Jump to content

Jakob

Senior
 • Content Count

  32
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Uiteindelijke prijs is EUR 2.500 voor de website met webshop, Facebook en twee domeinnamen. Zonder voorraad. Website met webshop heeft de vorige eigenaar EUR 2.000 gekost. Ik neem alles over voor EUR 2.500 Er is een overeenkomst dat ik dit overneem voor EUR 2.500 verder geen specificatie
 2. Voorraad neem ik niet over. Wat ik overneem: - webshop gemaakt in CMS - Facebook bedrijfspagina - logo's etc - twee domeinnamen één bedrag op de faktuur die ik dus moet boeken op de balans op de post Goodwill en in 10 jaar afschrijven.... ???
 3. het is inderdaad een CMS webshop waar ik een gebruikersnaam en wachtwoord van krijg. CMS webshop draait bij een provider. Ik betaal dus een x-bedrag voor een gebruikersnaam, wachtwoord en twee URL's Dus in dat geval is het goodwill en 10 jaar afschrijven ??? ???
 4. Webshop en domeinnaam wordt mijn eigendom. Ik betaal alleen voor de webshop en domeinnaam, dat staat op de faktuur.
 5. ??? ???Ik begrijp het niet meer ??? ??? De verkoper heeft vorig jaar een webshop laten ontwikkelen om een bepaald product te verkopen. Hij kan te weinig aandacht besteden aan de webshop en wil deze webshop verkopen. Ik ga de webshop kopen voor een x-bedrag. Ik ga zelf voorraad kopen bij de leverancier. Ik betaal dus alleen voor de webshop met inhoud, is dus kant en klaar.
 6. Ik ga een bestaande webshop (die de huidige eigenaar heeft laten ontwikkelen) overnemen voor een x bedrag zonder voorraad. Niets meer, niets minder. Dan kan ik het bedrag toch afschrijven in 5 jaar.
 7. bedankt voor de reactie. Dit geldt dus ook voor een webshop die ik heb overgenomen van een andere onderneming.
 8. Ik neem dat je een webshop die kant en klaar is gekocht voor EUR 5.000 in 5 jaar moet afschrijving? Met welke restwaarde moet ik rekening houden? [verandering: titel]
 9. Of de lening (juridisch) privé is aangevraagd is niet van belang hoe je het fiscaal moet boeken. Fiscaal is de lening zakelijk, omdat die de bezitting volgt. Ik weet niet helemaal hoe je het bedrag hebt gestort gekregen, maar als je 10.000 euro vanuit de lening op de je privérekening hebt gestort gekregen en vervolgens hebt overgemaakt aan privé, dan is de balanspost "Privé" weer nul. Lening > Privé > Zakelijke rekening. Op die manier heb je namelijk een zakelijk lening (schuld) en een bedrag op de bank (bezit). Privé is boekhoudkundig dus alleen even een tussenstop. Als je de boekingen van giro naar lening 1-op-1 doorstort via je privérekening, zou ik boekhoudkundig de privéstap overslaan. Ik heb nog niets gestort naar zakelijk, staat dus nog op mijn priverekening. Ben bezig om een webshop over te nemen, zie voorgaande posts. Het bedrag van EUR 10.000 staat dus nog op mijn prive ING rekening. Zodra ik een zakelijke rekening heb geopend, zal ik het bedrag overboeken naar de zakelijke rekening: bank EUR 10.000 aan vreemd vermogen EUR 10.000 Uit de reacties begrijp ik dat ik de rente die ik prive betaal mag boeken als rente in de onderneming. Dus: aflossing vreemd vermogen EUR 186 rentekosten EUR 14 aan bank EUR 200 Zo wordt de rekening prive dus niet gebruikt. Correct?
 10. Dan kan niet want de lening is prive aangevraagd en goedgekeurd en gekoppeld (ING) aan mijn privérekening. Geleende bedrag stort ik vanuit prive naar de zakelijke rekening van ING
 11. Laatste vraag en dan hoop ik dat het duidelijk is voor mij :) Privé betaal ik EUR 184 aan aflossing en aan rente EUR 16 per maand, totaal dus EUR 200 per maand. Ik kan toch niet meer rente boeken bij aflossing aan prive dan EUR 16? Dus in het geval ik EUR 500 overmaak vanuit de onderneming naar prive dan wordt de boeking: Aflossing EUR 484 Rente EUR 16 aan Bank EUR 500 Of mag je de rente die je vanuit je privémening betaald (!) niet verwerken in de onderneming?
 12. Het is inderdaad een bestaande webshop die ik wil overnemen. Waarbij de vraagprijs EUR 5.000 bedraagt ex BTW. Verdeling van de waarde staat in mijn vorige reactie. Ik begrijp uit je reactie dat bij een verkoop van een webshop geen BTW mag worden betekend? Uit mijn prive lening (afgesloten bij de bank) wil ik de overname financieren. Vraag blijft hoe ik de aflossing van vreemd vermogen moet boeken. Aflossing + rente overboeken per bank naar prive?
 13. Zijn deze boekingen correct? Of moet ik de maandelijkse aflossing als volgt boeken: aflossing vreemd vermogen EUR 450 Rente EUR 50 aan bank EUR 500
 14. Je moet 'm dan boeken als lening (vreemd vermogen). Al je aanschaffingen zijn namelijk zakelijk. En als je die betaalt met een lening, dan volgt de schuld het bezit. Het lijkt er alleen wel op dat je dat bezit moet splitsen. 1.000 euro zet je op de balans als voorraad. 500 euro mag je volgens mij meteen in de kosten laten vallen (verpakkingsmateriaal) en de overige 3.500 euro moet je misschien nog verder opsplitsen. De webshopapplicatie kan misschien worden gezien als een regulier actief (afschrijven in 5 jaar). De waarde van het klantenbestand en de (over)waarde van de domeinnaam is m.i. goodwill (afschrijven in 10 jaar). Maar mochten bepaalde onderdelen minder dan 450 euro ex btw waard zijn bij overname, dan kun je het ook weer direct als kosten boeken. Dat is dan duidelijk. Privé storting boeken als lening en de aankoop zoveel mogelijk uitsplitsen: Bank EUR 10.000 aan Vreemd Vermogen EUR 10.000 Voorraad EUR 1000 Verpakkingskosten EUR 500 Applicatie EUR 2500 Goodwill EUR 1000 te ontvangen BTW EUR 1050 aan Bank EUR 6.050 Maandelijkse aflossing: Vreemd Vermogen EUR 500 aan privé EUR 500 Correct?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept