Jump to content

dirk1988

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  student
 • How did you find us:
  via een kennis

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Hoe weet je dat de belastingdienst dat eist? Is dat iets wat een inspecteur je geschreven heeft? Nee, dat las ik als één van de voorwaarden om niet als resultaatgenieter gezien te worden elders op dit forum :-).
 2. Helemaal duidelijk, waardeer het zeer dat je meedenkt! Toch nog één laatste vraagje. Stel dat ik inderdaad met terugwerkende kracht als resultaatgenieter wordt beschouwd, betekent dit simpelweg dat ik de onterecht toegepaste aftrekkingsposten dan met rente moet terugbetalen, of zit daar dan ook een boeteclausule bij? Dit vraag ik omdat het nogal lastig in te schatten hoe de belastingdienst je inschat...
 3. Duidelijk :-). Hartelijk dank voor het meedenken. Nog een laatste vraag: stel dat ik inderdaad als resultaatgenieter wordt beschouwd, betekent dit dat ik ook de werkgeverslasten moet betalen? Aangezien mijn Britse opdrachtgever dat niet doet...
 4. Dus als ik het goed begrijp blijf ik door de belastingdienst als ondernemer beschouwd worden (en kan ik dus bijv. zelfstandigenaftrek en startersaftrek toepassen), ook wanneer ik slechts één opdrachtgever heb? Ik maak me namelijk zorgen over de mogelijkheid dat met terugwerkende kracht wordt gesteld dat er sprake is van verkapt dienstverband...
 5. Ik blijf inderdaad in NL wonen. BTW verplaatsen klinkt logisch, maar dat van die winstbelasting begrijp ik niet helemaal. Als ik geen volledige VAR verstrekt krijg, dan betekent dat toch de facto dat het inkomen wordt gezien als inkomen uit loondienst, waarover ik dus simpelweg inkomstenbelasting moet betalen, plus eventuele werkgeverslasten die mijn buitenlandse opdrachtgever niet wil vergoeden?
 6. Beste leden, Al een tijd lang werk ik als ZZP'er voor verschillende buitenlandse opdrachtgevers. Nu wil één opdrachtgever, gevestigd in de UK, mij ongeveer een jaar via een zelfstandige constructie inhuren - waarbij ik een dusdanig aantal uren werk verricht, dat meer dan 30% extra inkomen via andere opdrachtgevers vergaren (een eis van belastingdienst om mij als ondernemer te zien) me WAARSCHIJNLIJK niet gaat lukken. Ik ga er vanuit dat ik vanuit de VAR dan niet meer als zelfstandige word gezien - op zich een terechte constatering van de belastingdienst. Nu vind ik dat niet zo heel erg, het is desondanks een erg lucratief aanbod. Maar de opdrachtgever claimt dat hij vanuit de UK mij gewoon als zelfstandige mag beschouwen, en ziet het niet zitten om een dienstverband inclusief alle verplichtingen aan te gaan. Uiteraard wordt dat gecompenseerd in de beloning, zodat ik extra kosten kan opvangen. Wat is de slimste manier om deze constructie aan te pakken? Ik ga er vanuit dat zelfstandigenaftrek e.d. vervallen, en dat ik gewoon loonbelasting ga betalen. Maar hoe zit het met het werkgeversdeel van de sociale zekerheid? Die hoeft hij volgens UK-wetgeving niet te betalen. En hoe werkt de BTW? Hopelijk kan iemand mij verder helpen. Alvast bedankt voor de reactie!
 7. Ga ik doen! Nu ik op de website van de BD aan het kijken ben, is het ook allemaal goed en duidelijk uitgelegd, mooi!
 8. Oke, het is me duidelijk, ik ga op zoek naar een expert die hier meer over weet. Mocht iemand dit topic lezen en meer informatie hebben, dan hoor ik het graag! In ieder geval hartelijk bedankt voor je uitleg, zodra ik meer weet zal ik het in dit topic laten weten.. Dit heb ik in ieder geval gevonden toen ik zocht naar de margeregeling, dus dat klinkt goed: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/btw_berekenen_aan_klanten/hoe_berekent_u_btw/hoe_berekent_u_btw-13.html
 9. Bedankt voor je reactie en tijd :-) Even ter bevestiging een rekenvoorbeeldje en nog een vraag: Er wordt een gala door een vereniging georganiseerd, en de vereniging - die geen BTW hoeft af te dragen, wil 30 euro per ticket ontvangen. Ik verkoop de tickets inclusief transactiekosten voor 32 euro. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat die 2 euro mijn winst is. Als ik over de 32 euro omzet 19% belasting belasting betaal is dit zo'n 6 euro. Slechts 0,40 euro hiervan is mijn eigen toegevoegde waarde. Hoe kan ik de rest van deze BTW terugkrijgen als deze nooit door de vereniging (mijn leverancier) betaalt is - omdat deze niet tot afdracht verplicht is?
 10. Volgens mij haal je het nodige door elkaar. Hoezo jíj terugvragen...? Jij moet de door jou in rekening gebrachte BTW juist afdragen (minus eventuele voorbelasting). De vereniging (jouw klant) zou de door jou in rekening gebrachte BTW (misschien) kunnen terugvragen, als zij BTW-plichtig waren geweest. Maar dat zijn ze niet, begrijp ik. Het zou inderdaad kunnen dat ik het door elkaar haal, excuses. In feite is de vereniging echter de leverancier (van tickets voor een evenement) en is de bezoeker van het evenement mijn klant... Dus ik begrijp je nog niet helemaal :-)
 11. Hmm, dat zou dus betekenen dat ik over het volle bedrag 19% BTW betaal, maar ik een groot gedeelte niet kan terugvragen - omdat de vereniging voor het evenement geen BTW heeft afgedragen? In ieder geval bedankt voor de reactie!
 12. Beste HigherLevel leden, Binnenkort lanceer ik als student een nieuw bedrijfje. Simpelweg komt het er op neer dat ik online kaartverkoop aanbied voor evenementen van studieverenigingen uit mijn omgeving. Het bedrag wat bezoekers van een evenement betalen bestaat uit de kosten voor het evenement zelf (1), de transactiekosten die ik afdraag (2) en kosten voor het gebruik van mijn dienst (3). (3) is de door mij toegevoegde waarde, hier zit uiteraard BTW in. In de kosten van (2) is BTW ook al meegerekend, dit kan ik dus later terugvragen bij de Belastingdienst. Nu zit ik met het probleem dat een hoop verenigingen geen BTW over hun activiteiten afdragen, of in het 6%-tarief vallen. Betekent dit dat ik in deze gevallen alleen de 19% over (3) en (2) mag rekenen, en 6% of 0% over (1)? Alvast bedankt voor de reacties, hopelijk is mijn vraag duidelijk!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept