Jump to content

BaasBas

Junior
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Ik run nu 2,5 jaar een bedrijf waarbij ik een stabiele omzet maak en altijd binnen de KOR val. Nu heb ik echter in het eerste kwartaal van 2014 tijdelijk meer werk gehad, waardoor ik in plaats van € 300 (x 4 = € 1200, netjes binnen de KOR) nu € 400 BTW zou moeten afdragen. Mijn verwachting is echter dat ik de rest van het jaar weer op € 300 per maand BTW afdragen zal zitten en dus nog steeds op jaarbasis binnen de KOR val. Is het verstandig om nu de € 400 aan te geven en te betalen of is het beter om die € 400 als vermindering op te geven omdat ik uiteindelijk op jaarbasis toch binnen de KOR val? Bvd.
 2. Bas, succes met de verdere groei van je onderneming. Off-topic: ik zie opeens beelden van een man van de bd die aan een keukentafel zit: "Goh, een paar duizend euro omzet en toch 25 uur bezig per week, hoe kan dat?", "Tsja, meestal ontsnapt er een hond tijdens de ochtendwandeling en daar loop ik dan de hele dag naar te zoeken", "Okay, helder. Dan even het volgende punt ... de FOR ... :) Hahaha, tja. Het valt niet zo heel lastig te verklaren. Ik wandel met hondjes in 2 shifts van anderhalf uur en meestal reis ik ongeveer een uurtje (ruim genomen) van huis > huis hond A > huis hond B > bos > huis hond A > huis hond B > naar huis. Kom je op 4 uur per dag en dus 20 uur per week. Tel er dan nog een paar administratieve uurtjes en wat flyeren/promoten in het bos bij op en 25 uur is zo gehaald :) Maar goed dat staat dus allemaal genoteerd in het bestandje 'urenregistratie'. Ik had vorige week ook de 'pech' dat de metro in Amstelveen er mee gestopt was en ik dus een half uurtje extra moest lopen. Eerst balen natuurlijk, maar toen keek ik naar de lucht (heerlijk blauw) en genoot volop van het zonnetje.
 3. Mooi! Vergeet dan niet om een urenregistratie bij te houden, zodat je die 1225+ uur kunt aantonen :P Uiteraard. Daar ben ik gelijk al mee begonnen in september, ook al wist ik natuurlijk dat ik die 1225 nooit in 3/4 maanden ging halen, maar was wel handig om te zien hoe snel je op gemiddeld 23,50 uur per week komt.
 4. Nee. Maak het jezelf niet zo moeilijk bij zo'n piepklein bedrag. Optellen, aftrekken, aangeven, klaar. En dan de rest van de ochtend werken aan een groeiplan voor 2012 :) Oke. Ik verzend hem nu. Bedankt! De rest van de ochtend geen tijd meer overigens, heb sinds begin dit jaar twee nieuwe klanten erbij en ben ondertussen gemiddeld 25 uur per week bezig sinds februari. Dan kon ik dus ook wel aan de 1225 uur aan het einde van het jaar. De IB over dit jaar zal dus wel wat lastiger zijn over een jaar, maar misschien heb ik dan wat geld over voor een 'goedkope' boekhouder of ben ik tegen die tijd wel wat wijzer geworden.
 5. Ik kan overigens een toelichting geven op het eind bij de vraag: "Hebt u in deze aangifte gegevens ingevuld waarover u een expliciete uitspraak van de Belastingdienst wilt?" Is het handig om daar neer te zetten dat ik vanwege de bescheiden winst van 2011 en de bescheiden tijd die ik er in stak de € 123,- bij 'overige inkomsten uit werkzaamheden' heb neergezet?
 6. Ah ja, ik zie het. Ik had de gehele aangifte al gewist, maar ik moest bij het ondernemersgedeelte gewoon de naam van mijn bedrijf invullen en dan overal akkoord drukken. Ik heb destijds bij de OB-aangifte gevraagd wat ik met die € 50 niet af te dragen BTW moest doen en die moest ik bij de IB opgeven als extra winst, volgens de BD.
 7. Ik zie dat het toch niet kan met die software die ik gedownload had. Dan maar inderdaad de 'normale' aangifte doen. Op zulke kleine bedragen (winst van € 123) zullen ze toch niet moeilijk gaan doen? Ik heb alles administratief op orde als ze iets willen zien.
 8. De software van de IB voor ondernemers verschilt eigenlijk niets met de 'gewone' aangifte, enkel dat je in het begin je ondernemingsgegevens moet invoeren en daarna allerlei andere dingen (activa, passiva, investeringen, grond, onroerende zaken dit, materiele dat...). Die kan ik ook leeg laten en dan hou ik de 'gewone' aangifte over. Ook bij deze aangifte staat dus 'winst uit overige werkzaamheden'. Ik steek overigens gemiddeld zo'n 15-20 uur per week in mijn bedrijf. Dank voor de reacties, ik denk dat ik het inderdaad maar op die manier gaan doen. Een briefje erbij is trouwens een goed idee.
 9. Is dat ook toegestaan als je van de BD een brief hebt ontvangen, specifiek voor ondernemers? Ik heb de software gedownload uit het ondernemersgedeelte. In principe dacht ik ook dat het zo simpel was (gewoon invullen bij overige inkomsten > inkomsten uit overig werk), omdat het om zulke kleine bedragen ging.
 10. Goedenavond. Sinds september 2011 ben ik een klein bedrijf begonnen. Nu is het moment om mijn eerste IB-aangifte te doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er helemaal niets meer van snap. Hoe meer ik naar het programmaatje kijk, hoe vager het allemaal wordt. Ik hoop dat iemand me de goede kant op kan duwen, want ik krijg allerlei meldingen in het programma (bijvoorbeeld dat mijn ingevulde winst niet gelijk is aan de fiscale winst) en ik ben eigenlijk ten einde raad. De BD is niet bereikbaar. Ik zit (volgens de BD) in de persoonlijke dienstverlening, waarbij ik honden uitlaat voor mensen. Ik doe dit voornamelijk in mijn eigen buurt (Amstelveen) maar heb ook wat klanten in Amsterdam Zuid, waardoor ik af en toe (met slecht weer) OV-kosten heb. Dit zijn feitelijk de enige kosten die ik maandelijks maak, naast de hondenkoekjes en hondenpoepzakjes die ik af en toe haal. Om te beginnen moest ik natuurlijk kosten maken voor de inschrijving van de KvK, een domein voor mijn website, een printer, wat mappen en kantoorartikelen, promotiemateriaal, etc. Deze heb ik vanuit mijn privérekening betaald. Deze kosten bedroegen € 220. Ik heb een zakenrekening geopend en daar ook nog eens € 100 vanuit mijn privérekening naartoe gestort (om daarna de kleine kosten zoals de reedsgenoemde koekjes en hondenpoepzakjes gewoon vanuit de zaak te betalen). De reiskosten die ik gemaakt heb zijn € 51. Ik heb speciaal voor mijn bedrijf een persoonlijke OV chipkaart aangevraagd om de precieze kosten te kunnen zien. Het bedrag wat ik opgewaardeerd heb was in 2011 in totaal € 60. Ik had dus op 31-12-2011 nog € 9 op de kaart staan. Ook heb ik tennisballen gekocht voor € 1. Die reiskosten + tennisballen zijn betaald van de omzet. Mijn netto-omzet was € 344. Bij de OB van het laatste kwartaal hoefde ik geen BTW te betalen (€ 50). Deze moest ik wel als winst opgeven bij de IB, zei de BD toen nog. Mijn zakelijke banksaldo op 31-12-2011 bedroeg € 53. Mijn winst bedroeg € 123. Ik hoop echt dat iemand mij kan helpen, want ik kom er niet uit. Ik hoop dat jullie genoeg gegevens hebben om mij de goede richting in te sturen. Groeten, Bas
 11. Ik ben verplicht OB te betalen, althans dat stond in de brief van de Belastingdienst, over IB lees ik niets. Betekent dit automatisch dat ik mijn winst via "winst uit overige werkzaamheden" bij de 'gewone' IB moet doen?
 12. Bij de inkomstenbelasting gaat het toch om je winst?
 13. Ik bedoelde inderdaad mijn winst- en verliesrekening. Ik maak geen gebruik van een balans.
 14. Klopt. Ik stuur mijn klanten facturen en ik doe niet aan contante betalingen. Vrijwel iedereen gebruikt internetbankieren tegenwoordig en ik heb tot op heden geen enkel probleem ondervonden. Een factuur maak ik eigenlijk gedurende de hele maand. Ik lever een dienst en als ik thuis ben schrijf ik die op de factuur. Dan hoef ik op de laatste dag van de maand enkel de factuur te mailen naar de klanten.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept