Jump to content

pvdun

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Heren, Mag ik jullie allen danken voor de gegeven informatie! Zo zou het helemaal goed moeten komen :) Vele groet, Patrick
 2. Kan iemand me nog helpen aan mijn laatste benodigde antwoord voor de aangifte voor 1 april? Dank jullie wel!
 3. Iedereen weer dank voor de reacties. We hebben het nu zo gedaan dan we onze individuele kosten achteraf verrekenen op onze individuele winst. Ten aanzien van het alles-in-een abonnement heb ik inderdaad de kosten voor het televisiekijken en de telefoon uit de kosten gehaald van dit abonnement. We hebben een web/reclamebedrijf gehad, dus ik was letterlijk afhankelijk van mijn internetverbinding en heb er dan ook veelvuldig gebruik van moeten maken. Ten aanzien van de kosten van mijn GSM abonnement, kan ik daar ook de 50% verdeling aanhouden, of moet ik feitelijk al mijn gesprekken van het laatste jaar gaan terugzoeken en uit gaan rekenen hoeveel minuten ik feitelijk gebeld heb? Ten aanzien van de kilometers, da's een helder verhaal! (hoe kan ik dit echter aantonen? Ik kan alleen mijn agenda inzien mbt de afspraken en de bijbehorende kilometers hierbij vermelden, is dat voldoende?) Hoe verwerk ik deze aftrekposten overigens in mijn particuliere aangifte ten behoeve van inkomsten uit overige werkzaamheden. Ik kan/moet mijn afrekposten hierin vermelden, maar mag ik ook gewoon mijn winst minus aftrekposten ineens vermelden, zonder deze aftrekposten apart te benoemen in de aangifte? Ik heb ze immers in mijn boekhouding reeds benoemd en afgetrokken. Wat is wijsheid?
 4. Hoi Marcel (en anderen), Nogmaals dank voor je/jullie antwoorden. Het heeft me een heldere, maar helaas geen geen geldbesparend, antwoord gegeven Ik heb daarom nog een klein aanvullend vraagje voor je/jullie. Aangezien ik er 100% vanuit was gegaan dat ik met stakingsaftrek te maken had, heb ik eigenlijk nooit mijn persoonlijke kosten opgevoerd, zoals gebruik van mijn persoonlijke prive internetabbonnement, privetelefoon en reiskosten gemaakt met mijn prive auto. Ook mijn compagnon heeft dit nooit gedaan. Dat leek ons niet echt relevant. Echter nu kan het wel degelijk van belang zijn. Kun je me aangeven of we dit alsnog kunnen aftrekken van de winst die we tot nu hebben gemaakt (die € 1500,00 p.p.) en zoja, of we dan per persoon onze eigen kosten moeten aftrekken van onze eigen winst, waardoor onze aangiftes dus kunnen verschillen van elkaar omdat mijn compagnon wellicht meer prive kilometers heeft gemaakt dan ik? De volgende privekosten zijn er gemaakt: Alles-in-één abbonnement (TV, Bellen, Internet) circa 50 euro per maand, waarvan 50% zakelijk gebruikt; GSM abbonnement circa 25 euro per maand, waarvan 50% zakelijke gebruikt; Prive auto, waarmee zo'n 250km zakelijk is gereden. Dit zou betekenen dat ik in totaal 300 + 150 + 50 (circa 250x0,19) nog van deze winst zou mogen aftrekken, evenals mijn compagnon, waardoor de winst dus lager (circa 1000 euro p.p. ) uitkomt en we minder belasting hoeven te betalen? Of ligt het niet zo simpel? Alvast dank!
 5. Hoi Marcel, We hebben de overheveling van de PC inderdaad meegenomen in de BTW berekening en rekening gehouden met het feit dat deze minder waard is geworden. Ik begrijp je verhaal nu van de stakingswinst, balen dat het voor mij niet van toepassing is. Ik ga dan ook niet de molen in om me als ondernemer gezien laten worden, dan heeft dus geen enkele zin helaas! Ik was er echt vanuit gegaan dat de stakingswinst in principe de winst was op het moment dat je de onderneming zou gaan staken. Wat ik met name niet begrijp is dat ik deze informatie echt nergens zo zwart-wit terug kan vinden op de site van de belastingdienst en dat ik na 4 belletjes met de belastingdienst eveneens geen helder antwoord krijg en maar moet proberen en moet zien of het lukt. Maar goed, gelukkig zitten er op dit forum mensen die wel begrijpen het hoe werkt en het wel goed kunnen uitleggen zodat ook de leek begrijpt wat er bedoelt is met deze regels....BEDANKT ALLEN!
 6. Hoi iedereen, dank voor jullie reacties! Om met name even terug te komen op de laatste reactie van Marcel: We hebben één jaar samen een VOF gehad. Aan het eind van de rit, na betaling van alle rekeningen en ontvangst van alle facturen die we ooit verstuurd hebben, is er 2000 cash op onze bedrijfsrekening blijven staan, wat voor ons in feite pure winst is. De BTW aangiften etc zijn hiermee ook al verrekend. Daarnaast hebben we in een PC geinvesteerd van 1000 euro, die mijn compagnon heeft overgenomen naar privé. Zover ik dan begrepen heb is onze totale winst p.p. dan (2000 + 1000 (pc)) /2 = 1500 euro. Waarbij ik 1500 cash krijg en mijn compagnon 500 cash + PC. Ik neem aan dat dit onze stakingswinst is, verder hebben we geen investeringen etc gedaan. Als ik dit bedrag aangeef als overige werkzaamheden in mijn particuliere aangifte, dan betaal ik hierover 42%, wat ik natuurlijk liever niet wil. Als ik echter als ondernemer gezien wordt, kan ik gebruik maken van de stakingsaftrek tot een maximum van 3630 euro per persoon en betaal ik als het goed is helemaal geen enkele cent belasting (zie ik dit goed?) Zover mijn informatie strekt zou dit zo moeten kloppen, maar corrigeer mij als ik het mis heb. Het is voor mij dus alleen interessant om als ondernemer gezien te worden als ik kan genieten van de stakingsaftrek, waarbij ik dus helemaal geen enkele cent belasting hoef te betalen. Stel dat ik als ondernemer gezien kan worden en de stakingsaftrek is om een of andere manier geen mogelijkheid voor mij, dan doe ik inderdaad gewoon particuliere aangifte en betaal ik netjes mijn 42% belasting over de winst (mijn feitelijke inkomen over 2011 uit het bedrijf). Vandaar dus mijn vraag of ik dit allemaal goed heb, en ik dus niet voor niks de hele molen van ondernemer zijn in moet gaan. Als het me nagenoeg niks oplevert, dan doe ik dus gewoon een particuliere aangifte. Wie kan me vertellen of ik dit goed zie? Ik heb het internet al weken afgespeurd, de Belastingdienst gebeld (maar die weten eigenlijk ook niks en komen tot 4x toe ook met vage halve antwoorden zonder concreet te worden) en ben zo ongeveer de draad kwijt wat te doen.... Wederom dank voor jullie reactie!
 7. Sorry voor de bump, maar wie kan me antwoord/uitsluitsel geven op mijn laatste vraag/post? IAlvast hartelijk dank!
 8. Hoi Peter, Hartelijk dank. Ik ben al een tijdje aan het kijken hoe ik in vredesnaam winst aangifte kan doen. Ik kan op de site van de Belastingdienst niks vinden en als ik inlog met onze gebruiksnaam + wachtwoord op de Belastingdienst is deze optie er voor ons ook niet. Heb je enig idee hoe ik dit voor elkaar kan krijgen? Heb je daarnaast enig antwoord op mijn belangrijkste vraag hieronder? Welke gevolgen heeft het voor mij als ik ineens wel als ondernemer gezien ga worden? Krijg ik dan ineens van alles om mijn oren, of valt dit mee? p.s. Ik kan je even niet volgen met je volgende stuk tekst: Hoezo hoef ik geen belasting te betalen als we 1500 pp (stakings) winst hebben gemaakt? Ik ben overigens van mening dat ik wel degelijk belasting verschuldigd ben over die 1500pp, alleen hoop ik deze belasting niet te hoeven betalen dmv de stakingsaftrek. Het is toch zo dat als ik mijn aangifte doe als niet-ondernemer doe, ik die 1500 pp moet opgeven als 'resultaat uit overige werkzaamheden' en daar dan vervolgens 42% belasting moet betalen? Of mis ik hem nu helemaal??
 9. Hoi Heren, Hartelijk dank voor jullie reactie. die 1500 winst p.p. is feitelijk wat er over is gebleven op onze rekening nadat alle rekeningen etc zijn betaald en ontvangen en inclusief enkele investeringen die zijn overgeheveld naar het privevermogen. Dus feitelijk de financiele situatie van ons bedrijf op 1-1-2012, volledig afgewikkeld inclusief BTW aangifte. We hebben nog geen aangifte hoeven doen, althans, we hebben geen melding ontvangen dat we dit moeten doen. Ik was juist op zoek naar een methode om dat te kunnen doen, echter dus niet gevonden. Daarom dus gebeld met de BD en daar te horen gekregen dat wij vooralsnog niet als ondernemer gezien worden, dat is dan op basis van de inschatting begin 2011. Intussen is er veel gebeurt en als we niet moesten stoppen, zou het ooit onze vaste baan geworden zijn, dat is aboluut de intentie die we voor ogen gehad hebben. Mijn belangrijkste vraag is nu: Stel dat het ons lukt om als ondernemer aangemerkt te worden, wat voor consequenties heeft dat dan? Moet ik hierdoor dan ineens hele administraties gaan overleggen (die we overigens wel hebben natuurlijk) inclusief bewijsstukken etc. Hoe zit het dan met mijn prive aangifte waarbij mijn vrouw mijn aangifte partner is? Met andere woorden....loont het om als ondernemer gezien te worden, of kost het per saldo heel erg veel tijd en geld, waardoor ik het gedeelte stakingsaftrek feitelijk alweer kwijt ben. In dat geval doe ik namelijk gewoon aangifte van de (stakings)winst en betaal netjes mijn belastingsdeel en scheelt het me een hoop gedonder....dat krijg ik maar niet helder.... Wederom dank voor jullie reacties
 10. Hoi, Ik heb samen met mijn voormalige compagnon in 2011 een VOF gehad naast onze vaste banen. We hebben hier heel 2011 keihard voor gewerkt, zijn één dag minder gaan werken bj onze vaste baan en hebben deze dag, naast onze avonduren, besteed aan de VOF. Helaas zijn we tot onze spijt toch genoodzaakt geweest de VOF te stoppen per 1-1-2012. We hebben echter nog wel een kleine winst van circa 1500 p.p. kunnen overhouden. Nu heb ik op de site van de Belastingdienst eens gelezen over de stakingsaftrek van maximaal 3630 euro p.p. die je eenmaal mag gebruiken om vrijgesteld te worden van het betalen van belasting over dit deel van de winst. Nu lees ik ook dat je hiervoor als ondernemer dient te worden erkend door de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft een mooie opsomming van gemaakt om te bepalen of je ondernemer bent: De wet en de rechtspraak stellen bepaalde eisen waaraan ondernemers moeten voldoen. De Belastingdienst let bij de beoordeling op de volgende punten: • Maak je winst? Zo ja, hoeveel? Als je alleen marginale winst boekt of structureel verlies leidt, is het niet voor de hand liggend dat je winst gaat maken. Er is dan geen sprake van een onderneming. • Hoe zelfstandig is je onderneming? Als anderen veel invloed hebben op je onderneming en het uitvoeren van werkzaamheden is er meestal geen sprake van een onderneming. • Beschik je over een financieel kapitaal? Kapitaal is voor veel ondernemingen noodzakelijk. Je moet investeren om je onderneming op te starten. Voldoende kapitaal om een onderneming te starten en een tijdje draaiende te houden, wijzen meestal op een onderneming. • Hoeveel tijd besteed je aan je onderneming? Als je veel tijd aan een activiteit zonder dat het iets oplevert, dan is er meestal geen sprake van een onderneming. Je moet wel voldoende tijd aan werkzaamheden besteden om deze rendabel te maken. Dit wordt mede bepaald in het urencriterium. • Wie zijn je opdrachtgevers? Als je meerdere opdrachtgevers hebt, neemt je afhankelijkheid van één of enkele opdrachtgevers af en neemt daarmee je zelfstandigheid toe. Als je klantenkring vooral gevormd wordt door familie en vrienden, wordt je niet als ondernemer beschouwd. • Hoe maak je je ondernemerschap bekend? Als ondernemer ben je afhankelijk van opdrachtgevers. Om die te bereiken, moet je je profileren, door reclame te maken, of een website te bezitten. • Loop je ondernemersrisico? Als je ondernemersrisico loopt, dan heb je waarschijnlijk een onderneming. Je loopt ondernemersrisico als er een kans is dat je opdrachtgevers niet betalen, en/of afhankelijk bent van vraag en aanbod van je producten en diensten. • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming? Als je aansprakelijk bent voor de schulden die voortvloeien uit je onderneming, dan ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting. Nu ben ik van mening dat wij voldoen aan het meerendeel van deze voorwaarden en dus als ondernemer gezien zouden moeten worden. Nu blijkt echter bij navraag bij de Belastingdienst dat wij dus NIET als ondernemer beoordeeld zijn, maar gezien worden als BTW ondernemers en dus geen recht hebben op stakingsaftrek. De Belastingdienst geeft hierbij overigens wel aan dat wij alsnog een verzoek kunnen indienen voor een herbeoordeling en indien wij dan alsnog als ondernemer aangemerkt worden, wij wel degelijk recht hebben op stakingsaftrek. Voor wij zo'n verzoek willen doen is onze vraag echter concreet of het simpelweg de moeite waard is om voor de 42% belasting die we per persoon moeten betalen over 1500 euro, deze herbeoordeling aan te vragen met als doel te genieten van de zogeheten stakingsaftrek? Stel dat we alsnog worden gezien als ondernemer, trekken we dan niet een enorme beerput aan wet en regelgeving open waar we ineens aan moeten voldoen? Eisen die uiteindelijk veel meer kosten met zich meebrengen en ook nog eens gevolgen heeft voor mijn particuliere aangifte zoals ik die tot op heden gedaan heb samen met mijn vrouw? Ik hoop dat jullie me wat inzichten kunnen geven wat hiermee te doen. Ik kom helaas niet echt wijs uit de spaghetti van regels en teksten op de site van de Belastingdienst, zelfs een gesprek met een ambtenaar van de Belastingdienst levert niks op en het inhuren van een boekhouder weegt simpelweg niet op tegen de kosten. Alvast bedankt voor de moeite! mvg, P. van Dun
 11. Hoi Peter, Hartelijk dank voor je reactie. 1) Zover ik op dit moment weet moeten wij een 'gewone' particuliere aangifte doen. Kan het zijn dat we een signaal krijgen aan het eind van het jaar waaruit blijkt dat we een winstaangofte moeten doen? Of hadden we hier dan al eerder een signaal moeten krijgen? 2) Het is me helder dat als mijn compagnon een PC heeft van 1000 euro (even zonder afschrijving), ik dit bedrag extra krijg. Begrijp ik het goed als we alle aangeschafte artikelen bij de winst moeten optellen? dus in dit geval is de winst 4000 euro, delen door 2 is dat dus 2000 euro. Mijn compagnon heeft nog een PC van 1000 euro, die ik extra moet krijgen....is het dan zo dat ik dan op 3000 euro (2000 + 1000 compensatie PC) winst uitkom en mijn compagnon op 2000 (1000+1000 pc)? Ik begrijp even niet hoe ik dit nu moet berekenen? En als we het op deze manier opgeven, is dan de PC ook meteen meegenomen in het overzetten van zakelijk naar prive voor de belastingdienst? Immers....er is belasting over betaald....alleen betalen we dan niet veel te veel voor de PC? We kopen dan een PC van 1000 euro en moeten vervolgens ook hierover belastign betalen....dan kost die PC dus eigenlijk iets van 1400 euro? Of is dat in verhouding normaal? Uiteindelijk is de 1000 euro bruto natuurlijk ook niet 1000 euro netto... 3) hoe kan ik bepalen of die stakingsaftrek voor ons van toepassing is? Dat het daarin terugkomt is me duidelijk, maar kunnen we dit vooraf ook al bepalen? 4) je geeft aan dat geen invloed heeft op de winst....maar als we beiden toch 500 euro privevermogen netto ingebracht hebben, kun je deze dan ook gewoon weer netto eruit halen? ik snap dat het geen winst is ....maar moet je die dan als het ware er dus gewoon netto uithalen?? Feitelijk is onze winst dan geen 4000 euro...maar 3000 euro...deze wordt dan niet lager, maar is nooit 4000 euro geweest....klopt dit? Wederom dank voor wat antwoorden....
 12. Hoi, Sinds 1 januari 2011 runnen mijn compagnon en ik een VOF. Ieder zijn we 50% aandeelhouder/eigenaar van deze VOF op basis van een standaard VOF overeenkomst. Wij doen deze werkzaamheden naast onze vaste baan, voor 1 dag in de week. Nu hebben we om privéredenen besloten om de VOF uiterlijk 31-12-2011 te stoppen/staken/opheffen. Nu zitten we met een aantal vragen ten aanzien van de aangifte inkomstenbelasting over 2011, omzetbelasting over 2011 en overdragen van activa naar privégebruik na beëindiging. Hieronder een voorbeeld zoals de financiën er voor zouden kunnen staan. Een salaris hebben we er beiden overigens nog niet uitgehaald. Omzet 2011 = € 13.000,00 Kosten 2011 = € 9.000,00 Winst 2011 = € 4.000,00 In de kosten zit de investering van een PC van € 1.000,00 voor mijn compagnon. Nu heb ik de volgende vragen: 1) Aangezien we beiden 50% eigenaar zijn, betekent dit volgens mij dat we beiden €2.000,00 van de winst naar onze privérekeningen mogen uitbetalen. Vervolgens moeten we dan in onze eigen belastingaangifte inkomstenbelasting aangeven dat we € 2.000,00 uit andere inkomstenbronnen hebben gehaald, waardoor we hierover inkomstenbelasting betalen, klopt dit? 2) Nu is het zo dat de geïnvesteerde PC zoals aangegeven voor mijn compagnon is en hij deze overneemt naar zijn privé situatie als zijnde activa. Ik heb deze investering niet gedaan, en wil dit uiteraard gecompenseerd hebben. Hierover heb ik 3 vragen: [*]a. Hoe dien ik dit te compenseren? Is het dan zo dat ik nu € 3000.00 van de winst kan pakken en mijn compagnon nog maar € 1.000,00? [*]b. Hoe moet mijn compagnon de PC overnemen? Zover ik heb kunnen bepalen, zal hij de BTW moeten verrekenen ivm de omzetting naar privé. [*]c. Dient hij nu ook inkomstenbelasting te betalen over deze PC? Zoja…hoe dient dit te worden aangegeven bij de Belasting? 3) Hebben we nu ook recht op stakingsaftrek van maximaal € 3630,00 per persoon? Zoja, klopt het dan dat we over die € 2000.00 (of € 3000,00/ €1000,00) van de winst geen belasting hoeven te betalen en we kortom alles netto mogen houden? Of zien we het nu helemaal verkeerd? 4) Klopt het dat we netto privé-investeringen (bijvoorbeeld € 500,00 p.p.) ook weer netto eruit mogen halen? In dat geval zouden we een winst hebben van € 3000,00 ipv € 4000,00. Of moeten we daar nu alsnog belasting over betalen? Hopelijk kan iemand ons voorzien van een antwoord. Alvast enorm bedankt voor de medewerking. Groet, Patrick
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept