MichaelS

Junior
  • Aantal berichten

    26
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door MichaelS

  1. Ik wil dit topic even schopje geven. ik vond dit document http://www.flynth.nl/Desktopmodules/Bring2Mind/DMX/Download.aspx?EntryId=938 op pagina 13 staat dat voor de regeling ook door ondernemers de redelijke toepassing gebruikt kan worden. Corrigeer me maar als ik het mis heb, maar ik denk dat de belastingdienst het voorbehoud houd om misbruik van hobby auto's op naam van de zaak te voorkomen. Huidige situatie is nu als volgt: Mitsubishi Outlander PHEV prive/ zakelijk Golf 7 zakelijk (schakel lessen) Fabia automaat (automaat lessen) Transposter (BE lessen) 1999 (dus 15 jaar oud) Fabia (overbodig, reserve auto, maar wordt gebruikt door mijn vrouw) Bijtelling uiteraard zowieso de PHEV vanwege 0 % Nu zou ik willen weten wat ik nu moet doen? (2 personen met rijbewijs in ons huishouden) Optie 1 (Voorkeur optie): Helemaal geen KM administratie Auto 1 PHEV bijtellen Auto 2 Fabia verkopen en voor mijn vrouw (op haar naam) een auto aanschaffen die net zo geschikt is. Optie 2 (indien dit niet mag) Auto 1 PHEV bijtellen KM administratie bijhouden (doe ik nu al) van de Golf en de automaat. Waardoor Auto 2 de transporter of overbodige Fabia wordt. De vraag is welke volgens de Belastingdienst? de 15 jaar oude transporter (hoogste catalugus waarde, maar economische waarde bijtellen) of de Fabia Optie 3 (waarneer dit allemaal niet mag) Auto 1 PHEV Auto 2 Transporter Fabia snel verkopen, rest KM administratie. Het lieftst natuurlijk een oplossing zonder de zorgelijke administratie. Om excessief prive gebruik te voorkomen, gebruik ik de PHEV voor het volgen van Motoren en BE lessen (automaat) Ik heb de auto aangeschaft met als doel de Transporter te vervangen voor BE lessen, maar uiteindelijk is voor dit doel de Transporter geschikter, alsmede voor vakanties, als je niet elke 300KM wil tanken met Caravan.
  2. Als ik dikgedrukte stukje nog een keer lees, dan is dat in mijn geval onredelijk, maar tegelijk als ik 15 auto's zou hebben dan zou ik met alle 15 auto's 499 KM per stuk, prive mogen rijden zonder bijtelling (natuurlijk ook onredelijk) Dus lijkt mij dat de tekst niet helemaal bedoelt is zoals hij daar staat. Andere vraag? Mijn vrouw heeft naast dat ze meewerkend is nog een bijbaan waarvoor ze door het hele land heen rijd, zijn geen prive kilometers, maar ook niet voor mijn onderneming, ze ontvangt er 19c p/km voor. hoe verwerk ik dat?
  3. De dealerregeling is op mij niet van toepassing vond de inspecteur. Verder staat die bij bijzondere situaties. U gebruikt de auto korter dan een jaar Als u de auto korter dan een jaar gebruikt, moet u het jaarbedrag aanpassen. Als u bijvoorbeeld een auto 5 maanden in gebruik hebt, is de correctie voor het privégebruik van de auto: 5/12 x 25% x de waarde van de auto. Dit bedrag verrekent u met de autokosten. Als u op jaarbasis met de auto niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoeft u niets met de autokosten te verrekenen. Het privégebruik op jaarbasis rekent u uit door het privégebruik te herrekenen. Als u bijvoorbeeld in 5 maanden tijd 100 kilometer privé hebt gereden, dan is het privégebruik op jaarbasis: 12/5 x 100 is 240 kilometer. U gebruikt in de loop van het jaar een andere auto Als u in de loop van het jaar een andere auto gaat gebruiken, moet u het privégebruik voor elke auto apart berekenen. Het totaal van die berekeningen verrekent u met de autokosten. Als u op jaarbasis met de auto's gezamenlijk niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoeft u niets met de autokosten te verrekenen. U hebt meer dan een auto tegelijkertijd Als u tegelijkertijd meer dan één auto van uw onderneming hebt, moet u het privégebruik voor elke auto afzonderlijk uitrekenen. Het totaal van de berekeningen verrekent u met de autokosten. Alleen als u op jaarbasis per auto niet meer dan 500 kilometer rijdt, hoeft u niets met de autokosten te verrekenen. Het laatste stukje geeft eigenlijk al een antwoord, maar is dit wel redelijk? Moet ik eerst werknemer van een BV worden? Of mijn vrouw werknemer maken ipv Meewerkend?
  4. Bijtelling is een heet hangijzer voor me, niet omdat ik het niet terecht vind maar omdat ik onvrijwillig 4 auto's ter beschikking heb. in 2014 wil alles goed op orde hebben. Situatie nog steeds 4 auto's waarvan 3 lesauto's. 1 voor schakel rijles "trevler digitale administratie' 1 voor automaat rijles "trevler digitale administratie" 1 voor BE rijles (papieren KM administratie) 1 die ik uitsluitend prive gebruik (staat wel op de zaak) Nou zijn er collega ondernemer die op advies van de accountant de volgende regel gebruiken. Let op! Redelijke toepassing van deze regels betekent dat de bijtelling privégebruik auto bij meerdere ter beschikking gestelde auto’s beperkt kan blijven tot 1 auto als de werknemer alleenstaand is of als in zijn gezin 1 persoon een rijbewijs heeft. U houdt alleen rekening met de bijtelling van de auto met de hoogste cataloguswaarde. Als in het gezin van de werknemer 2 personen een rijbewijs hebben, berekent u de bijtelling over 2 auto’s. U houdt alleen rekening met de bijtelling van de 2 auto’s met de hoogste cataloguswaarde. Maar als uw werknemer een eigen auto heeft die voor privégebruik net zo geschikt is als 1 van deze auto's, kan de bijtelling beperkt blijven tot 1 auto. Weet u niet voor hoeveel auto's u moet bijtellen, neem dan contact op met Belastingdienst/Landelijk Coördinatiecentrum Auto, Postbus 843, 7600 AV Almelo. Nou vind ik dit zeer redelijk, maar vindt het stukje tekst niet terug op het ondermers gedeelte van de website van de belastingdienst? Waarom niet? De reden die ik zou kunnen verzinnen is omdat het niet de bedoeling is om een auto hobby op de zaak te voeren, Maar kan ik dit wel redelijkerwijs toepassen als alle auto's noodzakelijke bedrijfsmiddelen zijn? Dus ik koop voor de vrouw een VW Up "of zoiets" op haar naam en tel zelf de duurste bij. Waarom wil ik dit? [*]de KM administratie geeft gewoon een hoop extra administratie. [*]Nu breng ik s'morgens in de prive auto mijn kind naar de speciale school (eerder een topic over gehad) om daarna de auto om te ruilen en naar mijn eerste les te rijden, om soms weer terug te rijden waar ik vandaan kom, erg tijdrovend en bovendien milieu vervuilend [*]Vrijheid, zo was van de zomer, deauto die ik prive rijd defect(onderdeel in back order), en heb toen een auto van de dealer gehuurd om onder de bijtelling uit komen. Das is vreemd als je nog 3 auto's hebt staan, bovendien komt het de winst ook niet ten goede, wat ook voor de belastingdienst slecht is. Ik zou wel eens willen weten hoe andere hier in staan? En misschien slimme oplossingen weten?
  5. Die laatste vraag stelde ik, omdat ik namelijk ook steeds de aanhangwagen verplaats naar strategische punten, en omdat die niet langer dan 72 uur op dezelfde plek mag staan. Jij zegt dus dat de belastingdienst dat ziet als creatieve KM administratie.?
  6. Het probleem is dat het 30 oktober is en dat ik het van zakelijk belang vind, om me zoveel mogelijk te laten zien aan mijn doelgroep, en half 9 s'morgens is daar uitstekend geschikt voor. Ik vraag me sowieso af, hoe of wat als er in mijn Km administratie een rit staat, t.b.v. "reclame uitingen"
  7. Bedankt Zoals je dat stelt, is het natuurlijk heel logisch. Maar als ik eerste leerling vlak bij de school van mijn zoon heb moet ik alleen de omrijd KM als prive boeken. En als ik alleen in mijn auto rijd met als doel reclame te rijden dan mag ik dat wel, theoretisch staan de 2 scholen 100 meter uit elkaar, "omrijd KM" of ben ik nu heel creatief? Het punt is dat ik als ik de dag op kantoor begin, het mij niks uitmaakt met welke auto ik hem weg breng en dat ik het echt alleen uit marketing technische redenen met de schakel doe. Sowieso is het krom, want als ik 6 KM van de school had gewoond komt mijn kind in aanmerking voor leerlingenvervoer, en het is 4,5 KM Vanaf eind december heb ik een Mitsubishi PHEV, en heb ik sowieso geen privé voordeel wanneer ik mijn kind met mijn schakel dieseltje naar school breng.
  8. Ik heb een verkeersschool en meerdere auto,s Nou heb ik 2 jaar geleden het advies van Joost opgevolgd en gewoon 1 auto aangeschaft waarin ik privé rijd ( overigens wel zakelijk, dus met bijtelling) De reden daarvoor was dat er telkens een andere auto beschikbaar is en anders over 3 auto's bijtelling moest betalen, ik heb nu dus 4 auto.s Nu lees ik mijn KM administratie uit en zie dat ik 487 KM privé heb gereden met mijn schakel lesauto. Deze ritjes zijn alleen t.b.v het naar school brengen van een van mijn kinderen ( hij geniet speciaal onderwijs en daar rijd ik 4 KM voor) en dat doe ik de ene keer met mijn privé auto en de andere keer met de schakelauto. De reden is mede omdat mijn schakelauto mooie reclame oplevert ( bestickering) omdat de school van mijn zoon naast een grote scholengemeenschap zit ( heel veel 17 en 18 jarige) De vraag is: zou dat een reden zijn om de rit zakelijk op te voeren? (Het is immers in het belang van mijn bedrijf). En ik geniet er prive geen financieel voordeel van. Eigenlijk is dat ook zo op zondag naar het winkelcentrum, mijn bestickerde lesauto op het parkeervak levert reclame op? Ben benieuwd wat de gedachte gang is, het is overigens geen probleem om de rest van het jaar in de prive auto de jongen naar school te brengen.
  9. De afschrijving in 2011 is dus lager, namelijk € 13.750,00. Dat er geen bijtelling is klopt (want geen privé kilometers, wel een sluitende kilometerstaat bijhouden!). Ik houd als restwaarde de door jouw eerder genoemde € 7.500,00 en niet € 17.500 (dat is voor een vijf jaar oude bus misschien wel erg veel...). Mijn bus van 12 jaar doet ook nog zo'n 6000,- vanwege lage kilometerstand Waarom zou je in deze jaren niet afschrijven? om boekwinst te voorkomen Ehm, ik weet niet waar je dat op baseert. De bijtelling wordt beperkt tot de daadwerkelijke kosten, en die worden belast tegen 42% of 52%. Bijtelling is meer dan werkelijke kosten, dan valt er betreft autokosten niks af te schrijven Ja, als dit al vijf jaar de situatie is was er geen reden om het anders te doen. Alleen als de boekhouder geen rekening heeft gehouden met de restwaarde (en dus meer afgeschreven heeft) is dat natuurlijk geknoei. En dat is natuurlijk slordig, tenzij het geen IB-ondernemer is. Als de afschrijving per jaar minder zou kunnen zijn, en hierdoor de autokosten afnemen en minder bedragen dan de bijtelling, is het natuurlijk belachelijk om bij een IB-ondernemer gewoon 20% van de cataloguswaarde bij te tellen. Gewoon een knoeier die niet op de hoogte is van de wet- en regelgeving. Misschien wel op de hoogte, maar te lui om iets op maat te doen
  10. Inderdaad, Het idee is dat ik de afschrijving verschuif naar een jaar dat ik geen bijtelling heb. Omdat alle kosten (incl afschrijving) normaal gesproken teniet wordt gedaan door de bijtelling.
  11. @dennis Dank je voor de uitgebreide berekening, ik mis alleen de bijtelling, dan wordt verhaal anders Bus ex btw 35k. ( in de btw en bpm 53k, voor de bijtelling) Restwaarde na 5 jaar 17.5k Normaal afschrijving 3500 per jaar Verzekering Mrb onderhoud en brandstof 4500 Autokosten 8000 minus bijtelling (13250) = 0 (bijtelling overschrijt werkelijkekosten) dus betaal ik alles volledig uit eigen zak Voorbeeld met willekeurige afschrijving Koopdatum 30/12 2011 afschrijving 17500 geen bijtelling voordeel €7350,- 2012 2013 2014 2015 2016 Geen afschrijving aleen autokosten In die jaren overschrijt de bijtelling wederom de werkelijke kosten In dat geval heb je niks met 42% of 52% te doen Een vriend van me heeft nu 5 jaar zelfde situatie gehad 5 jaar lang heeft zijn boekhouder 20% per jaar afgeschreven Bij hem ook bijtelling steeds meer als werkelijke kosten Nu een boekwinst van 11500 Hoe kan zo'n boekhouder dat nu over het hoofd zien?
  12. Stel ik sluit de overeenkomst, de volkswagenbank gaat pas overmaken aan de dealer als levering plaats vind. De levering is in 2012, ik stort 15.000 euro op rekening dealer aanbetaling, na levering stort dealer gedeelte terug. Mag ik dan 15.000 willekeurig afschrijven?
  13. Oké, het is duidelijk Ik dacht eraan om 2e en 3e jaar bijna niks af te schrijven om te verkomen dat ik na 5 jaar een enorme boekwinst heb. @Roel Zeg jij dat het ook op een nog te bestellen auto geld mits ik dit jaar maar de koopovereenkomt sluit en betaal? Omdat de voorraad transporters allemaal lang zijn en ik wil eigenlijk een korte, laadruimte wordt immers niet gebruikt, het betreft een trekauto voor BE rijlessen
  14. Misschien heb ik het verkeerd omschreven: Ik ga uit van 5 jaar Ik maak geen gebruik van willekeurige afschrijving Jaarkosten bij 20000 km leaseprijs 600,- =7200. + brandstof is ongeveer. 8200 Bijtelling auto is Inc btw en bpm 48000,-/25%. Is 12000 Aftrekpost 8200,- min 12000 is nihil (- bedrag) Als ik er wel gebruik van maak heb ik in 2011 aftrekpost van 17.500 en geen bijtelling omdat ik hem dit jaat niet meer privé ga gebruiken In 2012,2013,2014,2015 en 2016 zijn de Jaarkosten minder omdat ik al 17.500 heb afgeschreven heb, en dat is minus de bijtelling is nog steeds nihil. Maar ik heb nu wel 1 jaar 17.500 afgeschreven wat een belastingvoordeel heeft opgeleverd. Sla ik de plank nu mis? Of heb ik het ei van Columbus. De man van de belastingtelefoon durfde er geen uitspraak over te doen, en ik moest het voorleggen aan Apeldoorn. En omdat het al 6 dec is vraag ik hoe jullie erover denken? Een bestelauto met 5km op de teller uit maart 2011 is die nieuw of gebruikt?
  15. Stel ik koop dit jaar nog een bestelauto(bus) van 35.000 excl BTW Dan mag ik in 2011 nog 50 % willekeurig afschrijven. Dit jaar gebruik ik hem niet meer privé, maar vanaf 2012 wel. De autokosten in mijn jaarrekening zijn door deze afschrijving de jaren daarna lager toch? Omdat de bijtelling hoger is dan de autokosten behaal ik hier voordeel mee. Is er nog een adder onder het gras?
  16. Ik heb weer veel geleerd, het enige dilemma is dat het ondernemers vermogen met 15000€ achteruit gaat, daar kunnen banken moeilijk over doen als je iets nodig hebt. Rekesommetjes was wel iets te rooskleurig Ik ga uit van 8000km zakelijk en 5000 km privé Afschrijving 3000€ Brandstof. 1200€ Verz. 800€ Mrb. 400€ Onderhoud. 800€ Maakt totaal 6200€ Nog steeds de moeite waard uitgaande van bijtellen van 11250,- Nou verhuurde ik de vorige bus aan franchisenemer, dat zal wel niet meer gaan.
  17. Lijkt me logisch, ik zit alleen met de volgende vraag: Met zo'n transporter kom je eigenlijk altijd op 0 met maar 15-20.000km per jaar. Komt op precies hetzelfde neer als hem privé zetten toch? Alleen privé kan je nog 19cent/km terug voor zakelijke km. Waarom zou ik hem eigenlijk op de zaak zetten? Wat is het voordeel? Bij nieuwere bestelauto's (na 2005) kan de bpm het voordeel zijn, of vergis ik me?
  18. Dat ziet er een stuk schappelijker uit. Dan is de bijtelling van de BPM ( voor bestel na 2005) ook een wassen neus. Met dergelijke auto,'s zijn de kosten niet vaak meer dan bijtelling. Moet ik wel de kosten goed uitsplitsen. Dit was de vraag trouwens ook, maar slecht geformuleerd blijkbaar. Bedankt voor goede uitleg
  19. Tuurlijk heb je gelijk, maar voelt anders Verwachte kosten transporter. 5000,- Kosten lesauto. 12000,- Bijtelling transporter. 11125,- Aftrekpost. 5875,- Kan ik dus 6125,- van de lesauto niet aftrekken
  20. Dank je, kort de de bocht kan ik zeggen dat ik in mijn voorbeeld 6125€ van mijn andere puur zakelijke autokosten niet kan aftrekken als ik de transporter zakelijk zet en privé rijd. Beter privé zetten dus?
  21. Oké, die 12% vervalt dan dus, moeilijke keuze, privé of op de zaak. Het hoort misschien niet in dit topic, maar als je voor de transporter 5000€ euro kosten hebt en de transporter is 45000 dan trek je 25% dus 11250 van die kosten af en is het resultaat 0€ (bijtelling ondernemers) Maar hoe zit dat als je andere auto's in je jaarrekening hebt waar je een sluitende km administratie van hebt.
  22. Goedemorgen, Ik had al een keer gereageerd over de handreiking voor autobranch Nu heb ik een nieuwe 2e hands transporter op het oog van 2005 ( bpm vrij voor bijtelling) Maar ook een marge auto, ik begrijp dat je dan ipv 12% van de bijtelling nu 75% van btw belaste autokosten kan aftrekken. Maar dat je bij doorverkoop wel btw moet betalen, ik neem aan dat dat over de winst die je maakt gaat. Ik heb het sowieso niet helemaal begrepen, want het bedrijf die hem doorverkoopt moet volgens de de uitleg toch ook BTW betalen, Stel dat ik er voor kies privé te kopen, kan ik dan wel van lagere Mrb genieten omdat ik hem zakelijk gebruik Hoe zit dat met die 19 cent per Km, ik heb wel eens een collega gehoord dat hij met de belastingdienst in onder handeling is voor hogere vergoeding, is dat stoere praat? Ik ga hem gebruiken voor aanhanger les en met 2 uur les maak ik slecht 40 km, en dat gaat met 19 cent natuurlijk niet lukken, want de slijtage met al dat achteruitrijden is zeer hoog. En ik heb al gekozen voor bijtelling van andere auto, wanneer ik overstap moet ik dan over beiden bijtelling betalen, andere auto kan er niet uit, want deze is weer voor andere categorie (automaat) ik kan hem verkopen aan mijn garage en weer terugkopen. En zo een autowissel opgeven, toch wel raar om als ondernemer autowissel te doen terwijl het voor werknemer simpel is. Ben benieuwd, ik wacht trouwens nog op reactie van belastingdienst over de handreiking, maar ga ervan uit dat het afgekeurd word.
  23. Dank je, Ik ga de inspecteur schrijven. Op papier bedoelde ik, als je eenmanszaak heb dan maak je het natuurlijk niet echt over. Krijg ik geen toestemming, dan huur ik wel. Al voel ik me dan wel vreemd. De Audi word bijgehouden met tevler. De bus houd ik bij op papier al stuur ik geen facturen waar de km stand op staat, moet dit wel?
  24. 1000 euro voor huur bij de winst tellen is toch stuk redelijker dan 2 auto's bijtellen terwijl je er maar 1 tegelijk kan rijden, dan ik beter huren, is nog aftrekbaar ook. Fraude, dat zie ik niet, ik betaal toch, uit privé kas, een winstgevend tarief,
  25. Dank u voor snelle reactie, Vreemd dat voor ondernemers andere regels gelden. Ik kon hierover al niks vinden op de site van belastingdienst. Die Audi zakelijk houden lukt nog wel. Maar de skoda blijft in verhuur tijdens mijn vakantie, een auto huren zou toch belachelijk zijn als ik er nog 2 heb. Van mezelf huren en opbrengst als winst boeken mag volgens mij ook niet. Dan zou ik hem dus moeten verhuren aan het gezin waar we altijd mee gaan, op papier dan
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.