt mij meer met de techniek bezig te houden, dan met het managen van mijn bedrijf. Nu heeft de crash me ook niet echt geholpen met overeind blijven. Maar wellicht als ik me meer met het managen had beziggehouden dat ik dan nog omhoog had kunnen klimmen i.p.v. rond de tafel te zitten met een currator!
  7. *** Gelezen *** gezelezen *** gelezen *** Venturemedia telde in februari 2002 : 42,9 miljoen euro venture capital investeringen in Nederland. Dat is een stijging met 25,7 miljoen ten opzichte van de 17,2 miljoen euro die in januari 2002 werd geteld. De 42,9 miljoen betreft vier investeringen. Van de overige vijf was het bedrag onbekend. In totaal werd in negen bedrijven geïnvesteerd. Financiering ontvingen Mapper Lithography, NedStat, Avantium Technologies, Catalpa, Sitecast, Zimec IT Services, Plasdan-Metaco Europe, Mchannels en Simuworld. Het aantal van negen investeringen en het getelde bedrag zijn relatief hoog in vergelijking met de investeringsactiviteit van het afgelopen half jaar. Vorig jaar werd alleen in januari, februari, mei en in september een hoger bedrag geteld. De totale investeringen voor februari lagen ongeveer even hoog als in februari 2001 toen 43,1 miljoen euro werd geteld. De waarneming dat de investeringen in technologiebedrijven de stand van de Nasdaq met een vertraging van twee maanden volgen is nog steeds intact. In december steeg de technologiebeurs tot ver boven een stand van 2000 en in februari bereikte het totaal aan technologie-investeringen in Nederland een waarde van 36,8 miljoen euro (getelde investeringen uitgezonderd Catalpa), een forse stijging ten opzichte van de 17,2 miljoen euro van januari. Er zijn meer aanwijzingen dat de bodem in de markt voor venture capital onderhand is bereikt. De afgelopen maanden werden nieuwe investeringsfondsen geopend bij Antea Participaties, de Amsterdamse Human Capital Funds en bij MeesPierson Private Equity. De laatste heeft inmiddels een bedrag van 25 miljoen euro opgehaald. Alle drie de fondsen bundelen de inleg van informele investeerders en maken gebruik van hun expertise om jonge ondernemingen te coachen. De vorming van de fondsen is een indicator voor het aantrekken van de venture capital markt, omdat de investeringshausse van eind jaren negentig enkele jaren daarvoor werd voorafgegaan door grotere activiteit onder kleinschalige investeerders.
  8. Contactleggen is altijd goed. Moet hier spontaan denken aan het pyramide spel. Je weet wel, dat als je lid bent er van je verwacht wordt dat je bij de volgende bijeenkomst twee nieuwe mensen meeneemt. Dat pyramide spel werkte prima. Ookal heeft juist dat succes de organisatie gekilled en heeft het de meesten alleen maar geld gekost, dan opgeleverd. Maar de organisatie van het spel heeft er zijn voordeel bij gehaald. Ik zie dus veel voordeel bij netwerken. Mooie tip ... ik geef je twee visitekaartjes met wensenlijst van mij en zal er twee van jou uitdelen. Zolang het geen concurrenten zijn natuurlijk, want dan verdwijnt mijn visitekaartje waarschijnlijk in de prullenbak.
  9. Money makes the world go round ligt op het netvlies van ons Nederlanders. Maar ik denk dat je een battlebot zeer low budget (zo niet gratis) kunt maken. Gewoon bij schroothopen kijken en misschien kun je bij vrienden ook nog apparatuur vinden. Technisch en innovatief moet zo'n ding toch wel in elkaar te zetten zijn. Of het de moeite waard is, weet je natuurlijk nooit. Maar denk dat het wel een leuke teamspirit is en je veel lol met elkaar kunt hebben. Kun je gelijk zien hoe "innovatief" we met elkaar zijn. Dus zrski .... count me in !
  10. Ik weet het verschil in thuis werken niet tussen Nederland en België. Maar in Nederland is het geen probleem om thuis te beginnen. Je moet wel klanten hebben natuurlijk! Dus zul je eerst daar naar op zoek moeten. Als je thuis werkt neem dan alleen klanten aan waarvoor je het werk inderdaad thuis kan doen. Je kan jezelf ook bij de klant neer zetten. Dan werk je op free lance basis (uur- of projecttarief). Beide is in Nederland geen probleem, maar ga eerst op zoek naar de klant. Is thuiswerk in België moeilijk? Zoek het dan net over de grens. Je moet toch ergens beginnen. Of sluit je (zoals Nah zegt) aan bij iemand die op jouw vakgebied zit te wachten.
  11. Mijn ervaring is dat als je wilt beginnen, dan wil je beginnen. Al die administratieve rompslomp is wel het laatste waar je op zit te wachten. Mijn advies is: houd je bezig met die ondernemerzaken die je leuk vindt en stop daar bijna al je energie in. Besteedt dingen die je rompslomp vindt uit aan anderen. Maar houdt wél altijd zelf controle over de dingen die je uitbesteedt. Het is jouw business en je moet op de hoogte blijven van alles wat er binnen je bedrijf gaande is. Doe het uitbesteden stapsgewijs. Begin bij een goede accountant die brede kennis heeft van zaken en met je meedenkt. Ik ben het eens met Nah dat je om een hoek goed advies kan krijgen. Neem vooral geen grote namen van bedrijven waar jezelf de weg kwijt raakt. Maar kies een kantoor(tje) die je op meerdere administratieve zaken kan ondersteunen, gericht op het MKB. Ikzelf vond het fijner om met een administratiekantoor te werken waar ca. 4 mensen op verschillende gebieden aanwezig was (van verzekeringen, belastingen tot personeelsadministratie en investeringen). Als jezelf kiest voor één geschikt persoon, en denkt dat hij dat allemaal kan behappen (die zijn er ook natuurlijk), zorg er dan voor dat je na ca. twee jaar (afhankelijk natuurlijk hoe snel je bedrijf groeit) nieuwe adviseur(s) neemt. Zo zorg je ervoor dat er geen "vergrijzing" plaatsvindt. Want een nieuw persoon zal dan weer met frisse energie en objectief je bedrijf onder de loep nemen. Als je uitbesteedt, zorg er dan in ieder geval voor dat het een meedenker is en niet alleen een uitvoerder. Maar het aller belangrijkste blijft: laat je adviseren, maar neem uiteindelijk zélf de beslissingen.
  12. Dank je Hamelink, dat is duidelijk. Emotie lijkt me goed te doen bij één-op-één verkoop gesprekken. Ik begrijp uit je bericht (in samenhang met het nieuwsbericht dat ik gelezenheb) dat het dus belangrijk is dat als je wijde bekendheid maakt aan je product met als doel verkopen, je dan de emotie dat je product heeft moet verwoorden wil je een emotie oproepen bij een klant. En .... als mogelijk .... je verdiepen in de doelgroepen waar je boodschap terecht komt. Welke "globale" emotie leeft daar. Spreek ik dan eerst de klant aan en dan mijn product. Of toch eerst mijn product? :-/
  13. Ik ben het met zrski eens wat betreft de marketing. Maar in eerste instantie met Hamelink. Want om een prduct te marketen, moet je er eerst voor zorgen dat je hem kan verkopen. Lijkt op hetzelfde, maar zit toch verschil in. Of heb ik nu ongelijk. En dan nog maar niet gesproken over de emoties. Ik heb een nieuwsbericht gelezen, die ik graag met jullie wil delen. Emotionele marketing raakt de mens Emotie zien we overal om ons heen. In televisieprogramma`s, op feesten en ook bij producten speelt emotie een rol. Voor bedrijven wordt het van steeds groter belang om de relatie met de klant niet langer alleen functioneel en rationeel te laten zijn, maar ook emotionele aspecten erbij te betrekken. Omdat de producten en diensten vaak op elkaar lijken worden onderscheidende symbolen gebruikt en worden immateriele associaties geplaatst. Maar weinig marketingmodellen zijn uitgerust om de emotionele component naar de klant toe te communiceren. Een viertal strategieen is er wel in geslaagd de emotionele betrokkenheid van de consument bij het merk of de onderneming te vergroten. Dit zijn: 1. marketinguitingen die een verhaal vertellen; 2. marketing is het verleiden en in vervoering brengen; 3. marketing is het hebben en uitdragen van overtuigingen; 4. marketing is het creeren van stammen. De rode draad door deze strategieën is het feit dat de corporate identity, de waarden, normen en cultuur vande onderneming, een bepalende rol speelt. De corporate identity is het middelpunt van de organisatie en geeft richting aan de interne en externe communicatie, genereert de merken en onderscheidt de verschillende activiteiten. Mijn vraag is: hoe emotioneel moet je zijn, kun je dat inderdaad wel zijn om ervoor te zorgen dat je product verkoopt.
  14. Nou, nu je het zegt JA. Want ikzelf ben ooit bij een Kapitaaldag geweest. En inderdaad, je moet jezelf goed presenteren willen financiers verder met je praten. Misschien heeft Nah rake tips waar je je bedrijf en jezelf leert presenteren.
  15. Als je een auto koopt weet je altijd zeker dat hij rijdt. Extra snufjes zijn mooi meegenomen, maar geen must. De technologie daarentegen staat vaak voor niks (in de breedste zin van het woord). Ze verkopen je van alles, terwijl je het helemaal niet nodig hebt. De techneut begrijpt je vraag niet en de techniek die je dan krijgt begrijp jij dan weer niet. Je hebt dan een auto met veel wielen, zonder stuur. Kortom een ripp off inderdaad!
  16. Edwin

    Subsidies ICT

    Een specialist is niet duur, maar kost geld. :-/ Subsidies zijn niet altijd makkelijk aan te vragen. Je hebt dan een specialist nodig, anders krijg je helemaal geen geld. Dus beter een deel aan een specialist geven (die vragen vaak een x-percentage van het subsidiebedrag dat je ontvangt), dan helemaal niets krijgen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook "no cure no pay specialisten" en ben je vooraf geen geld kwijt.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.