Jump to content

yup

Junior
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 1. Ik heb een klein vraagje voor mijn vrouw: Ze werkt nu als gastouder. Ze is aangesloten bij een gastouderbureau. Dit werkt dus zo, mijn vrouw bepaald haar eigen tarieven, de ouders van het kind betalen het bedrag aan de gastouderbureau, en gastouderbureau betaald uit aan mijn vrouw. Maar ze heeft maar 1 klant (een bekende van ons) en misschien wilt ze nog op een tweede kindje oppassen. Er is geen sprake van uitbreidingsplannen oid. Mijn vrouw doet dit zodat ze een beetje geld kan verdienen en ze past op een kind die ze kent en ze past op onze zoontje. Nu heb ik een vraag, ze past op die kinderen en ze doet dit al een paar maanden. KVK inschrijving hebben we niet gedaan. Uiteraard word er nu een boekhouding gehouden (en zal er aangifte gedaan worden). Nou weet ik dat dit gewoon onder ROW valt (resultaat uit overige werkzaamheden). Maar is het een probleem dat ze niet in de KVK is ingeschreven? Of gewoon wel doen? De geleverde prestaties zijn vrijgesteld van BTW. Oh ja, van de ondernemersfaciliteiten zal ze waarschijnlijk geen gebruik kunnen maken omdat ze niet als ondernemer zal worden aangemerkt. Weliswaar bepaalt ze haar eigen tarieven maar ze heeft te weinig opdrachtgevers. (ik weet dat dit niet alles zegt maar toch). Dus voor de IB is ze geen ondernemer en zal het als ROW worden gezien. Voor de BTW zal ze snel als ondernemer gezien worden maar omdat de prestaties zijn vrijgesteld is er toch niks aan de hand voor de BTW.
 2. Er zijn 2 autos: taxi met blauwe platen puur zakelijk. Maar die taxi staat bij de andere ondernemer omdat het bij mij betaald parkeren is (dus hij kan mijn taxi niet bij mij ophalen) dus haal ik de auto op bij hem met mijn prive auto. En die prive auto wil ik vervangen voor een 15 jaar oude auto op naam van de zaak. (Bij de andere ondernemer is het gratis parkeren dus ga ik met mijn eigen auto daarheen om mijn taxi op te halen. Na mijn dienst parkeer ik de taxi weer daar en ga ik met mijn eigen auto naar huis) Edit: de taxi is dus van mij zakelijk en die word verhuurd aan een andere ondernemer. De taxi blijft bij de woning van de andere ondernemer omdat het bij mij betaald parkeren is tot 24u en dus kan die andere ondernemer de taxi niet ophalen met zijn eigen wagen. Ik hoop dat het nu duidelijker is. En auto prive houden en 19 cent declareren per km wil ik niet. Ik wil geen enkele vorm van km administratie die taxi administratie is al hoofdpijn genoeg.
 3. Maar stel ik doe het toch wat zijn de gevolgen dan? Bijtelling 100 procent ipv 35 procent? Een zakelijk belang kan ik eventueel wel bewijzen (is er ook). Deze auto is van mij maar in de nacht huurt een andere ondernemer dezr auto van mij. (Ik werk nooit in de nacht er is ook een huurovereenkomst e.d. en het is doorgegeven aan de Kiwa dat deze ondernemer mijn wagen huurt) Maar ik begin wat later in de ochtend en omdat hij bij mij niet kan parkeren (mag ie lekker parkeerkosten aftikken tot 24u) neemt ie de wagen mee en moet ik naar daar om de auto op te pikken. Voor de duidelijkheid de auto waar ik het over heb is de taxi. Zijn er nog steeds beren op de weg of? Wat ik wil is zo goedkoop mogelijk een zakelijke auto rijden. Uiteraard ook prive en zonder km administratie.
 4. Snap me niet verkeerd maar dat lijkt me zeer sterk: Wat als een werknemer een leaseauto krijgt puur als secundaire arbeidsvoorwaarde (en de auto nagenoeg 100 procent prive word gebruikt) wat dan? Gaat de BD dan zeggen ja auto word niet zakelijk gebruikt dus zet maar prive ofzo?
 5. Beste HL leden, kleine maar simpele vraag. Ik heb een taxi onderneming en ik wil zakelijk een auto van 15 jaar en oudwr kopen en op naam van de zaak zetten. Dan is de bijtelling 35 procent van de "dagwaarde". Gaat de fiscus moeilijk doen wanneer ik een auto van 15 jaar en ouder op de zaak zet en nagenoeg alleen prive ga rijden? Voor de duidelijkheid auto gaat niet op blauwe platen ofzo maar is puur voor privegebruik. Zijn er andere dingen waar ik op moet letten ? (Btw correctie weet ik)
 6. Dat word dan een BTW auto kopen! Iedereen, bedankt voor de antwoorden! :) :) :)
 7. Ok dus die hele KOR regeling blijft buitenspel zodra je een saldo te vorderen BTW hebt. (immers er valt niks kwijt te schelden als je per saldo BTW te vorderen overhoud na aftrek te betalen BTW). Dus dan ziet het er zo uit: Stel ik koop die auto en BTW vorder ik terug: 1e kw 300 (kor toegepast) 2e kw 300, maar 5000 terug te vorderen, dus ik doe 5000-600 (kw 1 + 2) = 4400 terug te ontvangen van de blauwe-enveloppenbrigade (want immers die eerste maand was onterecht KOR) 3e kw 300 direct betalen want geen recht meer op kor 4e kw 300 direct betalen want geen recht meer op kor Klopt dit? Overigens heel erg bedankt voor de antwoorden, ik waardeer het ten zeerste!
 8. Ok maar dat ik niet in aanmerking kom voor KOR in 2014, wat voor consequenties heeft dat nog meer? Maar het is dus per definitie niet mogelijk om in het 2e kwartaal alvast BTW terug te vragen - BTW te betalen over de eerste 2 kwartalen? Dus in feite moet je wachten tot het eind van het jaar voor je je BTW terugkrijgt? Want dan is er een andere oplossing: marge auto (zit geen BTW op, en hoef je dus ook niet vooruit te betalen).
 9. Klein vraagje: Ik heb een taxibedrijf, een eenmanszaak, ik wil graag een auto leasen, en daarbij moet je de BTW vooruitbetalen. Ik maak gebruik van de KOR, aangifte word jaarlijks gedaan (omzetbelasting). Alleen is het mogelijk om in het 2e kwartaal die BTW terug te krijgen, of moet ik per se het einde van het jaar afwachten? Het gaat om een vrij hoog bedrag (meer dan 5000 euro). Werkt het dus zeg maar zo (bedragen zijn fictief) 1e kwartaal: 300 te betalen btw 2e kwartaal: 300 te betalen btw, 5000 terug te vorderen, 5000-600 = 4400 terugkrijgen in 2e kwartaal? 3e kwartaal: 300 te betalen btw 4e kwartaal: 300 te betalen btw Einde van het jaar, 600 te betalen BTW, dus KOR. (eerste tweede kwartaal zijn dus al verrekend) Of mis ik iets? En is het zo dat omdat ik KOR toepas dat ik pas aan het einde van het jaar pas recht heb op BTW teruggave, want immers je rekent dat ook per jaar uit??? (uiteindelijk dan)?
 10. Ok bedankt voor de antwoorden, nog een vraag, wat voor samenwerkingsvorm dan een VOF zou dan verstandiger zijn?
 11. Ik heb al bijna 5 jaar een eigen taxibedrijf, alleen maar positieve jaarcijfers. Ik bankier met ABN-amro, al die 5 jaar lang gedaan en ik heb ook van de ABN een rekening courant krediet gekregen van 10.000 euro (eind 2011). Ik wil uitbreiden met iemand anders, maar die heeft 2x een negatieve BKR notering. 1e is doorlopend krediet, A3 en A4 codering, bedrag is 2500 euro, einddatum is niet beeindigd dit gaat zsm afgelost worden (in een keer). 2e overige obligo's? A2 A3 en A4 codering, bedrag is 0? werkelijke einddatum is 07-01-2013 De reden voor dit is dat deze persoon tijdelijk in het buitenland heeft gewerkt, en omdat ie was uitgeschreven bij zijn huis kon de bank dus de brieven niet naar hem sturen. Dus heeft ie ook de brieven gemist dat ie een BKR notering zal krijgen. Vragen: Is het uberhaupt mogelijk die rekening courant krediet te behouden? (uiteraard na herstel van die schuld). Of zegt de ABN gewoon uw vennoot heeft BKR dus die krediet trekken we in? Kunnen ze zeggen we sluiten uw rekening want we willen geen bedrijven met vennoten die BKR hebben? Ik weet dat dit niet verstandig is, maar wat zou er kunnen gebeuren als ik mijn bedrijf omzet naar VOF en niks meld aan de ABN? OF komen ze daarachter? Alvast bedankt.
 12. Hoe zit het met als je geen kilometer registratie doet, gaan ze er dan vanuit dat je automatisch meer dan 90% prive de wagen gebruikt? En ok, hij staat niet op de balans, maar kan je dan alsnog MRB, brandstofkosten, reperatiekosten etc. aftrekken van de belasting of is dat uberhaupt niet meer mogelijk in dit geval ?
 13. Ik heb een vraagje waar ik niet uit kom: Ik heb een taxibedrijf, een eenmanszaak, ik heb ook een taxivoertuig die gebruik ik 0% prive. Is het uberhaupt mogelijk om op naam van de zaak een nieuwe auto te kopen (zoals bijv.) een Volkswagen Up / Seat Mii / Skoda Citigo (lage bijtelling) om vrijwel 100% prive te gebruiken? Ik wil geen kilometer registratie doen. Bijtelling weet ik, correctie privegebruik 2,7% BTW van cataloguswaarde ken ik ook, maar waar moet ik nog meer opletten. Is dit uberhaupt mogelijk? Het belangrijkste, levert dit me wat op qua verlaging belastingdruk ?
 14. Ok dit allemaal is duidelijk. Dan heb ik een ander vraag, kan iemand mij een simpele berekening geven van wat het mij per jaar gaat kosten om die auto dus gewoon prive te gebruiken (meer dan 500km?). Zonder prive km's heb je geen MRB, BPM teruggaaf, geen bijtelling, geen BTW forfait etc. Nieuwprijs is rond de 40k, laten we van 42k uitgaan. Kan iemand een simpele berekening maken van wat het allemaal per jaar kost om wel te gaan bijtellen? MRB is 373 per kwartaal dat is dus al 1492 per jaar...
 15. Vossie: ik rij vooral onregelmatig, ik heb geen vast kilometrage per jaar dat varieert enorm. John: als je de auto uit taxi haalt krijg je ook gele kentekens, dat is ook mijn motivering voor het uit taxi halen van het voertuig. Weet iemand hoe het met de bijtelling en btw forfait zit zo? Neem aan dat je er zowiezo aan vastzit? Of de auto nou wel of niet uit taxi gehaald word?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept