FLV

Junior
  • Aantal berichten

    21
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

Bedrijfsinfo

  • Plaats
    Zwartewaal
  1. Dank voor alle suggesties, maar ik wil Bokbiz nog niet afschrijven, ik vind het online karakter toch wel een pluspunt. Ze zullen niet zomaar offline gaan en hun gebruikers laten barsten toch? Daarbij kan ik altijd mijn gegevens exporteren naar Excel... Terug naar mijn initiele vraag: klopt mijn voorraad af- en bijboek actie echt? Want wat ik niet zie is hoe de kosten op het moment van verkoen alsnog worden geboekt. Of is dat iets dat impliciet gebeurt als ik van de balansrekening afboek?
  2. Het systeem van factureren lijkt me zeker aantrekkelijk, al zal dat wat geld kosten (1 euro per maand), Wat ik in Bokbiz mooi vind werken is de intracommunautaire zaken. In Speedbalance moet ik daar 3 regels voor aanmaken. Maar ik zoek eigenlijk iets dat online werkt zodat ik ook vanaf tablet zaken kan bijhouden en de data ergens 'veilig' staat.
  3. Dank voor je reactie. Ik weet ook nog niet of het wat is, ik ben het aan het proberen. Het stukje waar je naar linkt had ik ook gelezen en het ziet er weinig positief uit, maar ik vind het schromelijk overdreven. Ik kan er verder tot nu toe prima mee overweg, alleen dat stukje voorraad. Maar inderdaad, zoals met alle online diensten, is het de vraag, wat als....
  4. Hallo allen, Ik ben bezig met een poging om mijn administratie over te zetten van Speedbalance naar het online Bokbiz en loop tegen een probleempje aan met het bij- en afboeken van voorraden. In Speedbalance was ik gewend om alle inkopen die als voorraad gelden, te boeken tegen een balansrekening "Voorraad goederen". Bij een verkoop van een of meerder van deze goederen, maakte ik, naast die voor de inkomsten, een regel waarbij ik de voorraad afboekte tegen een winst/verlies rekening genaamd "Kostprijs verkopen". Ik ben geen boekhouder, maar ik begrijp dat op deze manier tijdens het inkopen de voorraad op de balans komt, in plaats van direkt als kostenpost en door het overboeken naar "Kostprijs verkopen" gebeurt dit alsnog zodra er verkocht wordt. Nu kan ik in Bokbiz zoiets niet doen. Er is wel een (betaalde) module Voorraad, maar die heb ik niet nodig. Ik wil geen voorraadoverzicht en losse artikelen afboeken, ik wil alleen de totale toename en afname in waarde goed registreren voor de belasting. Wat ik geprobeerd heb, is een balansrekening erbij maken, genaamd "Aanwezige voorraad". Voor het afboeken kan ik een balanstransactie maken tegen deze rekening om voorraad af te boeken, maar ik doorzie niet of het daarmee dan ook als kosten wordt geboekt... Daarnaast moet ik voor het 'aanvullen' van voorraad een truc uithalen, nl. door het inkopen van voorraadartikelen als investering aan te merken, waarbij ik dan als balansrekening de rekening "Aanwezige voorraad" kies, met als afschrijving "geen", maar of dit legaal is? Ik ben dus een beetje de weg kwijt bij het in- en afboeken van voorraden in Bokbiz en hoop dat er iemand is met enig inzicht. Verder vind ik Bokbiz best makkelijk werken voor wat ik doe, maar zoals altijd als ik me weer eens in mijn boekhouding verdiep, denk ik een hoop te snappen en mis dan toch ergens de specifieke kennis. Alvast bedankt!
  5. Hallo, Ik heb een item, gekocht als bedrijfsmiddel. Aangezien de waarde meer dan 450,- euro was, ben ik deze gaan afschrijven in 5 jaar. Nu, na 1 jaar afschrijving, heeft een klant interesse om hem te kopen. Hoe handel ik dit administratief af? Is dit een kwestie van de restwaarde overboeken naar voorraad-artikelen en dan als een normale verkoop (uiteraard incl. BTW) boeken? Of is het ingewikkelder dan dat? Bvd.
  6. Dat is uiteraard een van de belangrijkste drempels. Ik heb nu werk dat ik over 3 maanden moet uitsmeren omdat ik simpelweg niet meer tijd heb om eraan te werken om het eerder op te leveren. En de vraag is dan natuurlijk of, als ik de mogelijkheid zou hebben om eerder op te leveren, dit ook zou leiden tot meer werk. Dat bijft toch een beetje de sprong in het diepe. Wellicht moet ik mijn ouderschapsverlof uitbreiden, maar de kans is dat mijn baas dan zegt: werk je hier no wel? :) De motivatie om voor de/een baas te werken is ook wel erg klein op het moment, moet ik zeggen. Vandaar dat de drang groot is om gewoon ontslag te nemen en dan komen dew kriebels: wat haal ik me op de hals? Ik ben nu veilig verzekerd voor ziektekosten via de baas. Dat valt dan weg. Pensioen? Daar heb ik geen hoge pet van op dus daar maak ik me voorlopig niet druk om (ik spaar het liever zelf) Andere financiele hindernissen? Of zijn er juist niet-financiele hobbels?
  7. Dank voor je reactie :) Mijn vraag is wellicht iets te breed gesteld en ik weet dat er al veel info over te vinden is, ik lees me suf, maar ik hoop eigenlijk wat meer op persoonlijke ervaringen, mensen die zeggen: heb je gedacht aan.... Of: doe het wel/doe het niet Iets te zweverig?
  8. Na bijna 3 jaar parttime ondernemen, heb ik het idee dat ik er klaar voor ben om een stap verder te gaan: baan opzeggen en fulltime voor mezelf beginnen. De vraag is alleen: wat staat me te wachten? Ontelbare dingen, dat begrijp ik en de grootste zorg is natuurlijk: gaat de onderneming maandelijks genoeg opbrengen? Maar afgezien daarvan, waar moet je rekening mee houden? Ik denk er over om misschien iemand in de buurt te zoeken die ondernemers coacht en deze vragen kan beantwoorden. Kunnen jullie iemand aanbevelen? Bvd.
  9. Ik ben 40 uur per week in loondienst en run daarnaast mijn eenmanszaak. Ik bouw en verkoop gitaarversterkers, maar er komt toch een hoop tijd achter de PC bij kijken (meeste contact met klanten verloopt via email, website bijhouden, administratie). De eerste anderhalf jaar ben ik er 40 uur bij blijven werken, maar eind vorig jaar heb ik het recht op ouderschapsverlof ingezet om zo een hele dag aan mijn onderneming te kunnen besteden. Voor mij is het goed te doen omdat het 2 heel verschillende dingen zijn die ik doe (mijn baan is in de ICT). Alleen merk ik dat als je eenmaal van het zelfstandig ondernemerschap hebt geproefd, het werken voor een baas beduidend minder interessant is. Ik ben daarom nu op zoek naar het juiste moment om nog meer zelfstandig te werken om uiteindelijk mijn baas vaarwel te kunnen zeggen ;D
  10. Heren, hartelijk dank maar de laatste twee antwoorden gaan het ene oog in en het andere uit :( Met andere woorden: ik kan het niet volgen. Ik geloof ook dat het allemaal te ingewikkeld wordt voor mijn situatie. Mijn voorraad is echt grijpvoorraad van kleine onderdelen (denk aan schroefjes, moertjes, weerstandjes etc) Er gaat ook gedurende het jaar het een en ander verloren (kapot, buiten spec, zoekgeraakt --weerstandjes kunnen erg klein zijn). Wellicht is dit een gulden middenweg? Ik boek ingekochte materialen inclusief verzendkosten als voorraad. Bij een verkoop (=onderdelen zijn samengevoegd tot eindproduct) boek ik een bedrag af tegen "Kostprijs verkopen" dat ik kan bepalen aan de hand van de werkelijke waarde van de gebruikte onderdelen (per eindproduct heb ik een stuklijst van onderdelen met gemiddelde inkoopwaarde). Dan ben ik aan het eind van het jaar in theorie aardig bij met de voorraad, alleen heb ik een verschil dat de verzendkosten en verlies vertegenwoordigd. Dat kan ik dan toch als kosten wegboeken? Voldoe ik dan aan de eisen? Volgens mij is dit nauwkeuriger dan met % gaan schatten enzo.
  11. Okee, dat zou dus wel inhouden dat je die kosten met een verdeelsleutel zou moeten verdelen over dat wat besteld is, maar dat moet dan maar :) Het is inderdaad ook eenvoudiger in te boeken dus daar moet ik wat voor over hebben denk ik.
  12. Hoi, Ik zie dat er al veel is geschreven over verzendkosten, maar mijn vraag is er nog niet beantwoord. Het gaat dan ook niet over BTW ed. maar over het volgende: Is het verstandig voor de waarde van je voorraad om altijd verzendkosten uit te splitsen en dan de verzendkosten dus als kosten te boeken als je de ingekochte artikelen op de activa voorraden boekt? Ik hoef niet verzendkosten van ingekochte goederen te matchen met verzendkosten van verkochte goederen, want dat laatste komt erg weinig voor. Als ik al verzendkosten apart boek, zijn het dus door mij gemaakt kosten voor inkoop. Wel koop ik op 2 naar mijn idee verschillende manieren in. Aan de ene kant koop ik regelmatig veel verschillende onderdelen in, met verzendkosten in de orde van grootte van 10 tot 20 euro. Wat ik kan doen is de verzendkosten als kosten boeken. Dat houdt de waarde van de voorraad zuiver en als ik voorraad opmaak kan ik de kosten zeer nauwkeurig boeken (want hoeveelste deel van de verzendkosten wijs je toe aan 1 onderdeeltje van een groot shipment?) Aan de andere kant koop ik regelmatig grotere goederen in met hogere verzendkosten (100 tot 200 euro). Deze kosten zijn goed toe te wijzen aan een item, meestal ook omdat de verzendkosten evenrededig toenemen met gewicht en dus aantal items. Omdat ik de items ook op geen andere manier zou kunnen inkopen (ik kan er niet voor naar de elektronicazaak op de hoek) horen de verzendkosten veel meer bij de waarde van het item en wil ik het dus inclusief verzendkosten op de voorraad boeken. De vraag is eigenlijk: is dit verstandig om met 2 maten te meten en is mijn voorraadwaarde zo wel zuiver? Bij voorbaat dank voor jullie inzichten.
  13. Ik ben alles nu aan het inboeken via de debiteurenrekening en zit wel een beetje te tobben met duidelijke omschrijvingen. Voor een aanbetaling schrijf ik "aanbetaling factuur A" ook al is het een volledige vooruitbetaling (wat best vaak voorkomt) tegen de debiteurenrekening. Bij levering komt er dan een "overboeking aanbetaling factuur A" van debiteuren naar verkoop met het BTW tarief. En eventueel (bij een niet volledige vooruitbetaling) nog een "betaling factuur A" ter grootte van het resterende bedrag incl BTW berekening. Maar ik heb het idee dat de teksten wat duidelijker zouden kunnen :)
  14. John, Hartelijk dank voor je heldere uitleg. Ik vind het helemaal geen gek idee om met debiteuren te gaan werken, dus ik denk dat ik dat ga doen. Je gebruikt zo alleen niet de automatische BTW berekening, maar maakt dus een aparte boekin hiervoor.... dat kan niet eenvoudiger? En het Geld onderweg voor betalingen van klanten: helemaal niet doen? Ik werk overigens wel al met Crediteuren voor betalingen met credit card, die boek ik eerst daarop (incl. BTW) en maak 1 boeking per keer dat de rekening hiervan wordt betaald.
  15. Ik zit met een vraag over tijdelijke boekingen. Dit kwam eigenlijk naar voren toen ik in december vorig jaar aan-/vooruitbetalingen kreeg voor producten die ik in februari/maart ga leveren. Er is nog niets geleverd en er is nog geen factuur, maar er wordt wel een bedrag bijgeschreven. Er is me toen geadviseerd om het bedrag op een kruispost te boeken... Ik begrijp dat je dit moet zien als "het geld is er al wel, maar er kan nog van alles gebeuren, dus boek het nog niet definitief in ". Hier zit ook nog een stadium voor, waarin iemand een bestelling heeft geplaatst, een aan-/vooruitbetaling zal doen, maar hier nog 10 dagen de tijd voor heeft. In beide gevallen wil/moet ik iets boeken, maar ik vraag me af of ik het goed doe. Ik heb onder Activa twee rekeningen die mi in aanmerking komen, nl "Geld onderweg" en "Voorlopige boekingen". Het begint met Geld onderweg. Dit boek ik als debet: geld onderweg credit: verkopen En zodra het geld er is: debet: voorlopige boekingen credit: geld onderweg Zodra geleverd en factuur gemaakt: debet: bankrekening credit: voorlopige boekingen Zo gaat het met een tussenstap van geld onderweg naar mijn bankrekening. Maar krijg je in de tussentijd dan niet een rare situatie voor de BTW? De enige manier om het qua bedragen kloppend te krijgen, is door de BTW direkt bij de Geld onderweg boeking in te vullen, maar dan heb je dus een af te dragen BTW bedrag van een betaling die er feitelijk nog niet is. Is dat niet raar? Wat nu als in de tussentijd het kwartaal verstrijkt en ik BTW aangifte moet opstellen? Gevoelsmatig zou ik de BTW pas invullen bij de boeking van voorlopig naar mijn bankrekening, maar dan is het bedrag onder inkomsten te hoog (nl. incl BTW) en blijft er een bedrag ter grootte van de BTW openstaan op de Voorlopige boekingen rekening. Wat ik ook verwarrend vind (maar niet onoverkomelijk) is dat al vanaf het moment van de Geld onderweg boeking er inkomsten zijn, omdat ik hem daartegen boek uiteraard, maar ik zie niet hoe ik dit anders moet doen. Of maak ik het zo veel te ingewikkeld?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.