Jump to content

Roy1980

Super Senior
 • Content Count

  107
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 1. Heel interessante vragen. Ik ga dit draadje volgen........
 2. Wordt dit topic nog voortgezet? Ik ben stiekem ook wel benieuwd naar de reacties van HLers op de vragen van de TS......
 3. Ja ik ga ook zeker professioneel advies inwinnen, maar het leek mij wel interessant/leerzaam om over mijn vraagstuk op HL vast van gedachten te wisselen. Het is naar mijn bescheiden mening een onderwerp dat velen aanspreekt.
 4. Omdat, nogmaals, de belastingheffing daar plaatsvindt waar iemand inwoner is en feitelijk de onderneming drijft! Volgens mij kun je over mijn situatie heerlijk discussiëren. Ten eerste geldt het volgende. Gelet op het feit dat ik een fulltime baan in NL heb, heb ik gekozen voor behandeling als binnenlands belastingplichtige (ivm hypotheekrenteaftrek etc.). Ten tweede is het de vraag waar mijn onderneming feitelijk gedreven gaat worden. De volgende punten zijn van belang: NL website, NL hosting, NL klanten, NL promotie, verzending vanuit NL postkantoor, onderneming gevestigd op NL adres van mijn schoonouders waar ook de voorraad wordt ondergebracht, leverancier levert aan NL adres. Daar staat 'slechts' tegenover dat ik met mijn laptopje op mijn Duitse zolderkamer de administratie bijhoudt. In hoeverre kan - gelet op het vorenstaande - worden gesproken over feitelijk drijven van de onderneming in Duitsland? ??? Wie durft? 8)
 5. Excuses, je hebt gelijk. Maar ivm met ''voortschrijdend inzicht'' lijkt het mij verstandiger om de voorraad in NL aan te houden. Nee ik heb nog geen inschrijving. Ik wil eerst advies inwinnen, voordat ik overga tot concrete actie.
 6. Omdat, nogmaals, de belastingheffing daar plaatsvindt waar iemand inwoner is en feitelijk de onderneming drijft! Volgens mij kun je over mijn situatie heerlijk discussiëren. Ten eerste geldt het volgende. Gelet op het feit dat ik een fulltime baan in NL heb, heb ik gekozen voor behandeling als binnenlands belastingplichtige (ivm hypotheekrenteaftrek etc.). Ten tweede is het de vraag waar mijn onderneming feitelijk gedreven gaat worden. De volgende punten zijn van belang: NL website, NL hosting, NL klanten, NL promotie, verzending vanuit NL postkantoor, onderneming gevestigd op NL adres van mijn schoonouders waar ook de voorraad wordt ondergebracht, leverancier levert aan NL adres. Daar staat 'slechts' tegenover dat ik met mijn laptopje op mijn Duitse zolderkamer de administratie bijhoudt. In hoeverre kan - gelet op het vorenstaande - worden gesproken over feitelijk drijven van de onderneming in Duitsland? ???
 7. Kun je wel op hopen, maar dat maakt het nog niet correct! Als je in je NL IB aangifte winst uit een NL onderneming aangeeft, dan zul je die onderneming eerst moeten aanmelden bij de NL fiscus. Dan heb je dus een adres in NL nodig en een KvK inschrijving in NL. En dan ben je nog steeds niet 'safe' in DLD! Aanmelding en inschrijving van de onderneming in NL is mogelijk op het adres van mijn schoonouders. Wat bedoel je precies met 'nog steeds niet safe in DLD'?
 8. Bedankt! Dit is nou zo`n antwoord waar je stiekem op hoopt ;). Het is alleen jammer dat het theoretische verschil niet duidelijk is, omdat ik juist wel geëmigreerd ben. Daarnaast is het de vraag of een en ander ook in Duitsland niet gecontroleerd wordt. Nederland zal met mijn constructie weinig moeite hebben; zij krijgt immers de belastingopbrengst. Controle door Nederland vindt begrijpelijkerwijs niet plaats. Duitsland loopt daarentegen juist belastinginkomsten mis. Of zij eveneens niet controleren is de vraag..........
 9. Dank voor deze bijdrage. Op zichzelf zou het voor mij mogelijk zijn om de onderneming in te schrijven op het NL adres van mijn schoonouders. Die wonen echter een dik half uur bij mij vandaan. Ik zou dus een uur aan reistijd 'verknallen' om bij hen de werkzaamheden te doen, die ik anders gewoon thuis zou doen. Ik ga er eens over nadenken.
 10. Ja, ik was mij van deze punten al bewust. Mede hierom heb ik een zeer sterke voorkeur voor een NL onderneming. Ik ben van mening dat ik nu tegen een ontzettend krom en formeel punt aanloop. Ik wil een Nederlandse eenmanszaak die zich uitsluitend richt op NLers. Promotiewerkzaamheden vinden plaats in NL. Verzenden gebeurt vanuit een NL postkantoor. Mijn klanten zullen slechts NLers zijn. Het enkele feit dat ik geen werkadres in NL heb, betekent automatisch dat ik een Duitse onderneming moet oprichten, met alle romslomp van dien. Puur om dit te omzeilen zou ik een kamertje moeten huren waarin ik een computer en een doos met daarin mijn voorraadje zet. Dan zou ik elke avond in dat kamertje moeten gaan zitten om de werkzaamheden te doen, die ik normaal vanuit mijn zolderkamer in Duitsland zou doen. De huur van het kamertje zou mij zeker een paar honderd euro per maand kosten. Dat is toch van de zotte........ Overigens kan er natuurlijk gediscussieerd worden over waar de feitelijke werkzaamheden worden verricht. Enkel het ontvangen (en verwerken) van de bestellingen, het onderhoud aan de website en het factureren gebeurt vanuit Duitsland. Zoals gezegd gebeurt de rest in NL.
 11. Die hebben ook een full time baan naast hun website activiteiten ;) dus soms duurt het wat langer.. Ja, dat is waar. Bovendien werd er gisteren gevoetbald......
 12. Waar zijn alle belastingdeskundigen van HL nou? 8)
 13. Dank. Ik moet eerlijk bekennen dat mij deze bijdrage enigszins als reclame op mij overkomt. No offence though. Ik ga er naar kijken.
 14. Beste HLers, In het kader van mijn plan om een onderneming te starten (webshop) heb ik reeds een topic gelanceerd: https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=44;action=display;threadid=29368;start=0 Aangezien ik (ook) met een brandende fiscale vraag zit, lijkt het mij gepaster om die in de daarvoor bestemde 'ruimte' te stellen. Van belang is dat ik in Duitsland woon en een fulltime baan in Nederland heb. Mijn producten wil ik (vooralsnog) uitsluitend aanbieden aan Nederlandse klanten. Mijn website zal dan ook volledig in het Nederlands geschreven worden. Mijn promotiewerkzaamheden zullen uitsluitend in Nederland plaatsvinden. Bestellingen zullen (ivm met verzendkosten) vanuit een Nederlands postkantoor worden verzonden. Kortom: alles richt zich op Nederland. Echter..... het onderhouden van de website, het verwerken van de bestellingen en het ontvangen van mijn bestellingen van mijn leverancier zal ik thuis doen (in de vrije uurtjes). Mijn voorraad komt ook gewoon op zolder te liggen. In Duitsland dus. Omdat ik mijn webshop naast mijn fulltime baan wil drijven, wil ik het (nog) niet zo groots aanpakken. Ik beoog dus een eenmanszaak op te richten. Gelet op mijn feitelijke Duitse woonadres heb ik echter sterk het vermoeden dat ik een Duitse onderneming 'moet' oprichten. Wanneer ik de onderneming in Nederland zou oprichten, dan zal dat slechts een postadres zijn, waar verder geen feitelijke werkzaamheden worden verricht. Vermoedelijk zal de Duitse fiscus daar weinig prijs op stellen, zodat ik daar toch wel problemen mee verwacht. Om een en ander te 'omzeilen' kan ik natuurlijk een ruimte in Nederland huren om van daaruit mijn werkzaamheden te ontplooien. Helaas vind ik dat echter een te kostbare optie. Bovendien zou mij dat naast mijn fulltime baan veel teveel rompslomp opleveren. Ik wil echt heel klein beginnen. Een laatste bezwaar tegen een Duitse onderneming is dat ik mijn producten wil aanbieden aan Nederlandse ondernemers. Ik verwacht dat - gelet op de aard van mijn product - veel potentiële klanten zullen afhaken, omdat zij dan zaken moeten doen met een formeel Duitse onderneming. Ik wil dus een Nederlandse eenmanszaak die zich volledig en uitsluitend richt op Nederlandse klanten. Deze eenmanszaak zal ik echter voeren vanuit mijn privéadres in Duitsland. Iemand tips/truuks/etc.?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept