eyeconcepts

Junior
  • Aantal berichten

    14
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door eyeconcepts

  1. Qua schadevrije jaren, de auto is al in ons bezit, weleenswaar privé, en we hebben dus al twee autoverzekeringen en bouwen beide schadevrije jaren op., Maar dit is zeker een punt om anders in de gaten te houden!
  2. Allen bedankt voor de antwoorden. Ik proef in de reactie van Cosara dat als ik een dure auto puur zakelijk zou rijden, zonder bijtelling, dat ik dit eigenlijk mede 'op kosten van de belastingbetaler' zou doen, omdat een Volkswagen Up zakelijk gezien ook prima zal volstaan. Laat ik daar duidelijk over zijn; ik bepaal als ondernemer zelf hoeveel en welke zakelijke kosten ik maak. Prima als de staat daar legaal aan meebetaald. Uiteraard alles volgens de wet. Overigens is het niet helemaal onzakelijk, in mijn functie als IT-consultant geeft een representatieve auto ook een goed voorkomen, al draait het daar niet om. Los van die discussie heb je tijd en moeite genomen om mijn vragen te beantwoorden, bedankt daarvoor! Ook Rik heeft mijn ogen geopend. Ik ga een fiscalist voorleggen of er opties zijn om samen met mijn vriend een soort kosten-VOF op te richten en/of zaken aan elkaar door te belasten. Als de fiscalist toestemming geeft zal ik zijn antwoord, zonder verwijzing of bedrijfsnaam, hier posten. Jullie horen dus binnen 1 a 2 weken van me :)
  3. Dankjewel voor de reacties. Kennelijk kan ik de situatie niet geheel duidelijk omschrijven. Het gaat om een auto waarvan die nu 100% privé wordt betaald en waarbij wij ieder de kilometers declareren a 19 cent. Roel stelt dat dit voldoende zou zijn, maar dat is helaas niet zo, de kilometer kosten van een Audi A5 diesel uit 2014 zijn ongeveer 42 cent per kilometer. Wegenbelasting en verzekering zijn ongeveer € 3312,00 per jaar. Onderhoud € 1200,00. Dat men dit een te dure auto vindt en mij zou adviseren om een Renault Clio te gaan rijden, vind ik een heel fijn advies, maar heeft niets met de vraagstelling te maken. Op dit moment en in de toekomst wordt deze auto alléén zakelijk gebruikt, namelijk bij mij om naar klanten te rijden, en bij mijn partner voor woon-werk verkeer en het bezoeken van een leverancier. Geen ritjes naar familie, vrienden of vakanties. Ik verhuur de auto ook niet aan mijn partner voor privé doeleinden. In principe zou er geen enkel probleem zijn als onze bedrijven ieder een Audi A5 zouden kopen en daar strikt zakelijk mee zouden rijden. Nu hebben onze bedrijven ieder een 1/2 Audi A5, daar zit de uitdaging. Het draait niet om privaat genot, er wordt niet privé mee gereden. Dat zo'n auto zakelijk comfortabel rijdt, doet in mijn ogen niet ter zake in deze casus. Wel is het zo dat bij deze wat duurdere auto het niet gaat om een marginaal fiscaal voordeel, maar dat het om best een flink bedrag gaat.
  4. Bedankt Henk voor je reactie. Voor ons zou het niet echt een geregel zijn. In de ochtend of de avond ervoor weet ik of ik privé ga rijden. Zoniet, dan neemt mijn partner onze privé auto mee. Zoja, dan neemt mijn partner onze zakelijke auto mee, en heb ik de privé auto tot mijn beschikking. Misschien is het gewoonweg niet mogelijk fiscaal gezien, ik ben dan wel benieuwd waarom dit niet kan, los van dat de wijze als 'gedoe' en 'moeilijk' wordt beschouwd.
  5. @Cosara Bedankt voor je tijd en genomen moeite. De auto is al in mijn privé bezit. Zo'n dure 'boodschappenwagen' is het overigens niet, want Diesels zijn enorm in waarde gedaald. Daarin voorziet de overheid niet met de huidige bijtellingsregels. Voor alle duidelijkheid; ik open hier geen topic om een auto privé te willen gebruiken zonder bijtelling. Omdat wij samen geen kinderen hebben en weinig privé kilometers maken, zouden we echt kunnen volstaan met één gezamenlijk zakelijke auto en één gezamenlijke privé auto. Als ik namelijk privé op reis wil gaan, dan neemt mijn partner de Audi mee. Op en neer rijden naar zijn kapsalon is (in de ogen van IB en niet van BTW (thnx @Rik)) gewoon zakelijk. Op die manier heb ik onze privé auto tot mijn beschikking. Ik ga dus niet privé rijden in de Audi. In mijn ogen is dit niet onethisch of oneerlijk. Als jullie daar wel zo over denken, dan hoor ik dat graag. Als de Audi echter alleen van mij is, en/of er vindt geen zakelijke verrekening onderling plaats, dan zijn de woon-werk kilometers van mijn vriend, en zijn ritjes naar de groothandel voor mij privé kilometers. Net zoals de auto van een werkgever gebruiken voor je eenmanszaak of andere dienstbetrekking. Zou je misschien een fiscaal inhoudelijke reactie willen geven zonder een oordeel of een auto wel of niet duur is, of vanuit jou oogpunt mijn autokeuze zakelijk wel of niet rendeert, of dat we de boodschappen beter kunnen laten bezorgen?
  6. Nouja, weinig rendement. Feitelijk is het zo dat er nu één auto op de oprit staat die door twee bedrijven alléén zakelijk wordt gebruikt. Wegenbelasting, verzekering en onderhoud worden nu privé betaald. Bij een Audi A5 diesel uit 2014 tikken die kosten aardig aan. Het voorkomen van bijtelling door het juist toepassen van de regels levert ook een aardig rendement op; bijtelling over een wagen met een cataloguswaarde van bijna 80k is niet prettig. Dankjewel @Rik voor je opmerking over de BTW. We zouden hiervoor de verhouding kunnen uitrekenen tussen de woon-werk kilometers en de rest. @Cosara, het gaat om een Cash & Carry waar het terplekke selecteren van de producten onderdeel uitmaakt van het inkopen. Daarnaast hebben wij gewoon twee auto's nodig. Als mijn vriend naar zijn kapsalon is moet ik naar een klant kunnen. Dat 2 auto's hogere kosten met zich meebrengen dan één is logisch, dat doet er nu ook niet toe. Waar het om gaat is dat wij als stel één auto gezamenlijk alléén zakelijk willen gebruiken. De andere auto gezamenlijk alléén privé. Opzich zou de situatie heel overzichtelijk zijn als er sprake was van één VOF, Alleen zijn het nu twee eenmanszaken.
  7. Nu ik er nog even overna denk voorzie ik misschien wel problemen met de BTW. Een tankpas of onderhoudsfactuur is moeilijk te maken op 2 bedrijfsnamen tegelijk. Een 'constructie' waarbij mijn eenmanszaak de auto in zijn geheel koopt en verhuurt aan de eenmanszaak van M op de dagen dat die de auto gebruikt (en dus met de verhuur BTW in rekening brengt) is voor mij ook prima. Voor de verhuur kan ik een marktconform tarief in rekening brengen. Wij zijn wel fiscaal partners. Doelstelling is om de Audi puur zakelijk te rijden en dus geen bijtelling te betalen. Feitelijk gezien is dat ook zo, aangezien de woon-werk kilometers van M en zijn ritjes naar de groothandel ook daadwerkelijk zakelijk zijn.
  8. Goedeavond HL, Mijn vriend M heeft een eenmanszaak en runt daarmee een kapsalon. Ikzelf (C) heb ook een eenmanszaak en ben IT-consultant. Onze eenmanszaken zouden gezamenlijk een (tweedehands) auto (voor het gemak noem ik hem vanaf nu: Audi) willen kopen die we alleen zakelijk gebruiken. Daarnaast hebben we privé gezamenlijk een andere auto (die ik vanaf nu MINI noem). Ik werk als ICT'er veel vanuit huis. Als ik naar een klant ga neem ik de Audi mee. Als ik privé weg wil, neem ik de Mini mee, en gebruikt mijn vriend M de Audi voor 'zakelijk woon-werk verkeer'. Daarnaast neemt mijn vriend ook regelmatig de Audi mee naar een groothandel voor zijn winkel, omdat de Mini te klein is om alle spullen voor de winkel mee te nemen. Voor de Audi zou een strikte kilometerregistratie worden bijgehouden (met een fiscusproof rittenregistratiesysteem). Mijn vragen zijn als volgt: - Zouden onze eenmanszaken gezamenlijk de auto kunnen aankopen en ieder voor 1/2 op de balans kunnen zetten? Mijn idee is dat we een gezamenlijke rekening openen waarmee verzekering/wegenbelasting/brandstof/onderhoud wordt betaald. Naar rato van gereden kilometers worden de kosten opgevoerd en in het laatste kwartaal de BTW voorbelasting naar Rato in ieders eenmanszaak afgetrokken. - Zou bijtelling kunnen worden voorkomen doordat er een sluitende kilometerregistratie wordt bijgehouden? In principe wordt 1 auto dus wel door 2 bestuurders gebruikt, hetzij alleen zakelijk. - Voor de dagen dat M de Audi niet tot zijn beschikking heeft, en dus met de MINI naar de kapsalon rijdt, kan hij dan nog wel 19 cent per kilometer voor die kilometers in aftrek brengen? - Voor de dagen dat C de Audi niet tot zijn beschikking heeft, kan die dan met de MINI naar klanten en 19 cent per kilometer in rekening brengen? Ik denk dat bovenstaand voor veel stellen die beide ondernemer zijn een uitkomst kan zijn, dus ik ben benieuwd naar de reacties. Alvast bedankt, Coen.
  9. Er is wat meer duidelijkheid, ik heb met het UWV gebeld: - De ww wordt verschaft op de werkuren bij mijn werkgever (fulltime). Dat ik daarnaast nog een inschrijving heb bij de Kamer van Koophandel, waarin ik geen werkzaamheden verricht, doet er eigenlijk niet toe. - Het starterskrediet wordt enkel door het UWV verschaft indien het gaat om een WAO of ziektewet uitkering. UWV verschaft geen kredieten als het gaat om een WW uitkering. Hiervoor kan Qredits of de gemeente iets betekenen. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente het uitmaakt of ik wel of niet eerder ingeschreven ben. Ik houd de KvK inschrijving dus voor de zekerheid aan. Mocht ik dingen over het hoofd hebben gezien, just let me know!
  10. Ik heb het gevraagt aan de Rabobank in het gesprek, en die vertelde mij dat het verplicht is om als bedrijf bij de KvK ingeschreven te staan, en zodra dat niet zo is hun de klantrelatie kunnen beeindigen, en de lening direct opeisbaar kunnen stellen... Ik heb het gevoel dat ik weinig keuze heb: Of het risico lopen dat Bizner er niet achterkomt, of geluk hebben dat het UWV het bestaan van mijn eenmanszaak accepteert.
  11. Qua inkomen niet, maar uiteraard is er voor een bestaand bedrijf wel Qredits, ipv de gemeentelijke/uwv lening...
  12. Joost, Dank voor jouw snelle reactie, en wellicht een oplossing. Wat als Rabo of Bizner later erachter komen dat de eenmanszaak uitgeschreven is? Ik neem aan dat ik niet weer hetzelfde KvK nummer toegewezen krijg? Groet, Coen.
  13. Hallo! Ik zit even met hetvolgende te puzzelen: Ik heb in 2005-2009 een eenmanszaak gehad. Omdat het niet meer lekker liep, en ik nog wat onervaren was, heb ik besloten om mijn activiteiten destijds te staken. De eenmanszaak bestaat nog wel en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De eenmanszaak heeft nog een schuld openstaan bij de Bizner bank: Een lening die nog 1 jaar doorloopt en een kredietfaciliteit op de RekeningCourant. In Augustus 2009 ben ik gaan werken voor een werkgever. Vanuit mijn salaris stort ik maandelijks vanaf mijn prive-rekening geld naar de Bizner-rekening om mijn lening af te lossen. Opzich allemaal geen probleem. Bizner loopt uiteraard over in Rabobank, ik heb net met de Rabobank gesproken, dat is allemaal geen enkel probleem. Op 1 Augustus 2010 loopt mijn contract af bij mijn werkgever. Mijn werkgever heeft inmiddels laten weten mijn contract niet te willen verlengen. Waarschijnlijk omdat ik me anders opstel dan een andere werknemer en teveel vragen stel waarom we bepaalde dingen doen, en tips geef. (ik werk bij een grote organisatie met veel regels, procedures en 'lagen', Meedenken vanuit werknemers wordt niet gewaardeerd). Ik heb een goed idee in mijn hoofd voor een nieuw bedrijf en wil hier graag mee aan de slag. Door de bestaande regeling van het UWV, waarin je met behoud (als voorschot bij voldoende winst) van WW uitkering gedurende 26 weken een eigen zaak op mag starten, en de mogelijkheden om van de gemeente een lening te krijgen voor het financieren van mijn zakelijke activiteiten maakt het mij mogelijk mijn droom te verwezelijken. Klinkt allemaal prachtig, maar nu komt het probleem: Om in aanmerking te komen van de steun van het UWV moet je nog niet gestart zijn met het bedrijf. In feite ben ik dat ook niet. Ik heb echter nog wel mijn lopende eenmanszaak, die geen activiteiten verricht. Ik kan mijn eenmanszaak niet uitschrijven omdat de Bizner bank dan de lopende lening ineens opeisbaar kan maken, en dat geld heb ik niet elders beschikbaar. Als oplossing had ik zelf al bedacht dat de Rabobank mij in prive de zakelijke schuld wil lenen, waarmee ik de zakelijke schuld meteen aflos. Dit willen ze helaas niet omdat ze dan borgstellingen nodig hebben, en die zijn er niet. Vreemd, want of ik nou zakelijk of prive schuld heb, zou toch weinig uit moeten maken. Mijn eenmanszaak heeft destijds geen enkele zekerheid afgegeven. Zouden jullie met mij mee willen denken? Thnx, Coen.
  14. Beste mensen! Mijn broer woont in Amerika. Ik heb zelf een eenmanszaak in NL. Ik wil graag spullen gaan importeren vanuit Amerikaanse winkels naar NL. Om het eenvoudig te maken, had ik hetvolgende in gedachten: - Ik stort vanaf mijn zaak 1000 dollar naar de amerikaanse rekening van mijn broer. - Daarvan koopt hij de spullen in de winkels. - Hij stuurt mij de bonnen gescand per e-mail op, welke ik later kan vervangen door de fysieke bonnen die hij me per post stuurt. - De bonnen boek ik in de administratie tegenover de 1000 dollar die ik heb overgemaakt. - Mijn broer stuurt via UPS de goederen naar me toe, ik betaal UPS, mijn broer zend een kopie mee van de bonnen van de winkels alszijnde pakbon waarmee UPS de invoerrechten (12%) en BTW kan baseren. Kan/mag/werkt bovenstaande constructie of moet mijn broer persee een amerikaanse onderneming starten? Dank voor jullie response!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.