VONDEL

Senior
  • Aantal berichten

    35
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door VONDEL

  1. Beste medeforumleden, Ik wil graag mijn dank uitspreken voor jullie inzichten en adviezen met betrekking tot deze complexe situatie. Het lijkt erop dat het notariskantoor inderdaad een 'blunder' van formaat heeft begaan, en de naam is zeker toepasselijk! Het indienen van een tuchtklacht kan soms wonderen doen, zoals eerder werd genoemd. Maar laten we hopen dat er morgen een oplossing komt voor deze situatie.
  2. Als X B.V. zich in een situatie bevindt waarin Y B.V. nalatig is met het terugstorten van geld op de derdenrekening van het notariskantoor, welke juridische verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid rust er dan op beide partijen, met name bedrijf X B.V.? Hoe kan bedrijf X B.V. voorkomen dat zij onterecht de schuld krijgen in deze situatie? Daarnaast, welke juridische stappen kunnen bedrijf X B.V. en het notariskantoor ondernemen om ervoor te zorgen dat het geld correct wordt teruggevorderd van bedrijf Y B.V.? Het notariskantoor heeft tot op heden aangegeven dat zij geen actie zullen ondernemen in deze kwestie, dus welke mogelijkheden zijn er om het geld terug te krijgen en eventuele geschillen op te lossen?
  3. Daarnaast wil ik benadrukken dat mijn bezoek op 30 augustus volledig tevergeefs was, aangezien het geld nog niet op de rekening van de notaris was ontvangen van de koper. Dit terwijl ik eerder had gebeld en geïnformeerd of alles in orde was voor de transactie op die dag. Sterker nog, ik had op 30 augustus persoonlijk een document ingevuld met het juiste rekeningnummer, dat de eerdere foutieve rekening moest vervangen, voor de geplande transactie. Helaas ging de verkoop op 30 augustus niet door vanwege deze betalingskwestie. In plaats daarvan moest ik op een later moment een nieuwe volmacht ondertekenen voor de verkoop. Als de verkoop wel was doorgegaan op 30 augustus, had ik de fout tijdens het passeren van de akte direct kunnen corrigeren, waardoor de betaling soepel zou zijn verlopen. Nu bevind ik me in onzekerheid over de teruggave van het geld door mijn partner, omdat ik weet dat er al enkele achterstallige betalingen waren. Het is zelfs mogelijk dat het geld automatisch is afgeschreven en niet meer beschikbaar is. De notaris lijkt mij de schuld te geven omdat ik niet expliciet had aangegeven dat het rekeningnummer dat op de nota van afrekening stond vermeld, niet correct was. Blijkbaar hadden ze deze nota op een online platform geüpload, waar ik geen toegang toe had vanaf mijn vakantiebestemming via mijn smartphone. Hoe dan ook, op 30 augustus, vóór het passeren van de akte, heb ik de notaris persoonlijk het juiste rekeningnummer verstrekt. Echter, de notaris beweert dat het niet hun verantwoordelijkheid is om de juistheid van rekeningnummers te controleren. Wat denken jullie? Had de notaris niet samen met mij de rekeningnummers moeten verifiëren, gezien we gezamenlijk bevoegd zijn binnen de B.V.?
  4. Beste forumleden, Ik wil graag een complexe en leerzame ervaring delen die ik onlangs heb meegemaakt, waarbij verschillende elementen samenkomen - online bankieren, notariswerk en zakelijke belangen. Deze situatie roept belangrijke vragen op over de nauwkeurigheid van online bankieren, de verantwoordelijkheden van notariskantoren en hoe we kunnen zorgen voor een betere controle en precisie bij financiële transacties. Op 30 augustus 2023, als bestuurder van ons bedrijf X B.V., ging ik persoonlijk naar een notariskantoor om de levering van een eigendom af te ronden. De notaris was verantwoordelijk voor het verwerken van de verkoopopbrengst en het overmaken naar ons bedrijf. Dit was een eenvoudige transactie, waarbij het enige dat nodig was, was om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste rekening terechtkwam. Het begon echter fout te gaan toen ik me realiseerde dat de notaris het geld naar het verkeerde rekeningnummer had overgemaakt, namelijk 00000001, dat toebehoorde aan een ander (de andere aandeelhouder van X b.v.) bedrijf genaamd Y B.V. De medebestuurder van ons bedrijf had eerder, op 14 augustus 2023, de bankgegevens van zijn Y B.V. verstrekt, toen hij een volmacht had getekend omdat hij op 30 augustus op vakantie zou zijn. Vandaag bleek dat dit niet de juiste rekening was voor onze transactie. Wat deze situatie nog verontrustender maakte, was het feit dat de notaris de akte niet nauwkeurig had gelezen en daardoor niet had opgemerkt dat de verkoper X B.V. was, niet Y B.V. Dit had duidelijk moeten zijn, vooral omdat er twee verschillende bestuurders betrokken waren. In veel online bankieromgevingen is er een functie die probeert te achterhalen welk bedrijf bij een bepaald rekeningnummer hoort op basis van de IBAN die wordt ingevoerd in de database van de bank. Dit is bedoeld om fraude of fouten te voorkomen, omdat het systeem een waarschuwing geeft als de ingevoerde rekening niet overeenkomt met de naam die aan dat rekeningnummer is gekoppeld. Ondanks deze functie heeft de notaris blijkbaar de bedrijfsnaam genegeerd die was gekoppeld aan het rekeningnummer. Dit roept vragen op over de effectiviteit van deze controles en de mate van vertrouwen die we kunnen hebben in geautomatiseerde systemen voor financiële transacties. Deze situatie benadrukt het belang van nauwkeurigheid en dubbel controleren, vooral bij financiële transacties van dergelijke omvang. Het roept ook vragen op over de verantwoordelijkheden van notariskantoren bij het uitvoeren van hun taken en de noodzaak van duidelijke instructies en verificatieprocedures. Heeft iemand soortgelijke ervaringen gehad? Hoe kunnen we zorgen voor een betere controle en precisie bij financiële transacties, vooral in situaties met meerdere betrokken partijen? Ik ben benieuwd naar uw inzichten en ervaringen.
  5. Hieronder een reactie van een oude kennis (ex-Shell medewerker). Goedemiddag X, Ja is inderdaad tijdje geleden, hoop dat alles goed gaat aan die kant. Hier tenminste wel. Ben sinds een jaar 2 werkzaam bij een X in X. Heb geen links met downstream lubricants en ook niet naar X. Dus die tender is niet interessant voor mij. Ben wel bezig met gaten boren in de Noordzee om gas te produceren, en dat bevalt mij prima. Veel contacten met toeleveranciers etc. @Mods, gooi er maar een slotje op want dit gaat nergens over. Hoe doe ik dit?
  6. Ja. Als ik naar je forum berichten kijk ben jij best wel een intelligente man. Maar niet echt je roeping gevonden in het leven vrees ik. Je hebt toch iets beters te doen op deze tijdstip dan na te gaan waar mijn tender van afkomstig is. Welterusten!
  7. Maar neen. Je moet verder kijken.. Een nog exotischer bestemming.
  8. Het gaat om een aanbesteding van een buitenlands bedrijf. Dit is een procedure waarbij door middel van inschrijving getracht wordt een bepaalde product te verkrijgen. Ik las het in een krant (in een exotisch verre land). Ik heb inmiddels veel distributeurs gevonden maar nog geen interessante producent. Misschien moet ik naar een andere continent kijken. 8) [bewerken]
  9. Hahaa.. Jouw link vond het heel leuk.. :)
  10. Waar vind ik smeerolie voor dieselgestookte elektriciteitscentrales? Heeft iemand ervaring hiernee?
  11. Bedankt. Ik ga morgen aan de slag met de 60 gratis dagen die aangeboden wordt. Ik moet even kijken hoe ik mijn huidige e-boekhouden.nl kan exporteren naar Kleistein.
  12. Bedankt voor je antwoord. Ik heb soortgelijke oplossingen ook gevonden. Ik kan helaas geen bestellingen plaatsen bij de leverancier. Dus geen Purchase Order CMR. Volgens mij kan ik ook geen Offertes opmaken en omzetten naar een Factuur. Er staat ook niets over ICP opgave. Maar ik ga morgen even bellen. Bedankt.
  13. Beste mensen, Ik ben al een tijdje op zoek naar een betaalbaar order administratie software dat gekoppeld is aan een boekhoudprogramma. Weet iemand een bedrijfssoftware dat voor mij een oplossing biedt? Wat ik dus doe is; - bestelling plaatsen bij leverancier - bevestiging sturen naar de klant - deze sales bevestiging meteen omzetten naar een factuur Verder zou ik graag gebruik willen maken van; - offerte uitbrengen; en indien van toepassing deze automatisch omzetten naar een factuur - proforma factuur versturen - credit notes etc.. Alles wat boven staat, dus de order administratie moet gekoppeld zijn met mijn boekhouding. Hierin moet ik een klanten bestand kunnen aanmaken; Artikel nummers kunnen aanmaken; Inkoop- en verkoop facturen verwerken Automatisch omzetbelasting aangifte Automatsch ICP-opgave (hoog en laag) Verder zou ik graag rapporten en grafieken willen zijn van mijn prestaties. Gezocht op internet Ik heb gekeken naar online boekhoudsoftware. Bijna allemaal waren ze hetzelfde met prijzen van €5 tot wel €100 per maand. Wanneer ik een orderadministratie gekoppeld wil hebben aan zo'n boekhoudpakket dan kom ik terecht bij de grote jongens zoals exact, cash, imuis etc waarbij ik gauw €2000 plus €300 per jaar kwijt ben. Wat ik steeds wel terug vind op internet zijn de Engelstalige oplossingen waarbij gratis orderadministratie software wordt aangeboden. Nadeel hiervan is dat het niet gekoppeld is aan onze valuta, belastingregels en bankwezen. Deze kan je daarentegen wel koppelen met een Amerikaanse of Engelse boekhoudprogramma gebruiken. Jammer genoeg heb ik hier niets aan. "Hebben jullie een oplossing voor mijn vraag"?
  14. Beste medeondernemers. Voor het aanleveren van opdrachten heb ik 50% provisie afgesproken met een Duitse bedrijf. Nu wil ik dit vastleggen. Wie weet op welke regels (juridisch en fiscaal) ik moet letten als ik mensen aanneem om commissiecontract?
  15. De hamvraag blijft nog steeds wat de meest logische vorm is voor mij. Een simpele CV is in principe de vorm waar ik naar streef denk ik. Enige nadeel is de aansprakelijkheid die voor de beherende vennoot met zich mee brengt. Ik wil gewoon mijn werk doen. Daarna zie ik wel hoe en wat dacht ik. Maar na het lezen van allerlei discussies op de forum ben ik niet meer zeker van me zaak. Ik wil me toch beschermd voelen, als dat kan. Ik heb geen kennis in vennootschapsrecht/fiscaalrecht. Ik moet advies hebben van een fiscalist dat ook ervaring heeft. Vandaag ben ik naar een jurist geweest. Zijn specialisme was ondernemingsrecht. Hij had 10 jaar ervaring maar kon mij niet vertellen, wie welke belasting betaalt, in een CV-stichting/bv-tld constructie. Een CV is net als een eenmanszaak en zou inkomstenbelasting moeten betalen toch? Wie betaald nu de omzetbelasting? Wat en hoeveel betaald de beherende vennoot?
  16. Minimaal 20.000 euro voor de DGA en het kan oplopen inderdaad. Maar een Ltd is niet verplicht zoveel kosten te maken voor zijn DGA heb ik begrepen. In ieder geval werd onder het kopje 'Voordelen van een Ltd' heel vaak de bovenstaande voordeel genoemd. Sowieso voor de belastingwet zijn een Limited en BV gelijk gesteld.
  17. Bij een BV heb je te maken met een directeur die ten minste 20.000 euro per jaar kost. En de oprichtingfase van een Nederlandse BV is enn hell. Je kent zelf de voor en nadelen; beter dan ik denk ik. Ook is het volgens velen op de forum lastig voor de Nederlandse fiscus om in Engeland speurwerk te doen. Enige is dat je in Engeland jaarlijkse kosten hebt van 2 ondernemingen + de CV in Nederland = 3 ondernemingen. +3 rekeningnummers. Wordt ingewikkeld verhaal. Alles dus 3x betalen en bedenken. Dat is zo gaauw 4500-5000 euro per jaar. ;)
  18. In mijn zoektocht naar andere mogelijkheden kwam ik de volgende mogelijkheid tegen. Namelijk het gebruik van een CV onder een Ltd. In deze rechtsfiguur drijft de CV de onderneming en treden twee Engelse Limiteds op als vennoten: de ene als holding en commandiet, de andere als dochtermaatschappij en beherend vennoot. Zo verenigt u de voordelen van een Limited met die van een Nederlandse rechtsvorm. De geldstroom van uw winsten gaat hierdoor uit de CV naar de Beherend Vennoot en vervolgens (als dividend) door naar de holding (en tevens commanditaire vennoot), waardoor de betreffende gelden veilig staan in het geval er ooit iets met de werkmaatschappij mocht gebeuren. Met deze optie heeft u én alles in eigen beheer én u profiteert van de voordelen van een holding-dochter structuur. Maar de Ltd heeft wel publicatieplicht in de UK. -- Hoe werkt dit precies fiscaal? De Holding - Ltd (beherende vennoot) schrijft zich in bij de Nederlandse KvK. Betaald vennootschap- en omzetbelasting over zijn aandeel (50%)? Klopt dit? Of inkomstenbelasting? En de commandiet kan als natuurlijke persoon genieten van de winst omdat het alleen een belegger is. Deze betaald in 1,2% tax.
  19. Zie uitspraak van de Hoge Raad inzake een CV - BV constructie!! LJN BB9390, Hoge Raad, CPG 43963 Datum uitspraak: 15-11-2007 Datum publicatie: 07-12-2007 Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Cassatie Zaaknummers: CPG 43963 Inhoudsindicatie: Conclusie Belanghebbende is commanditair vennoot in een CV en daarnaast directeur en enige aandeelhouder van een BV die beherend vennoot van de CV is. Het Hof heeft geloof gehecht aan de stelling van belanghebbende dat hij als commandiet het beheersverbod van artikel 20, tweede lid, WvK heeft overtreden. Het Hof verbindt daaraan de gevolgtrekking dat belanghebbende als ondernemer in de zin van artikel 3.4 Wet IB 2001 moet worden aangemerkt, en dat belanghebbende recht heeft op zelfstandigenaftrek, omdat hij aan urencriterium voldoet. --- Ik meen dat het niet opgaat als de stille vennoot ook via een rechtspersoon ook als beherende vennoot wordt.
  20. De commandiet overtreedt door bestuurder te zijn van de stichting mogelijk het beheersverbod voor de CV. Je constatering klopt! Volgens de huidige wettelijke regeling is een commandiet, anders dan een ‘gewoon’ beherend vennoot, niet verbonden voor de verbintenissen van de CV. Hij is slechts gehouden tot storting van zijn inbreng. Dat betekent wel dat hij het beheer van de CV aan de beherend vennoten moet laten. Zodra de commandiet namens de CV naar buiten optreedt (extern), wordt hij beschouwd als beherend vennoot. Daardoor wordt hij, net als de beherend vennoot, hoofdelijk aansprakelijk voor verplichtingen van de CV. Maar stel dat ik niet mee doe. Dan kan dus de stille vennoot ook niet de beherende vennoot zijn? Of kan dat wel? Kan hij zelf niet de bestuurder van de beheerstichting zijn en alsnog alles zelf doen? Stille vennoten treden niet extern op en zij blijven in deze hoedanigheid voor de buitenwereld onbekend. Dus niemand zal dan achter komen wie de stille vennoot in persoon is. Zodoende zal bestuurder meneer X alleen optreden naar buiten toe namens de Stichtting als 'beherende vennoot'. Maar in praktijk is meneer X ook de commandiet.
  21. Ik werk bij een vastgoed bedrijf en kreeg vandaag een voorstel om te participeren in een Vastgoed-CV met een beheerstichting erboven. Een client/kennis wil dus investeren in onroerend goed. Ik hoef niets in te leggen. Hij stelde voor om dit samen te doen. Mijn risico lijkt op dit moment: "geen zekerheid te hebben qua maandelijkse inkomsten." Hij kwam met een constructie waarbij ik en de Stichting als 'beherende vennoten' alle werk moet doen; en zal hij de 'stille vennoot' zijn. Hij zal zich niet bemoeien met de dagelijkse zaken; maar aan de andere kant via de Stichting als bestuurder in hoofdlijnen mij sturen. Het blijft zijn geld zegt hij. Kan dit? Kan de stille vennoot ook via via mee beheren? Constructie: Ik begreep ook de functie van de 'Stichting administratiekantoor' niet zo goed. Mijn stille vennoot zal daar de bestuurder van worden en mij begeleiden. Dus de Stichting zal een CV oprichten. Maar wie betaald er belasting? De Stichting of de CV? Inkomstenbelasting of vennootschapbelasting? Hoe zit het met de btw (omzetbelasting)? Arbeid: Ik kom niet op de loonlijst te staan volgens mijn toekomstige vennoot. Hoe werkt dit? In praktijk zal ik gewoon werkzaamheden moeten verrichten. Of maakt dat niets uit zoals in een eenmanszaak? Fiscaal: Nu weet ik ook niet precies of dit fiscaal in mijn voordeel is. Ik kon op de forum lezen dat ik in box 1 (52%) inkomstenbelasting moet betalen. Mijn compagnon daarentegen in box 3 (1,2%). Aansprakelijkheid: Wie is hoofdelijk aansprakelijk als we failliet gaan? Ik weet dat de Stichting een rechtspersoon is. En de CV een natuurlijke persoon zoals ik. De stille vennoot is ook gedekt omdat hij alleen maar de geldschieter is. Wie o wie heeft ervaring met deze structuur? Wie kan mij de achterliggende gedachte uitleggen? ???
  22. Bedoel je het zoals in de onderstaande tekening? Welke voordelen zouden we dan hebben? Dat begrijp ik niet zo goed?
  23. Ik ga dit jaar een Hotel starten met een partner. Ik heb een UK Holding met 2 Ltd's. Wat is de beste constructie om de partnerschap aan te gaan? 1) Een derde Ltd oprichten onder mijn Holding en 50% mijn toekomstige compagnon mee laten doen? 2) Samen een NL-BV oprichten met mijn toekomstige compagon. Ik zal dan alsnog een 3e Ltd oprichten en 50% aandelen bezitten van de NL BV door mijn nieuwe Ltd. Kan iemand mij adviseren hoe ik dit moet aanpakken?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.