Jump to content

groeistuip

Junior
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Voor mijn gedachtegang, hoeveel personeel heb je nu? 100 panelen doe je niet in je eentje in een week. Ik heb het een paar jaar geleden in Belgie gedaan, 10 zonnepanelen plaatsen met twee man een dag, en een halve dag voor de elektricien. En dan mag het niet al te veel tegen zitten. Vanaf 100 zonnepanelen, dan moet je wel een montage ploeg inhuren, wil je het in een week realiseren. Ik werk met zzp ers. Het hang af van het type dak, maar sandwichpanelen die vaak op agrarische stallen zitten kunnen we met 4 man 100 panelen in 2 dagen opleveren. op golfplaten duurt dit 3 dagen. incl. elektrawerkzaamheden
 2. Inderdaad groeit de vraag naar zonnepanelen door de subsidie e.d. Maar de overheid heeft de druk van de EU om in 2020 14% duurzaam te produceren in 2011 was dit 4,2% dus nog een hele lange weg te gaan, waar veel werk aan de winkel is.
 3. Jos, boven de pet groeien denk ikzelf dat dat nog niet gebeurt. Heb nu een prognose staan en de zaken redelijk helder voor mezelf. Als er maar financiering is zie ik het zeker goedkomen. En met een sparringspartner zal ik een interresant gesprek willen voeren, en ik denk dat ik daar veel aan heb. Dit topic helpt me ook zeker om even mijn huidige positie te bepalen. Het huis is niet urgent, maar als het werk doorloopt en de lasten kan ik zoals ik nu draai goed opbrengen, zal het denk ik niet een probleem worden. of zie ik dat helemaal verkeerd, doen de banken moeilijk als ik nu aanklop voor een financiering en een huis?
 4. Je beschrijft nu de problemen die je ondervindt, met het vooruit betalen van panelen en klanten die achteraf betalen. Hoe kom jij nu deze periode door, ik neem aan dat er met deze winterse weersomstandigheden geen panelen op daken worden gelegd. de afgelopen week hebben we veel voorbereidingen gedaan, het grondwerk zeg maar, bij de wat grotere projecten komt er best wel een installatie en moet in veel gevallen de meterkast ook verandert worden. Als de dooi nu doorzet hebben we het voorwerk al vast gedaan en ronden we het straks met het dakwerk af.
 5. Wat bedoel je met nijpend, moet je dan opdrachten laten lopen en loop je alleen wat winst mis ? Wat is korte termijn ? Op korte termijn iets bij een bank rond krijgen is momenteel er niet echt vaak bij (er zijn natuurlijk uitzonderingen) Wat gebeurd er trouwens als je het niet voor elkaar krijgt, heb je dan een probleem of is het dan jammer dat je projecten moet laten lopen ? Het is toch niet zo erg dat je je lening kwijt raakt a.g.v. aflossingen, dan eigen vermogen op. Je positie om t.z.t. weer wat te lenen is dan verbeterd. Aflossingen zijn trouwens wel lasten maar geen kosten. Als ik je berichten zo lees heb ik de indruk dat gezien de omvang van de projecten, je met 1 klant die zijn betalingsverplichting om wat voor reden dan ook niet meer kan voldoen al een groot probleem. Risico voor jou betekent risico voor de verstrekker van een financering en zal het lastiger zijn deze te realiseren. Maar weegt het mislopen van een deel van je klanten op tegen het risico wat je loopt. Je hebt geld nodig voor een groeistuip, dus de opdrachten liggen kennelijk voor het oprapen. Dan moet het toch ook mogelijk zijn het risico wat te beperken door een iets grotere aanbetaling te verlangen. Opdrachten die ik nu binnenhaal ben ik er vanuit gegaan om de financiering rond te krijgen. en zonder die financiering krijg ik de interresante projecten niet binnen. 10 zonnepanelen bij de buurman om de hoek kan bijna iedere installateur. De grote projecten waar meer kennis bij komt, vanaf 100 panelen, daar begint mijn specialisme, doordat ik de materieel ervoor heb om dit snel en vakkundig te plaatsen. daar kan ik ook het hele land voor doorgaan. en voor dit soort opdrachten heb ik de financiering echt nodig.
 6. Gedeeltelijk heb je gelijk. Projecten gemiddeld 60.000Euro, ook wel uitschieters. Maar op het moment dat ik in ga kopen, materialen komen bij 3 verschillende leveranciers vandaan, duurt het 2 tot 3 weken dat ik de boel binnen heb en klaar staat. mijn klant betaalt geen maand vooruit. Daarbij komt dat er veel projecten subsidie krijgen of gefinancierd worden. dus een maand van te voren heeft de klant vaak het geld nog niet in huis. het is op het moment zulke korte termijnwerk. Als ik me eigen helemaal ga indekken door bijna de helft aan te laten betalen, loop ik klanten mis. Klanten willen het vaak niet 35% aanbetalen en maar kijken of het goed komt, dit is voor de klant ook een risico! Aanbetaling gebeurt nu nadat ik de klant een leveringsbon laat zien met een geplande datum! heeft de klant zekerheid maar ik heb ondertussen al wel betaald!
 7. Als ik via de klant ga bestellen moet de klant de leverancier betalen en ben ik juist het voordeel kwijt dat ik heb door rechtstreeks in te kopen.
 8. Gezien bovenstaand loop je behoorlijke risico's. Wat ik ook niet begrijp, als je rechtstreeks inkoopt bij de fabriek, zou je marge op de materialen dusdanig moeten zijn, dat je na een paar opdrachten al zoveel hebt verdiend, dat je de materialen kan inkopen zonder in financiële problemen te raken. Je marges wat verhogen kan in deze ook een optie zijn. Marges zijn inderdaad ruimer. Maar om naar bijvoorbeeld 4 projecten al 150.000Euro verdiendt te hebben is ook weer te rooskleurig, jammer genoeg niet. Kijk als dit 3 maanden zo doorloopt, zal er waarschijnlijk personeel aan de bak moeten waardoor er weer gereedschap en bussen moeten komen. De lopende kosten worden ook veel hoger. Wat ik ook graag wil weten of dit invloed heeft als ik nu rekeningcourant heb en ik over een paar maanden voor een hypotheek aanklop bij de bank. ook ben ik nu nog eenmanszaak maar dit zal binnen 3 maanden een B.V. zijn
 9. Dit zou kunnen als ik in nederland inkoop is dat geen probleem, maar blijft er veel aan de strijkstok hangen van leveranciers. Maar met deze volumes koop ik nu rechtstreeks van de fabriek in. Die eisen een aanbetaling van 100% of een vooruitbetaling van 30% i.c.m. bankgarantie: maar een bankgarantie is veel papierwerk als er 2x per maand een levering van fabriek komt. plus dat ik het geld nog kwijt ben.
 10. Nattenas: factoring is denk ik niets voor mij. verpanding debitueren hoe zit dat precies? Caroline Malmberg: klanten betalen inderdaad voorschot! 10 tot 35% en binnen 8tot 12 dagen is de betaling na oplevering binnen. kijk als ik deze week een klus start, moet ik 2 weken ervoor minimaal gaan inkopen dat is ongeveer 75% van het bedrag voorfinancieren. De week erna moet ik weer inkopen voor het project wat daarop volgt. Onderstaand is waar ik naar toe wil: met de aantallen leads en offertes moet dit lukken en als ik maar continue kan monteren is personeel aanmenen een logische stap. week 1: inkoop project 1 week 2: levertijd week 3: levertijd en inkoop project 2 week 4: uitvoering en oplevering project 1 en inkoop 2 week5: uitvoering en oplevering project 2 en inkoop project 3 week6: betaling project 1 en uitvoering project 3 en inkoop project 4 week7: betaling poject 2 en uivoering oplevering project 4 en inkoop project 5 week8: betaling project 3 en uitvoering oplevering prject 5 en inkoop project 6 enz. Als je bovenstaand schema bekijk zie je dat er contineu voor 3 projecten geld openstaat. als deze 3 klanten voor 30% aanbetalen heb ik netto nog 2 projecten openstaan totaal ongeveer 140.000E dit is met 120.000 crediet wel voor elkaar te boksen. maar met wanbetalers ga ik al nat.
 11. bedankt voor de reacties. dat is ook nu het probleem. de klussen hebben korte looptijden meestal 1 week en zijn vaak 60000 tot 70000Euro. ik heb nu niet de middelen om projecten maximaal weg te zetten omdat er in 1 project veel geld zit, en er daardoor niet meer genoeg is om het volgende project te financieren. laat staan als een debiteur niet betaald. Immiddels de prognose bijna klaar. Ik weet niet of het verstandig is om een financierinsaanvraag te doen bij verschillende banken in 1 keer, of bank voor bank, om zo te kijken naar de beste oplossing. Als laatste wil ik graag dit jaar een huis proberen te kopen. heeft een rekening courant invloed op de hypotheeksom?
 12. Bedankt voor de reactie. Een goed plan ligt er. Maar ik heb het idee dat de bank teveel kijkt naar zekerheden/borg. In mijn geval zijn dat er niet zo veel waarmee ik borg kan staan. Staatsgegarandeerd krediet heb ik me over ingelezen maar is dat de enigste oplossing? Inderdaad gaat het om het voorfinancieren van debiteuren, maar aangezien ik het ook zal gaan gebruiken om te investeren in een aantal benodigdheden zo ongeveer 25000E en mijn huidige bus die nu geleast is afkopen(14000E resterend) in de loop van het jaar, past dat een geldschieter niet beter bij het verhaal? doordat ik de bus afkoop, breng ik de maandlasten naar beneden en kan ik dat aanwenden om rente en aflossing van een lening mee te betalen. is daar een rekeningcourant ook voor bedoeld?
 13. Goedendag, Bij deze een vraag over hoe ik verder moet gaan met mijn ondernememing. Ik heb een bedrijf in zonnepanelen sinds 1,5 jaar en dit gaat goed. Alleen sinds een maand of 3 gaat het zo hard dat het bijna niet meer bij te benen is. De maand januari/februari draai ik meer omzet dan afgelopen driekwartjaar van 2012. Deze 2 maanden komen we op een omzet van ruim 3 ton uit wat dus een gigantiesche groei is en zoals het er nu uitzit houden we dit wel vast aankomend jaar. Nu de vraag, toen ik begon heb ik een rekeningcourant afgesloten van 20.000e. Dit was tot nu toe genoeg maar nu wordt het nijpend. Om de boel voor te blijven financieren, gebruikelijk met zonnepanelen, moeten we toch met iets meer kapitaal kunnen werken. Dus aan het rondkijken om binnen korte termijn meer middelen te hebben, minimaal 120.000 hebben we wel nodig. Wat is nu verstandig, een rekening courant of een lening via bijvoorbeeld geldvoorelkaar.nl? wat is wijs? banken doen in mijn geval lastig odat ik nog vrij jong ben, en bijna geen onderpand heb, zoals een woning. via bijvoorbeeld crowfunding, wat me erg aanspreekt, heb ik weer maandelijkse aflossingskosten. Wat wel op te hoesten is, maar dan ben ik de lening naar een paar jaar weer kwijt. of zijn er nog andere oplossingen?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept