Cryptex

Senior
  • Aantal berichten

    99
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer
  • Geslacht
    Male

Bedrijfsinfo

  • Branche
    Innovatie & concepten

Cryptex's trofeeën

  1. Werkelijk meer dan een uur zoeken en Googlen verder heb ik besloten dat ik mijn vraag toch maar neer moet leggen bij het oude vertrouwde expert-platform Higherlevel. Hopelijk kunnen jullie mij helpen, of verwijzen naar een pagina waar ik de info kan vinden! In 2015 heb ik een youngtimer op de zaak gekocht, zonder BTW, van een particulier. Hierover netjes in 2015,16,17 en 18 afgeschreven tot nu nog enkele duizenden euro's boekwaarde. In die jaren natuurlijk ook alle kosten zakelijk afgetrokken en bijtelling betaald. Echter, nu overweeg ik de auto te verkopen. De auto is echter aanzienlijk meer waard geworden, en misschien verkoop ik em wel voor meer dan dat ik er ooit voor heb betaald. Ik heb bij de aanschaf nooit BTW betaald. Moet ik nu wel BTW over het hele bedrag in rekening brengen bij de koper van mijn auto? (Ondanks dat ik nooit BTW aftrek heb gehad bij de aanschaf?) Dit voelt intuitief gezien niet OK, maar misschien zie ik iets heel triviaals over het hoofd? Alvast dank! Laat het vooral weten als ik nog iets kan verduidelijken :)
  2. Deze post komt als eerste naarboven bij zoeken op mijn vraag, en lijkt best gerelateerd, vandaar hier mijn vraag. We hebben het dus over een BV die deelneemt in een vof. De winst van deze vof is dus omzet (resultaat) in de BV. De vraag is nu nog; Het kapitaaldeel van de vof is dus onderdeel van de EV van de BV en staat aan de passiva-kant op de balans van de BV. Maar wat staat er aan de activa-kant van de balans van de BV tegenover dit kapitaaldeel? Een vordering op de betreffende vof? Of...?
  3. Nee hoor, zeker geen experts allemaal. Lost daarvan : een tutorial pensioen is wel ff wat anders dan een concrete vraag. ... Volgens mij is mijn vraag eenvoudigweg: wat is de eenvoudigste manier om pensioen op te bouwen in eigen beheer zodanig dat de pensioenkosten aftrekbaar zijn? Ik snap ook echt wel dat de winst, in tegenstelling tot bij een eenmanszaak, niets te maken heeft met de hoogte van het pensioen. Het loon wel, en ook is er een pensioenruimte te berekenen ter grootte waarvan je iets met pensioen mag doen. Mijn vraag is dan nog steeds *wat* ik met die ruimte moet doen. Een potje vullen, een product kopen (liever niet)? Ik snap dat jij hiel erg veel verstand van pensioenen hebt, en dat dit voor jou misschien een hele algemene vraag is, maar voor iemand die pas over 40 jaar met pensioen gaat, en nu alleen even wil zorgen dat ie de komende paar jaar in ieder geval zijn pensioenopbouwmogelijkheden gebruikt, is het een meer dan voldoende specifieke vraag. De kracht van een vraag beantwoorden is volgens mij dan ook niet om eerst de vrager de perfecte vraag te laten stellen, maar om zelfs een vraag die voor jouw idee nog veel te algemeen is, met een bevredigend antwoord af te kunnen doen ;) Overigens; maak je niet druk, ik ben niet gepikeerd. Marketingtermen heb bij mijn weten overigens nooit gebruikt? Voor mij is die vraag al tig keer concreter en specifieker dan veel andere vragen, waarvan het antwoord inderdaad met één Google-query te vinden is (wat is de KOR?, wat is het urencriterium?, bij welke winst ben ik met een BV beter af? etc.). Als ik Google op 'pensioen in eigen beheer', dan is het een stuk minder feest. Veel sites hebben de uitleg achter een paywall zitten, en veel anderen zijn slechts nieuwssites over het ontwerp.
  4. Beste Norbert, ik dacht dat dit forum bedoeld was voor experts om vragen te beantwoorden van diegenen die iets minder weten? Ik kan ook wel tig vragen bedenken waarop jij het antwoord niet weet, en waar ik toevallig 30 boeken over heb opengeslagen en daarom het antwoord wel weet, maar daar help ik jou weinig mee, vrees ik... Banksparen voor na je pensioen wordt veel geadverteerd door banken en verzekeraars als optie voor de oude dag, is het dan zo raar dat ik hier aan denk? Het is dus absoluut niet mogelijk om een bepaald gedeelte van de winst af te trekken alszijnde pensioenkosten, en dit in een bankspaarrekening van de oude dag te storten? Je moet verplicht naar een verzekeraar/pensioenfonds toestappen?
  5. Gelukkig heb ik daar dan ook nog een dikke 40 jaar de tijd voor ;) Heb je misschien een leuke artikel of tutorial over pensioenen? En is het nu echt zo gek om te beginnen met een bankspaarrekening voor je pensioen, alvorens allerlei ingewikkelde constructies open te trekken? We hebben nu namelijk allebei ook al een standaard ABP-pensioen van een ander lopend loondienstverband, dus haast of noodzakelijk is het nog niet echt.. Joost, ook bedankt voor jouw opmerkingen. Omdat we met de holdings ook andere dingen willen gaan doen, moeten deze eigenlijk wel BTW-plichtig blijven. Voorlopig gaan we in ieder geval aan de slag met loon uit de werkmaatschappij :)
  6. Mod edit: pensioentopic even afgesplitst van onderwerp Werk-BV met BTW-vrijstelling: waar loon genieten? Bedankt voor de reacties, hier kan ik iets mee. De gewone fiscale eenheid is inderdaad geen optie aangezien er meerdere aandeelhouders zijn. Als het in de toekomst echt relevant wordt, zouden we wellicht nog voor de vof-optie kunnen gaan. Ik denk waarschijnlijk nog veel te simpel over pensioenen, ik heb me er weinig in verdiept (voornamelijk omdat we hiernaast ook een loondienstverband hebben waarin we gewoon een ABP-pensioen opbouwen, en het dus nu niet zo zeer om de toekomst gaat, maar om het benutten van eventuele mogelijkheden voor aftrek van pensioenkosten en dus minder vpb betalen). Ik zie het pensioen in eigen beheer namelijk gewoon als een persoonlijk bankspaarproduct waar je jaarlijks een dotatie aan doet. In zo'n geval is het redelijk veilig toch? Aangezien die rekening je persoonlijke eigendom is? :)
  7. Dit is de meest gebruikelijke manier voor bedrijven die geen BTW kunnen verrekenen. Zelf ook zo jarenlang geopereerd (verzekeringadvies is een van BTW vrijgestelde dienst). .... OK, goed om te weten dat dit in ieder geval gewoon mogelijk is. Ik vraag dit voornamelijk omdat ik wil voorkomen dat de fiscus achteraf gaat zeuren dat we in de verkeerde entiteit loon genieten. Het vof-alternatief klinkt heel logisch, de vraag is alleen of dat voor ons nu echt zinnig is, aangezien het streven is dat onze holdings in de toekomst ook gaan deelnemen in andere Werk-BVs... Dan nog de vraag: Waarom is de pensioenopbouw in eigen holding ongunstig op deze manier? Ik neem aan dat de pensioenlasten nog steeds als kosten aftrekbaar zijn in de Werk-BV, en de Holding om geen enkele reden extra zouden moeten worden belast?
  8. Schrik niet te hard zou ik zeggen, ik liet mijn gedachten even gaan, het was ook eigenlijk al te mooi om waar te zijn :) Ik snap dat het dan inderdaad niet mogelijk is om het loon als kosten af te trekken (er is immers geen omzet in de holding). Negeer dus maar het tweede gedeelte van mijn originele bericht. Dan blijft de vraag of het mogelijk is om geen managementfee te doen, en alleen loon in de Werk-BV te genieten? Ik las elders op HL dat het dan alsnog mogelijk is om het pensioen in je Holding op te bouwen.
  9. Mijn holding houdt samen met de holding van mijn zakenpartner aandelen in een Werk-BV, die vanwege de aard van de diensten BTW-vrijstelling heeft. Wij vragen ons nu af hoe we het beste loon kunnen genieten. Om iets specifieker te worden, moeten wij uberhaupt een managementfee willen factureren uit de Holdings? Deze fee is doorgaans (altijd?) BTW-belast, en die BTW is niet aftrekbaar in de Werk-BV, weggegooid geld dus. De opties, waarover ik heel graag jullie mening hoor: - Geen managementfee, en alleen loon in de Werk-BV - Geen managementfee, en alleen loon in de Holdings (mag dit?) - zou gunstig zijn, aangezien we dan het loon in eigen beheer houden, wat wellicht makkelijker is qua pensioenopbouw e.d.? Eigenlijk is dus vooral de vraag: als je loon in je holding geniet, ben je dan verplicht om dit te betalen uit een aan de Werk-BV gefactureerde managementfee, of mag je dit ook betalen uit geld dat vanwege de deelnemingsvrijstelling is binnengekomen in de Holding? (foutje, moet kunnen)
  10. Inderdaad, hij krijgt bij verkoop 90k, en de rest wordt verdeeld volgens het percentage. Oh, maar wacht even. Stel dat we inderdaad gewoon 10% afschrijven. Dan is er na 10 jaar gewoon 90k aan goodwill omgezet in liquide middelen. En is er niets aan de hand, en kunnen we hem zijn 90k geven. Hij zou zelfs al gedurende die 10 jaar zn deel van die 90k kunnen opnemen, aangezien er min of meer ieder jaar wordt afgeschreven, wat wel kosten zijn, maar geen uitgaven. Toch?
  11. Dat is toch impliciet zo? Iedereen kan toch zijn kapitaalrekening opnemen?
  12. Natuurlijk. Daar staat in dat Vennoot A 90k inbrengt, en wat de percentages voor winstverdeling zijn.
  13. Dank. Dat die verplichte afschrijvingsregels bestaan, wist ik min of meer al. Blijf ik met het volgende probleem zitten: Aan het einde van het boekjaar zijn die assets (contracten, websites) nog steeds evenveel waard. Hoe moeten we hiermee omgaan? Moet ik ze ieder jaar gaan herwaarderen en dus netto niet afschrijven? Ik snap dat dit een tegen-intuitieve vraag is, maar er moet als het ware de garantie zijn, dat diegene zijn 90k terugkrijgt bij een eventuele verkoop...
  14. Is er hier nog iemand die hier meer over weet, en mij kan verderhelpen? :)
  15. Het kan zijn dat de onderneming over 10 jaar, bijv. bij verkoop, wel 190k waard is. Dan wil vennoot A zijn 90k zien, en verdelen we de overige 100k via de bekende verdeelsleutel. Zie ik iets over het hoofd?... Klopt, hij heeft een kapitaalrekening van 90k. Klopt ook. Maar als iedereen vrijwel alle winst opneemt, dan blijft het totale vermogen rondom die 90k staan, met daartegenover die goodwill/assets. Domeinnamen, websites, en een vergunning die ons het recht geeft bepaalde online diensten aan te bieden. Je kunt ze ook assets noemen natuurlijk. Maakt dit verder nog iets uit? Het blijven toch ingebrachte activa? Ik snap niet precies wat je hier bedoelt :( De inbrenger geniet resultaat in de vorm van winst die we maken met de vof, bedoel je dat? Geen verplicht te storten kapitaal en geen dure (naam-is-mij-ontschoten)-verklaring nodig. Een BV oprichten betekent dat we gelijk 4 BV's moeten oprichten... Hopelijk maak ik het zo duidelijk genoeg? :) De voornaamste vraag voor mij is dus eigenlijk wat ik tegenover die kapitaalrekening van 90k moet zetten (goodwill/assets?), of ik daarop moet afschrijven, en of ik die boel ieder jaar moet gaan herwaarderen, of pas bij een eventuele verkoop?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.