NandavdE

Junior
  • Aantal berichten

    25
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door NandavdE

  1. Dat is een van de dingen die ik me inderdaad ook afvraag! Wordt het niet gezien als een lening, die maandelijks afgelost wordt?
  2. Ik sta ervoor om een nieuwe mobiele telefoon aan te schaffen in combinatie met een abonnement. De constructie die ik in gedachten heb: 1. Een eenmalige toestelbetaling voor een deel van de aanschaf van het toestel 2. Een abonnementsbetaling per maand (incl. data en belminuten) 3. Een toestelbetaling per maand om het resterende bedrag van het toestel te betalen. Voor 2. en 3. zou ik iedere maand een totaalfactuur ontvangen. Ik vraag me af hoe ik deze bedragen in mijn eenmanszaak moet administreren en hoe ik met de BTW om moet/kan gaan? Wat is aftrekbaar en wat niet? En als ik de eenmalige toestelbetaling onder de Euro 450,- hou, hoef ik dan niet af te schrijven? O moet ik de maandelijkse toestelbetalingen hier ook bij optellen? Ik ga de telefoon zowel zakelijk als privé gebruiken. Ik las in (hele oude) posts dat ik een inschatting moet maken van de verhouding zakelijk/privé gebruik en hiervoor moet corrigeren, zowel qua kosten als afgetrokken BTW, klopt dat nog steeds? En hoe administreer ik dat vervolgens weer? Bij voorbaat dank voor de aanwijzingen!
  3. Het lijkt erop dat er wat verwarring is ontstaan tussen vrijgestelde en verlegde omzet. Dat is nu kraakhelder. Dank 🙂
  4. Dank voor je snelle reactie Bert. Nee, mijn diensten zijn niet vrijgesteld, het betreft alleen een opdrachtgever buiten de EU, waarnaar ik dus verleg. Geen probleem dus om BTW af te trekken van kosten die de BV maakt?
  5. Beste forumleden, Onlangs heb ik een BV opgericht, die door belastingdienst is aangemerkt als onderneming voor de OB. Nu heb ik een opdrachtgever, buiten de EU, naar wie ik de BTW verleg. Op dit moment is dit de enige opdrachtgever. Heb ik dan in jullie optiek, wel recht op aftrek van door de BV betaalde BTW op kosten? Een collega-ondernemer suggereerde dat dit alleen het geval is als de onderneming ook BTW afdraagt. Dank voor de input!
  6. Goedemiddag leden, Onlangs hebben mijn partner en ik onze bescheiden v.o.f. beëindigd en heb ik een nieuwe eenmanszaak opgericht. Ik ben nu bezig met de financiële en fiscale afwikkeling van de vof. Op de balans staan een paar, niet erg waardevolle, activa, waaronder een laptop en een fotocamera. Deze activa willen we overhevelen naar privé, waarna vervolgens BTW moet worden afgedragen over het verschil tussen de boekwaarde en de marktwaarde van de activa. Heb ik het tot zover goed begrepen? Dan is mijn vraag vervolgens, hoe bepaal ik de marktwaarde? Is dit zo simpel als het zoeken naar wat een vergelijkbare tweedehands laptop of camera oplevert bij externe verkoop? Of is er een andere manier voor? Hartelijk dank voor de input!
  7. Prinsrachid, heb je advies gevolgd en e.e.a. direct via de resultatenrekening geboekt. Dank!
  8. Ik heb van de salarisverwerker gecorrigeerde loonjournaalposten gekregen van de jaren waarop de correcties betrekking hebben, 2013 en 2014. Kan ik deze nu gewoon in de boekhouding van 2015 verwerken op de manier die je hieronder beschrijft?
  9. De teruggave werd veroorzaakt door een correctie in de premies. In de horeca (we hebben een lunchroom) ben je verplicht om een hoge sectorpremie toe te passen. Indien iemand na 1 jaar nog in dienst is, in combinatie met een vast uren-contract, mag je het hoge percentage vervangen door het lage (aldus het bedrijf dat voor ons de loonadministratie verwerkt..). Kun je hier iets meer mee uit de voeten? Alvast bedankt!
  10. Beste Peter, Dank voor je reactie. De mogelijke teruggaaf kwam pas in 2015 aan het licht, dus in 2013 en 2014 was er nog geen sprake van een vordering, die ontstond pas in 2015 nadat we de correctie-aangifte bij de BD hadden ingediend. Vervolgens stortte de BD dus een bedrag aan teruggaaf op onze bankrekening, waarvan ik niet weet hoe ik dit nu in onze boekhouding moet opnemen. Als eenmalige opbrengst zoals jij aangaf? En zo ja, hoe ziet die boeking er uit? Dank!
  11. Goedenavond forumleden, In 2015 heeft onze vof een teruggaaf loonbelasting gekregen, die betrekking had op de jaren 2013 en 2014. Gezien het feit dat die jaren boekhoudkundig al gesloten zijn, wil/moet ik de teruggaaf dus in 2015 boeken. Het lijkt niet juist om e.e.a. in het memoriaal te boeken op de balansrekening 'Loonbelasting te betalen' maar eerder als een aparte boeking. Hoe kan ik dit het beste doen? Hartelijk dank voor jullie suggesties. Vriendelijke groet, Nanda
  12. Ik verzorg momenteel de aangifte IB 2014 voor ondernemers voor mijn overleden vader. Hij was commanditair vennoot in een bedrijf en ontving voor zijn kapitaalinbreng jaarlijks alleen een vaste rente. In de IB aangifte geef ik dan ook aan dat hij een medegerechtigde was in een onderneming. Vervolgens voer ik het rentebedrag op bij Specificatie samenwerkingsverband onder 'Overige vergoedingen'. Onder Box 1 - winst uit onderneming wordt gevraagd naar toetssaldi. De onderneming heeft sinds mijn vader toetrad als c.v. geen verliezen geleden. Dien ik hier nu toch bedragen in te vullen? En de hamvraag: het aangifteprogramma berekent automatisch een MKB vrijstelling voor mijn vader, terwijl ik altijd heb begrepen dat een commanditair vennoot hierop geen recht heeft? Wie kan zijn/haar licht schijnen op het bovenstaande? Alvast hartelijk dank! Nanda
  13. Dank je wel voor je reactie Ronaldinho. Duidelijk t.a.v. de investeringsaftrek. Er is een v.o.f. contract met daarin de meeste zaken, zoals je die beschrijft, opgenomen. Wat ik me nog afvraag: Is het eigenlijk wettelijk verplicht om rente uit te keren of te rekenen over het positieve danwel negatieve saldo van een kapitaalrekening?
  14. Ik heb al een flink aantal oude posts doorzocht maar vind niet het exacte antwoord op mijn kwestie: Mijn privé partner en ik hebben al een aantal jaren samen een v.o.f. De winst verdelen we 30/70% (dit is ongeveer gebaseerd op het aantal uren dat een ieder voor het bedrijf werkt). Dit jaar hebben we voor het eerst meer dan Euro 2.300,- excl. BTW geinvesteerd waardoor er recht bestaat op investeringsaftrek voor de IB. Moeten wij het bedrag aan investeringsaftrek nu ook 30/70 verdelen of mag dat ook op basis van een andere verdeling? Dank voor de reactie!
  15. Ik lees op diverse sites dat kruisposten per definitie niet op een eindbalans mogen voorkomen. In het geval van mijn bedrijf gebruik ik de rekening kruisposten om kasgelden te boeken die ik tijdens de laatste dagen van een jaar heb ontvangen en in het nieuwe jaar pas op de bankrekening stort. Hetzelfde doe ik met de klantbetalingen per pin aan het einde van het jaar, die ook pas in het nieuwe jaar op de bankrekening worden ontvangen. Het is mij niet duidelijk hoe ik deze liquide middelen, die mijns inziens wel op het oude jaar van toepassing zijn moet weergeven op de balans als dit niet is toegestaan met een kruispost? Iemand die hier wat opheldering over kan geven? Hartelijk dank alvast!
  16. Beste Richard, dank voor je reactie. Het betreft inderdaad een vergoeding over het kapitaal van de commandiet. Als ik je goed begrijp ga ik met deze rentevergoeding op dezelfde wijze om als de boeking van het resultaat: aan het begin van het jaar via een memoriaalboeking naar een kapitaalrekening boeken? Wat bedoel jij overigens met 'aan de hand van de uitgwerkte winstverdeling in de jaarrekening'.
  17. Misschien iets concreter: Dient de rente in kwestie simpelweg debet als 'rentekosten' geboekt te worden (dus ten laste van de V&W) en credit als privéstorting door de vennoot?
  18. Goedemorgen, een voor mij lastige boekhoudvraag, die voor anderen ongetwijfeld eenvoudig is: De stille vennoot van mijn c.v. heeft recht op een rentevergoeding van € 4.500,- over 2013. Opname van het bedrag heeft nog niet plaatsgevonden, dus ik begrijp in ieder geval dat de kapitaalstand van deze vennoot aan het eind van jaar verhoogd dient te worden met € 4.500,-. Hoe verwerk ik e.e.a. zuiver in mijn boekhouding? Dank!
  19. Dennis van Dijk, dank voor je reactie. Helder. Ten aanzien van de BTW teruggave van BTW op brandstofkosten, klopt het dat dit een regeling is die een aantal jaren geleden is gewijzigd? Ik vond namelijk oude posts op dit forum (2008) en elders op internet waarin werd gesproken over een toegestane aftrek van 75% van het totaal aan betaalde BTW op verbruikskosten indien geen kilometeradministratie werd bijgehouden.
  20. Dag Richard, Geen gekke vraag Richard, maar er is helaas een conflict over een rekening ontstaan, waardoor het contact met de ex-accountant niet erg soepel verloopt :( Benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft en wat houvast kan bieden!
  21. Sinds een jaar verzorg ik de financiële administratie voor een horecazaak (voorheen v.o.f. nu c.v.) De vorige accountant nam als uitgave voor de vennoten maandelijks een vaste vergoeding op aan 'autokosten'. Ik kan deze vergoeding niet herleiden naar geschatte noch werkelijke aantallen kilometers x 0,19 cent. De vaste vergoeding in kwestie ligt veel hoger dan het werkelijk aantal gereden kilometers (vnl. woon-werk). Is iemand bekend met een andere fiscale regeling die kan worden toegepast waarbij de vergoeding (veel) hoger mag liggen dan het aantal werkelijk gereden kilometers? Ook vroeg men de vennoten aan het einde van elk boekjaar naar alle brandstofbonnen, vermoedelijk om de BTW terug te vragen. Echter, als er geen kilometerregistratie wordt bijgehouden, hoe bepaal ik dan welk deel/percentage van deze BTW we kunnen terugvragen? Bij voorbaat dank voor de reactie. Nanda van der Elst
  22. Dank Joost, ik ga de aftrek toepassen. Groet, Nanda
  23. Dank Joost voor de snelle reactie. Zijn hier geen specifieke voorwaarden verbonden voor een stille vennoot? Misschien is het nog van belang om te weten dat mijn vader volgens het c.v. contract geen aanspraak kan maken op winstuitkering, alleen een (goede) rentevergoeding krijgt over zijn kapitaalsinbreng..
  24. Goedemorgen, Tijdens het doen van de IB belastingaangifte 2012 voor mijn vader, die stille vennoot is in een c.v. stuit ik op het volgende: De c.v. heeft in 2012 investeringen gedaan van € 69.726. De enige beherende vennoot (aldus het fiscale rapport dat door een ander is opgemaakt) mag over deze investering 28% van 50% van het totaalbedrag aftrekken, zijnde € 9.762. Mijn vraag is wie recht heeft op de andere helft van de investeringsaftrek? Is dat de stille vennoot of behoort de volledige 100% aftrek toe aan de beherende vennoot? De investeringen zijn gedaan vanuit het bedrijfskapitaal. Bij voorbaat dank voor de verheldering!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.