Jump to content

annet2008

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Ik heb nog een vraag over de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers. Vorig jaar eerste aangifte dus nu krijg je de vraag of fiscale ondernemingsvermogen begin dit boekjaar gelijke is aan einde vorig boekjaar. Ja dus, maar welk bedrag het nu precies is kan ik niet goed in mijn vorige aangifte zien. Gaat het om het ondernemingsvermogen dat je hebt moeten invullen in de balans bij overzicht passiva (= waarde inventaris + saldo zakelijke rekening + vorderingen) Of gaat het om het totaal passiva: fiscaal waar de schulden in meegenomen zijn? (dus bovenstaande bedrag minus de schulden) Met andere woorden: waar laat ik die schulden? En dan heb ik het over zakelijke kosten over 2008, waarvan de facturen betaald zijn in 2009 (oftewel geboekt als overlopende passiva/schulden). Verder heb ik die schuld in 2009 betaald vanuit mijn priverekening, kan ik het dan bij de privestortingen 2009 tellen, of moet het ergens anders worden neergezet?
 2. Die papieren aangifte die ze sturen is voor particulieren, die hoeft niet electronisch. Aangite voor ondernemers kan alleen elektronisch...
 3. Da's iets te optimistisch... Over 2 a 3 maanden staat ie klaar. (waarom dat zo lang moet duren is me niet duidelijk, maar okee). Uitstel hab ik al aangevraagd toen ik geen formulier zag komen. Bedankt voor de reacties!
 4. Als eenmanszaak met winst uit onderneming. Ik heb ook een VAR-WUO. Dus het moet echt een aangifte voor ondernemers worden.
 5. Ik zie hem echt niet staan bij de downloads zakelijk. Bij elektronische aangifte staan alleen de brochure en de toelichtingen en niet de aangifte zelf. Op het ondernemersgedeelte van de site van de belastingdienst staat dat je in moet loggen. Dan zou het aangifteformulier onder overzicht aangiften moeten staan, en daar staat ie dus niet, ook niet onder overige formulieren. Ik heb wel per post een papieren aangifteformulier voor particulieren ontvangen, terwijl ik over 2008 gewoon electronisch de aangifte voor ondernemers heb ingediend. Ik vrees dat ik de belastingdienst kan gaan bellen...
 6. Ik hou al een tijdje de site van de belastingdienst in de gaten voor de aangifte over 2009. Maar ik zie hem nog steeds niet. En het is toch echt bijna 1 april 2010. heb maar wel alvast uitstel aangevraagd. Klopt het dat het aangifteformulier inkomstenbelasting voor ondernemers 2009 nog steeds niet te downloaden is?
 7. Ik heb een vraag mbt aftrek pensioenpremie op aangifte voor ondernemers 2009. Ik ben zelfstandig ondernemer (eenmanszaak) en neem deel aan een collectieve pensoenregeling. Deze is verplicht en dus fiscaal aftrebaar. Maar waar zet ik deze neer? Onder bedrijfskosten of ergens als prive-aftrek?
 8. Ik weet wel precies wat ik heb betaald aan (bedrijfs)kosten, bedoelde te zeggen dat een deel van deze kosten vanuit een priverekening, en een deel vanuit een zakelijke rekening is betaald. Maar ik heb inmiddels begrepen dat het de bedoeling is het beginsaldo (0 dus) van mijn zakelijke rekening op mijn beginbalans te vermelden.
 9. Kan je dit ook op deze manier doen als je wel een ondernemersaangifte invult (en werkt met VAR WUO)? Ik heb een onderneming waar ik nauwelijks investeringen voor hoef te doen, dus in die zin is een ondernemingsvermogen niet nodig. Kan ik dan elk jaar de hele winst als prive-onttrekking opvoeren en eindigen met 0 (of alleen de openstaande rekeningen per 31-12) op de balans? Of moet ik altijd een ondernemingsvermogen aanhouden, en zo ja, zijn er richtlijnen voor hoe hoog die dan moet zijn? Mijn gehele vermogen als ondernemingsvermogen opvoeren schijnt juist niet te mogen heb ik begrepen.
 10. Wie kan mijn helpen met deze vragen? Ben nog bezig met mijn belastingaangifte en ga nu toch twijfelen aan mijn balans. Het gaat om de aangifte inkomstenbelasting 2008 voor ondernemers. Ik ben 1-1-08 begonnen als zelfstandig ondernemer, eenmanszaak, niet BTW-plichtig. Moet/mag ik nou wel of niet het totaal aan saldi betaal- en spaarrekeningen in mijn balans opnemen. Mijn inkomsten komen allemaal op 1 rekening binnen: mijn zakelijke rekening dus, maar de rest loopt (dom, ik weet het, maar dat is achteraf praten) wat door elkaar, zakelijke betalingen deels van persoonlijke rekeningen enz. Dit helemaal splitsen en alle bedragen op een rijtje zetten van prive naar zakelijk en zakelijk naar prive gaat heel veel tijd kosten. Alle inkomsten, materiele vaste activa, afschrijvingen, overige zakelijke kosten en vorderingen heb ik wel keurig op een rijtje. Mag ik nu het totaal van al mijn rekeningen (dus zakelijke en prive) onder de vlottende activa in mijn balans zetten? Het gaat tenslotte om een eenmanszaak en ik heb geen andere inkomsten gehad in 2008. Of moet ik mijn balans echt beginnen met het bedrag dat 1-1-08 (start onderneming) op mijn zakelijke rekening stond (0 euro dus)? Voor winst en belasting maakt dit allemaal niets uit, maar de bedragen van de balans moeten wel op het aangifteformulier komen en ik krijg nu van een aantal kanten te horen dat dit helemaal niet kan: saldi van priverekeningen bij het ondernemingsvermogen zetten.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept