Jump to content

kraaitje

Junior
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Bruto Yep, maar er zullen weinig opdrachtgevers bereid zijn om voor een DUBV 10 euro meer per uur te betalen. (Of als ze dat wel doen...betalen ze het dan voor een eenmanszaak niet ook?) Als ze zelf het risico willen afdekken en zaken willen blijven doen willen ze dit wellicht betalen.
 2. Dat klopt. Maar dat komt vooral omdat ik redeneer dat een echte zelfstandige deze dure kerstboom niet nodig heeft om de VAR/DBA problematiek te vermijden: die zorgt gewoon voor meerdere opdrachtgevers, niet te veel afhankelijkheid van 1 grote langdurige opdracht en het vermijden van een gezagsverhouding. Het Uniforce concept werkt voor vooral voor pseudo-zelfstandigen. Het is héél duur (15.000 Euro kosten en gemist fiscaal voordeel ten opzichte van een eenmanszaak) , maar het werkt voor mensen die zeer langdurig (meerdere jaren) op 1 opdracht zitten en/of overduidelijk werken onder (werkgevers)gezag. Waar ik altijd een beetje huiverig voor ben is starters die direct de veiligheid zoeken van zo'n DUBV concept alleen omdat hun eerste opdracht een jaar duurt. ;) Zijn die 15k “kosten” dan netto tov een eenmanszaak of bruto? Bij 1500 declarabele uren en een dga salaris van 50k moet het tarief dus 10euro omhoog (grofweg).
 3. Ik heb de auto op dit moment prive en gebruik hem ook alleen in prive. Daarnaast heb ik een lease-wagen op de zaak. Dit leasecontract loopt volgend jaar af. Daarna wordt de andere auto 15 jaar en wil deze op de zaak zetten. Dit lijkt me toch wel mogelijk als ik de site van de belastingdienst lees. Leuker kunnen we het niet maker :-)
 4. En hoe is dit precies afgelopen? Ik heb ook een prive auto gekocht van 14,5 jaar oud en wil deze in oktober op de balans zetten. Volgens mij accountant is dit geen probleem. Ik ga de auto 95% zakelijk gebruiken om naar klanten te rijden. Als ik dit artikel lees kun je de auto van prive naar zakelijk overzetten: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/auto_en_vervoer/auto_van_de_onderneming/autokosten/uw_auto_is_ondernemingsvermogen/uw_eigen_auto_wordt_een_auto_van_uw_onderneming Als uw eigen auto een auto van uw onderneming wordt, gaat de auto voor de inkomstenbelasting van uw privévermogen naar het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto neemt u ook op in de (begin)balans van uw onderneming. Houd daarbij rekening met kilometerstanden, schades en eventuele extra voorzieningen. Voortaan zijn de kosten voor de auto voor rekening van uw onderneming. Deze autokosten kunt u van de opbrengsten aftrekken. Houd daarbij rekening met uw privégebruik van de auto. Als uw eigen auto een auto van uw onderneming wordt, kunt u de btw die u hebt betaald bij de aanschaf van de auto, niet alsnog als voorbelasting aftrekken. U had de auto immers al aangeschaft voordat u uw onderneming begon. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Daarbij kunt u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het aantal verreden kilometers op jaarbasis.
 5. Ah, ik heb volgens mij wel het goede product, namelijk Pensioenrekening (Box 1) en niet een gewone beleggingsrekening...... Had deze juist genomen voor pensioensparen met passieve ETF beleggingen.
 6. volgens mij wel hoor.. https://www.brandnewday.nl/ZZP.html#Belastingvoordeel Als u uw FOR afstort, haalt u deze van de balans van uw bedrijf naar privé. Oftewel: over een deel van de winst betaalt u geen inkomstenbelasting, maar stort u op een geblokkeerde ZZP Pensioenrekening. U gaat er dan in privé vermogen mee opbouwen voor uw pensioen. Als u met pensioen gaat, dient u met het opgebouwde vermogen een periodieke pensioenuitkering (‘lijfrente’) aan te kopen. Over deze uitkering betaalt u dan inkomstenbelasting.
 7. Ik dank jullie voor jullie advies en inzicht. Ik moet er gewoon voor zorgen dat de FOR over 15 jaar op 0 staat en geen opbouw meer doen om nu te besparen. Helder!
 8. Ik ben natuurlijk geen expert in belastingzaken. Wat versta je hier precies onder "het moeten verantwoorden" van dit bedrag? Sorry dat ik zo lastig ben maar over de afbouw van FOR in specifieke situaties is echt niks te vinden online. ;)
 9. Je bedoelt dat wanneer je zakelijk niks meer doet en je FOR (ondernemersvermogen) blijft staan, de belastingdienst hier moeilijk over kan doen. Kan dit bijv. wel: Parttime ondernemer blijven (200 uur per jaar) en je FOR afbouwen in een lage belastingschijf door je winst te verhogen met bijv. 5 % per jaar vanuit je FOR?
 10. Bedankt voor het advies. Ik heb momenteel een banksparen-rekening bij Rabo en een BrandNewDay beleggingsrekening BOX-1. Jouw advies is dus proberen voordat ik stop met ondernemen de FOR (nu 21.000 euro) af te bouwen door regelmatig een storting te doen in een van deze producten.
 11. Weet iemand hoe het zit als je bijv. vanaf je 25e ondernemer bent tot je 45e. Je hebt jaren FOR opgevoerd en is opgelopen tot bijv. 50.000 euro. Op je 45e vind je het wel mooi geweest en besluit geen zakelijke activiteiten meer uit te voeren in je eenmanszaak. Omdat je geen zin hebt om de eenmanszaak te staken besluit je de FOR te laten staan. Verder doe je niks met de onderneming. Welke gevolgen heeft dit? Kan je bijv. op je 48e (3 jaar later) je FOR afbouwen tegen het dan geldende IB-tarief, bijvoorbeeld het laagste tarief omdat je dan niet meer werkt? In de tijd van opbouw gold de 52% schijf. Of moet je dan verplicht na XXX jaar het bedrag storten in bijvoorbeeld een bankspaarproduct / lijfrente? Ik probeer dit een beetje uit te vogelen omdat ik op dit moment 15K als FOR heb staan. Ik ben nu 31 maar wel het liefst over +- 14 jaar stoppen met ondernemen. Ik onderzoek de mogelijkheden van de FOR.
 12. Ok duidelijk, dan begreep ik het toch goed :-) Ik werd in verwarring gebracht door dit topic.
 13. Even een oude topic ophalen maar ik had hier nog een vraag over. Als je hem PRIVE aanschaft kun 75% v/d BTW op onderhoud en brandstof terugvragen. Volgens mij geld dit niet voor de BTW bij aanschaf, zie belastingdienst: Als uw auto privévermogen vormt, kunt u geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Voor de berekening van het privégebruik geldt het volgende. Als het privégebruik niet uit uw administratie is af te leiden, mag u 75% van de voorbelasting op die kosten aftrekken. Als u de auto niet alleen voor belaste handelingen maar ook voor vrijgestelde handelingen gebruikt, dan geldt dat aftrekpercentage voorzover u de auto gebruikt voor belaste handelingen. U hoeft geen btw te betalen als correctie voor het privégebruik. Klopt dit? Omdat hierboven namelijk wordt geschreven dat dit wel kan.
 14. Hallo, Dat is precies de bedoeling. De lening wordt afgesloten bij de B.V. en we willen vervolgens via een schenking een deel van de rente terugkrijgen. Als ik het goed begrijp moet zij dus het geld eerst prive opnemen (25% belasting) en kan het dan aan ons schenken (met een maximum zoals de belastingdienst aangeeft).
 15. Situatie Mijn vriendin en ik gaan binnenkort verhuizen naar een duurdere woning. Het bedrag dat we nog nodig hebben kunnen we bij mijn schoonmoeder lenen. Dit is gunstig omdat ze ons een deel terug kan schenken. Stel dat wij 100 euro lenen krijgen wij een deel terug via de hypotheekrenteaftrek en een deel via een schenking. In feite betalen we dus geen rente en kunnen we de schuld snel aflossen. Vraag Nu is het zo dat het geld wat geleend wordt in de B.V. van mij schoonmoeder zit en zij de enige DGA in deze B.V. is. Kan zij ons via de B.V. een schenking doen of moet zij dan eerst het geld prive opnemen (en loonbelasting betalen) en het dan pas schenken? Dit staat nergens duidelijk vermeld, ook niet in de brochure van de belastingdienst. Alvast bedankt voor de reply's.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept