nadia80

Newbee
  • Aantal berichten

    4
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer in spe

nadia80's trofeeën

  1. Hallo Dennis, Zeker mooie informatie. Ik kan mij nu echt gaan storten op het bedrijfsplan e.d. En jij kan je relatie wat van info voorzien! Ik heb er iig enorm veel zin in.
  2. Beste mensen, Bedankt allemaal voor jullie reacties. Inmiddels heb ik antwoord van het VWA, KHN en het BHC. Het mag dus wel, voor de geinteresseerden zal ik hieronder hun antwoord neerzetten. Het antwoord van het VWA lijkt mij het meest relevant. Voedsel en Waren Autoriteit: Thuisbereiding is toegestaan mits de huishoudkeuken en de werkprocessen voldoen aan bepaalde eisen die worden gesteld. U mag natuurlijk ook een aparte keuken maken. Hierbij algemene informatie die nuttig is als u voor het eerst een bedrijf gaat opstarten. Als u een bedrijf in Nederland wilt beginnen moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Afhankelijk van uw branche moet u zich ook aanmelden bij een (hoofd)product- of bedrijfschap. Ook moet u zich (Hygiënewetgeving 2006) registreren bij de nVWA, behalve als een product- of bedrijfschap dit voor u doet. Over het registreren bij de nVWA kunt u meer lezen op onze site www.vwa.nl. Tevens moet ieder bedrijf dat met levensmiddelen werkt aan de HACCP-verplichting voldoen. Dit houdt in dat u een plan moet hebben waarin eventuele risico's tijdens het proces staan beschreven. U kunt zelf een dergelijk plan opstellen, maar u kunt ook gebruik maken van een zogenoemde hygiënecode. Dit is een specifiek op een branche geschreven HACCP-plan. In deze code staan eisen vermeld waaraan het bedrijf moet voldoen m.b.t. onder andere de inrichting van het bedrijf, hygiëne, temperaturen enz. De hygiënecodes zijn te verkrijgen bij de diverse bedrijfs- en productschappen. U zult zelf een hygiënecode moeten zoeken die het meest geschikt is voor wat u gaat doen. Meer informatie over bestaande hygiënecodes is te vinden op www.vwa.nl en zoekwoord ‘overzicht hygiënecodes. Als u uw huishoudkeuken zowel huishoudelijk als zakelijk gebruikt (scheiding in tijd), is het verstandig om tevens een duidelijke scheiding aan te brengen in levensmiddelen welke bestemd zijn voor catering en privé. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld verschillende koelkasten te gebruiken of door het aanbrengen van de tekst 'privé' op de levensmiddelen. Indien u dit niet doet, wordt tijdens een inspectie door een controleur van de VWA er vanuit gegaan dat alle levensmiddelen bestemd zijn voor de catering en dus moeten voldoen aan de gestelde wettelijke bepalingen. Koninklijke Horeca Nederland: U dient in de ruimte waar u het eten gaat bereiden te voldoen aan de HACCP richtlijnen. Meer informatie hierover en om welke richtlijnen dit gaat kunt u vinden op www.kenniscentrumhoreca.nl. Hierin is niet expliciet omgenomen dat u bijvoorbeeld een gescheiden koelkast moet hebben. Wel moet u de 'zakelijke' voedingsmiddelen bijvoorbeeld coderen en temperatuur controle uitvoeren. Eén koelkast betekent dat u alles (ook privé) moet coderen en dergelijke. Dan is het praktischer om een aparte koelkast te hebben. Bedrijfschap Horeca en Catering: Catering en broodjes vanuit huis is meestal met wat aanpassingen van de keuken wel te doen, zolang de omvang van de werkzaamheden beperkt blijft. Het bestemmingsplan staat meestal heel beperkt zakelijk gebruik van een woonhuis toe. Verder geeft uitbreiding van catering-activiteiten vanuit een woonhuis op de duur ook overlast voor buren (kooklucht). Kookworkshops kunnen een heel ander verhaal zijn: bij de meeste kookworkshops wordt na afloop van het koken gezamenlijk de maaltijd opgegeten. Als u daar ook alcohol bij schenkt (bij de prijs inbegrepen of apart berekend), dan heeft u in principe een Drank- en Horecavergunning nodig en moet u aan een aantal eisen voldoen (Verklaring Sociale Hygiëne; minimum vloeroppervlakte, ventilatie-eisen).
  3. Bedankt allen voor jullie reactie. Echt duidelijkheid is er nog niet. Ik blijf er uiteraard achteraan gaan, maar meer reacties zijn uiteraard welkom.
  4. Beste mensen, Koken is mijn passie ;) en ik wil voor mijzelf een bedrijfje opzetten waaronder catering, kookworkshops en verzorgen van broodjes. Ik zou dit het liefst vanuit huis doen aangezien ik hier nog 3 kleine kinderen rond heb lopen, maar ik kom er maar niet achter of ik vanuit huis catering mag gaan voeren. Mijn vraag: Heb ik hiervoor een aparte ruimte nodig met aparte keuken, koelkasten, fornuis, enz of voldoet een aparte koelkast (voor scheiden prive en zakelijk eten) al? Ik hoop dat iemand antwoord heeft :) Alvast bedankt voor het meedenken!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.