Jump to content

Delta

Junior
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  Financiën / administ
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Ik ben op zoek naar een accountant die ervaring heeft met online affiliate marketing. Bij voorkeur in regio Rotterdam. Over mijn situatie met affiliate marketing: Ik heb zakelijke klanten verspreid over de wereld, die mij betalen op basis van pay-per-lead. Lastig in deze branch/systeem is dat i.p.v. dat de ondernemer zelf zijn verkopen trackt, de klant dit doet. (De sale komt immers direct bij de klant binnen.) De klant geeft inzicht in de verkopen via zijn website. De klant betaalt vervolgens (meestal 2x per maand op vaste datums) uit aan mij indien een minimum bedrag aan sales bereikt is. (Ik heb pas recht op dat bedrag indien dat bereikt is.) In de branch gaat het betalen bijna altijd in amerikaanse dollars, wat het boekhouden complexer maakt. Ook gaat de uitbetaling meestal via payment processors (dit zijn geen banken, maar lijken er wel op). Om mijn kosten bij de payment processors te reduceren, laat ik uitbetalingen opstappelen bij de payment processors, voordat ik het bedrag laat overmaken naar mijn zakelijke rekening bij een Nederlandse bank. Om wisselkoers laat te houden, gebruik in een USD rekening bij een nederlandse bank, en boek dit vervolgens over naar mijn EUR rekening bij die bank. Ook speelt het voor btw een rol of een zakelijke klant wel/niet als ondernemer gezien kan worden. Ik moet dit aan kunnen tonen. Ook worden ondernemingen van zakelijke klanten regelmatig overgenomen door een andere bedrijven (zelf in een ander land), zonder dat ik daar van op de hoogte wordt gesteld. Een geldstroom van een lead is bij mij als volgt: lead -> verzameling van leads wordt uitbetaald naar de payment processor -> verzameling van uitbetalingen bij de payment processor wordt overgemaakt naar USD rekening -> verzameling van payment processor uitbetalingen wordt overgemaakt naar EUR rekening. Dit maakt het naar mijn mening een zeer complexe situatie. Niet alleen de boekhouding, maar ook welke fiscale regels van toepassing zijn. Van wat ik op het Internet zie is dat verschillende adviseurs verschillende meningen hebben, en er zelfs onduidelijkheid is bij de Belastingdienst. Het lijkt me daarom zonde om naar een willekeurige accountant te gaan. Wie weet een account met ervaring in affiliate marketing (of in online diensten) in bij voorkeur regio Rotterdam?
 2. Mijn pa in woont in Belgie, en ik woon in Nederland. Hij wilt vanwege fiscale redenen een Belgsiche 'gewone commanditaire vennootschap' (Comm.V. of GCV) starten, puur voor hemzelf alleen, waarbij zeer incidenteel dividenten worden uitgekeerd (eens in de 3 jaar?). Echter is het niet mogelijk om in zijn eentje een Comm.V. te starten, maar moeten er minimaal twee personen betrokken zijn: de beherende/werkende vennoot en de stille vennoot. Dus vraagt hij mij of ik de stille vennoot wil zijn, waarbij hij dus de beherende/werkende vennoot zal zijn. Ik zal dan deelnemen voor een minimaal bedrag van iets van 10 euro. Voordat ik deel ga nemen, heb ik de volgende eisen: 1) het moet fiscaal gezien legaal zijn 2) ik wil niet aanschrakelijk zijn voor wat dan schade dan ook (alleen voor een max van 10 euro) 3) mijn Nederlandse belasting aangifte moet niet veel complexer worden 4) mijn informatie (dus dat ik deelneem aan de Comm.V.) moet niet in een openbaar database terecht komen. Kan iemand bevestigen of mijn eisen standaard het geval zijn bij het starten van een Comm.V. in deze situatie?
 3. De internet affiliate marketing wereld is vrij apart. Google Adsense valt er ook onder. I.p.v. dat de dienstverlener een factuur naar de zakelijke klant stuurt, houdt de klant zelf de verkopen bij die de dienstverlener heeft veroorzaakt en betaalt zelf de dienstverlener automatisch uit. Dit soort klanten vragen niet om facturen, en als je er 1 zou opstellen, dan zou het direct de prullenbak in verdwijnen. De dienstverlener moet puur vertrouwen op de sales gegevens van de klant. Laatst zou ik iets van $1200 van de klant krijgen volgens de gegevens van de klant. Later meldde deze klant dat het door een software fout Japanse yen zou moeten zijn, waardoor het iets van $20 zou worden. Als dienstverlener heb je in deze branche dus niet echt inzicht in de precies gemaakte omzet, de klant betaalt je uit, en in vertrouwen neem je aan dat zijn gegevens/sales kloppen.
 4. In een normale situatie zal een bedrijf altijd BTW moeten afdragen naar de Belastingdienst. Als een bedrijf BTW terug vraagt/krijgt, dan heeft dat bedrijf in die periode verlies gedraaid. (Correct me if I'm wrong.) Ik zit echter in de volgende situatie: ik neem diensten af in NL, en koop producten in in NL. Mijn diensten (affiliate marketing) lever ik echter af in het buitenland (via Internet). Mijn zakelijke klanten komen gedeeltelijk uit Europa. Vanwege de EU-BTW 2010 regels zou de zakelijke klant in dat geval BTW moeten afdragen in zijn land. Omdat er in de affiliate marketing wereld veel onduidelijkheid is bij iedereen over EU-Tax etc, ben ik bereid zelf de BTW te betalen in NL. Ik beschouw deze zakelijke klanten dus als particuliere klanten, wat voor Nederlandse belastingdienst alleen maar voordelig is. (Dit is niet het probleem, en heb er geen problemen mee.) Voor zakelijke klanten buiten Europa geldt de EU-BTW 2010 regel niet, en hoef ik ook geen belasting voor af te dragen of op te geven, want deze kan ik gewoon als zakelijke klanten beschouwen. Omdat mijn zakelijke kosten vaak hoger zijn dan de winst die ik uit Europa haal, zal ik steeds BTW terugkrijgen van de Belastingdienst. Voor een normaal bedrijf zou dit betekenen dat ze steeds verlies maken. Ik maak echter geen verlies, omdat de winst die ik uit landen buiten Europa haal hoger is. Ik vroeg me af of mijn werkwijze en conclusie correct is. Kan iemand dit bevestigen?
 5. Misschien niet de leukste optie: Als je je klanten beschouwt als particulier, moet je zelf de btw afdragen, en verandert er voor je klanten niets.
 6. De Belastingdienst heeft hier nog geen duidelijkheid over gegeven. Zie: https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=49;action=display;threadid=27727
 7. Ik heb ze maar even opgebeld, de brieven worden deze of volgende week verstuurd, pas daarna kan er op de ondernemerssite wat ingevuld worden.
 8. Yep, ik heb me aangemeld bij de KVK, die me automatisch inschreef bij de BD. Voor OB ben ik ondernemer, voor IB ook, alhoewel ze dat nogal onduidelijk hebben verwoord in de eerste brief. Maar ik ga het uren criterium niet halen, omdat ik in principe meer dan 50% besteed aan loondienst, en meer inkomsten haal uit loondienst dan uit onderneming. Dus beschouw ik mezelf niet als ondernemer voor IB. Wanneer verstuurd de BD de aangifte brieven door IB voor ondernemers voor 2009?
 9. Waarschijnlijk een simpele vraag :) Ik heb een eenmanszaak, en werk daarnaast parttime in loondienst. Ik heb van de BelastingDienst een " 2009 InkomstenBelasting, Premie volksverzekeringen, Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw Aangiftebrief" ontvangen, welke uiterlijk 1 april 2010 ingeleverd moet worden. Voor mijn eensmanszaak moet ik, neem ik aan, ook IB afdragen over de winst die ik heb gemaakt, "Box1 Winst uit onderneming"?. Wanneer zal ik daarvoor een aangiftebrief ontvangen? Ook zullen ze waarschijnlijk nog moeten vaststellen of ik voor IB wel een "ondernemer" ben, gezien ik pas de laatste week van dec 2008 de onderneming gestart ben, en dus nog eigenlijk startend ben. (Had beter begin jan 2009 kunnen starten, omdat ik dan geen KVK jaarlijkse kosten had hoeven te betalen, maar dat werd helaas niet verteld door de KVK medewerker.) Dus wanneer zal ik voor Winst uit Onderneming een aangiftebrief ontvangen? Of gaat dit in hetzelfde programma als aangifte voor particulieren?
 10. Ik heb zelf een eenmanszaak in de affiliate marketing, als bijbaan. Deze business werkt als volgt: Ik promoot websites van buitenlandse bedrijven (sponsors / mijn klanten) door op Internet reclame te maken voor deze bedrijven. Deze reclame leidt tot mensen die d.m.v. mijn reclame bij sponsors terecht komen, waar de mensen vervolgens producten of diensten kunnen kopen. Zodra iemand een product/dienst koopt, krijg ik (afhankelijk van wat is afgesproken) een bepaalde vergoeding. De vergoeding wordt pas uitgekeerd indien een bepaald minimum omzet gecreëerd is. Indien het minimum niet is bereikt, heb ik nog geen recht op de vergoeding. Zodra het minimum bereikt is, wordt het bedrag x dagen later uitgekeerd d.m.v. cheques of via bankrekeningen. Chronologisch werkt het ongeveer als volgt: Ik maak via Internet reclame voor bedrijf/sponsor X. Hierdoor komen mensen op de website van bedrijf X, waar zij vervolgens producten/diensten kunnen kopen. Ik heb zelf geen direct zicht wie op de website van X komt, of wie daar vervolgens een product/dienst koopt. Wel geeft X mij statistieken over hoeveel omzet er via mij is gemaakt. Omdat alleen X direct weet hoeveel omzet er is gemaakt (en ik INdirect via X), moet ik erop vertrouwen dat X de statistieken naar waarheid verschaft. Zodra een aantal mensen een product/dienst bij X hebben gekocht, kan een bepaald minimum omzet bereikt zijn, waarna ik na een bepaald aantal dagen de vergoeding per bank of cheque toegestuurd krijg. Deze business is een beetje het omgekeerde van wat normaal gebruikelijk is: Zo heb ik (als soort van leverancier van reclame) geen direct inzicht in welke vergoeding ik zal krijgen van de sponsor. (Wel kan ik dit navragen bij de sponsor.) Verder maakt de sponsor automatisch de vergoeding over indien een minimum bereikt is. In deze business heeft het voor mij (als leverancier) dus geen zin een factuur te sturen naar de sponsor. De sponsor is namelijk de enige die direct toegang en inzicht heeft in de vergoeding die ik zal krijgen, en zal dit automatisch naar mij overmaken. Indien ik een factuur zou maken, zou dit voor de sponsor geen enkel nut hebben, en direct in de prullenbak verdwijnen. Het is in deze business dan ook niet gebruikelijk om facturen naar de sponsor te sturen. Opmerking: Ik draag zelf geen btw af omdat ik reclame diensten lever aan buitenlandse bedrijven. De btw is verlegd naar sponsor/afnemer. Nu heb ik de volgende vragen: -Als soort van *factuur* print ik de betalingen/statistieken die de sponsor voor mij vermeldt op zijn website. Is dit voor de Belastingdienst voldoende? Of is het aan te raden om toch een factuur op de stellen, maar deze factuur vervolgens niet naar de sponsor te sturen,( puur zodat er een factuur bestaat)? -Hebben jullie eventueel nog andere opmerkingen over wat aan te raden is in deze business? #affiliatemarketing
 11. Bedankt voor jullie reacties Roel en Sander, het wordt nu wel wat duidelijker. Vooral ook met het onderscheid tussen: -kassabon -btw-bon -factuur Maar ik vind het belachelijk dat de Belastingdienst zorgt voor zoveel onduidelijkheid. Veel adviseurs en ondernemers doen waarschijnlijk gewoon wat voor hen *werkt*: Zolang de Belastingdienst (BD) niet zeurt, is er geen probleem, ookal wijkt het af van de regels van de BD. Ik heb het idee dat de BD als volgt werkt: Ze willen dat iedereen alles factureert, en kassabonnetjes niet zijn toegestaan. Omdat dit momenteel praktisch niet haalbaar is, vermeldt de BD BEWUST niets over kassabonnetjes en BTW-bonnetjes, zodat veel ondernemers of adviseurs zich zullen wenden tot de regels die expliciet vermeld staan: factureren. Het is niet haalbaar om voor elke kleine aankoop steeds naar een BTW-bon te vragen. Als ik de reacties zo lees, blijf dit een grijs gebied voor de BD. Adviseurs die rekening houden met de strikte regels, en het op safe spelen, zullen adviseren altijd naar een BTW-bon te vragen. De andere adviseurs, die doen wat werkt, zullen adviseren dat een kassabon voldoende is, maar kunnen niet uitsluiten dat de BD opeens van gedachten verandert over de werkwijze van de adviseur/ondernemer. Conclusie: -Voor B2B, altijd factureren. -Voor bedrijven die hoofdzakelijk aan consumenten leveren waarbij kassabonnen gebruikt worden: vraag altijd naar een BTW-bon. Indien deze niet beschikbaar is, dan zit je in een grijs gebied waar de BD meestal niet moeilijk over doet.
 12. Als ik deze thread zo lees, en andere threads, dan zijn er 3 verschillende tegenstrijdige antwoorden: -Elk bonnetje is aftrekbaar -Alleen bonnetjes op naam zijn aftrekbaar -Alleen facturen die aan de wettelijke eisen voldoen, zijn aftrekbaar Ik neem aan dat de fiscalisten gelijk hebben, en dat dus elk bonnetje aftrekbaar is. Wat ik niet begrijp is waarom er zoveel onduidelijkheid is. Waarom legt de Belastingdienst dit niet gewoon duidelijk uit? De Belastingdienst praat alleen maar over facturen met wettelijke eisen. Bonnetjes etc hebben ze het niet over. Wordt deze onduidelijkheid bewust gecreeerd?
 13. In Nederlandse boeken over boekhouden worden vaak tussenrekeningen/kruisposten gebruikt als je bijv. een bedrag op je bankrekening stort, en later pas een bank afschrift ontvangt. Ik heb wat Engels/Amerikaanse boeken doorgebladerd, maar kan ik weinig vinden over kruisposten. Ze gebruiken daar "deposit in transit" en reconciliation. Ik vroeg me af wat de engelse naam is voor "kruisposten", en waarom daar (US GAAP) geen kruisposten worden gebruikt. Kan iemand me dit vertellen?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept