willy

Junior
  • Aantal berichten

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door willy

  1. Interessant artikel, waarvoor dank. In mijn geval gaat het om software t.w.v. ca. 5000 euro.
  2. Omdat de regels nogal zijn aangepast is mij 1 geval wat onduidelijk geworden: Hoe zit het met het verzenden van een factuur aan een particulier (vanuit NL) naar bijvoorbeeld Tsjechië, of België. Voor zover mij bekend is dit nog steeds: gewoon 19% BTW erop, en verder simpelweg behandelen op dezelfde manier als een factuur binnen NL. (Dus geen ICL/ICP etc., en ook op je BTW aangifte gewoon onder 19%). Maar klopt dat eigenlijk wel?
  3. Omdat ik graag de kosten bespaar van een dergelijk bedrijf (in het verleden al veel te veel aan uitgegeven als eenmanszaak) en het om ongeveer 50% van de inkomsten van mijn bedrijf zou graag. Niet triviaal dus voor mij. Overigens zie ik dat nogal wat eenmanszaken bij Google Adsense hun advertenties hebben staan, maar als je hen vraagt hoe ze dat belastingtechnisch verwerken ze geen idee hebben eigenlijk (bedrijven die hun administratie toch echt zelf doen). Dank voor de uitgebreide uitleg. Als ik het goed begrijp is het factuur wat google (of een ander bedrijf wat creditfacturen vanuit de EU stuurt for that matter) zal sturen dus incl. btw, maar staat het er niet apart op? Dat in tegenstelling tot wat dus binnen NL gebeurd, waar simpelweg een negatief begrag aan BTW wordt overgemaakt. Lijkt dus gesneden koek nog steeds als ik het goed begrijp, je moet alleen even blijven opletten dat je de aangifte daadwerkelijk doet. Ik zal m.b.t. de KOR regeling de belastingdienst zelf eens mailen, want er is verder niets over te vinden.
  4. Ik merk als ik een heel bericht heb getypt, maar iets ben vergeten (titel bijvoorbeeld) dat HigherLevel je het hele bericht opnieuw laat typen. Erg jammer natuurlijk. Of ben ik wellicht de enige die hier tegen aanloopt (Firefox 3.5 mac)? Zo-i-zo, het knopje 'reset formulier' zit daar ook maar erg gevaarlijk :D
  5. De regels voor EU-BTW veranderen in 2010. Hoe zit zodadelijk het met credit-factuur inkomsten van b.v. Google Adsense (een bedrijf uit Ierland). - Krijg ik straks BTW op het credit-factuur dat zij aan mij sturen (sturen zij mij dus Ierse BTW?)? - Is Google Adsense een dienst? (ik lever iets aan hen, zij betalen mij, maar zij versturen het factuur). - Hoe geef ik die BTW aan? Bij de NL-belastingdienst? - Moet ik die BTW ook inleveren als ik kleine-ondernemer ben (KOR)? Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties!
  6. Nog even als tip geef ik mee dat de belastingdienst altijd een uitdraai van je gesprek kan geven als je hierom vraagd. Voorkomt nog wel eens problemen als ze elkaar tegenspreken.
  7. Als kleine ondernemer (eenmanszaak met resultaat overige arbeit en KOR voor de BTW) krijg ik steeds meer vraag om te gaan leveren aan het buitenland. Nou zit ik te kijken wat slim is: gelijk wereldwijd of alleen EU. Wat komt er allemaal meer bij kijken (grof gezegd)... Ik zie alleen voor de BTW iedere 3 maanden ICL opgave (bij EU)? CBS ook als je klein bent? wellicht even een toevoeging: ik doe alleen advertisement voor het buitenland op basis van verkopen (leads/sales) als affiliate. Vandaar dat ik niet helemaal met de belastingdienst site uitkom.
  8. Hier had ik reeds heen gekeken, maar eigenlijk geen idee hoe ik dat netjes maak. Want zomaar 'computer afschrijvingen' grootboek als omzet boek ipv gewoon boek te maken lijkt me niet de oplossing (al kloppen de cijfers dan meteen).
  9. Nadat ik begin vorig jaar een laptop kocht en deze in mijn administratie netjes onder inventaris heb opgenomen... heb ik de laptop nu aan het eind van het jaar verkocht. Nu zit ik alleen even te kijken hoe ik dat moet boeken, want als ik direct van debiteur aan inventaris boek zie ik bij de btw-aangifte dat m'n omzet niet klopt met het btw-getal... Dus zal ik het eerst aan omzet moeten boeken... Maar hoe zorg ik er dan voor dat het netjes uit m'n inventaris gaat? Oftwel nu: Aankoop: 1600 Crediteuren credit 1500 Voorbelasting debet 51 Computer debet vervolgens de verkoop: 1300 Debiteuren debet 1550 BTW af te dragen 19% credit 51 Computer credit (ipv op omzet dus) en vervolgens het verlies wat er tussen zat 4832 Computer afschrijving debet 56 Afschrijving computer credit maar dat resulteerde dus niet in de juiste getallen voor de omzet/btw. Denk dus dat ik de 2e en 3e stap iets anders moet doen... maar hoe? Verkoop normaal nooit spullen door (puur werkuren) dus vandaar... Alvast bedankt voor wat hulp!
  10. Eigenlijk vindt ik het vreemd/grappig dat er niet echt een eenduidig antwoord zo op komt... want je het het toch met grote regelmaat dat bedrijven als tradedoubler etc. aan particulieren geld overmaken voor de geleverde diensten. Hoe doen zij dat? Ik begreep inmiddels van een collega ondernemer dat een soort van "factuur inderdaad de oplossing was, tesamen met een kort contract dat het om iets eenmaligs + dat als de kosten vergoed moesten worden hij dat voor zijn rekening zou nemen". Eingelijk jammer dat er niet iets simpels voor bestaat, want kan me voorstellen dat dit best vaak voorkomt eigenlijk bij bedrijven. Zelf ben ik ook ooit als particulier begonnen met (in het heel klein toen nog) advies geven en dan was het al snel in een envelop iets (meer als onkonstenvergoeding toen nog) wat je vervolgens maar bij de IB opgeeft... tot ikzelf al heel snel iets had van dit kan niet zo grijs, bedrijf van maken.
  11. Even een vraag waar ik even mee zit voor ik iemand vraag om me even te assisteren bij iets in de zaak. Een vriend van me heeft net wat kennis die ik nodig heb om een project van de grond te krijgen. Alleen nu is het jammere dat hij geen eigen onderneming heeft. Normaal gesproken zou ik hem anders kunnen inhuren, maar dat gaat me dus nu niet lukken. Maar om hem in te schrijven als personeel (voor hooguit 5 uurtjes werk) vindt ik wat te veel werk worden (en al geen ervaring mee ook). Nu vroeg ik me af: bestaat er een mogelijkheid om hem te bedanken voor zo iets o.b.v. een onkostenvergoeding met een bedrag erboven voor de moeite. Dus lager dan een normaal salaris, maar dat ik hem niet met lege handen laat zitten. Want helemaal niets geven vindt ik ook maar niets (geef ik hem liever nog iets uit m'n prive vermogen als bedanktje). Zag al dat ik hem niet als 'vrijwilliger' zou kunnen betalen of dergelijke omdat ik geen non-profit organisatie ben. == Als er overigens niet zo-iets bestaat: hoe zit dat met die software/websites tegenwoordig waar ik nogwel eens wat geld achterlaat omdat het erg goed werkt (maar verder niet bijstaat dat het een bedrijf is ofzo). Lijkt me haast hetzelfde namelijk.
  12. @frelo Net ook gebeld naar de belastingdienst, die gaven hetzelfde aan aan frelo aangeeft (waarom verbaast me dat niets ;)). Zolang het zakelijk is, bestaat inderdaad gewoon die ruimte om het van de btw af te halen en bij de inkomstenbelasting in 3 jaar op de winst te laten drukken. Dank voor de reacties.
  13. Dus zowel aflossing als btw gewoon af te trekken begrijp ik? (ga het hoe dan ook nog wel even navragen bij de belastingdienst zelf, gaat nogal om wat geld als het fout blijkt te zijn natuurlijk)
  14. Puur de kosten, want heb alleen een lopende rekening met internetbankieren en een pasje nodig. Tegen de tijd dat we wat grotere zaken doen zie ik wel weer, maar met account managers ben ik nog nooit iets opgeschoten tot nu toe (ja, beetje reclame ontvangen). Maar toch grappig dat ik geen nieuwe namen van banken erbij zie komen, terwijl je als particulier behoorlijk wat banken hebt.
  15. meeste inkomen komen bij ons ook binnen op die manier (negatieve voorbelasting bij ons dus). Je kunt het ook nog met een tussenstap doen (bijvoorbeeld M4N), dan worden het weer gewone facturen aan jouw kant en stuurt M4N de credits.
  16. Als ik het zo lees heb je het factuur dus gehad, en heb je het netjes volgens het factuurstelsel ingevoerd (ook al was het nog niet betaald maakt niet uit). Als je het factuur nu niet kunt betalen, en de laptops nog niet hebt ontvangen lijkt me een creditfactuur vanuit de andere partij handig, waarna je de btw weer gewoon moet terug betalen. Lijkt mij de meest makkelijke oplossing, maar moet zeggen dat ik het geval nooit persoonlijk ben tegengekomen gelukkig dus ik kan fout zitten. Maar lijkt me dat dit soort gevallen best vaak gebeuren dus hoop dat ook nog iemand reageerd voor je die het wel ooit is tegengekomen. Mocht je het factuur nooit hebben gehad overigens op een datum voor de aangifte dan ben ik het geheel met kem eens.
  17. Omdat mijn boekhouder me eigenlijk nooit iets erover heeft gezegd, en ik het eigenlijk ook niet echt kan vinden op de site van de belastingdienst heb ik een vraag over iets waarover ik sprak met een collega ondernemer toen we het toevallig over iets dergelijks hadden. Situatiescherts: Eenmanszaak 'resultaat uit overige arbeid' (dus geen ondernemer voor IB) Met BTW nummer. Je koopt een laptop om hierop te kunnen werken voor 'de zaak'. Van hem begreep ik nu dat je deze helemaal niet zou mogen aftrekken (zowel niet via de standaard 3 jaar als drukker op je winst, maar ook niet de BTW die op de laptop zat). Je zou hem dus geheel particulier moeten kopen eingelijk, ook al gebruik je hem voor de zaak. Mijn enige vraag: Klopt dat? (Enige reden dat ik nog overige arbeid ben is het urencriterium waar ik niet aankom namelijk). [titel aangepast - mod]
  18. Eventjes de websites van de rabo abn sns ing orha en de postbank bekeken... maar vraag me eigenlijk af of er nog een andere bank dan de postbank bestaat die niet voor iedere transactie een factuur stuurt (al is het bij de abn pas na 1 jaar). Met welke bank hebben jullie de beste ervaring? Wil bij de rabo weg namelijk (veelste duur), maar postbank heb ik prive ooit wat mindere ervaringen mee gehad.
  19. Same issue.. Net nieuwe laptop gekocht en oude is nog geen half jaar oud (maar kon deze die ik nu heb toen nog niet kopen vandaar). De kopende partij is een kennis toevallig (dus scheeld met gezeur over garantie enzo als je het zakelijk verkocht), weet niet of ik dan nog op dingen moet letten bij de verkoop? Was nu van plan gewoon factuur van te maken zoals ik normaal ook die. Verlies wat er gemaakt is, is gewoon op de zaak lijkt me dan? (Gewoon destijds ingekocht en factuur ingeboekt lopende over 3 jaar (3 jaar leek mij computers te zijn).
  20. Hahaha... tja... lijkt me nogal makkelijk te zien ;) Op http://www.belastingdienst.nl/particulier/aangifte2005/aangifte2005-117.html lijkt het me inderdaad duidelijk te staan.
  21. Even een kick omhoog, toch wel belangrijk om er antwoord op te krijgen. (Zag dat dit topic inmiddels goed in google stond ook voor toekomstige mensen met dezelfde vraag).
  22. Wellicht is de vraag ooit al gesteld, maar kon het niet terugvinden omdat het nogal een combinatie van verschillende dingen bij elkaar is. Tot voorkort dacht ikzelf altijd dat als je een eenmanszaak hebt alles zakelijk/prive gewoon een geheel was en wanneer je je inkomsten opgeeft bij 'resultaat uit overige arbeid' (dus alleen btw-aangifte bij belastingdienst, geen IB voor ondernemers) dat je je zakelijke bankrekening gewoon op moest geven voor het berekenen van de rente (box 3 even uit hoofd). Maar zojuist hoorde ik van een college ondernemer dat je je zakelijke bankrekening verder niet hoeft te noemen voor je IB (T(j)) aangifte (oftwel: je noemt hem dus nooit en het bedrag wat eropstaat staat alleen in je zakelijke balans). De vraag is heel simpel klopt dit? Of haald mijn collega nu dingen door elkaar met het volledig ondernemer zijn voor de belastingdienst?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.