Jump to content

defiant

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen

Company info

 • Location
  den haag
 1. okay, klaarblijkelijk kan dit niet inderdaad.... deels wellicht ook de reden dat het niet goed valt te begrijpen, omdat het dus niet kan. :) Bedankt voor de uitleg en ik kan hierbij concluderen dat ik niet investeringsaftrek hiervan kan genieten. Ik boek het uiteindelijk alleen onder een financiele reserve post oid. nogmaals bedankt!! Daniel
 2. oh don't get me wrong, ik heb die site gebookmarked staan in me quicklinks. Ik heb dit vaak gelezen, alleen ik vind het lastig om het te begrijpen. Enerzijds is mijn vraag van administratieve kant, kan je hier gewoon een post maken "financiele reserve" (is vast wel een post voor) en daaronder het geld plaatsen. Het verhaal van de belastingdienst gaat er van uit dat je het geld al hebt om te investeren. Hoe zit het wanneer je moet sparen voor de investering, omdat deze veel geld kost.... ik ben dus benieuwd of ik van mijn financiele reserve een een investeringsdoel kan maken en dus kan sparen voor de investering ipv het "bedrijfsmiddel" meteen te kopen. Scheel toch weer zo'n 25% in de hogere schalen. Wordt het dan toch alleen een boekhoudkundig truukje? of kan het als een investering worden gezien en dus eveneens een investeringsaftrek genieten van deze post?
 3. Beste, ik heb een eenmanszaak en ik ben minder gaan werken en ook weer naar school aan het gaan. nu weet ik dat ik in 2010 veel minder ga verdien hierdoor. Ik heb nu nog wat reserve en ik moet nog wat belasting betalen. Mijn vraag is: mag ik een investerings aftrek aanvragen bij de belastingdienst van X bedrag (vb: 5K) onder de noemer, "eigen reservering voor 2010", of "potje met geld om supercomputer te kunnen kopen" (ik = software developer) Mag ik daar dan eveneens de 25% investeringsaftrek van genieten dit fiscale jaar of de volgende? mag ik vervolgens dit bedrag bij mijn winst optellen in 2010 ipv 2009 en dus een lager belastingtarief betalen en er dus ook prive van genieten? ik heb ooit in het verleden van een administrateur gehoord dat ik eventueel een "potje" kan maken voor een investeringsdoel in een jaar en dat "potje" laten vervallen in een ander jaar en dus in dat jaar mijn winst verhogen. Ik ben al wat crea-bea geweest met excell om ergens mn break even te vinden, maar de vraag is of dit mag/kan.
 4. okay, ... laatste vraag hierover... Het hotel verblijf was 15 dagen, zakelijke meeting was 1 dag. vind de belastingdienst het goed als ik de volledige 15 dagen aftrek, of moet ik een redelijkheids percentage toepassen? het verblijf had wel een zakelijk karakter, alleen de duur van het verblijf heeft een overheersend prive karakter. Meerendeel van het verblijf was uitraard prive was en als ik alleen zakelijk had geboekt, dan was ik maar een paar dagen gebleven.
 5. hmm, moet ik dan deze privecorrectie eveneens toepassen op het vliegticket en hotel? Deze hebben namelijk beide een privekarakter.
 6. bedankt voor de antwoorden. hmm.. de correctie van prive kan wel heftig zijn, omdat ik ook de fiets als doorgans vervoersmiddel gebruik(kheb geen auto of motor van de zaak) KM's is niet te schatten, percentage wel, maar ik rij wel (veel) meer prive dan zakelijk. dus ik ga denk ik percentage gewijs iets van 40% zakelijk en 60% prive. Ik ga dit "beleid" maar eens vastleggen en in mn administratie stoppen. Suggesties hoe je dat het beste kan doen, dit soort gebruiks percentages van zakelijke goederen?
 7. (khoop dat ik goed doe om in andersmans topic door te gaan) ik ben inmiddels al naar het verre oosten geweest (dit jaar) om daar vakantie te vieren, maar ook voor 1 zakelijk afspraak(waar ik bewijs van heb dmv flyers, visite kaartjes en interview verslag) Nu heb ik alles prive betaald, maar ik vraag me af of ik toch bepaalde zaken mag declareren. de afspraak was in Tokyo, maar ben gaan reizen uiteraard naar andere steden. Ik wil wel redelijk blijven dus ik hoef niet de reizen en hotel kosten van de andere steden en ik heb eveneens geen bonnetjes bewaard van mijn consumptie en boeit me ook niet. Echter, zou ik het vliegticket mogen declareren? Zou ik de hotelkosten voor het gehele verblijf in Tokyo mogen declareren? of alleen een aantal dagen (1 dag voor t/m 1 dag na de afspraak)? Dat zou alweer zon 2000 euro winst kunnen drukken. (btw kan natuurlijk niet, maar dan voer ik het hele bedrag op) (ps ik vind dit echt een geweldig forum!)
 8. beetje oud topic, maar wel op mij van toepassing. ik heb redelijk dure mountainbike fiets gekocht in het 2de jaar van mn EMZ (EenMansZaak). op de balans staat deze 100% op naam van de zaak. Ik ben nog een startende ondernemer die dus willekeurige afschrijving mag toepassen en heeft gedaan. Mijn accountant heeft me verder niet diepgaand ingelicht over eventuele gevolgen, van prive gebruik van de fiets (is geen excuus, i know). Ik zit de laatste tijd wat meer in te lezen en ben wat confronterende regels tegengekomen. Het is meer dan aannemelijk dat ik de fiets ook prive gebruik. Tevens is het aannemelijk dat ik meer prive fiets dan zakelijk. De fiets is echter al volledig afgeschreven en geen restwaarde overgelaten. de btw is ook volledig afgeschreven. ik heb geen inversteringsaftrek genoten (niet aangevraagd) in mn 3de jaar is mijn voorvork en mijn hydraulische schijfremmen gejat en heb procesverbaal op laten maken. vervolgens nieuwe onderdelen gekocht, volledig op naam van de zaak en ook weer btw afgetrokken. ik zit nu nog in mijn 3de jaar van mijn EMZ. mijn vragen: had ik (of mijn accountant) nog een restwaarde moeten overlaten omdat het een dure fiets betreft en het aannemelijk is dat deze nog wel een restwaarde heeft na afschrijving. Moet ik nu in mn 3de jaar nog iets van een zakelijk/prive regeling toepassen? zo ja, over welk bedrag, want er valt nu niks meer af te schrijven of had ik dat in het 2de jaar moeten doen. Zou ik dat alsnog moeten doen of mag/moet ik dat corrigeren in mn 3de jaar. Als ik de fiets naar mijzelf wil verkopen, moet ik dan de restwaarde betalen, dat ding is namelijk al volledig afgeschreven(mits dat correct was uiteraard)? Over deze laatste vraag, vraag ik me het volgende af. als startende ondernemer mag je een item willekeurig afschrijven (een pc a 2000 of fiets a 1000). Het item heeft in je boekhouding alleen nog een restwaarde, maar heeft in het echt nog wel meer waarde (economische waarde???) Als ik het item binnen 5 jaar aan mezelf of aan familie verkoop, mag dat dan ook met korting?? of tegen boekhoud restwaarde of ben ik verplicht de reele (economische??) waarde te verkopen. Ik vind het een lastig concept om te bepalen wanneer je iets voor economische waarde of fiscale waarde of wat voor waarde dan ook van toepassing is. ik ben heel benieuwd.... :) mvg, Daniel
 9. Beste allemaal, onwijs bedankt voor de input. Heel leerzaam en heeft me tijd en geld bespaard. mijn conclusie: Het meeste voordeel behaal ik en tevens meeste hassle (bijhouden) is als ik een 2dehands motor op de naam van de zaak koop en een kilometer admin bij hou en de kosten via de onderneming correct bijhoudt. Het minste voordel en minste hassle is prive kopen en elke kilometer of benzine invoeren als privestorting. hmm, hmm, lastig..... in ieder geval bedankt voor de input. ik kan nog niet echt een keuze maken... maar ik neig naar de meeste voordeel. :) groeten, Daniel
 10. Hallo, ik vind veel op het forum van een lening van prive naar de onderneming, maar ik vroeg me af hoe dit te boeken als je dit andersom wilt doen? Als je een item deels prive en deels zakelijk gebruikt, dan mag je van de belastingdienst een percentage gaan rekenen. Leuk en wel, maar daar wil ik niet aan beginnen. Nu wil ik een motor kopen en deels ook zakelijk gebruiken. Ik heb echter geen zin in kilometer registratie en lastig doen met belastingaangifte. Tevens wil ik niet opeens een 2000 a 3000 euro van zakelijk naar prive hevelen als prive ontrekking. Dus ik wilde vanuit mijn eenmanszaak een lening aan mezelf(prive) geven zodat ik de motor kan kopen. De lening zou ik dan terug betalen wanneer ik als prive voor de zaak rij en benzine moet tanken. Dus mijn prive betaalde tank bonnen zijn mijn terugbetalingen aan de onderneming. Ik heb wel eens gehoord dat dit kon, echter waar moet ik rekening mee houden? Moet ik ergens in mijn administratie dit vastleggen? en hoe? Zover ik het kan zien: Een A4'tje met daarin het bedrag van de lening en constructie terug betaling. Deze plaats ik in mijn contracten administratie. De tank bonnen declareer ik in mijn financiele administratie. Apart excell document waarin ik bijhoudt hoeveel en wanneer wat is afbetaald. Zou dit zo mogen, of moet ik nog rente vragen over de lening? mag ik dan de lening als kosten afboeken (en dus minder belastbare winst)?! (daar gaat het hier namelijk om) ik ben heel erg benieuwd. Ik kan hier ook naar mijn adminsitratiekantoor gaan, maar dan krijg ik gelijk een rekening van 100 euro. Kinda defeats the purpose) groeten, Daniel
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept