DJ Me

Junior
  • Aantal berichten

    17
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door DJ Me

  1. Ik heb de volgende casus: Buitenlanders (Slowaken) zijn in een Nederlands dorp gevestigd als ZZP'ers, allemaal in één huis (herkenbaar denk ik). Hun gezinnen wonen allemaal in Slowakije. Gemiddeld 1x per maand of twee maanden reizen ze naar Slowakije naar hun gezin. Zijn deze kilometers afgelegd met hun privé-auto tussen Nederland en Slowakije (1400 km enkele reis) aftrekbaar in hun eenmanszaak? Je zou zeggen: ze hebben de zakelijke keuze gemaakt om niet in Slowakije maar in Nederland te gaan werken, en hebben dan als gevolg van die keuze meer reiskosten woon-werk. Dit zou dan tegenover de meer-inkomsten als dat ze in Slowakije gewerkt zouden hebben aftrekbaar zijn... Wat vinden jullie van deze stelling? En hoe zou de belastingdienst hier tegenaan kijken? Of zou er gesteld worden dat het woonadres het adres in Nederland is? Ik ben benieuwd naar jullie reactie. Groet, DJ Me.
  2. Is het dan niet te verdedigen dat de feitelijke uiteindelijke bestuurder vermeld staat (de heer X en de heer Y), en dat deze bestuurders ervoor gekozen hebben om dit - belastingtechnisch - via hun beheer-BV te laten lopen? Ik weet niet of er problemen kunnen komen als de bestuurders nu bij de KvK weer gewijzigd worden in de beheer bv's ten opzichte van de Duitse dochter GmbH. Of geldt die eis alleen bij oprichting van die GmbH?
  3. Ik zit met het volgende: Van een BV zijn er 2 bestuurders; X Beheer BV en Y Beheer BV. Deze berekenen managementfees aan deze BV. Nu zijn bij de KvK ooit de bestuurders gewijzigd van X Beheer BV en Y Beheer BV in de heer X en de heer Y, vanwege oprichting van een buitenlandse dochter (Gmbh) en toen bleek dat de bestuurder dan geen BV kon zijn o.i.d. Kan het kwaad dat nu volgens het uittreksel de heer X en de heer Y als bestuurder vermeld staan, terwijl de managementfee via de beheer-BV's lopen (middelijk zijn ze wel aandeelhouder van de BV waaraan via de beheer-BV's managementfee berekend wordt en ze trekken salaris uit de beheer-bv's) ?
  4. Mijn zwager is eigenlijk juist bang dat als hij nu al contact opneemt met een werkcoach, dat hij dus nu al een soort aanvraag doet, hij geen recht zou hebben op doorbetaling van 52 weken in plaats van 26 weken. Maar ik denk ook dat hij het beste met een werkcoach contact kan opnemen, dan zijn er in ieder geval onzekerheden uit de weg. Zeker als hij inschrijving kvk wil doen kan hij het beste eerst met een werkcoach praten. Toevallig lees ik hiervan net een artikel in onebizz van oktober 2009. Hier een stukje eruit: Nu heb ik me helemaal rot gezocht op internet over die verlenging naar 52 weken per 1-1-2010 maar ik heb er niets over kunnen vinden. Mijn zwager heeft het van een vriend = ondernemer in dezelfde branche als waar hij in wil ondernemen. Ik zal hem vragen waar die vriend het vandaan heeft. In ieder geval bedankt voor je reactie, en als iemand iets meer weet over een eventuele verlenging van de startersperiode in 2010 dan houd ik me aanbevolen! DJ Me
  5. Mijn zwager is per eind september ontslagen. Hij loopt met het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Hij wil de eerste tijd overbruggen met zijn WW-uitkering. Nu heeft hij van iemand gehoord dat de zgn. startperiode vanaf 1 januari 2010 voor een periode van een jaar kan (nu is dat een half jaar). Ik heb dat verder nergens kunnen vinden, maar ik neem even aan dat dit waar is. Om nu in aanmerking te komen voor dat jaar ipv half jaar, moet hij dan ook vanaf 1 januari pas in contact treden met de werkcoach van het UWV? Of kan dat al eerder waarbij hij aangeeft de startperiode in te laten gaan op 1 januari? En hij wil alvast afspraken maken met leveranciers. Maar die doen niks zonder KvK-inschrijving. Kan hij dan nu al inschrijven in het handelsregister, of heeft dit gevolgen voor de (aanvang van) de startperiode of eventuele stelling van de werkcoach van het UWV dat er geen sprake is van een nieuwe onderneming? Eventuele investeringen kan hij via een bevriende ondernemer doen, waarna hij deze na 1 januari, met BTW, kan kopen van die ondernemer. Dus dat zou geen probleem moeten zijn. Ik ben benieuwd of iemand ervaring heeft met zo'n situatie....
  6. Joost, En is de berekende VPB over het resultaat van 1 januari 2008 t/m 31 december 2009 dus gewoon op basis van het tarief van 2009? Niet dat dat zo veel uitmaakt voor het tarief 2008 en 2009, maar even voor het principe... DJ Me
  7. Update: blijkbaar was de accountant toch niet helemaal zeker van zijn zaak; hij heeft wat collega's geraadpleegd. Ik moet dus nu wel VPB in de beschrijving opnemen. Dit omdat dit toch een belastingclaim is wat drukt op het vermogen per 31/12. Ik heb gelukkig nog wel een 'inbreng boven stortingsplicht' dus alles gaat goed. Allemaal bedankt voor het meedenken en de reacties!
  8. Daar ben ik me volledig van bewust, maar volgens de accountant hoeven we daar in de inbrengbeschrijving geen rekening mee te houden. Hij gaat ervan uit dat de inbreng per 1/1/09 is alsof je de VOF op dat moment inbrengt, waarbij de waarde ten minste gelijk is aan de waarde die je per 1/1/08 berekend hebt en die ook in de (concept) akte van oprichting staat.
  9. Ik heb inmiddels met de accountant overlegd, en ik ben er helemaal uit. De accountant heeft het volgende voorgesteld: Rekening-courant per 1/1/2008 -/- privé-mutaties 2008 + Beloning voorperiode 2008 + Rente r/c 4% = Rekening-courant per 31/12/2008 Hieruit volgt uit de opstelling activa minus passiva (zonder eigen vermogen) per saldo een saldo inbreng welke hoger is dan de stortingsplicht. Hierbij heb ik dus helemaal niets te maken met berekening van VPB. Als de accountant het zegt zal het wel goed zijn.... In ieder geval allemaal bedankt voor de reacties.
  10. Ik doe samen met een AA de inbrengbeschrijving. Maar ik wil het liefst zoveel mogelijk zelf doen / uitvogelen, zodat ik zelf ook weet en feeling bij heb hoe één en ander uitpakt. OK, helder. Dus ik bereken over 2008 20% VPB over de winst. Daarbuiten zijn ook privé-opnamen gedaan, welke minder zijn dan de winst (ook na VPB), dus het minimumkapitaal wat per 1/1/08 berekend is komt niet in gevaar. Maar hoe presenteer ik dat op de inbrengbeschrijving? Als ik redeneer dat het vanaf 1/1/08 een BV is, zijn dus alle opnamen buiten de winst opnamen rekening-courant? En als ik ervoor kies dat er geen rekening-courant vordering ontstaat zal ik dus dividend moeten opnemen (wat me per saldo 40% kost)? Die beslissing omtrent dividend wordt genomen in 2009 (nu), dus die dividendbelasting zal dan in 2009 moeten worden afgedragen, dus met dividendbelasting hoef ik dan in mijn ogen nog geen rekening te houden in de inbrengbeschrijving per 31/12/2008. Dus kortom mijn vraag is nu: hoe presenteer ik het resultaat 2008 in de inbrengbeschrijving per 31/12/2008? Plus ik die bij de rekening-courant, ook al besluit ik later dat er geen dividenduitkering zal plaatsvinden? Of moet ik in de inbrengbeschrijving één of ander kopje resultaat of kapitaal weergeven, wat naar mijn idee weer niet logisch is, omdat voor de inbrengbeschrijving nog geen kapitaal van de BV is...
  11. Natuurlijk, je kan wel administratief een lening of rekening-courant oid op de balans zetten, je bent immers vormvrij qua rapportage voor een eenmanszaak. In de fiscale aangifte kan je dat eventueel bij elkaar voegen als fiscaal ondernemingsvermogen. Op die manier heb je wel inzichtelijk hoeveel je van de ene naar de andere eenmanszaak overgeheveld hebt. Maar dat is puur voor de inzichtelijkheid, als je dat niet wil kan je ook gewoon via opnamen en stortingen in het kapitaal werken. Maar volgens mij juridisch kan je niet lenen aan jezelf.
  12. Sterker nog: de eenmanszaak kan mijns inziens niet eens lenen aan de andere eenmanszaak. Je kan ook niet lenen van prive aan/van de eenmanszaak, omdat je één en dezelfde persoon bent, hooguit met verschillende petten. Naar mijn idee is de enige weg via prive-opnamen en stortingen in de één en de andere eenmanszaak.
  13. Hoi Joost, Ja, ik heb begeleiding van een CB'er. OK, dus ik heb zeg maar oorspronkelijke inbrengcijfers per 1/1/08, maar de inbrengbeschrijving die ik nu maak is op basis van de stand per 1/1 + het resultaat van de VOF (eigenlijk BV) over 2008 minus een voorbeloning van stel 40.000 (voorstel fiscalist) = resultaat 2008 voor de BV. Dan moet ik hier ook nog 20% VPB afhalen zeker voor de waarde in de inbrengbeschrijving (en VPB onder de kortlopende schulden zetten) ? En alles wat dan minder opgenomen is dan het resultaat (minus VPB) kan ik dan bij de rekening-courant van de oprichter zetten? Dit is dan puur om aan te tonen dat het minimumkapitaal wat per 1 januari 2008 berekend is niet minder is geworden toch?
  14. Dit is alweer een oude topic, maar ik heb nog een vraag over de inbrengbeschrijving. Bij mij is het nu zo dat er sprake is van geruisloze inbreng per 1 januari 2008. De BV kan fiscaal tot 15 maanden na overgangstijdstip worden opgericht. Voorovereenkomst in september is allemaal OK. Mijn vraag nu: de inbrengbeschrijving zal nu per datum 31 december 2008 zijn, vanwege de 5-maands-eis voor de inbrengverklaring. Ik heb cijfers van de VOF over 2008, met dus ook een balans per 31/12/2008. Deze waarden wijken natuurlijk af van die van 1/1/2008. Doordat er winst is gemaakt, en minder dan deze winst opgenomen, is er een hoger kapitaal. Moet ik dit verschil nu in rekening-courant boeken, of moet ik net doen alsof in 2008 al een BV is, waarover dus VPB berekend moet worden? En moet hier een vergoeding voorperiode in verwerkt worden? Bij voorbaat dank voor de reacties.
  15. Dan moet ik dus de lening (r/c-krediet) van de bank gewoon aanhouden, dan is er geen nieuwe verstrekker. Moet ik alleen afwegen hoeveel de (aftrekbare?) rente van de bank is en de (niet-aftrekbare?) rente die mijn vriend wil rekenen......
  16. Als ik nog inkomsten uit arbeid (dienstbetrekking) heb, komt de negatieve winst uit onderneming in mindering op mijn inkomen uit arbeid (dat is dus nu ook als ik een verlies heb). Als ik dus met een paar activiteiten 'doorsukkel' kan ik deze negatieve winst uit onderneming toch in mindering brengen? Ik weet bijv. nog niet of ik mijn huidige Nederlandse baan opzeg en in Belgie wat ga zoeken, maar zolang ik nog Nederlands inkomen heb, is dit toch niet zo'n gekke gedachte van me?
  17. Hallo, Ik heb een eigen bedrijf, welke ik naast een baan doe. Hiervoor heb ik een paar jaar geleden geld geleend, allemaal goed. Achteraf blijkt het allemaal niet zo te gaan als ik wilde en wil ik ermee stoppen. Nu heb ik nog een lening over van zo'n 7000. Ik ga samenwonen bij mijn vriend in Belgie, en deze heeft al aangeboden om deze lening voor me af te lossen en dus een lening aan mij te verstrekken. Nu is mijn vraag: is de rente op deze lening na het beeindigen van het bedrijf nog steeds aftrekbaar? Is het aannemelijk te maken dat dit nog met de onderneming samenhangt? Of moet ik bij de belastingdienst nooit aangeven dat ik gestopt ben, af en toe nog iets doen (handel), zodat de rente aftrekbaar blijft? Of trapt de belastingdienst daar niet in? Groetjes, Ensie
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.