-
Aantal berichten
23067 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dagen gewonnen
14
Beste antwoorden
-
Joost Rietveld's bericht in Bedrag kosten van aanschaf of voortbrenging in de aangifte bij balans? was marked as the answer
Inderdaad 3314
-
Joost Rietveld's bericht in Oprichting holding+lening vanuit prive aan holding gevolgen was marked as the answer
Beste Tony
In de TBS gaat het alleen om het geld zelf, dus rendement op het uitgeleende bedrag aan de BV min de rente die je aan de bank betaalt voor de lening.
De BV mag de 5% rente inderdaad van haar winst aftrekken. Daardoor kan de BV dus minder winst aan jou uitkeren. Effectief scheelt dat ongeveer 38-42% belasting over die 5% rente. Laten we het houden op 40% (vennootschapsbelasting en box 2 heffing)
In dit voorbeeld gebeurt prive het volgende:
Je betaalt 4% over 50.000 aan de bank: -/- 2.000
Je krijgt 5% over 50.000 van de BV: + 2.500
Je betaalt TBS belasting over die 1% marge: -/- 220
BV kan minder winst uitkeren aan jou: -/- 1.500
Saldo privé kost de lening je 1.220 per jaar bij aflossingsvrij. Netto een rente van 2,44%
Groet
Joost
-
Joost Rietveld's bericht in ZZP-er in 2024 geen IB-ondernemer, wel fiscale reserves was marked as the answer
Dag Onno
Welkom.
Als je van winst uit onderneming overgaat naar ROW, dan is juist dát het stakingsmoment, waar je al aan refereerde.
Dat is dus onjuist. Uitschrijven is sws staken, maar je kunt ook staken zonder uit te schrijven
Als je tijdelijk wat minder gedaan hebt in je EMZ, zou ik nog steeds gewoon WUO aangeven.
-
Joost Rietveld's bericht in Btw op online cursussen in Nederland en het buitenland was marked as the answer
Oprechte tip Rudi: leg dit voor aan de fiscus. Je cursus heeft iets medisch, iets online, iets van studie. Het kan zakelijk zijn voor afnemers en soms niet. het is binnenlands en buitenlands. Etc. Te veel variabelen.
Zie
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verzoek-vooroverleg
-
Joost Rietveld's bericht in Rekening-courant was marked as the answer
goedemiddag
1. nee, die faciliteit geldt voor jou als DGA, ongeacht het aantal BV's dat je hebt, maar 1x.
2. een Rekening courant verhouding is per definitie een lening. De 17.500 grens inzake renteloos lenen, speelt bij BV's onderling niet.
-
Joost Rietveld's bericht in Tweede bedrijf in Polen starten als zzp’er was marked as the answer
Goedemorgen
Nee, je kunt formeel niet in twee landen ingeschreven staan. Je kunt wel in twee landen een eenmanszaak hebben, op voorwaarde dat in het land waar je niet privé ingeschreven staat een zogenaamde vaste inrichting is, dus een onderneming in een pand van waaruit mensen werkzaam zijn die goederen of diensten leveren.
Vraag 2: dat is onmogelijk. Als je in twee landen onderneemt, heb je in beide landen fiscale verplichtingen. Doordat je handelt tussen twee EU landen is BTW verleggen niet te voorkomen.
Ook heb je te maken met twee landen qua inkomstenbelasting, waarbij je woonland ook belasting en premies heft over de buitenlandse winst, maar voor de belastingen nog aftrek ter voorkoming van dubbele heffing verleent.
-
Joost Rietveld's bericht in Aandeel in vof door investering was marked as the answer
Dag Lucas
Dit is een verkeerd interpretatie van boekhouden. Doordat hij meer geld heeft ingebracht gaat niet zijn aandeel in de winst omhoog, maar in het eigen vermogen. Oftewel, als jullie morgen de VOF opdoeken, dan krijgt hij 1.000 meer dan jij. Of je geeft hem de laptop mee, dat komt op hetzelfde neer
-
Joost Rietveld's bericht in 2025 nieuwe kosten? was marked as the answer
Dag Charles
Geregistreerd staan bij de KvK is voor nu nog gratis. In mei (vorig kabinet) was even sprake van een vast bedrag per jaar vanaf 2025, maar sindsdien niks meer over gehoord.
Wel zal de Belastingdienst, ondanks je kvk inschrijving, na verloop van tijd (doorgaans 4 kwartalen) nul omzet je bedrijf beschouwen als einde eenmanszaak. En dan berichten zij de KvK. Dan zul je moeten kunnen uitleggen waarom jij vindt dat er nog steeds sprake is van een onderneming.
Je spulletjes willen kunnen afschrijven, terwijl je geen activiteiten meer verricht, zal er bij de fiscus niet ingaan.
-
Joost Rietveld's bericht in Vanuit Holding investeren in ETF en ander bedrijf was marked as the answer
1. Een deelneming in een coöperatie hoef je niet op waarde economisch verkeer te waarderen. Op de balans van jouw BV blijft deze staan voor de aankoopwaarde of netto vermogenswaarde.
2. Voor de gehele portefeuille kan ook, mits je dat consequent volhoudt.
3. Klopt. En ja, buitenlandse dividendbelasting is voor jouw holding aftrekbaar of verrekenbaar. Hangt wel van het belastingverdrag af.
-
Joost Rietveld's bericht in Toepassing VAMIL regeling was marked as the answer
Excuses! Ik en chatgpt hadden het fout. Niet vanwege de link hierboven, want de VAMIL is geen vorm van investeringsaftrek, maar een vorm van afschrijving. Maar wel omdat in de wet een specifiek artikel staat waarin is opgenomen dat de aanvang van de willekeurige afschrijving niet pas start bij ingebruikname, maar ook al kan starten bij het aangaan van de overeenkomst:
De wet over deze afwijkende vormen van afschrijving (3.35 IB):
Willekeurige afschrijving is mogelijk zodra ter zake van de verwerving of verbetering van het bedrijfsmiddel verplichtingen zijn aangegaan of ter zake van het bedrijfsmiddel voortbrengingskosten zijn gemaakt. Het bedrag van de willekeurige afschrijving kan voor de ingebruikneming van het bedrijfsmiddel niet groter zijn dan het bedrag dat ter zake van de verplichtingen is betaald, of aan voortbrengingskosten is gemaakt.
Bekent voor jou ook dat je mag afschrijven tot 75% van de totale investering in de bus, met in 2024 een maximale afschrijving van 40.000. Dus niet 75% van 40.000.
Dit dus niet te verwarren met de normale aanschrijving op bedrijfsmiddelen die wel pas start bij ingebruikname (daar zat mijn redenatie fout).
-
Joost Rietveld's bericht in Werken voor een BV waarvan je meer dan 5% aandelen hebt maar zonder DGA te zijn was marked as the answer
Jawel, het heet namelijk de fictief loon regeling. Dus ook als je geen "echte" dienstbetrekking bij de BV hebt, geldt de regeling.
Er zijn 2 eisen: aanmerkelijk belang hebben, en werken voor de BV waarin je een AB hebt. Punt.
Doe jezelf een lol, en haal geen fiscaal advies bij BV verkoop websites als ligo. De term DGA staat in beginsel los van de verplichting tot de gebruikelijk loonregeling. Doordat ligo de term verkeerd gebruikt, wekt dat bij jou de indruk dat je geen DGA bent en daarom het DGA-loon niet hoeft op te nemen. Wat dus 100% onjuist is.
Dat betekent dus ook dat je facturen aan de BV niet correct zijn, dat je wellicht niet voldoet aan het urencriterium en dat het nog maar de vraag is of - van wat er resteert van je eenmanszaak zonder deze werkzaamheden - je nog wel ondernemer bent voor de IB.
De huisadviseur van de BV zit overigens ook te slapen.
Mijn advies zou zijn, om nu juist serieus na te gaan denken over die holding BV. Als je op deze voet doorgaat, dan lopen de naheffingen mogelijk in de 10.000-en euro's:
- geen zelfstandigenaftrek
- geen MKB-winstvrijstelling
- geen aftrek van kosten
- terugbetalen afgetrokken voorbelasting
- juridische kosten
-
Joost Rietveld's bericht in Contacten met banken/investeerders als voorbereiding op mogelijke groeiscenario's was marked as the answer
Daar zou ik dan toch naar op zoek gaan, desnoods ingehuurd
-
Joost Rietveld's bericht in Hoe vaste opslag op lening inboeken? was marked as the answer
Kosten mag je in aftrek nemen zodra ze vaststaan, ook al betaal je ze later. Dus dan wordt het:
Kredietvergoeding
Aan te betalen kosten
-
Joost Rietveld's bericht in Liquide middelen overhevelen van werk-bv naar holding was marked as the answer
In de werk BV gaat het dividend van de winstreserve af.
In de holding BV gaat het via de W&V -> resultaat deelneming.
-
Joost Rietveld's bericht in Btw aftrek autokosten bij niet-zakelijk-geëtiketteerde auto was marked as the answer
ah zo, dat klopt. Dat komt ook omdat het niet per se zo is. Het ligt iets genuanceerder en dat maakt het erg complex:
Als je een auto voor de BTW als privé etiketteert, dan zal dat moeten blijken uit je administratie. Bijvoorbeeld doordat je geen aanschaf-BTW hebt teruggevraagd.
Als je vervolgens wel gebruik maakt van je recht om voor de zakelijke kilometers het evenredige deel aan BTW terug te vragen, dan is de hoofdregel dat je bij verkoop niet te maken hebt met BTW.
De bewijslast ligt alleen dan wel bij jou om aan te tonen dat de auto privé is geëtiketteerd voor de BTW
-
Joost Rietveld's bericht in Boekhouding doen voor klanten vanuit Macedonie was marked as the answer
Juridisch kan er van alles spelen. Je hebt een onderneming naar Macedonisch recht, dus let ook op onder welk recht je de algemene voorwaarden laat vallen. Geschillen wil je niet voor een Macedonische rechtbank moeten uitvechten.
Inkomstenbelasting: belast in Macedonië. Dus ook daar registreren in een handelsregister en aangifte doen
Omzetbelasting: belast in Nederland, en je moet je in NL met je Macedonische onderneming registreren voor de BTW.
-
Joost Rietveld's bericht in Elektrische bestelauto versus doorrijden met oude bestelauto was marked as the answer
Datum kenteken is leidend voor de bijtelling, niet de orderdatum.
En het is niet 16% vd werkelijke kosten, maar x% vd cataloguswaarde, met als maximum uitkomst daarvan de werkelijke kosten.
Verder wordt de maximering van de bijtelling tot de werkelijke autokosten hier gecorrigeerd omdat je de VAMIL hebt gebruikt. Anders gezegd, de VAMIL wordt gehoopt buiten beschouwing gelaten. Dan zit je qua bijtelling op 18.850 afschrijving / 5 = 3.770 (ex. Verz. Mrb en onderhoud)
Terwijl de bijtelling over de cat. waarde 16% (op kenteken in '24) van (32.500 plus 21% BTW) = 6.292.
Dus je bijtelling wordt gemaximeerd op 3.770 plus mrb plus verz plus onderhoud.
-
Joost Rietveld's bericht in Verschillende ondernemingsvermogen eind 2021-2022 en begin 2023 was marked as the answer
In de aangifte wordt aan het begin deze vraag gesteld:
Is het ondernemingsvermogen op 1-1-23 gelijk aan het ondernemingsvermogen aan het einde van het vorige boekjaar?
Wat heb je daar ingevuld?
En welk bedrag?
-
Joost Rietveld's bericht in De dienst is belast in het land van uw afnemer. De wetgeving van dat land geldt. was marked as the answer
Stripe neemt er een aantal voor zijn rekening, maar het antwoord is ja. Als je wereldwijd wilt ondernemen, horen daar wereldwijde verplichtingen bij
-
Joost Rietveld's bericht in Belgische BV als bestuurder van Nederlandse BV was marked as the answer
Beste Peter
De vererving van ondernemingen is complex. Dat valt niet even op een forum uit te leggen zonder jouw situatie te kennen. Kort door de bocht:
- in NL wordt alleen zuiver ondernemingsvermogen (dus geen spaargeld of beleggingen in de BV) (goeddeels) vrijgesteld, zolang de onderneming door de erfgenaam wordt voortgezet.
- als jij al langer dan 10 jaar geen NL ingezetene bent, dan heft de NL fiscus van jouw NL erfgenaam niks (nationaliteit is overigens niet maatgevend, maar of je erfgenaam inwoner is).
- wellicht mag België ook heffen. Geen idee.
Beste advies is om dit soort delicate zaken te plannen met een specialist in BE-NL fiscaal recht.
-
Joost Rietveld's bericht in Aankoop pand met BTW belast, gaat dit goed? was marked as the answer
Dan begrijp je de verlegging verkeerd.
De BTW wordt verlegd naar jouw BV. Dat wil zeggen dat jouw BV de BTW afdraagt en terugvraagt in dezelfde aangifte. Saldo nul. Je betaalt dus géén BTW aan de verkoper.
Als in de eerste 9 jaar na het jaar van aankoop de verhuur niet meer (volledig) belast is, dan moet inderdaad de aanschaf BTW herzien worden.
-
Joost Rietveld's bericht in Belastingdienst controle: verklaar verschil tussen DGA loon en managementfee was marked as the answer
Zonder jouw cijfers te kennen: je redernatie klopt. Je berekening hierboven ook.
Vergeet niet dat de bewijslast bij de fiscus ligt. Vooralsnog hoef jij dus niks aan te tonen.
Afroommethode is overigens bij sommige controleurs nog steeds hardnekkig aanwezig. Afgeschaft is het niet, maar wel eerst kijken of er een meest vergelijkbaar loon is. De hoogte van de managementfee speelt daarin geen rol. Dat zou pas kunnen als er in redelijkheid geen meest vergelijkbare dienstbetrekking voor handen is.
-
Joost Rietveld's bericht in Verzendkosten BTW 9% of 21%? was marked as the answer
BTW wordt berekend over de "vergoeding" en volgens de wet is dat de reële waarde. Dus ook bij geschenken die weggegeven worden moet je het correcte tarief toepassen en daarover dan zelf de BTW afdragen. Hier dus 21% over de dopper. Alleen voor samples/kleine geschenken van ideële aard geldt een uitzondering.
(anders zou namelijk bijv. een verkoper van een auto een heel duur boek tegen 9% kunnen verkopen en de auto erbij cadeau doen)
-
Joost Rietveld's bericht in Verlengd boekjaar 2022–2023 i.c.m. geruisloze inbreng met terugwerkende kracht was marked as the answer
Beste Denise
Welkom. Lang verhaal met een kort antwoord:
Technisch gesproken, gaat het hier niet om een verlengd boekjaar. De BV is immers opgericht in 2023 en het boekjaar eindigt op 31-12-2023.
Het gaat om de terugwerkende kracht waardoor de winst van 2022 toegerekend wordt aan het eerste boekjaar, zijnde 2023.
Doordat de BV opgericht werd in 2023 is vanzelf een boekjaar ontstaan waarin de winst over 24 maanden valt. Daar kun je niks aan doen. Dit was alleen te voorkomen geweest als de BV opgericht was in 2022 (zelfs nog op 31-12) en dan met een kort boekjaar.
Dan had je, door de terugwerkende kracht naar 1 januari, een boekjaar gehad waarin alleen de winst van 2022 zat.
Dus als jij in december tegen de notaris en accountant had gezegd: goh, maakt het uit of we nog passeren in 2022? En hun antwoord was nee, dan hebben ze niet goed opgelet. Maar was het al het plan om te passeren in 2023, dan had je zonder hun opmerkingen sowieso een eerste boekjaar gehad dat 24 maanden resultaat bevat.
Overigens, kleine preek voor eigen parochie, dit soort detailkennis (alert zijn op toestemming bank ook) is waarom je een fiscalist inschakelt ipv van een accountant.
Groet, Joost