Jump to content

snellejelle

Junior
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  adviseur
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Goedemiddag, Ik vraag me dit al enige tijd af: Jan is in dienst bij JanHolding bv en is 100% eigenaar van deze holding. De holding heeft 12,5% aandeel in de werkmaatschappij BVa. JanHolding bv ontvangt jaarlijks (net als de 7 andere holdings die 12,5% aandeel hebben in BVa) een bepaalde management fee. Op basis van dit management fee wordt het DGA salaris van Jan bepaald, daar hanteert de belastingdienst strenge methodes voor. So far, so good. De werkmaatschappij Bva heeft in het jaar 2019 een winst gedraaid van X euro. Een gedeelte van 12,5% van deze X euro wordt uitgekeerd aan JanHolding bv. Mag JanHolding bv dit volledige bedrag (met uiteraard de nodige afdracht aan belasting) als dividend uitkeren aan Jan? Of wordt uiteindelijk door de belastingdienst het DGA salaris van Jan mede bepaald door de winst die jaarlijks (maar variabel) wordt uitgekeerd door de werkmaatschappij? Aan de ene kant lees ik namelijk dat de belastingdienst erg streng het uit te keren DGA salaris controleert op basis van management fee, maar als je de management fee als werkmaatschappij erg laag vaststelt en uiteindelijk hoge winsten uitkeert, dan is dit toch nog steeds een methode om de hoge inkomstenbelasting te omzeilen? Of zit ik er totaal naast?
 2. Maar stel als je nou een VAR ROW had ontvangen, wat was dan jou risico geweest? Zouden bedrijven je dan niet meer willen inhuren, omdat ze dan verplicht loonheffing over jou moeten betalen? Of kan het dan alsnog zo zijn dat ze géén loonheffing hoeven te betalen? Ik zie het onderscheid niet :(
 3. Wat betreft de criteria onder 1: Als je op een aantal punten wel voldoet aan de criteria en een aantal punten niet, bepaalt de belastingdienst dan per geval of je voldoet aan de VAR WUO? 2. Als blijkt dat de VAR WUO niet goed is ingevuld bij de aanvraag of als blijkt dat je in het komende jaar tóch niet voldoet aan de te verwachten werkzaamheden en enkel via één detacheringsbureau werkt, ligt het risico dan bij het detacheringsbureau of bij jou? 3. Zou je me eens kunnen uitleggen wat het betalen van BTW te maken heeft met het feit of je officieel wel of niet in (een verkapt) dienstverband bent geweest en of de factuur betaald wordt? En als je valt onder de VAR - ROW, betekent het dan niet automatisch dat de opdrachtgever loonheffing moet betalen? Misschien zeur ik iets te ver door, maar ik wil het graag begrijpen ;)
 4. Dag Joost, Het gaat mij in eerste instantie enkel om de eerste vraag. Toen ik op internet echter zocht naar reeds aanwezige informatie inzake de VAR kwam ik zoveel informatie tegen, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Als ik antwoord zou kunnen krijgen op al mijn vragen, denk ik dat ik in zijn geheel beter begrijp hoe een VAR in elkaar steekt. Als ik enkel antwoord krijg op de eerste vraag, denk ik dat ik het principe alsnog niet begrijp. Alvast bedankt voor je reactie. Groet!
 5. Beste lezers, 1. Wanneer is er nou wel en wanneer nou geen VAR verklaring noodzakelijk? Als ik bijvoorbeeld een forum onderhoud waarvoor ik adverteerders acquireer, moet ik voor deze adverteerders dan een VAR overleggen? 2. Ik heb ergens het volgende gelezen: als ik als ZZP-er via een detacheringsbureau bij een derde instantie word ingehuurd, dan bestaat de mogelijkheid dat ik geen VAR WUO ontvang en dat het detacheringsbureau dan werknemersverzekeringen e.d. moet betalen. Is dit zo? Er zijn toch zat ZZP-ers die zich full time laten inhuren via een detacheringsbureau? 3. Als je een VAR uit overige werkzaamheden ontvangt, betekent dit dat de opdrachtgever extra kosten maakt? Ik lees immers dat je altijd moet proberen een VAR WUO te ontvangen. 4. Waarom ontvangen mensen een VAR uit overige werkzaamheden en geen VAR WUO? Heeft dit te maken met het aantal uur dat je in je bedrijf steekt? Alvast bedankt voor de reacties!
 6. Beste lezers, Een maat van mij heeft mij aangesproken over een idee dat hij niet kan loslaten. Ik wil hem hier graag bij helpen. Wij hebben vrij weinig ervaring met het ondernemen, maar zijn wel erg ambitieus. Wij hebben echter geen idee waar en hoe we moeten beginnen. Ten eerste wil ik zeggen dat we allebei een full time baan hebben die we niet willen opgeven. Het idee is als volgt: In ons vakgebied kun je aan de slag als adviseur of als (beleids)medewerker bij een overheidsinstantie. In onze contacten bij meerdere overheden merken we dat een aantal medewerkers nogal veel vragen heeft over inhoudelijke zaken (je kan immers niet alles weten). Nu is ons idee om een internetsite met een forumfunctie op te starten in dit vakgebied. Medewerkers van verschillende overheden (en wellicht ook adviseurs) kunnen hier vragen stellen en antwoorden geven op alle relevante onderwerpen. Het is zegmaar een soort helpdeskfunctie, maar de antwoorden worden gegeven door de overheidsmedewerkers zelf. Het forum moet gratis en toegankelijk zijn. De uiteindelijke omzet die we willen gaan draaien, moet komen van advertenties. Op de site maken we ruimte beschikbaar voor verschillende adviesbureaus die hun advertentie willen plaatsen. Wellicht is het ook nog interessant om een vacature pagina aan te bieden. We weten echter niet waar we moeten beginnen ??? Hoeveel moet er geïnvesteerd worden? Mogen we dit plan opzetten van onze werkgever(s)? Moeten we ons inschrijven bij de KvK en de belastingdienst? Hoe gaan we onze administratie opzetten? Is het inzetten van een administratiekantoor voor de afhandeling van de BTW en aangifte inkomstenbelasting wel rendabel? Zijn er wellicht adviseurs op de markt die ons in de goede richting willen duwen? Hebben we nog aanspraak op bepaalde aftrekposten? Hoe werkt het invullen van de inkomstenbelasting eigenlijk als je zelf nog een baan hebt? Als ik op bepaalde sites/fora surf, dan kom ik zaken tegen als 'copyright', 'disclaimer', 'privacy', 'algemene voorwaarden'. Mijn hoofd begint te tollen bij dit soort termen. Wat houdt dit allemaal in? Zijn er bureaus die je helpen met het opstellen van algemene voorwaarden oid? Kortom: waar moeten we beginnen ??? Alvast bedankt voor de reacties!
 7. Beste lezers, Ik ben bezig met een oriëntatie om zelfstandig te gaan ondernemen. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om (reeds bestaande) informatie te zoeken en ik hoop dat jullie mij hier nog verder bij kunnen helpen. Ik wil misschien een webshop gaan beginnen in een bepaald product. Nu zie ik dat een aantal mensen ook direct ingekochte producten doorverkoopt via Marktplaats. Nu zijn mijn vragen als volgt: - Vanaf wanneer moet je jezelf in gaan schrijven bij de KvK dat je een eenmanszaak als rechtsvorm hebt? - Vanaf wanneer moet BTW betaald gaan worden over je producten/diensten? - Waar zit voor de belastingdienst de grens (op bijvoorbeeld Marktplaats)? Als ik mijn oude rolschaatsen verkoop betaal ik geen belasting/BTW, maar hoe zit het als ik er 50 ga verkopen? De grens is voor mij erg lastig in beeld te krijgen. Alvast bedankt voor de nuttige reacties! Met vriendelijke groet
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept