mrroy44

Senior
  • Aantal berichten

    49
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door mrroy44

  1. Was blijkbaar zelfs even vergeten wat het topic was in deze ;D
  2. dank voor de duidelijkheid Joost, kan ik eindelijk slapen vannacht :)
  3. Goed maar even terug on-topic. Ik heb het voorgelegd aan mijn boekhouder: Mijn vraag aan hem: "Kan je me trouwens vertellen of ik het juist heb dat wanneer ik een privé auto zakelijk rijd en mezelf een kilometer vergoeding geef van €0,19 het enige voordeel is dat ik over die €0,19 geen belasting hoef te betalen? Dus zeg maar dat wanneer ik me een vergoeding geef van €1900,- ik deze netto ontvang i.p.v. dat ik er 42% belastingen over moet afdragen? (even los van het voordeel van btw terug vragen en het niet hoeven betalen van bijtelling)" Zijn antwoord: "Voordeel in prive is een netto bedrag, dus hierover ben je geen belasting verschuldigd. Tevens is er nog een voordeel dat je winst daalt met het bedrag van de verstrekte vergoeding waardoor je minder inkomstenbelasting verschuldigd bent." Mijn nieuwe vraag aan hem: "Maar uiteindelijk is het dan toch zo dat ik alleen die € 798,- (=42%) bespaar, omdat wanneer ik gewoon €1900 als winst uit het bedrijf haal ik ook €1900,- heb alleen dan moet ik er €798,- over afdragen, of heb ik dan in eens meer?" Zijn antwoord: "Klopt, puur in geld gezien heb je een besparing van 42% belasting hiermee gerealiseerd." Ik denk dat dat niks aan duidelijkheid te wensen over laat.
  4. En er geldt volgens mij: Indien er overtollige liquide middelen uit een eenmanszaak of vennootschap onder firma worden overgeboekt naar privé zal er over deze onttrekking geen belasting verschuldigd zijn. En je mag altijd bij een eenmanszaak geld overboeken na privé, daar heb je geen kilometer vergoeding voor nodig. Dus hoef je ook niet bang te zijn, dat als je het wat langer op je rekening laat staan je ineens extra belasting moet betalen.
  5. ja dat wel natuurlijk, en daar staan de liquide middelen op waaronder de bankrekening, maar geld daarop laten staan verlaagd niet mijn winst, en dus ook niet de te betalen IB
  6. Het lijkt me een beetje zonde van de tijd van de boekhouder om nu met hem te praten over het opheffen van mijn bedrijf, terwijl ik daar met geen haar aan denk. Maar heb je het nu wel of niet over het afdragen van belastingen over de stakingswinst toen je sprak over "Als je ooit stopt met je zaakje, moet je over dat vermogen weer belasting afdragen." Want dan moet je me toch eens vertellen waar het bij de stakingswinst dan onder valt. Onder stille reserves, fiscale reserves of de goodwill. want als ik dezew info over stakingswinst lees, zie ik niks staan over het banksaldo
  7. Jawel, maar ik heb geen stille reserves, fiscale reserves en goodwill zoals bedoeld bij stakingswinst. Het saldo op mijn zakelijke rekening is puur om af en toe een betaling te doen, en wat ik binnen krijg van klanten. Wat daar op staat room ik continue af naar mijn privé rekening en is aan het einde van het jaar gewoon als winst belast. Bij het opheffen van mijn bedrijf (wat ik overigens niet van plan ben) hoef ik daarover geen extra belasting over te betalen. Ik ontvang er ook geen belastbare rente over. In deze zin is een zakelijke rekening dan ook niet veel anders dan een privé rekening. Het wordt een ander verhaal wanneer je wel stille reserves, fiscale reserves of een bedrijfsspaarrekening hebt.
  8. Ik heb het overigens niet over een bedrijfsspaarrekening, waar je rente over ontvangt, maar puur over een gewone zakelijke bankrekening. En dus ook niet over geld wat gereserveerd is voor investeringen of de FOR
  9. De belasting over de stakingswinst geldt over stille reserves, de fiscale reserves en de goodwill. Stakingswinst Een banksaldo valt bij een eenmanszaak niet zomaar onder de stille reserves, de fiscale reserves en de goodwill. "De stakingswinst bestaat uit de stille reserves: verschil in in waarde tussen de economische en de boekhoudwaarde van bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld een bedrijfspand dat meer waard is geworden), de fiscale reserves: zoals de fiscale oudedagsreserve en goodwill: de meerwaarde van een bepaalde onderneming boven het eigen vermogen (bijvoorbeeld een heel bijzonder recept van een restaurant)."
  10. En hoe zit dat dan bij al die IB-ondernemers die gewoon hun privé rekening als voor hun zakelijke transacties gebruiken? Een zakelijke rekening is geen verplichting, maar vooral handig wanneer je bedrijfsnaam afwijkt van je eigennaam en om geldstromen gescheiden te houden. Maar wie dat wil kan gewoon een prive rekening voor zakelijke transacties gebruiken. Informatie zakelijke rekening
  11. Misschien werkt deze column verhelderend voor je Auto van de zaak en de IB-ondernemer van Mr. R.J.W.H. Geraerts. Hij geeft hier duidelijk aan welk voordeel er is bij een privé auto voor een IB ondernemer "U heeft daarentegen het recht om een bepaald bedrag per gereden zakelijke kilometer (2010: € 0,19/km) in aftrek te brengen van uw winst. Dit bedrag is inclusief bijkomende kosten zoals parkeergeld, wasserette, etc. U bespaart zodoende belasting over de winst afhankelijk van het aantal gereden zakelijke kilometers." "Als u 30.000 zakelijke kilometers heeft gereden in 2010, kan er een bedrag van 30.000 x € 0,19 = € 5.700,- in mindering worden gebracht op de winst. U heeft uiteraard geen bijtelling, maar moet zelf de kosten van brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting etc. dragen." Hij heeft het toch echt niet over dat je door jezelf die € 0,19 per kilometer ook daadwerkelijk uit te betalen nog meer voordeel hebt dan alléén het belastingvoordeel op de € 5.700,- (even de btw aftrek op de autokosten buiten beschouwing gelaten)
  12. Het is niet dat ik me afvraag of je jezelf die €1900,- moet uitbetalen om aanspraak te maken op het belastingvoordeel. Even los van het feit dat je als eenmanszaak niet verplicht bent een zakelijke bankrekening te hebben, dus dat heel veel IB-ondernemers geen werkelijk verschil zullen ervaren tussen het wel of niet uitbetalen. Mijn vraag aan de andere forumleden is meer, of er meer voordeel aan vast zit dan alleen het belastingvoordeel. (zie mijn vorige reacties)
  13. En mijn dank daarvoor! ik zou het alleen wel aardig vinden eens te horen wat anderen daar van vinden. Ik kon me net namelijk niet aan het gevoel onttrekken dat StevenK dacht dat ik er niet ver naast zat. Misschien hebben andere forumleden daar een totaal andere visie op, maar het kan verhelderend werken.
  14. Ik zal het van de week voorleggen aan mijn boekhouder. Zou ik andere mensen op dit forum nog even mogen verzoeken, om me te vertellen of ze ook denken dat ik er naast zit, als ik zeg dat wanneer ik mezelf €1900,- uit betaal aan kilometervergoeding van 19 cent per kilometer, het enige is wat ik er echt aan voordeel aan heb, het feit dat ik over die €1900,- geen IB hoef te betalen ??? Ik heb het dan even niet over het voordeel t.o.v. zakelijkrijden of het aftrekken van BTW, maar puur het voordeel van mezelf een kilometer vergoeding geven van € 1900. dus zeg maar een voordeel van 43% = € 817,-
  15. sow...ik wordt van één vraag in eens van beginner een senior ;)
  16. Het voordeel is dus € 817,- die ik minder hoef te betalen Want die €1900,- had ik al. Normaal zou er na het betalen van IB €1083,- overblijven van de €1900,-. En nu blijft de €1900,- over.
  17. Leg me dan een uit...stel ik heb op mijn zakelijke rekening €1900, die betaal ik mezelf uit naar mijn privé rekening als kilometer vergoeding, hoeveel geld heb ik dan?
  18. Dat mag ook wel, Maar met uitkeren aan jezelf schiet je alleen wat minder op. Je krijgt namelijk geld wat al van jouw is. Het enige wat je er aan extra voordeel aan hebt is dat je er dan geen belastingen over hoeft te betalen, maar wanneer je het gewoon op je rekening laat staan wel. Het is verder de welbekende sigaar uit eigen doos, of het bekende vestzak broekzak. Wanneer je naast het belastingvoordeel denkt, ook nog eens 19 cent per kilometer rijker te worden, kom je bedrogen uit. Want op je privé rekening wordt je misschien wel 19 cent per kilometer rijker, maar op je zakelijke rekening lever je dat in. Niet dat het erg is, maar echt wijzer word je er niet van.
  19. Dit is overigens een site waarop privé en zakelijk rijden voor de IB-ondernemer met elkaar wordt vergeleken. Hoewel ze nog wel iets afwijken bij de kosten "in de zaak" netto, t.o.v. mijn berekening, komt het wel zeer dicht in de buurt. Ik heb overigens de spaarrente op 0 gehouden. Auto van de zaak of auto in privé op berekenhet.nl De volgende site komt op dezelfde bedragen uit als ik, wanneer je de btw die je terug krijgt even achterwege laat dan, en wanneer je gewoon uit gaat van een kilometer vergoeding van 0,19 cent die je krijgt van je werkgever:Kilometervergoeding op berekenhet.nl Dus ik denk dat ik er toch niet ver naast zit
  20. Ik denk niet dat er veel verkeerd te lezen is aan Joost zijn letterlijke woorden: "jouw boekhouder moet in de winst- en verliesrekening 19 cent per KM aftrekken als autokosten. Daardoor betaal je minder belasting en dat is het voordeel." Gezien ik de kilometer vergoeding niet van een werkgever krijg, maar van mezelf, is het enige voordeel wat ik er uit haal het belastingvoordeel. Dat het administratief misschien lijkt of ik privé 0,19 cent krijg per kilometer, dat ben ik met je eens, maar de enige die mij dat geld zou kunnen geven ben ik zelf. Niet de belastingdienst, en niet de bank of iemand anders. Dus uiteindelijk is het enige wat ik er wijzer van wordt het feit dat ik over 15.000 x 0,19 geen belasting meer hoef te betalen. (voor mij al voldoende reden). Er staat niet in eens 15.000 x 0,19 meer op mijn bank, tenzij ik het eerst van een andere rekening afhaal.
  21. Ik heb overigens ook de btw aftrek al in het totaal verwerkt
  22. Ik heb de berekening per jaar nu nog even aangevuld met de afschrijving per jaar, omdat die met de jaren kan veranderen, eigenlijk zou dat ook met het onderhoud moeten, want ook dat verschilt per jaar. Ik kom er alleen nu even niet aan toe want ik heb een lange klus tot vanavond laat, dus helaas kan ik niet eerder reageren dan morgen. Priverijden_anders.xls
  23. Ik heb net even nagezocht wat Joost er elders op het forum over zegt en dat is dit: "Even een misverstand wegnemen! Als je de KM vergoeding aan jezelf uitbetaalt, is dat gewoon een privé-opname uit de onderneming. Alleen aan werknemers kun je 19 cent per KM betalen. Voor IB-ondernemers is het simpelweg een aftrekpost! Wat er moet gebeuren: jouw boekhouder moet in de winst- en verliesrekening 19 cent per KM aftrekken als autokosten. Daardoor betaal je minder belasting en dat is het voordeel. Je mag het dus wel aan jezelf overmaken, maar dat leidt niet tot aftrek van de winst. Dat volgt nl. uit de boekhouding." Zie: Kilometervergoeding: hoe te boeken? Hieruit maak ik dus op, dat het enige profijt wat je aan de kilometervergoeding hebt, de belasting over die 19 cent per kilometer is. Je zou dus in de formule volgens mij alleen die moeten aftrekken. Ik heb het excelsheet even aangepast op een manier zoals ik denk ik zou rekenen. Ik heb het rente verlies even achterwege gelaten, alleen het belastingvoordeel van de kilometer vergoeding meegenomen, de verzekeringskosten toegevoegd en de brandstof berekening iets gewijzigd zodat je nu kan invullen hoe de auto loopt (1 op zoveel) en de huidige literprijs. Ik vind de kosten nu ook wat realistischer over komen, gezien ik me niet kan voorstellen dat je, door jezelf alleen maar een kilometervergoeding te betalen, een auto van €20.000 haast voor niks rijdt. [bijlage verwijderd, zie volgende bericht]
  24. Ik denk dat het kwartje niet bij me gaat vallen ??? Volgens mij wordt alles wat ik aan inkomsten heb belast. Als ik € 2850 inkomsten heb en daar niks mee doe, wordt het aan het einde van het jaar door de belasting dienst gezien als inkomsten, en dan betaal ik daar inkomstenbelasting over. Theoretisch komt het er dan op neer dat vanaf dat moment die € 2850 gewoon prive geld is. Als ik mezelf € 2850 aan kilometervergoeding betaal, is het ook gewoon privé geld, alleen hoef ik er dan géén inkomstenbelasting over te betalen. Het is niet dat ik dan ineens € 2850 meer heb. Die € 2850 had ik al of ik nu wel of geen kilometervergoeding krijg. Met kilometer vergoeding is die € 2850 alleen onbelast. Het voordeel lijkt me dan alleen de belastingen die ik niet hoef te betalen, en niet € 2850 + nog de belastingen. Niet dat ik zeg dat je fout zit hoor, maar misschien is er iemand anders die me kan vertellen of ik er zó naast zit?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.