Pachten kan interessant zijn om moeizame financieringstrajecten te kunnen voorkomen. Afhankelijk van de pachtovereenkomst ontvang je veelal een exploitatie die volledige gereed is. In jouw geval ook. Ik heb echter zelden meegemaakt (en ik draai al jaren mee in het horecavak) dat een pachtovereenkomst gunstig uitvalt. Meelopen op bonussen kan interessant zijn, maar er zijn tegenwoordig zat leveranciers die dezelfde voorwaarden bieden zoals die ook bij grotere horeca-exploitaties worden gehanteerd. In algemene zin vind ik dat je een normale arbeidsbeloning zou moeten kunnen overhouden en dat moet meer zijn dan je huidige salaris, omdat je ook enig risico loopt (afhankelijk van type pachtovereenkomst). Wel zien we een toename van het aantal pachtconstructies die ook schappelijk kunnen zijn. We zien steeds vaker dat eigenaren hun zaak het liefst willen verkopen, maar ook begrijpen dat financieren in de horeca lastig is. De tijden dat we alleen ¨pachtconstructies zagen a la Kooistra en/of Laurens Meijer principe zijn inmiddels wel voorbij.