Jump to content

Derrek

Senior
 • Content Count

  42
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Male
 • First name
  Derrek
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  51 >
 • You are primarily interested in:
  Financiën / administ
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Kamer van koophandel

Company info

 • Location
  Lisserbroek
 • Branch
  28
 1. We zijn ons bedrijf aan het beëindigen en dat is op een haar na geveld. Maar ik heb een vraag waar je de stakingsaftrek moet aftrekken. Aan het einde is er een bedrijfswinst over de werkzaamheden en daarbij een extra (boek)winst na de verkoop of het vrijvallen van de inventaris. Voor de belasting zijn er dan de zelfstandigenaftrek, de MKB-vrijstelling, de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en als extra de stakingsaftrek van maximaal € 3630,-. Moet hiervoor de bedrijfswinst afzonderlijk gezien worden van de boekwinst? Stel er is en bedrijfswinst van € 14.000,- en een boekwinst van € 1.000,-. De totale winst is dan € 15.000,-. Daarvan af allereerst de zelfstandigenaftrek van € 7.280.- en de MKB-vrijstelling van € 1.081,- blijft er een fiscale winst over van € 6.639.- Kan daar dan de stakingsaftrek van worden afgetrokken zodat het belastbare inkomen € 6.639 - € 3.630,- = € 3.009,- wordt? Of moet de stakingsaftrek afzonderlijk van de boekwinst op inventaris van, in dit voorbeeld € 1.000,-, worden afgetrokken zodat de stakingsaftrek geen € 3.630,- maar slechts € 1.000,- wordt? Dank!
 2. Daarnaast is mij opgevallen dat een prive-verzekering goedkoper is dan een zakelijke verzekering (was niet bTW-plichtig dus ook de zakelijke verzekering was al incl. BTW). Het was bij dezelfde verzekeringsmaatschappij en dus voordeliger om een nieuwe verzekering af te sluiten. Waarschijnlijk heb je een afzonderlijke zakelijke bankrekening die je gaat opheffen zodat je ook het rekeningnummer voor de eventuele automatische incasso voor de verzekering sowieso moet aanpassen.
 3. Bij beëindigen van een onderneming (eenmanszaak) ontstaat stakingswinst. Deze stakingswinst verminderd met stakingsaftrek verhoogt de operationele winst van het laatste jaar. Ik heb op de site van de Belastingdienst gevonden dat de MKB vrijstelling (14%) over deze totale winst (oprationele- plus stakingswinst) mag worden berekend. Maar hoe is dat met de heffingskortingen? Deze moeten worden berekend over het "Belastbaar inkomen uit werk en woning". Stel, er is geen eigen woning, wordt de arbeidskorting dan over de totale winst (operationele winst + stakingswinst) brekend? En geldt dit ook voor de algemene heffingskorting?
 4. Inmiddels zijn de plannen iets aangepast. De nieuwe auto is besteld bij de dealer (afleveren eind november) en komt op privé. Maar in plaats van inruilen van de oude auto wordt de bedrijfsauto overgenomen door (of verkocht aan) mijn dochter. Ik wil daarvoor de inruilprijs van de ANWB koerslijst nemen. Dat betekent dat de zakelijke verkoop en privé aankoop gescheiden zijn. Maar hoe kan is dat goed aanpakken? Is het voldoende om mijn dochter vanuit de eenmanszaak een factuur te sturen waarna zij dan het totaalbedrag overmaakt naar de zakelijke rekening van mijn eenmanszaak? Daarnaast een vraag m.b.t. de BTW. De auto is 5 jaar geleden nieuw aangeschaft (met inruil) zonder de BTW terug te ontvangen. Ik had toen (en heb nu nog) "vrijstelling van de administratieve verplichtingen voor de BTW" en mag daarom geen BTW op mijn facturen aan mijn cliënten zetten. Ik neem aan dat dit dan ook geldt voor de factuur van de auto aan mijn dochter. Is dit juist? Al vast dank.
 5. Nogmaals dank voor de hulp. Hier kan ik wat mee. de nieuwe auto (en de factuur) komt pas eind oktober dus ik heb nog even de tijd om een en ander goed te regelen! Derrek.
 6. Dank voor de adviezen. Het is niet mijn opzet om de inkomsten van de onderneming hiermee te drukken en de inruilopbrengst van de oude bedrijfsauto wordt gelijk aan de waarde die in de ANWB koerslijst bij “inruil” staat vermeld. Het me dat dit belastingtechnisch dan geen problemen oplevert. Ik zal ook een uitdraai daarvan in de boekhouding bewaren zodat ik dat eventueel aan de belastingdienst kan tonen. Derrek.
 7. Beste forumleden, Ik wil dit jaar nog een bedrijfsauto (Peugeot 207) inruilen op een nieuwe privéauto. De nieuwe auto komt niet op de (eenmans)zaak te staan maar op privé. Ik ben de eenmanszaak aan het afbouwen en wil volgend jaar definitief stoppen (pensioen). Ik heb geen bedrijfsauto meer nodig en de nieuwe privéauto wordt ook niet zakelijk gebruikt en er worden er dus ook geen kilometers (de € 0,19) op de zaak gedeclareerd. Hoe kan ik dat boekhoudkundig oplossen? Kan/mag ik de bedrijfsauto eerst boekhoudkundig naar privé halen (her-edikettering auto/privé onttrekking) en dan dezelfde dag privé inruilen op de nieuwe auto? En kan ik dan als de waarde de inruilprijs van de dealer nemen als privé onttrekking? Deze is hoger dan de boekwaarde en het verschil komt dan bij de winst van dit jaar. Of is er een andere (misschien “slimmere”) manier? Dank voor adviezen en ideeën.
 8. Hallo Ron, Dank je voor de reactie. We verwachten inderdaad dat dit op termijn zodanig gaat draaien dat het winst oplevert. De bv als bedrijfsvorm leek ons inderdaad een gemakkelijke manier voor de verdeelsleutel. We zijn ons terdege bewust van de risico’s en de nodige verzekeringen en dat is ook de reden dat ik het niet alleen wil doen maar er een professionele compagnon die veel ervaring heeft met dergelijke evenementen bij betrokken is. Mijn compagnon heeft al een BV (waar hij als dga inkomen uit heeft) en het idee is om zijn deel van de nieuwe bv in zijn bv te laten vallen. Maar ik heb een eenmanszaak in de zorg en kan dat dus niet doen. Mijn aandelen en de extra inkomsten vallen onder privé en eventuele extra inkomsten als dividend zullen afzonderlijk belast zijn. Sportevenementen hebben een maatschappelijk doel, maar het is wel de bedoeling dat onze werkzaamheden op de een of andere wijze betaald worden. Een stichting zou dan ook niet op onze naam komen maar wij zullen dan in opdracht van de stichting de werkzaamheden uitvoeren. Naast de bedrijfsvormen bv of stichting weten we niet wat een goede of betere bedrijfsvorm hiervoor is.
 9. Ik heb een vraag over de beste bedrijfsvorm in de volgende situatie: Ik heb een goedlopende praktijk in de gezondheidszorg (eenmanszaak). Daarnaast ben ik voornemens om met een compagnon een jaarlijks terugkerend sportevenement te gaan organiseren. Dit staat los van mijn praktijk. We hebben reeds een goed uitgewerkt plan gemaakt en een kosten baten analyse (huur terrein, verkeersregelaars, etc.) . Mijn compagnon heeft goede ervaring in het organiseren van evenementen en ik heb veel contacten en van een aantal sponsors reeds bedragen toegezegd gekregen. Financieel is het haalbaar. We hebben afgesproken om het risico en de kosten/baten in verhouding met onze geschatte inbreng 35% (ik) -65% (mijn compagnon) te verdelen. In eerste instantie dachten we om een stichting op te richten; dit vanwege eventueel te ontvangen subsidies (gemeente). Echter dat zit er niet in en nu denken we om het in de vorm van een bv te gieten (aandelen 35% - 65%). Nu begrijp ik dat bij een bv een “gebruikelijk salaris” (€ 44.000,-) moet worden uitbetaald aan zowel mij als aan mijn compagnon. We werken echter beide maar parttime en tijdelijk (paar maanden per jaar) aan het project. Dit zal te veel zijn om te kunnen betalen. Kunnen/mogen we dit gebruikelijk salaris om wat voor reden dan ook (parttime naast eenmanszaak, slechts 3 maanden per jaar werkzaam) omlaag brengen? Of is een bv niet de meest ideale bedrijfsvorm? En wat zou dan een passende bedrijfsvorm zijn? Al vast dank voor de adviezen.
 10. Dank voor de reactie en de link! In de link staat bij de voorwaarden voor het vervallen van de ontheffing van administratieve verplichtingen: "De opbrengst van de verkoop van een gebruikt bedrijfsmiddel telt niet mee in de berekening om te beoordelen of u niet meer dan € 1.345 btw moet betalen". Ik lees hieruit dat het BTW-gedeelte van de opbrengst van de bedrijfsauto niet van belang is. Ik voldoe ook aan alle andere voorwaarden dus blijft mijn vrijstelling voor de administratie bestaan. Ik heb overigens ook nooit voorbelaste BTW van de Belastingdienst terugontvangen dus ook niet van deze en niet van voorgaande bedrijfs-personenauto's. Daarom voelde het onterecht als ik wel een eventueel BTW component van de opbrengst zou moeten afdragen. Maar belasting is niet altijd logisch...
 11. Ja, maar BPM is pas van belang als ik de BTW component zou moeten gaan berekenen. Het is nu de vraag of ik dat moet doen.
 12. Dank voor de reacties. Het is me duidelijk. De BTW is nogal een ingewikkelde zaak en met betrekking tot de BTW heb ik dan ook nog een vraag. Ik heb weliswaar voor mijn werkzaamheden geen BTW vrijstelling, maar wel "vrijstelling voor de administratieve verplichtingen voor de BTW". Ik boek daarom alleen de totaalbedragen van inkomende facturen in mijn administratie en ik mag geen BTW op mijn uitgaande facturen vermelden. Ik neem aan dat ik mezelf voor de auto dan ook een factuur moet sturen waarop geen BTW vermeld staat. Maar feitelijk is er natuurlijk wel een BTW gedeelte in dit bedrag. Bestaat de mogelijkheid dat ik dat gedeelte alsnog later moet berekenen en afdragen aan de belastingdienst?
 13. Dank voor de reactie. De ANWB geeft inderdaad verschillende waarden op (verkoop onder particulieren, inruilprijs, meeneemprijs en vervangingswaarde). Wellicht kan ik het beste het gemiddelde nemen van de vier verschillende waarden. Dat blijft alsnog een stuk lager dan de boekwaarde. Hoe doe ik dat dan boekhoudkundig? De verkregen (ANWB) waarde als privé-opname boeken en aan transportmiddelen en dan ten tweede het de rest van de boekwaarde afzonderlijk als winst/verlies boeken en aan transportmiddelen?
 14. De volgende situatie. Ik heb een eenmanszaak in de zorg en afgelopen november heb ik mijn bedrijfsauto ingeruild voor een nieuwe (Golf) die ik ook privé gebruik en waarvoor ik ook bijtelling opvoer. Omdat 80% van mijn werkzaamheden betaald worden voor zorg uit het pgb dat sinds januari 2007 is vrijgesteld voor de btw en ik daardoor weinig BTW ontving, viel ik steeds binnen de vrijstelling van de kleine ondernemersregeling en heb ik van de Belastingdienst al jaren vrijstelling van de administratieve verplichtingen voor de BTW. Op mijn facturen staat dus geen BTW en ik verreken ook geen BTW. Boekhoudkundig staat de bedrijfsauto inclusief BTW (en BPM) op de balans en schrijf ik ook jaarlijks 20% van die aanschafwaarde (- restwaarde) af. Nu ben ik voornemens, voornamelijk vanwege mijn gezondheid, om toch te stoppen en mijn bedrijf te beëindigen. Dat kan financieel ook omdat mijn echtgenoot gepensioneerd is. Ik wil de Golf dan niet verkopen maar zelf houden (of aan mezelf verkopen) en naar privé brengen. Maar hoe doe ik dat boekhoudkundig en voor welke waarde? De werkelijke waarde bij verkoop/inruil is een stuk minder (ANWB koerslijst) dan de huidige boekwaarde omdat het nog een zeer jonge auto is. Kan ik de auto voor deze werkelijke waarde als privé-opname boeken en het verschil als boekverlies nemen? Of zijn er zaken waar ik verder rekening mee moet houden?
 15. Dank je, Peter, voor je reactie. Ik probeer het te begrijpen. Kunnen goederen zoals een auto alleen voor de (aankoop)kosten zakelijk worden geboekt en alleen voor het BTW gedeelte als privé worden gezien? Met andere woorden, kun je zelf naar believen bij een zakelijke investering de BTW niet terugvragen zodat die investering voor het volledige bedrag inclusief de BTW in de balans wordt opgenomen om dan bij verkoop door de onderneming ook geen BTW af te hoeven dragen? De auto is bij aanschaf in de balans opgenomen, dus zakelijk. Ook elk jaar alle kosten en afschrijving geboekt en (14%) bijtelling opgegeven. Dat de BTW niet is terugontvangen van de Belastingdienst komt niet omdat dat bewust niet is gedaan maar omdat de betaalde BTW voor de auto minder is dan het totaal van de ontvangen (aan cliënten gefactureerde) BTW. Per saldo zou er dus BTW moeten worden afgedragen, maar omdat dat saldo binnen het vrijstellingsbedrag valt mag je die BTW vanwege de kleineondernemersregeling houden. Maar omdat er helemaal geen BTW administratie is en er dientengevolge ook geen BTW opgave aan de belastingdienst wordt gedaan (ondanks dat de onderneming in principe wel Btw-plichtig is), is het niet te zien of de BTW voor de auto is teruggevraagd en dus zakelijk is of dat de BTW niet is teruggevraagd (dus privé). Zou die ontheffing van de administratie voor de BTW niet zijn afgegeven, dan moet de onderneming wel periodiek aangifte doen voor de BTW en dan kun je uit die aangifte opmaken of de BTW is teruggevorderd. Het probleem is dat bij verkoop van de auto de ontvangen BTW van deze auto samen met de aan cliënten gefactureerde BTW zo hoog wordt dat het saldo van de af te dragen BTW boven vrijstelling van de kleineondernemersregeling uitkomt en de vrijstelling in principe vervalt en de BTW moet worden verrekend met de Belastingdienst. Hoeft de ontvangen BTW van de auto niet te worden meegeteld, dan blijft het saldo wel binnen de kleineondernemersregeling en is er geen probleem. Blijft de vraag hoe de Belastingdienst oordeelt over de ontvangen BTW van de auto.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept