Jump to content

frank9

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  46-50
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Nee, mits je vraag 1h goed beantwoordt ("Voor welk jaar vraagt u deze verklaring aan?"). Voor mijn duidelijkheid: Ik heb de aanvraag gedaan voor het jaar 2008. Ik start per 1 juni 08 met de opdracht voor mijn 1e opdrachtgever, en deze grote opdracht loopt door in 2009. 1 - moet ik aan deze opdrachtgever op 1 jan 09 een nieuwe var tonen of kan de opdracht worden vervolgd op basis van de var wuo die ik in 2008 heb getoond? M.a.w. als hij op 1 jan 09 vraagt om een var wuo 2009 dan kan ik hem wijzen op de geldigheid van mijn var wuo 2008 die hij al heeft? 2 - voor een 2e opdrachtgever waarvoor ik een opdracht doe die start per 1 jan 2009 moet ik dus een var 2009 tonen. Stel ik krijg voor 2009 een var row ipv var wuo, heeft dat dan gevolgen voor de 1e opdracht die ik onder var wuo 08 heb aangenomen?
 2. vervolg casus: in 2009 zal ik ook andere opdrachtengevers binnenhalen en die willen ook een VAR wuo zien. Dan zal ik dus toch eind 2008 een nieuwe VAR aanvraag moeten doen, vervalt daarmee die van 2008 of is die van 2008 als het ware gekoppeld aan de opdracht(en) uit 2008?
 3. Ik heb mijn VAR Wuo ontvangen voor mijn binnenkort te starten onderneming. Deze is geldig t/m 31 dec 2008. Een van mijn 'aanstaande' opdrachtgevers, waarvan ik een grote opdracht krijg die doorloopt in 2009, vraagt zich af of ik voor mijn onderneming ook in 2009 (op basis van afgifte VAR Wuo dit jaar) een VAR Wuo zal ontvangen. Voor mij een rare gewaarwording dat ik hem op deze vraag geen bevestigend antwoord kon geven. Je moet er toch vanuit kunnen gaan dat je businessplan niet wordt doorkruist door een administratief formulier. Vraag: kan het zijn dat een afgegeven Var wuo na 6 maanden (opstarten onderneming) in het opvolgende jaar een Var row wordt? Dit kan nogal wat consequenties hebben als de opdrachtgever alleen zaken met je doet obv een VAR Wuo.
 4. Edward, Bedankt voor de tip naar deze BNR site. citaat: werkgevers actief mee willen werken aan het faciliteren van dit soort overstapconstructies uit een zeker eigen belang Dit eigen belang begrijp ik indien op de verborgen agenda bij jouw naam een 'out' staat. Maar dat is in mijn geval niet zo, het zzp'en is door mij geïnitieerd en toevallig beschik ik over specifieke kennis die ze (nog) nodig hebben. Je kunt zeggen dat ik een goed momentum heb gekozen om als zzp'er te willen starten en daarover ook open ben geweest naar de werkgever. Ze willen die kennis veilig stellen door mij te ondersteunen, ze weten dat ik zou ook kunnen starten zonder die ondersteuning alleen had ik dan al steviger moeten inzetten op acquisite van opdrachten van anderen. Nu is dat beperkt gebleven tot 2 andere opdr.gvrs die als ik start al opdrachten klaar hebben liggen. Ik heb het zo willen organiseren dat ik een mate van comfortabale start heb (ben 47+). Ik heb soms ook het idee dat veel (gevorderde)zzp'ers een spartaanse start het echte ondernemersbloed aantoont. Ik ben voorstander om het 'beroep' van zzp'er meer glans te geven, starters wijzen op mogelijkheden om in de onderhandeling met je werkgever het maxium eruit te halen. Waarom een keukenkruk als je ook met een sofa kunt starten? Door het groeiende gebrek aan goed personeel is het voor diegenen die altijd al de wens hebben gehad om voor zichzelf te beginnen nu het juiste moment. Vooral kenniswerkers hebben betere mogelijkheden, nu moet nog het umfeld mee in deze ontwikkeling, dus betaalbare AO-verzekeringen, geen hypotheekbeperkingen, betere pensioenregelingen en een BD die de zzp'er minder lastig valt met tal van regeltjes.
 5. In mijn case gaat betreft het geen gedwongen vertrek, ook niet op de langere termijn. Het is mijn eigen verzoek om voor mijzelf te starten en ik wil alles onderzoeken om dit op een voor mij zo goed mogelijke manier te doen. Ten eerste is het aantrekkelijk dat de werkgever mijn beweging naar zelfstandig ondernemer ondersteunt en dat hij dit ook in daden uitdrukt door mijn opstart te vergemakkelijken middels een percentage werk te outsourcen naar mijn onderneming. Ik en de werkgever zullen een contract opstellen waarin die outsource werkzaamheden zijn vastgelegd voor een bepaalde periode, indien we na die periode nog steeds 'goede vrienden' zijn dan worden die werkzaamheden niet bij mij weggehaald, maar indien ze dat wel willen dan zouden ze dat op ieder moment kunnen doen. Dus in dat contract staat een zekere garanstelling voor werk in de aanloopperiode. Nu kan ik natuurlijk op een zeker moment een brief neerleggen bij de werkgever waarin ik mijn ontslag indien en na een maand (opzegtermijn) begin ik dan werkelijk voor mijzelf. Het interessante voor mij is nu te weten of er juridisch betere mogelijkheden zijn om dit 'uit elkaar gaan' te formuleren. Het zou zo maar kunnen dat een juridisch-materiedeskundige zegt dat ik die 'vrijwillige' ontbinding beter anders kan aanpakken. De toelichting van Lida0805 die beschrijft aardig mijn situatie. Ik zal de site van de CWI bekijken. Maar mochten er obv mijn aanvulling op mijn vraag nieuwe reacties ontstaan, dan zie ik ze graag.
 6. Ik ga starten met een eigen onderneming, in goed overleg met de werkgever en tevens met de afspraak dat ik voor de start-up wat opdrachten meekrijg. Wat is de beste vorm voor een arbeidscontract-ontbinding? Neem ik ontslag? Krijg ik ontslag? Er bestaat zoiets als 'beëindiging in goed overleg'. Veronderstel dat ik na 2 jr toch weer besluit terug te keren bij een werkgever in loondienst. Is dan de vorm van de toenmalige ontbinding van invloed op het behoud van destijds opgebouwde rechten, bijv WW? Of is het gewoon heel simpel: onslag nemen? Ik hoor graag advies. groet, frank
 7. Ik heb vandaag opnieuw contact gehad met de kvk en de inschrijving is een feit, nog een weekje en ik heb het kvk-nummer binnen. Bedankt voor alle adviezen, een site die ik nog vaak zal bezoeken.
 8. Voor mij is het belangrijk te weten als ik bij vraag 4c op het VAR-aanvraagformulier NEE invul of ik dan (ervan uitgaand dat ik aan alle criteria voldoe) een VAR-WUO krijg. 4c Bent u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? 1 - De VAR dien ik voorafgaand te overleggen aan de opdrachtgever. 2 - Het kvk-nummer heb ik nodig om te plaatsen op mijn briefpapier en dergelijke. Dat wil ik allemaal ruim voor de startdatum goed voor elkaar hebben. Het is al sinds 2006 verplicht volgens art 25 van de handelsregisterwet voor iedere onderneming/rechtspersoon op briefpapier, website en email het kvk-nr te vermelden. Dit kun je natuurlijk niet allemaal in 8 dagen regelen. Het lijkt er daarom op dat ik de kvk onjuiste informatie moet verstrekken, namelijk dat mijn stardatum 1 februari wordt. Trouwens ik ben al enkele maanden bezig met de voorbereiding van mijn onderneming en wellicht wordt dat ook gezien als startdatum.
 9. En hoe zelfstandig ben jij als jouw oude werkgever jouw opdraagt wat te doen en tevens de enige is die jouw werk verschaft ? JE bent dan afhankelijk van één opdrachtgever en die kan je op dat moment maken of breken. Veel ZZP'ers zijn eigenlijk verkapte zelfstandige werknemers. Hij draagt mij niks op, ik voer voor hem een opdracht uit zoals alle zzp'ers in de dienstverlening een opdracht voor een ander bedrijf uitvoeren. Het enige wat de opdrachtgever eist is kwaliteit en stelt een deadline. Hoe en wanneer ik dat doe, of uitbesteedt, maakt hem niet uit, als ik maar lever wat in de opdracht is overeengekomen. Voor de start-up ben ik blij dat de werkgever wil meewerken want 'from scratch' is het een stuk moeilijker. Ikzelf heb mij (mijn onderneming) als doel gesteld dat ik binnen 1 jaar niet meer dan 60% van mijn oude werkgever afhankelijk ben. Dat veel zzp'ers verkapte zelfstandige werknemers is een open deur, de nuancering is dat die zelfstandige werknemers meerdere opdrachtgevers (werkgevers) hebben en als een opdrachtgever niet bevalt dan kiest hij een andere opdrachtgever.
 10. Er zijn toch duizenden zzp-ers die starten met een eigen onderneming op basis van opdrachten die ze 'meekrijgen' van hun werkgever? 'Dienstverband' heeft toch alles te maken met gezagsverhouding en zelfstandigheid.
 11. Ik op 18 jan naar de kvk om me in te schrijven. Wat blijkt ik kan me pas 8 dagen voordat ik mijn onderneming start inschrijven, en ik start op 1 april. Op mijn vraag 'wat als ik de startdatum naar 21 januari zet?', kreeg ik het antwoord dat dat niet kan want ze schrijven alleen een echte onderneming in en ook mijn huidige werkgever is misschien niet blij dat ik me als ondernemer inschrijf. Ergo: mijn gegevens zijn wel opgenomen maar die worden pas 8 dagen voor 1 april actief en dan ontvang ik het kvk nummer. Als ik het VAR formulier bekijk dan wordt er de vraag gesteld 'staat u ingeschreven bij de kvk?', dit moet ik dan met 'nee' beantwoorden en dat zal wel weer het effect hebben dat mijn VAR niet wordt afgegeven. VAR heb ik nodig voor mijn huidige werkgever waarvan ik opdrachten meekrijg, en ik wil VAR-WUO want ik ga voor 100%, voldoe aan urencriterium en overige criteria. Maar startdatum is 1 april en VAR-aanvraag duurt enkele weken. KvK-inschrijving wordt gevraagd op de VAR-aanvraag en die kan ik dus niet met JA aankruisen. kip en ei verhaal... Wat moet ik nu?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept