Jump to content

codetoad

Junior
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  freelancers.nl
 1. Ok duidelijk. Om het eenvoudiger te maken zal ik simpelweg de KM's naar vrouwlief haar werk als prive noteren en de gebruikelijke zakelijke kilometers als zakelijk. Hiermee maak ik eigenlijk meer KM's zakelijk maar maakt de situatie eenvoudiger. Dan nog een vraag. Ik heb nooit echt voor een mogelijkheid gekozen. Ik werkte voorheen altijd vanuit mijn kantoor in huis maar zit nu dus op locatie. Een absoluut sluitende ritten administratie heb ik ook niet want dat zou betekenen dat ik vanaf januari al mijn prive kilometers bij hem moeten houden. Wat ik wel zou kunnen is terugrekenen hoeveel zakelijke kilometers ik heb gemaakt (constant hetzelfde ritje) en het aantal KMs dat overblijft zijn dan automatisch prive kilometers. Gaat deze verhouding zakelijk/prive op jaarbasis, kwartaalbasis of maandbasis? Mocht bovenstaande niet kunnen blijft alleen de forfaitaire correctie over; het probleem wil echter dat mijn auto best oud is (peugeot 206 XN 1.9D (H5), bouwjaar '98, tenaamstelling 2006) en er geen catalogusprijs van beschikbaar is op de RDW site. Wat raden jullie aan? p.s. het zou overigens kunnen dat mijn werk eind van het jaar afloopt en ik dan weer vanuit mijn kantoor thuis mijn werk verricht.
 2. Beste highlevel'ers! Ik zit met een lastige vraag waarvan ik na flink googlen niet uitkom. De situatie is als volgt: Ik ben ZZP'er en rij dagelijks naar mijn klant. Ik ben BTW plichtig. Mijn vrouw is ook ZZP'er en moet ook dagelijks naar haar klanten. Zij is niet-BTW plichtig maar wel volledig ondernemer (VAR-WUO). Ik zet haar af en rij dan door; dit is een kleine omweg voor mij. Samen gebruiken wij 1 prive auto om ons te vervoeren. Maandelijks maken wij flink wat kilometers en ik heb begrepen dat de BTW op tankbonnen naar verhouding prive/zakelijk teruggevorderd kan worden. Mijn vraag: Hoe kan ik deze situatie dusdanig oplossen dat ik een deel van de BTW kan terugvragen? De verwarring zit hem er in dat we beide apart ZZP'er zijn met ons eigen administratie maar een soort van gedeelde kilometerregistratie hebben... en daarbij ook nog het BTW-plichtig en niet-BTW-plichtig verhaal.
 3. Thanks! Dit hou ik al bij dus zal verder geen probleem zijn. Mag je ook simpelweg aan het eind van het jaar alles in 1 keer verrekenen? Het wordt allemaal anders zo erg omslachtig. Dus met iedere oproep tot OZB aangifte aangeven dat ik niets aan te geven heb en bij kwartaal 4 alles in 1 keer verrekenen incl evt KOR-regeling etc.
 4. Ok, dus: -Aankopen die gedaan worden voor mijn diensten die vrijgesteld zijn, daarvan kan het BTW niet teruggevorderd worden. -Aankopen die gedaan worden voor mijn diensten waarvan er BTW afgedragen moeten worden, kan de BTW wel teruggevorderd worden. Begrijp ik hem zo goed? Over het derde punt heb ik dan nog een vraag. Onder overhead wordt waarschijnlijk ook brandstofkosten gerekend? Hoe verhoudt dit zich dan in dit verhaal? Om het nog complexer te maken, het is een prive auto die ik voor zakelijk doeleinden gebruik. Ik begrijp dat normaliter de BTW teruggevorderd kan worden naar het percentage zakelijke kilometers gedeeld door totale kilometers. Wordt van dit percentage dan weer een percentage genomen op basis de omzet waarbij er wel en geen vrijstelling was van BTW? Een rekensom: Totale omzet €50.000 waarvan €40.000 vrijgesteld van BTW en €10.000 belast met BTW = 20% van totale omzet 7000 zakelijke kilometers / 10.000 totale kilometers = 70% 20% van 70% = 14% van totaal betaalde BTW op tankbonnen mag teruggevorderd worden? Op andere artikelen die ik moet kopen (kantoorartikelen bijv.) mag ik maximaal 20% teruggevorderd worden? Bedankt voor de uitleg!! :) ___________ [full quote voorgaand bericht verwijderd, is onnodige herhaling]
 5. Het zit iets complexer in elkaar. De geleverde dienst waar het om gaat is opvang van kinderen aan huis. De primaire taak is dus zorg leveren ter behoeve van de opvang. Maar bijtaken zijn ook huishoudelijke taken zoals bijvoorbeeld boodschappen of uitjes. In de regel valt mijn dienst onder het BTW-tarief van 21% maar wanneer er een gastouderbureau (vanuit de overheid) tussen zit veranderd het 21% tarief naar 0%. Ouders maken hierdoor dus ook aanspraak op kinderopvangtoeslag om maar iets te noemen. Het bureau draagt eraan bij dat er niet gefraudeerd wordt en regels m.b.t. kindveiligheid nageleefd worden. Afhankelijk of het opvangadres een bureau als tussenpersoon willen inschakelen is mijn tarief dus 21% of 0%. Normaliter is het zo dat langdurige zorg inschakeling van het bureau betekend, kortstondige zorg vrijwel niet. Ik heb wel een BTW nummer overigens. Ik heb wel bezwaar moeten indienen want in eerste instantie was dit vrijgesteld van BTW. Bedankt voor je tijd :)
 6. Ik had een theoretisch vraagje over BTW op producten. Stel ik biedt zorg aan welke vrijgesteld is van BTW. Voor het gemak, huishoudelijke ondersteuning. Deze hoofddienst valt dan onder het 0% BTW tarief valt. Nu komt het wel eens voor dat ik aankopen moet doen waar 21% BTW op zit. Denk aan tickets voor een evenement of boodschappen. Dit zijn echter wel aankopen die direct met de geleverde hoofddienst te maken hebben. Normaliter betaal ik ze met de pinpas van de persoon waaraan ik zorg lever maar soms komt het voor dat ik het van mijn bedrijvenrekening betaal. Nu is mijn vraag, mag ik de BTW terugvragen van de belastingdienst terwijl ik de aangekochte producten op de factuur zet tegen 0% BTW? Immers, de aankopen zijn incidenteel en de hoofddienst is 0%. Bijdiensten volgen altijd de hoofddienst. Ik zou denken dat het kan maar heb een vermoeden dat de belastingdienst dit niet leuk gaat vinden en je waarschijnlijk aan de hoogste boom gaan ophangen. :)
 7. Check - kan een slotje op. Iemand heeft het op het internet gezet, dus het is waar. ::) Tja, die 16 miljard moet ergens vandaan komen. Met je ''slotje''. Gaan we weer de ontkenningsfase in?? Je mag het best ontkennen maar je gaat 100% aftikken. Of je het ontkent of erkent maakt niet uit. Ik hoop dat iemand een lijst heeft voor ''ondernemers'' die weinig verdienen. Ik heb een kennis die een zaak wilt beginnen en dit wilt weten. Hij betaald momenteel 100 euro per maand. Als dat 20 euro wordt is dat heel mooi meegenomen. De premie wordt per persoon bepaald. Een man die 70k verdient en een vrouw die niets verdient, dan ben je ongeveer 500 euro per maand kwijt. Wat ik erger vind is dat de zelfstandigen aftrek in 2015 fors minder wordt (Er wordt 500 miljoen weggehaald) en uiteindelijk, voor zover ik heb gelezen, afgeschaft wordt. Wat bedoel je met zelfstandigen aftrek? Ik hoop niet dat jij het over de btw hebt die je terug mag vorderen? edit: Dit waar jij het over hebt is dus iets anders. Zelfstandigenaftrek Lees voor U krijgt de zelfstandigenaftrek als u voldoet aan alle volgende voorwaarden: U bent ondernemer. U voldoet aan het urencriterium. U krijgt geen zelfstandigenaftrek over de winst die u hebt behaald als medegerechtigde. Ga naar veranderingen inkomstenbelasting 2012 om het bedrag te bepalen dat u mag aftrekken voor Zelfstandigenaftrek modedit: webadres, waardoor alles weer binnen de "kaders" te lezen is.gefixed Ik weet niet waar je het over hebt maar ik heb het gewoon over de zelfstandigenaftrek zoals iedere ZZP'er die kent. Dit voordeel van €7.280 per jaar wordt in 2015 fors verminderd en gaat uiteindelijk verdwijnen. Daarbij ben je uiteindelijk dus ook niet meer verplicht om te voldoen aan het urencriterium. Achterliggende officiele gedachte is dat de administratie die daarmee bespaard wordt, gelijk is aan het voordeel. Maar eigelijk is het een wens van de PvdA omdat het volgens hun niet uit te leggen is dat een ZZP'er met hetzelfde beroep als iemand in loondienst, meer verdient. We vergeten voor het gemak maar dat de ZZP'er zelf in zijn sociale zekerheid, opdrachten en premies moet voordoen.
 8. . Ik zit zelf op het moment tussen 'a rock and a hard place'. Ik verdien dit jaar teveel, dus ik krijg een huurverhoging en moest over 2011 ook €6500,- aan toeslagen terugbetalen, maar over de afgelopen 3 jaar verdiende ik te weinig om een goede hypotheek te krijgen van de bank dus ik kan ook niet kopen. Daarbij is mijn vriendin nog eens werkloos aangezien de kinderopvang totaal op zijn gat ligt met dank aan het wegbezuinigen van de kinderopvang vergoedingen. Wow... Dit had ik zo kunnen typen met het verschil dat mijn vriendin nog wel een plekje heeft bij de kinderopvang. Maar ook dat is geen zaligmakend iets hoor. Bij haar huidige baas heeft ze een 0 uren contract (met de belofte dat ze voor 32 uur is aangenomen) dus dat schiet niet op met een hypotheek. Daarnaast is het echt crisis in de kinderopvang. Werken tegen -letterlijk- minimum loon (hoezo beloning naar verantwoordelijkheid?) en ook uiteraard doorwerken tijdens pauzes. Van de week weer iets moois gehoord; kilometervergoeding is geen 19 cent maar 10 cent want zo hebben werknemers die binnen een straal van een paar kilometer wonen ook vergoeding. Klinkt voor mij gewoon als verdienen aan de reiskosten van je personeel. Eerste reactie is natuurlijk, hier ga je weg. Maar er is gewoon geen werk... dan maar doorstuderen? Ze heeft net HBO Pabo afgerond. Overigens werken bij dat bedrijf ook universitaire afgestudeerden.
 9. Ik vind de zorgpremie zoals hij nu uitgelegd wordt, absoluut oneerlijk. Niet zo zeer dat hij inkomensafhankelijk is, maar vanwege het feit dat je evenveel premie betaald als je meer dan 71.000 bruto verdient. De grootverdieners komen dus voordeliger uit dankzij de belastingverlaging. De middeninkomens moeten de prijs betalen.
 10. Oftewel de emz/zzp wordt zo flink stuk minder interessant, omdat je dat voordeel dan niet meer hebt. En dan iedereen maar aan de bv? Of zeg ik nu iets doms? Nee hoor. En in combinatie met de wijziging van 1 oktober dat je geen starterskapitaal hoeft in te leggen zal dat de meest logische optie zijn. ZZP'ers zullen dan dus beter beschermd zijn maar dan zit je wel weer met het gegeven dat je 42,000 euro (als DGA) salaris moet verdienen op papier. De kleine ZZP'er (inkomen van 10,000 tot 25,000) valt tussen wal en schip denk ik.
 11. Check - kan een slotje op. Iemand heeft het op het internet gezet, dus het is waar. ::) Tja, die 16 miljard moet ergens vandaan komen. Met je ''slotje''. Gaan we weer de ontkenningsfase in?? Je mag het best ontkennen maar je gaat 100% aftikken. Of je het ontkent of erkent maakt niet uit. Ik hoop dat iemand een lijst heeft voor ''ondernemers'' die weinig verdienen. Ik heb een kennis die een zaak wilt beginnen en dit wilt weten. Hij betaald momenteel 100 euro per maand. Als dat 20 euro wordt is dat heel mooi meegenomen. De premie wordt per persoon bepaald. Een man die 70k verdient en een vrouw die niets verdient, dan ben je ongeveer 500 euro per maand kwijt. Wat ik erger vind is dat de zelfstandigen aftrek in 2015 fors minder wordt (Er wordt 500 miljoen weggehaald) en uiteindelijk, voor zover ik heb gelezen, afgeschaft wordt.
 12. Helemaal duidelijk! bedankt voor de uitleg :)
 13. Anders gezegd: Als je gaat boxhoppen van box 3 naar box 1 (winst uit onderneming) zonder dat er een echte zakelijke reden is voor het storten van privé geld op de rekening van de onderneming kan ertoe leiden dat je dubbel belast wordt: 1. de rente ontvangen door de onderneming wordt belast in box 1: EN 2. het saldo wordt alsnog toegerekend aan box 3. Goed bedacht, maar allang bij wet een gedicht gat. groet Joost ZZoals altijd, bedankt voor je uitgebreide uitleg. Nu wil het toeval dat ik op deze situatie kwam doordat ik een zakelijke investering voor ogen heb. Deze investering staat alleen nog niet vast. Concreter, het is niet helemaal zeker of de apparatuur geleverd kan gaan worden En er gaan een aantal maanden overheen. Mocht het niet geleverd worden En de investering wordt gerestitutioneerd, dan zit ik dus in de situatie dat ik moet aantonen dat ik niet fout zit.. Hoe kan ik er zeker van zijn dat er geen misverstanden ontstaan? alvast bedankt!
 14. Hallo, Stel ik heb 40,000 euro op een prive spaarrekening staan en schrijf dit over naar de rekening van mijn eenmanszaak. Dit laat ik hier staan tot eind van het jaar. Dan zou ik op de eerste volgende opgave IB kunnen invullen dat ik 0 euro aan spaartegoeden heb en hoef ik dus geen vermogensbelasting te betalen want: 01-01-2012 : 40,000 31-12-2012: 0 (40,000 + 0) / 2 = 20,000 = Onder de belastbare grens. Nu zal ik hoe dan ook, iets over het hoofd gezien hebben. Ik zou graag willen weten wat de voordelen/nadelen zijn van deze situatie. Bij voorbaat dank :)
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept