Jump to content

Dmvanloenen

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Male
 • First name
  Douwe
 • Last name
  van Loenen
 • Website address
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen

Company info

 • Location
  Utrecht
 1. Als stichting huren wij momenteel een klein kantoor in Utrecht. Nu heb ik al wat zitten zoeken over de huurprijs en BTW, maar ik kom er niet uit. Ik heb gelezen dat de huur van een kantoorruimte normaal niet belast is met BTW. Nu betalen wij over onze huur een bedrag van 19% BTW. Echter, als stichting betalen wij geen belasting en kunnen daarom ook niks terugvragen. Is het mogelijk dat wij de ruimte huren zonder BTW over de huurprijs. Dit zou ons als stichting veel geld schelen, wat we weer in projecten kunnen stoppen. Dit is zeker geen manier om belasting te ontduiken, maar aangezien ik zaken las over huur zonder BTW, ben ik erg geïnteresseerd in hoe dit precies werkt.
 2. Over het algemeen worden er fondsen geworven en collectes gehouden. Waar de facturen betrekking op hebben is het verzorgen van podium op een festival, waarvoor wij dan een factuur sturen voor de gemaakte kosten. Dit is vooral gericht op promo/marketing vanuit de stichting en aankleding voor het festival. Ik heb er zelf ook al wel eens over nagedacht dat andere activiteiten dan puur fondsen werven misschien belastingplichtig zijn. Waar ligt de grens en hoe wordt zoiets bepaald? Het gaat om maximaal 3 tot 4 evenementen/activiteiten per jaar.
 3. Klopt, mijn opmerking slaat op onze situatie. Bedankt voor de uitleg.
 4. Waar het dan aan kan liggen is dat het BTW-nummer gewoon ons kenmerk is bij de belastingdienst. Zij hebben het zelf altijd over een btw-nummer, maar dat is het dan niet. We betalen geen belasting, zijn vrijgesteld. en ik heb ook geen aangifte hoeven doen nog. Ik denk dat alles dan nu wel duidelijk is. Als stichting stuur je facturen zonder btw, omdat je daarvan vrijgesteld bent en je ook geen btw terug kan vragen.
 5. Die hebben we toen van de belastingdienst gekregen. We hebben bijvoorbeeld ook personeel in dienst, waar we gewoon netjes loonheffing etc. voor betalen.
 6. Bedankt voor je reactie. Ik had al redelijk wat gezocht maar ik kon over deze situatie niks vinden. Wel veel over de omgekeerde situatie, factureren AAN een stichting. We hebben trouwens wel gewoon een btw-nummer. Heeft iemand enig idee waar ik wat meer info hierover kan vinden? Heb gezocht bij de belastingdienst en de KvK maar niet veel kunnen vinden.
 7. De stichting waar ik voor werk zet kleinschalige ontwikkelingsprojecten op in Afrika. Nu hebben we recentelijk twee activiteiten georganiseerd waarvoor een een factuur hebben gestuurd. Nu zijn wij als stichting niet belastingplichtig en mijn vraag is dan ook of wij op deze factuur BTW in rekening moeten (mogen) brengen? In mijn ogen zou deze BTW dan voor ons gewoon extra "winst" zijn, dat we weer in onze projecten kunnen stoppen. Ik hoop dat iemand mij hier duidelijkheid over kan geven.
 8. Klopt, de winst moet naar de beginpositie van volgend jaar. Hierna moet ik namelijk weer de beginbalans opmaken. Zou ik eventueel ook gewoon de post "eigen vermogen" aan kunnen maken?
 9. Iets meer info ja, sorry. Het gaat om een stichting en het is gewoon voor de jaarrekening. Het systeem stelt zelf alle mogelijke grootboeken van het type balans voor.
 10. Ik werk met Davilex Account en ben op het moment het jaar aan het afsluiten. Nu boek ik dit jaar een bedrag aan winst, en nu vraagt het systeem mij op welke grootboekrekening ik deze winst wil boeken. Waar moet ik nu voor kiezen? Kan iemand mij aangeven op welke grootboekrekening ik het beste de winst kan boeken?
 11. Wij hebben recentelijk een flink bedrag aan borg betaald voor het kantoorpand van onze stichting. Nu vraag ik me af hoe ik deze borg betaling weg dien te schrijven. Het is natuurlijk een uitgave, maar het zijn geen kosten, want ooit krijg je het weer terug. Ik zat te denken aan een reservering oid, maar is dat juist?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept