Jump to content

BerendB

Junior
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. @Marcel In mijn eerste post meldde ik dat zodra de mallen te ver versleten zijn of de verkoop terugloopt, ik de mal laat vernietigen of naar mij laat sturen. Inmiddels laat ik de mallen rechtstreeks aan mij factureren door de maker. Ze worden dan uiteraard wel nog bij de fabriek afgeleverd alwaar productie plaatsvindt. Korte recapitulatie: Ik maak een origineel beeld en dat stuur ik naar bedrijf A in het buitenland. Die maken een mal en leveren die mal plus factuur aan buitenlands bedrijf B. Buitenlands bedrijf B factureert mij de mal 1 op 1 en produceert vervolgens replica's van mijn beelden. Bedrijf B levert mij jarenlang mijn bestelde beelden en na zoveel jaar productie als de verkoop terugloopt ook de mal of vernietigt de mal. Als ik jouw vraag vertaal naar Nederlandse investeringsbegrippen dan verkoopt hij per direct zijn investering aan mij dus zal hij nooit aftrek kunnen claimen. Overigens berekent hij de prijs van de mal dus niet door in de beelden, ik krijg daar 1 op 1 een factuur van. Motivatie van fiscalist was dat het een investering in bedrijfsmiddelen is en dat het bedrijfsmiddel op een andere locatie mag staan. Omdat de mal exclusief voor mij gebruikt wordt is de investering mij 100% toe te rekenen. (Even kort samengevat).
 2. Ik heb het nog even aan een bevriende fiscalist gevraagd en die vindt ook dat het goed als investering gekwalificeerd mag worden ondanks het feit buitenland en extern bedrijf dat het gebruikt.
 3. @ Highio de mallen worden door een 3e partij gemaakt van originele beelden die ik zelf gemaakt en aangeleverd heb. Die mallen gaan dan naar een fabriek alwaar dan afgietsels gemaakt worden die aan mij geleverd worden. Ik verkoop deze dan weer wereldwijd.
 4. @Marcel De betreffende wetsartikelen had ik inderdaad doorgenomen alsmede ook een publicatie van de staatssecretaris op 17 maart 2014 waar een flinke uitleg en enkele casus staan. Investeringsaftrek (oa jouw voorbeeld over bestek staat hier beschreven in 3.1-b). @Marcel en Highio In mijn tekst ben ik iets te kort door de bocht gegaan, de mallen worden door een ander bedrijf geproduceerd en gefactureerd aan mijn beeldenproducent die ze vervolgens 1 op 1 (hoop ik, dus daar ga ik meteen eens even achteraan vandaag) aan mij factureert. Ik maak ze ook wel eens zelf of koop ze in en maak dan zelf de beelden. Deze gaan sowieso mee in de investeringsaftrek. @Brood Exact wat ik zelf ook had bedacht. Ik heb vorig jaar relatief weinig nieuwe modellen gemaakt maar het zou me bijna € 1000 belasting schelen. Toch snel verdiend. Overigens worden de mallen NOOIT gebruikt voor anderen. De productie is dus exclusief voor mij.
 5. Na een paar jaar "vraagloos" en slechts meelezen weer eens een vraag: Ik laat eigen beelden maken in het buitenland. Deze beelden worden uit mallen gehaald. De kosten om deze mallen te maken worden aan mij gefactureerd en bedragen tussen de 1000 en 2000 Euro. Dit maal 6 tot 12 per jaar. Al met al een leuk bedrag. Als na een aantal jaar de verkoop terugloopt of de mal te ver versleten is, beëindig ik de verkoop van het betreffende beeld en worden de mallen naar mij verstuurd dan wel vernietigd. Nu zijn het investeringen maar ik vraag me af of het ook voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in aanmerking komt. Ik schaf ze immers aan en ze blijven mijn eigendom. Ik lees her en der dat bedrijfsmiddelen niet grotendeels in het buitenland mogen worden gebruikt voor de KIA. Al lees ik in de belastingalmanak weer dat dat alleen geldt voor MIA en EIA plus dat het niet bedoeld mag zijn om een buitenlandse onderneming te drijven. Dat doe ik niet, ik laat slechts iets vervaardigen met behulp van mijn eigen mallen in het buitenland. Iemand hier een verlossend antwoord?
 6. Thanks Joost, daar ik kilometers declareer ahv bonnen en facturen is dat dus de enige goede werkwijze. :)
 7. Ok, thanks voor je info en hulp. Ik zal even wachten of een ander er nog iets van vindt.
 8. Heel hartelijk dank, dan had ik het toch goed begrepen en goed toegepast de afgelopen jaren. Mag je trouwens van methode wisselen? Ene jaar 1,5% en andere jaar verhouding toepassen? Het is vrij simpel uit te rekenen aan het einde van het jaar wat het voordeligst is. Al is het natuurlijk meestal tientjeswerk.
 9. Ah, het schema van de 2e post uit dit topic. Sorry. https://www.higherlevel.nl/forum/attachments/notitie_auto_en_BTW_vanaf_1_juli_2011.pdf
 10. Ook ik heb 2 vragen bij deze regeling, met name over het verschil (schema 2012) tussen eenmanszaak / vof-maatschap. Ik begrijp niet goed wat er in kolom 1 (zonder bovenkop) bedoeld wordt bij vof. Ik weet dat een auto op een rechtspersoon persoon staat ingeschreven en niet op een VOF. Maar wat zijn dan de verschillen hier? Mijn situatie: In VOF met een ander persoon. Btw auto in privé aangeschaft 5 jaar geleden. Geen btw teruggevraagd. Altijd 75% regeling toegepast en na 2011 verhouding zakelijk-privé als te vorderen btw opgegeven. IB: 19 cent per km afgetrokken van de winst. Aan de hand van mijn bonnen en nota's bereken ik de gereden zakelijke kilometers. Nu ben ik eens wat aan het rekenen en begrijp niet zo goed de verschillen in dit schema ten aanzien van de VOF, ben altijd uitgegaan van Optie 3 bij eenmanszaak met mijn berekeningen. (1,5%) en dan toch gekozen voor verhouding zakelijk-privé. (40-60) Vraag 2 Bedrijf staat ingeschreven bij KVK op adres van andere vennoot in VOF, correspondentieadres is mijn adres. Nu rijd ik dagelijks van mijn adres (waar ik ook bedrijfsmatig zaken doe, administratie, website onderhoud en sporadisch verzenden van webwinkel pakketten) naar het adres van de andere vennoot voor het verwerken van fysieke goederen. Is dit voor de BTW toch zakelijk of wordt dit gezien als WW verkeer?
 11. Ik weet niet of je man al een auto heeft (of de huidige houdt.) Er zijn verzekeringsmaatschappijen waar je als instapper in dezelfde trede begint als je partner.....
 12. Dick, Marije, Joost, Bedankt voor de informatie. Inmiddels ook contact gehad met zowel een btw-specialist als accountant. Allemaal zelfde conclusie dus ik ga het zeer rapido aanpassen. Mijn hartelijke dank voor jullie hulp. Grappige aan de situatie is dat het niemand iets kost, de afnemer betaalt mij meer en vraagt terug bij fiscus, ik ontvang meer en draag af aan fiscus.OK, het kost wat moeite op de aangifte. gr. Berend
 13. Alvast bedankt voor je antwoord, wat ik nog vergeten was te vermelden is dat de beeldjes wereldwijd verkocht worden, ze worden dus ook verkocht aan ondernemers in andere EU landen, ondernemers buiten de EU en aan particulieren binnen en buiten EU. Zou de plaats van levering nog invloed hebben als er wel btw geheven wordt over mijn te ontvangen provisie? Met andere woorden, als er btw over de provisie betaald moet worden, is dat dan het tarief dat ook op de levering aan de klant van mijn klant is berekend?
 14. Ik lees al langere tijd mee hier en heb er al veel van opgestoken, mijn vraag kan ik echter nergens vinden op het www. Misschien kan iemand me helpen. Het is als volgt: Ik ben een kunstenaar en maak beelden. Nu heb ik een ondernemer gevonden die voor mij replica's van een ander materiaal van die beelden wil maken in zijn eigen beheer en voor eigen kosten. Per verkocht beeldje betaalt hij mij dan een bedrag. Ik verkoop dus het origineel aan hem en verder verricht ik geen diensten of arbeid meer. Enkel ontvang ik eens per maand een overzicht met daarop het aantal verkochte beelden en tegelijk krijg ik het bedrag op mijn rekening. Een soort van royalties dus, Dient dit met btw te gebeuren? We zijn beiden btw plichtig. Ik heb de vraag via de belastingtelefoon ook gesteld en daar kreeg ik een wat weifelend antwoord, vandaar dat ik het hier eens probeer.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept