seis

Senior
  • Aantal berichten

    33
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door seis

  1. Hoi Joost, Ik heb inderdaad in mijn programma kunnen opgegeven dat hij verkocht is, met datum desinvestering enz. enz. Maar ik krijg nog steeds hetzelfde. Wat zou je adviseren om nu te doen? Welke boekingen zou jij memoriaal doen om dit probleem op te lossen? Ik kan moeilijk nu nog 'van debiteuren aan kantoorinventaris' boeken, of 'van bank aan kantoorinventaris', dan los ik de kantoorinventaris kant wel op, maar krijg ik een extra schuld aan de andere kant, wat niet juist zou zijn, toch? Bedankt voor je hulp.
  2. Zal nog even schematisch weergeven wat ik bedoelde en nu heb gedaan. Balans was eerst: debet credit Kantoorinventaris 2000 Afschr. kantoorinv. 1100 -------- Mater. vast activa 900 En dit heb ik nu memoriaal geboekt: Kantoorinventaris -2000 Afschr. kantoorinv. +1100 Algemene kosten +900 Hierdoor is de airco van de balans verdwenen & is het restant als kosten geboekt. Is dit juist? PS: Verder heb ik natuurlijk ook nog een factuur uitgeschreven voor 900, enz.
  3. Hoi Joost, Ik heb de verkoop inderdaad geboekt. Alleen is mijn administratieprogramma niet zo slim om te weten dat die verkoop bij deze airco hoort. Bedoel je dat ik (behalve wat ik net postte, toevallig wanneer jij reageerde), nog iets moet doen?
  4. Na nog wat meer zoekwerk ben ik er achter gekomen dat de zoekwoorden "restwaarde afboeken" (zonder quotes) mij verder op weg helpen 1 & 2 Als ik dit doe: Kantoorinventaris & afschrijving kantoorinventaris tegenboeken, dan heb ik nog een bedrag over (waarde van de airco op 31-12-2010), dit bedrag boek ik af als kosten. Op het eerste gezicht vond ik het wat gek klinken om zoiets als 'kosten' af te boeken. Maar nu ik er over nogmaals over nadenk klinkt het juist heel logisch... want nu heb ik na al die jaren de airco eindelijk 100% als kosten opgevoerd, net als elke andere uitgave. Denk dat ik hem nu snap.
  5. Dag allemaal, Ik heb te maken met de volgende situatie: Ik heb een airco gekocht voor mijn werkruimte in 2008, heb netjes elk jaar lopen afschrijven, en heb deze op 31-12-2010 verkocht i.v.m. verhuizing. Momenteel is het alsvolgt geboekt: gebruikelijke percentage van 2010 afgeschreven tot 31-12-2010, en dan verkoop aan klant. Op mijn balans eind 2010 blijft hij vervolgens staan (ik gebruik trouwens 'mkboek') als: Kantoorinventaris AAA Afschrijving kantoorinventaris -BBB === Materiele vaste activa CCC Wanneer ik dan vervolgens deze eindbalans 2010 importeer als beginbalans in 2011, blijft dit bedrijfsmiddel op mijn balans staan. Dat kan niet de bedoeling zijn want in 2011 beschik ik er niet meer over. En klopt het wel dat hij nog op mijn balans 2010 staat? Moet ik de gehele airco afschrijven in 1x? Moet ik een bepaalde tegenboeking doen om er van af te komen? Zoja, welke? De airco is trouwens verkocht op exact de prijs van de boekwaarde dd 31-12-2010 (CCC), dus je zou denken dit moet heel simpel zijn. Ik heb de afgelopen 6 jaar als ondernemer nooit met dit soort dingen te maken gehad, omdat ik normaal alleen software verkoop.
  6. Hoi, Ben bezig mijn IB 2009 af te ronden (uitstel), en kwam vandaag tegen dat ik een factuur ben vergeten te sturen! Stom natuurlijk, is afgelopen 5 jaar ook niet eerder gebeurd, maar wat nu? Belangrijk om op te merken is dat de klant zowel al betaald heeft, als ik al geleverd heb, enkel de factuur is vergeten. Tevens is de klant uit de USA, dus 0% btw (software / dienst), dus het is niet dat de belastingdienst BTW misloopt ofzo... Wat kan ik nu als beste doen? Alsnog een factuur uitschrijven lijkt me? Maar met gewoon het volgend nummer? En welke datum? Mag hem wel gewoon boeken als verkoop in 2009 lijkt me? Anders wordt het wel heel raar... en zou ik niet weten hoe ik e.e.a. moet boeken. PS: Heb wel mijn aangifte OB 2009 al gedaan in januari.
  7. Hoihoi, Vraagje... ik krijg de mogelijkheid om ergens 1-2d per week in dienst te treden (loondienst). Tegelijkertijd ben ik ook part-time ondernemer (eenmanszaak). Urencriterium haal ik waarschijnlijk niet komend jaar, daar heb ik net iets te weinig werk voor. Mag ik om loonheffingskorting vragen (je weet wel, dat formulier wat je krijgt als je in dienst gaat met een ja/nee vraag) ? Of mag dit niet omdat ik bijv al zelfstandig ondernemer ben? Alvast bedankt voor jullie reactie(s) !
  8. Ik heb nu 2 jaar een eenmanszaak waar ik op het moment net het urencriterium haal telkens. Nu heb ik met een vriend besloten een 2e bedrijfje te beginnen. We hebben ons ingeschreven bij de kvk, aangemeld bij de belastingdienst. en bericht teruggekregen. De belastingdienst vindt ons BTW plichtig, maar niet voor de IB (inkomstenbelasting). Dit waarsch omdat wij een nihil winst het 1e jaar verwachten. Nu plan ik komend jaar aardig wat tijd in dit 2e bedrijf te steken, mogelijk ten koste van mijn eenmanszaak (die dan onder de 1225u zou uitkomen). En daarmee arriveren we op mijn vraag: Voor beide bedrijven zal ik (apart) een urenadministratie bijhouden, maar mag ik de uren aan het eind van het jaar van beiden bij elkaar optellen om te kijken of ik de 1225 uur haal? Of niet? Mij is dit wat onduidelijk, want mijn 2e bedrijf is geen ondernemer voor de IB, dus ik zou denken van niet... maar dat zou ik wel erg flauw vinden dan... >:( Bij voorbaat dank :)
  9. Ja: PayPal (Europe) Ltd. is authorized and regulated by the Financial Services Authority in the United Kingdom as an electronic money institution. PayPal FSA Register Number: 226056.
  10. Hm, net dit gevonden op de site van belastingdienst:
  11. Hoi, Ik kwam er achter dat ik in 2005 bij een paar facturen onterecht BTW geheven heb (dit had 0% moeten zijn, export). Hoewel het netto - dankzij kleine ondernemersregeling - niets scheelt voor het uiteindelijke bedrag wat ik betaal/krijg, is het misschien toch wel handig om dit alsnog te corrigeren? Ik dacht dus om correctiefacturen uit te schrijven. Mijn vraag is: kan ik gewoon mijn factuur aanpassen (dus zelfde factuurnr behouden), en erboven zetten dat het een correctiefactuur is ('correctie 1'). Of moet ik een geheel nieuwe factuur (nieuw factuurnr) uitschrijven met de tekst "dit corrigeert factuur X" of "factuur X vervalt" of zoiets? (Even voor de goede orde.. als ik eerst een factuur van 119 eur uitgeschreven heb incl. btw, wil ik hem niet opnieuw uitschrijven als 100 eur ex btw maar 119 ex btw, anders zou ik opeens geld aan klanten moeten geven [noot: ik communiceer duidelijk op mijn site dat alle prijzen incl. vat zijn]) Alles wordt nu in een nieuw administratieprog. ingevoerd, dus in dat laatste geval (nieuw factuurnr) zou het wel irritant zijn.. dan moet je eerst invoeren en boeken met btw enz.. en dan bij die nieuwe factuur weer.. tja.. de btw eraf ofzo.. beetje lastig. Dan kan ik het misschien beter gewoon zo laten. Het zal toch wel niet strafbaar zijn om 19% btw te heffen op iets wat eigenlijk 0% had moeten zijn? (was niet helemaal duidelijk of mijn dienst hier of in het buitenland belast was namenlijk, nu wel... in het buitenland dus).
  12. De kosten van de fees bekijken is geen enkel probleem inderdaad, die staan overal vermeld (achteraf dus): bij globaal transactieoverzicht, transactiepagina zelf, etc. On-topic: Bedankt allen voor het meedenken, geeft me toch weer een iets comfortabeler gevoel hoe dit geboekt ed moet worden ;). Misschien helpt het in de toekomst andere paypal gebruikers op dit forum ook wel...
  13. Ik zie gelukkig wel op mijn overzicht bij paypal precies hoeveel het is telkens enzo. Ik denk dat "ik" het gewoon neerzet als 100 eur factuur (en dus 19% over 100 eur aan btw), dan boeken als 100 eur ontvangen en dan weer 3 eur aan paypalkosten boeken (waarvan die 3 eur belast is met 0% btw), en dan de 19% over 100 aan kosten/verschuldigd -> belasting. Dan betaal ik in iedergeval niet te weinig btw. Of er een nettere manier is weet ik niet. (edit: had beter een voorbeeldfactuur van 119 eur kunnen nemen geloof ik ;p)
  14. Ik heb in 2005 gebruik gemaakt van de kleine ondernemers regeling, echter 1 kwartaal (q2) heb ik hier niet 100% maar slechts een stukje gebruik van gemaakt (ik dacht dat ik misschien toch teveel ging verdienen, maar dit is niet het geval gebleken). Ik heb nu eigenlijk nog 97 euro te goed ;D. Ik had hier misschien bij de OB Q4 2005 al aan moeten denken, maar ben dit vergeten. Kan ik dit nog verrekenen of op een andere manier terugkrijgen in 2006? En zoja, hoe? (ik ben niet zeker of ik in 2006 gebruik ga maken van de kleine ondernemersregeling) Bedankt.
  15. Ik reken in uw voorbeeld dus op 22 euro inkomen en reken over 22 euro btw (op dit moment), vandaar dat ik over het boeken van de bankkosten begon. Maar u heeft gelijk, hoe boek je dat dan.. ik dacht gewoon zelf als bankkosten 0%, maar dan betaal je dus teveel btw eigenlijk dus logisch is anders (om het correct te compenseren zou ik de bankkosten moeten boeken als 'bedrag al incl btw', maar aangezien hier niks qua btw eigenlijk betaald wordt lijkt mij dit fiscaal/juridisch niet correct). Maar.. hier zou toch eigenlijk iets over bekend moeten zijn, zo ongebruikelijk kan dit toch niet zijn? In iedergeval elke paypal gebruiker op dit forum zou dit probleem moeten hebben. Anders gesteld... de meeste zakelijke banken hebben toch ook kosten per transactie enz.? Maar die krijg je misschien maar 1x per maand afgeboekt? Is dat niet technisch ongeveer hetzelfde als bij paypal ?
  16. Ik zit met de volgende situatie: Vrijwel al mijn betalingen komen binnen via paypal (soort online bank iets voor o.a. creditcardbetalingen te ontvangen), als een klant hiermee mij betaald (bijv 100 euro) dan houden zij een "fee" in, bijv 3%, dus op mijn rekening komt dan 97 euro. Mijn vraag is: hoe boek je zoiets? Immers moet alles mooi in balans komen, dus ik denk dat ik die bankkosten gewoon ergens apart nog moet afboeken? De fees zijn niet altijd vooraf goed te berekenen en paypal heeft geen optie om de kosten voor de verzender (klant) te hebben, dus ik moet echt iets aan mijn kant doen.
  17. Hm ik kom er al uit met de balans geloof ik... (balans van 2005, pc ook gekocht in 2005) ACTIVA: - materiele vaste activa: - computer etc: - liquide middelen: PASSIVA: - eigen vermogen/ondernemersvermogen: Verder is het feit of ik wel of niet een aparte zakelijke rekening heb irrelevant lijkt me. Nu bedenk ik me alleen dat ik waarschijnlijk wel een beginbalans moet hebben (heb bijv binnen een paar dagen na oprichting een tft scherm gekocht), moet ik dit dan zien als een lening van mezelf aan het bedrijf (eenmanszaak), of niet? In dat geval zal het er wel zo uitzien?: ACTIVA: - materiele vaste activa: - computer etc: - liquide middelen: PASSIVA: - eigen vermogen: - ondernemersvermogen: - schulden: langlopende schulden: 300 eur Of had ik hier beter een nieuw topic voor kunnen openen ;) EDIT: materiele activa aangepast
  18. Uiteraard. Ik hou elke rekening bij die ik uitschrijf en binnenkrijg en die zit in een excel sheetje (nodig ook voor aangifte OB elk kwartaal, wat goed werkt). Mijn probleem zit meer in de aangifte IB waar je een "balans" en "winst en verliesrekening" mee moet zenden. Misschien dat ik hier niet geheel duidelijk over was. Met de aangifte IB zelf verwacht ik weinig problemen, het gaat eigenlijk vooral om de balans waar ik niet echt uitkom. Heeft iedereen daar een boekhouder voor ?
  19. Ik zit eigenlijk in een soortgelijke situatie als de topic-starter. Ik heb een eenmanszaak en moet nu een balans opmaken. Ik heb gewoon alles op 1 rekening omdat ik verder niet echt het nut zag om e.e.a. te scheiden bij een eenmanszaak, aangezien ik toch continu mijn winst wil nemen (verder komt 90% via paypal binnen dus het loopt zowiezo al via een omweg). Maar hoe zit het in zo een situatie nu met de belans m.b.t. 'financiele activa' en 'eigen vermogen'? Of is dit eigenlijk niet eens relevant... ik zie immers op een "normale balans" ook niet echt de personeelskosten (of iets in die vorm) terug. Opzich zou zo een balans toch erg simpel moeten zijn. Ik heb alleen inkomsten, uitgaven, en wat computerhardware als bezit die ik moet afschrijven.
  20. Mooi, dan zit ik zeker goed. Heb inderdaad het BTW nummer gechecked (en opgaaf ICL gedaan). Noujah, "gechecked".. ik heb 'em via http://www.europa.eu.int/comm/taxation_customs/vies/nl/vieshome.htm gecontroleerd, maar dat is denk ik wel voldoende? :)
  21. Bedankt Jeroen, dat is fijn om te horen. Misschien dat ik toch maar even een gesprek bij zo een "consulent internationale handel" ga aanvragen bij de KVK om te kijken hoe ik al die dingen nu in de toekomst moet regelen... Het is mij namenlijk nog niet echt duidelijk hoe het nou allemaal zit. Neem aan dat die lui er wel verstand van hebben? (wel de moeite waard?) ;) Of heb je nog andere tips?
  22. Hoi mede-ondernemers, de situatie zit zo: Ik heb eind november software gemaakt voor een klant (met ook de bedoeling om dit zelf meerdere malen te verkopen, aan anderen behalve de klant). Deze klant bevond zich in de EU (in de UK), hij stond erop dat ik een ICL levering zou doen. Na wat twijfel heb ik hiermee ingestemd. Nu, heb ik gisteren mijn omzetbelastingformulier ingevuld&verstuurd, maar toen ik het ICL formulier zag begon ik toch te twijfelen. Daar staat duidelijk dat ICL alleen is bedoeld voor "goederen" die daadwerkelijk zijn verzonden naar een ander EU land. Kan ik deze software wel onder "goederen" zetten? Ook heb ik de software gemailed, maar dus niet per post. Zou het nuttig zijn om de software alsnog als pakje te sturen naar deze persoon, zodat het toch als "goederen" gezien wordt (en dus ICL ok?)... Ik zou denken van wel. Bij deze thread zag ik deze tip. Of is dat nu gewoon te laat en vinden ze het dan meer een "truuk"? Klant heeft immers de software al per email gehad iets meer dan 1 maand terug. En als dit niet kan, moet ik dan mijn aangifte omzetbelasting Q4-2005 corrigeren? Je zou kunnen zeggen: bel de belastingtelefoon, maar na al die verhalen erover, heb ik niet echt vertrouwen in hun "adviezen". Overigens maakt het voor mijn uiteindelijke som (BTW die ik moet betalen of terugkrijg) niets uit (0 eur), omdat ik gebruik maak van de kleine ondernemersregeling is "het getal onder de streep" telkens hetzelfde, bij welke post het ook staat (ICL, of 19% in NL belast). Weet niet of het dan minder erg is...
  23. Bedankt voor het samenvoegen (wist niet zeker of ik het hier moest toevoegen ivm het constructieverhaal). van der wel ltd ook bedankt, zit dus kennenlijk ingewikkelder dan ik dacht. Lijkt me inderdaad dat ik een gesprek met een accountant / expert hierin zou moeten regelen. ZZP OKE: Bedankt voor je inbreng, ik zal even verder commenten waarom ik deze keuze(s) maak. Dat zou kunnen. We hebben echter beiden geen (totaal van) 18k ter beschikking, anders hadden we denk ik wel zo een kasrondje gedaan, BV is immers een vertrouwd concept. Ik zie dat er wel "aanbiedingen" zijn zo her en der op het net van mensen die je 18k zo voor een paar dagen lenen voor een bepaald bedrag, maarjah... Ik vind t toch niet zo kosjer allemaal. Verder zint het me niet dat je dan opeens hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld bij failiesement omdat je feitelijk niet aan de eis hebt voldaan om die 18k in de BV te stoppen (helemaal een probleem als je dan niet alsnog die 18k kan inbrengen). Kwam zelfs nog een pdf tegen waarbij sommige vormen van het kasrondje in twijfel werden getrokken (rechtspraak, echter ging het hier niet over het 'normale kasrondje'! hoe vreemd dan ook - naar mijn mening - dat lijkt inderdaad erg legaal [i.i.g. veel gebruikt]). Maar inderdaad, als we beiden dat kapitaal hadden was het zeker een optie. Volgens mij klopt dit niet.. dan bedoel ik; in de IT dienstverlening. Vrijwel overal lees ik dat verzekeraars claims in die branche vrijwel nooit dekken (zeker niet als je aardig risico loopt). Ik praat dan qua bronnen over fora, internet, maar ook over wat betrouwbare dingen zoals bijv. de folder 'goed verzekerd van start' van de kvk over verzekeringen (folder in samenwerking met de NVA). Uiteraard, zou ik ook graag hebben dat het anders was, maar helaas. Ik wil overigens geen verkeerde indruk wekken, ik zal zeker m'n best doen zodra er een probleem ontstaat, maar we zitten tegenwoordig wel in een snelle claimcultuur en ons product (service, eigenlijk) brengt nou eenmaal hoge risico's met ons mee. Als 1 van ons tweeen ziek of op vakantie is en de ander komt er niet uit, en de boel sleept een paar dagen voort, dan kan dit aardige consequenties hebben. We zullen natuurlijk proberen zoveel mogelijk af te dekken in de algemene voorwaarden, maar volgens mij moeten die ook nog wel "redelijk" zijn (ik heb helaas niet het vertrouwen erin dat zelfs al doe je alles wat je kan, dit genoeg is, ik ben een pessimist.. ik weet t). Het gaat mij eigenlijk niet zo zeer om de belasting (kwam misschien wel zo over idd), maar meer de 18k startkapitaal eis en het verplicht dga loon. Naar mijn mening 2 onredelijke eisen hier in nederland (ok, verplicht dga loon is niet alleen in nederland geloof ik). Dat dit mij een percentage kost door bijv. extra belasting kan ik opzich mee leven, maar natuurlijk heb ik liever van niet.. ben ook niet gek ;). Het liefst maak ik ook niet gebruik van al te obscure constructies (al zou je dat wel kunnen denken bij een ltd+vof+.. verhaal) en wil ik zoveel mogelijk "nederlands doen". Het blijft toch jammer dat hier zo een groot gat zit.. of je hebt een VOF die bijna niks kost en je bent geheel aansprakelijk, of je hebt een BV waar startkapitaal voor nodig is + allerlei extra dingen maar waar verder vrijwel alles goed geregeld zit (zolang je natuurlijk niet aan onbehoorlijk bestuur doet of dat soort dingen).
  24. Ik ben van plan, naast mijn eenmanszaak, een onderneming te starten met iemand, echter dit keer denk ik een aardig hoog risico qua claims te lopen (IT dienstverlening, in sommige gevallen een bedrijfskritische service). Een ltd+vof constructie (soms ook wel "VOF BA" genoemd) klinkt daarom interessant, waarbij dus de risicokant door de ltd wordt opgevangen [werkmaatschappij?]. Echter is me niet helemaal duidelijk wat voor praktische consequenties dit heeft (o.a. op de belasting). Belasting Over de winst in de ltd gaat natuurlijk vennootschapsbelasting. Maar, hoe zit het met het geld dat wij krijgen? Werken wij bijv bij de Ltd. en krijgen we loon? (dat zijn kosten -> dus geen vennootschapsbel. -> gewoon in box 1 belast). Of werkt het nog anders? (factuur voor gewerkte uren vof -> ltd, ook inkomsten, ook box 1). Eigenlijk komt het er op neer: gaat over ons inkomen wel of niet ook nog ~30% vennootschapsbelasting heen (vooraf), want als dat wel het geval is dan wordt de boel financieel gezien toch wel een stuk minder aantrekkelijk. Verplicht DGA salaris Werkt zo een vof+ltd constructie eigenlijk ook om het verplicht DGA salaris te vermijden? (er is immers geen "echte directeur"?).
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.