Jump to content

montagne

Junior
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Dank voor de snelle reactie. Heeft het wijzigen van de tenaamstelling nog gevolgen voor KIA, MIA? Of wordt het overzetten van EMZ naar BV niet gezien als verkoop?
 2. Vorig jaar heb ik een auto gekocht voor de EMZ (op naam van mijn persoon, wel op balans van de onderneming). Dit jaar is de EMZ geruisloos overgegaan in een BV. De auto staat op de balans van de BV). Staat de auto nu automatisch op naam van de BV of moet dit nog bij de RDW overgezet worden (verandering van eigenaar)?
 3. Op dit moment ben ik DGA van mijn holding en ga voor een paar jaar emigreren naar een land buiten de EU. De BV wil ik in NL gevestigd laten en de bedrijfsactiviteiten lopen gewoon door. Om dit te bewerkstelligen wil ik een familielid aanstellen als directeur. Vanaf afstand zal ik nog steeds werkzaamheden blijven verrichten als zijnde directeur (bedrijfsvoering, administratieve zaken, strategische beslissingen etc.). De nieuwe directeur (familielid) zal praktisch gezien geen werkzaamheden verrichten, behalve een oogje in het zeil houden en het ontvangen van post. Hier heb ik een aantal vragen over: - Is deze manier van werken mogelijk? Kleven er risico's aan? - Wanneer ik alleen aandeelhouder ben, hoef ik dan geen verloning of management fee uit te keren? (ook al voer ik werkzaamheden uit, hetzij beperkt). Alvast bedankt voor jullie reacties!
 4. Graag wil ik de volgende case voorleggen: - Met mijn partner ga ik tijdelijk emigreren naar het buitenland. Mijn partner heeft daar werk - Voor een NL bedrijf kan ik vanuit het buitenland betaald werkzaamheden verrichten. - In het land waar ik ga wonen krijg ik niet zomaar een werkvergunning, dus officieel moet ik werkloos blijven en kan dus ook niet zomaar belastingaangifte doen (want ik werk niet) - In Nederland kan ik geen belasting afdragen, want ik woon daar niet Wat is de beste manier om verloond te worden door het bedrijf waarvoor ik werk?
 5. Deze vraag is waarschijnlijk al eens eerder gesteld, maar iedere situatie is uniek en ook wet- regelgeving verandert weleens dus vandaar: Op dit moment ben ik DGA van een holding BV en een aantal werkmaatschappijen, gevestigd in Nederland. Binnenkort ga ik wellicht emigreren voor een aantal jaren naar een land buiten de EU. - Van de holding BV ben ik enige aandeelhouder en geen personeel in dienst. - De werkmaatschappijen zijn gedeeld met een zakenpartner, die ook DGA is en in Nederland blijft wonen. - De holding BV ontplooit ook commerciële activiteiten en hier wordt winst gemaakt. Wat voor fiscale consequenties heeft dit?: 1. Kan de Holding BV in NL gevestigd blijven? 2. moet ik in NL VpB afdragen of in het land waar ik naartoe ga emigreren? 3. moet ik in NL inkomstenbelasting betalen van mijn DGA salaris of in het het land waar ik naartoe ga emigreren? Alvast bedankt voor de hulp!
 6. Hartelijk dank weer voor de reacties. Het is met name lastig omdat vanuit verschillende perspectieven ons iets wordt geadviseerd: 1. Onze fiscalist adviseert ons een structuur met een personal holding en werk BV's 2. Onze WBSO / iBox adviseur adviseert ons een gezamenlijke holding (dus geen persoonlijke holdings) met werk BV's omdat er dan een fiscale eenheid kan worden gecreëerd, wat een WBSO en iBox aanvraag mogelijk maakt. We zoeken naar de ideale oplossing, maar die bestaat kennelijk niet. Het is jammer dat je de innovatiebox niet kan toepassen als je jezelf in een persoonlijk holding verloont. Als we kiezen voor personal holdings en werk BV's, kunnen wij dan voor bijvoorbeeld 10 uur per week in loondienst gaan bij onze werkmaatschappij voor een zelf vast te stellen uurloon? Komen hier nog werkgeverslasten bij? Dienen we dan ook nog een volledig DGA salaris toe te kennen in de persoonlijke holding?
 7. Bedankt voor de reactie. Wij hebben het er al met diverse specialisten over gehad, maar krijgen geen helder antwoord waar we iets mee kunnen. Als we ons kunnen laten verlonen in de werkmij en voor deze werkmij een WBSO aanvraag te doen en later de iBox, dan is het opgelost. Is het mogelijk om je als DGA, waarbij er een PH bestaat, in de werkmij te verlonen? Wat is het nadeel hiervan ten opzichte van 'normaal' verlonen in de PH?
 8. Mijn zakenpartner en ik willen een bedrijf gaan opzetten waarin we een innovatief product willen gaan ontwikkelen. Omdat we nieuw beginnen, hebben we alle mogelijkheden voor het opzetten van een bedrijfsstructuur. In eerste instantie was het idee om voor ieder een persoonlijke holding op te zetten, die beide voor 50% eigenaar zijn van de werkmaatschappij. Beiden zijn we dan DGA, waarbij wijzelf het voortouw nemen in de ontwikkeling. De structuur ziet er als volgt uit: PH1 (50%), PH2 (50%) -> Werk-BV (waar de innovaties worden ontwikkeld) Echter kan dit problemen opleveren voor de WBSO en Innovatiebox, omdat er geen fiscale eenheid is, is ons verteld door de RVO. Tevens staan we op de loonlijst van onze persoonlijke holdings en betalen we dus geen loonheffing in de werk-BV, dus kan de WBSO aftrek niet plaatsvinden. Hoe kunnen we onze structuur zo inrichten dat we én een persoonlijke holding hebben én we gebruik kunnen maken van de WBSO/RDA en in de toekomst de Innovatiebox?
 9. Brood, bedankt voor de reactie maar het is mij nog steeds niet duidelijk... Concreet: Ik heb een auto met een cataloguswaarde van 50K incl. BTW en BPM. Ik val in IB schijf van 52%. Wat betaal ik dan netto voor de BTW correctie? Alvast bedankt!
 10. Het is nog niet duidelijk hoe de 2,7% BTW correctie te verrekenen. - Zijn het extra kosten, kunnen deze ten laste komen van het bedrijfsresultaat? En kost netto dus minder dan de 2,7% * waarde auto, afhankelijk van de de IB schijf. - Is het een extra af te dragen BTW bedrag? Kan iemand hier iets meer over vertellen?
 11. Bedankt voor de reacties. Ik ben een IB-ondernemer en pas de MKB winstvrijstelling toe. In Ad1 van het artikel lees ik dat een part-time DGA salaris mogelijk is. Ik ga maar eens beginnen met een berekening van de twee opties (EMZ en BV).
 12. Beste mensen, Sinds anderhalf jaar heb naast mijn full-time baan een internet onderneming. Hier ben ik ongeveer 10-15 uur per week mee bezig. Omdat ik part-time onderneem voldoe ik niet aan het urencriterium, kan ik geen gebruik maken van de startersaftrek en zelfstandigenaftrek en kan ik ook geen FOR toepassen. Over iedere verdiende euro betaal ik dus al direct belasting (op de MKB winstvrijstelling na). De IB belastingschijf van 52% is van toepassing. Het omslagpunt om van een EMZ naar een BV te gaan zal in mijn geval dus een behoorlijk stuk lager liggen dan de standaardvoorbeelden die je op internet vindt. Nu ben ik aan het bekijken wat de mogelijkheden zijn om een BV als rechtsvorm te kiezen, waarbij ik als part-time DGA een salaris ontvang van ongeveer 1/5 van het gebruikelijke full time salaris (€42.000). De rest kan ik dan als dividend uitkeren of in het bedrijf laten zitten. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Is het überhaupt mogelijk een part-time salaris als DGA te ontvangen? Waar ligt het omslagpunt als je geen urencriterium kan toepassen? Wat zijn andere mogelijkheden voor mij om de belastingdruk te verlagen? Alvast bedankt voor jullie hulp.
 13. Bedankt voor jullie reacties! Een aanvullende vraag: In hoeveel jaar zou je een website voor een webwinkel kunnen afschrijven? Ik verwacht binnen 2 - 3 jaar wel weer een flinke update te moeten laten uitvoeren om met de ontwikkelingen mee te kunnen gaan. Is in 2 of 3 jaar een website afschrijven ook plausibel voor de BD?
 14. Dit jaar (2012) laat ik voor mijn EMZ een nieuwe website bouwen. De kosten voor deze site zijn ongeveer 3000 euro. Deze kosten zie ik als investering, klopt het dan dat ik 3000 euro *28% = 840 euro als investeringsaftrek voor 2012 mag opgeven? Of is mijn investering 3000 euro / 5 jaar (afschrijving) = 600 en kom ik niet in aanmerking voor investeringsaftrek? In het algemeen: zijn de uitgaven in een boekjaar van toepassing op de investeringsaftrek of zijn de afschrijvingen op de investeringen in het boekjaar van toepassing? Alvast bedankt.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept