Jump to content

Tyran

Junior
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Tyran

 1. Het probleem is opgelost na contact met acumulus. Schijnbaar doet Acumulus automatisch beginEV-Priveontrekkingen/opname en vult dit bedrag in bij privéontrekkingen/opname. Dus het beginEV moet altijd ingevuld worden als 0. En dan klopt het inderdaad weer. Ik heb ze echter even wat vragen gesteld zoals je opmerkte over liquide middelen om daar wat opheldering over te krijgen. Maar in vedergeval enorm bedankt voor de hulp!
 2. Wat ik tevens ook zo raar vind is dat ik bij het IB kopje "Onderneming" de vraag heb "Is het fiscale ondernemingsvermogen aan het begin van dit boekjaar gelijk aan..." Als ik dan "ja" zeg kan ik nergens dit eindEV invoeren! Terwijl ik op screenshots zie dat je hier een bedrag kan invoeren.
 3. Dat is de enige waar ik bijna met zekerheid kan zeggen dat die klopt. Het jaar ervoor was namelijk het start jaar en er was redelijk weinig omzet/kosten gedraaid dus was de berekening redelijk makkelijk. Dit is het eerste jaar waarmee ik te maken heb met beginEV en dat levert gelijk problemen op. Want bij de saldo fiscale winst berekening zie ik staan -76 beginEV en dat is ook direct het probleem.
 4. Helaas heeft het niet gewerkt, zelfs met het invoeren van alle begin saldo's. Het blijft het exact zelfde verschil en dit komt door begin EV (-76 (1/3 van 228)) die van de 550 afgaat. Nu kwam het eind EV uit op -1085 (1/3 van -3255) met de aanpassingen van beginsaldo's op alle rekeningen.
 5. NEE? Stel in Acumulus koop je de computer via de zakelijke bank dan boek je toch iets van materiel activa tegen Bank. Koop je deze computer en betaal je die prive dan boek je materiele active tegen prive storting*. Dat is alles. Waar dat geld prive vandaan komt is niet meer relevant. Je moet je 'liquide' met prive's echt ontrafelen. Daar klopt iets niet. Althans het maakt meer onduidelijkheden wat er gebeurd is. * Bij een vof is het 'prive storting van persoon x' als het alleen door die persoon (x) betaald is. Maar zijn priverekening komt niet meer aan de orde in de boekhouding. Bij een uitgave selecteer je van welke rekening er betaald is. Daar heb je dus de optie zakelijk of privé. Indien het privé is dan komt het bedrag op de privé rekening in de min te staan en uiteindelijk wordt dit automatisch geteld bij liquide middelen.
 6. Je hebt helemaal gelijk Brood er is iets mis met de begin balans (en nog wat meer zoals bank saldo). Die moet je schijnbaar handmatig bijboeken! Ik ga dat eens doen en dan zal ik even laten weten of het gelukt is. Bedankt!
 7. Het is wel zo dat enkel de zakeijke kosten erin worden verwerkt dus het saldo van de prive rekeningen klopt niet. Het is enkel om aan te tonen dat bijv -3000 van die rekening is afgehaald voor de aanschaf van een computer of dat 1500 euro naar de prive rekening is gegaan als prive ontrekking. Nog steeds verkeerd? Want het programma biedt helaas geen andere mogelijkheid.
 8. Ik zal er eens na kijken! Het lastige is is dat het boekhouding programma autpmatisch het balans opsteld en hier op 22/22 komt zonder verschil. Ook raad het programma het aan om bij een vof 3 prive rekeningen toe te voegen en samen te voegen bij liquide middelen.
 9. Ik neem aan dat accumulus gewoon doortelt dus het begin balans moet toch wel kloppen. Bruto staat boven, btw is verwerkt en de liquide middeen is de opsomming van de zakelijke rekening (positief) en 3 prive rekeningen (negatief vanwege aankopen zoals computers). Het balans klopt toch? Zowel activa als passiva is 22 bij mij.
 10. Zelfs als ik alles doe zoals je zegt krijg ik hetzelfde probleem. Er blijft een verschil van €69 euro tussen winstverlies en saldo fiscaal.
 11. Het probleem met de rekeningen is opgelost. dat was dus niet het probleem, ik gebruikte een verkeerde functie maar het resultaat is hetzelfde. De lek zit dus ergens anders =/ ps. ik heb vorig jaar ook EV/3 gedaan bij kapitaal.
 12. Nee we hebben niet alleen dezelfde opnames gedaan. maar de verschillen zijn een kwestie van een paar euro en daarom trek ik het gewoon gelijk in de IB. Je opmerking over winst & vermogen is inderdaad raar. En ik denk dat ik weet waar de fout zit... In het boekhouding programma maken we gebruik van 4 rekeningen. 1: Zakelijke rekening 2: Persoon 1 3: Persoon 2 4: Persoon 3 Elke keer als er een privé opname/afname wordt gedaan dan wordt er bijv: -1000 euro geboekt van de zakelijke rekening en staat het geregistreerd als "kostenplaats" persoon 1. Ik denk dat er NOG een privé opname moet worden geboekt van +1000 voor persoon 1 maar dan op rekening 2. Zo komt liquide middelen niet zo gigantisch uit want nu staat er enkel alles van de zakelijke rekening en enkel onkosten van andere rekeningen. Of zit ik hier verkeerd? De reden waarom ik dat niet deed was omdat anders het geld het bedrijf nooit verlaten en altijd op 1 van de 4 rekeningen bleef. En dacht dat het dan dubbel werd gerekend bij eigenvermogen en privé ontrekkingen.
 13. hallo allemaal, Ik probeer al een tijd de IB formulieren van mijn VOF (3 personen ieder 33.3%) in te vullen maar zonder succes. Ik doe zelf de boekhouding in Accumulus (online boekhouding tool) en heb daaruit de exacte data die ik zou moeten invullen bij het IB programma. Maar dan kom ik telkens weer op problemen uit dat het Saldo fiscaal niet gelijk is aan Saldo winst-verliesrekening. Ook het stukje specificatie samenwerkingsverband kan hier een probleem zijn. EV 2012: €76 EV 2013: €22 Bruto Winst: €7694 Totaal kosten (inclusief €823 afschrijvingen): €6041 Netto winst: €1653 Activa: €22 Materiele vaste activa: €2823 Vorderingen: 2172 Liquide middelen: -€4972 Passiva: €22 Ondernemingsvermogen: €22 ---- Priveontrekkingen/-stortingen: -€1629 (€-543 pp) -------- Specificatie samenwerkingsverband: (van Persoon 1) Persoon 1: Overig kapitaal aandeel: €7 (EV:22/3) Persoon 1: Kapitaal aandeel vorig boekjaar: €76 (2012) Persoon 1: Vergoeding voor arbeid: €543 (€1629 privé onttrekkingen/3) Persoon 1: verdeling restant winst: Moet hier dan de €7 die overblijft van het EV einde boekjaar? ----------- Saldo fiscale winst: €474 Saldo winst-verlies: €543 Het lijkt er dus op dat het iets te maken heeft met het EVb en EVe dat ik telkens opgeef. Maar ik moet toch gewoon het EV van vorig boekjaar opgeven bij kapitaal aandeel?
 14. Vervelend om te horen dat je zon situatie hebt meegemaakt. De post waar jij het over hebt zijn als ware de afspraken die toen gemaakt werden, en vervolgens nooit door hem werden gerealiseerd door talloze redenen. Bij ons ligt het verschil van IE van founder en cofounders erg simpel (dit hebben we namelijk al een keer moeten uitzoeken). Ik heb net met een jurist gesproken en die heeft het gelukkig glas helder uitgelegd. in vedergeval bedankt heren!
 15. Niet echt, er staat in dat 2 cofounders een factuur uitschrijven (zij zijn tevens ook de gene die alle werkzaamheden hebben uitgevoerd zoals concept, design, interactie etc) puur vanwege de subsidie en daarom niet in loondienst zitten. Nadat de factuur betaald is en de aandelen zoals omschreven in dit document (40%, 20%, 20%, 20%) zijn verdeeld DAN wordt het IE en alle bestanden afgedragen aan de BV. Dit is nimmer gebeurt zowel het volledig betalen van de factuur als de aandelen verdeling. En heeft nu dus de samenwerking verbroken. Volgens dit document ligt de IE en bestanden dus nog bij die 2 cofounders, tot zij alles betaald hebben gekregen en 40% van de aandelen krijgen. Dus hij mag hier dan toch ook niet mee doorgaan als het hun bestanden zijn??
 16. De BV is vorig jaar opgericht, de founder zou alles direct regelen zodat de BV was ingedeeld in 40% founder, en dan 20% voor iedere co-founder. Dit heeft hij na herhaaldelijk vragen nog steeds niet gedaan. Hij is dus 100% van de BV. Nee dat klopt, hij heeft ons niet "ontslagen" maar gewoon gezegd dat we stoppen met de samenwerking. iedere cofounder zou in loondienst zijn sinds vorig jaar januari. Dit is echter niet van werking gegaan, op aanvraag van de founder, om in aanmerking te komen voor een subsidie. Op dat moment hebben we een document ondertekend waarop staat dat wij alsnog 20% ieder van de aandelen kregen en inplaats van loondienst werd er een factuur geschreven (2 van de cofounders hebben een eigen bedrijf) waarin de werkzaamheden equivalent aan 6 maanden salaris in staan. De eerste 3 jaar hebben we gratis gewerkt, in ruil voor aandelen en omdat er geen budget beschikbaar was. Na 3 jaar kwam er een financiering hieruit zou ieder een maandsalaris krijgen. Dit salaris is gelijk aan de helft van MINIMUM loon. De factuur is verstuurd vanuit de BV (waar de founder 100% aandeelhouder van is), deze factuur is niet betaald binnen de afgesproken termijnen. En de factuur bedraagt de salarissen van 2 co-founders die vanwege een subsidie aanvraag niet in loondienst konden. Het totaal aantal salaris dat zij zouden hebben ontvangen in loondienst (6x 790 euro) is daarom omgezet naar een factuur. Hopelijk is het zo wat duidelijker, het is erg lastig om zoveel logisch te verwoorden :P
 17. Hoi allemaal, We hebben een cruciaal punt bereikt in ons bedrijf qua werk relatie door schending van vertrouwen en incompetentie van de founder om dit bedrijf te leiden. Het scenario: 3 jaar geleden zijn we benaderd door iemand met een zeer simpel idee. Wij hebben vervolgens mij ons team dit idee uitgewerkt tot een gigantisch concept waarvan het originele idee van bijvoorbeeld "tegen een bal aan trappen" omgezet is naar de sport voetbal met al zijn regels, toernooien etc. Het gehele concept is dus niet bedacht of uitgevoerd door de FOUNDER maar door de COFOUNDERS. Van tekening, concept document tot business model. 3 jaar lang hebben we kosteloos gewerkt voor een startup (design, concepten, interactie) onder de belofte van aandelen. Dit werd telkens door talloze redenen verzet/uitgesteld (bijvoorbeeld subsidies die samenwerking wilden van verschillende bedrijven, en niet 1 bedrijf). Het laatste half jaar hebben we wel betaald gekregen, al is de factuur nog niet helemaal betaald en is het al over de deadline heen. Dit hebben we allemaal vastgesteld in een zelf getypt document waar de founder en 3 cofounders hun handtekening onder hebben gezet. Hierin staat dat de cofounders het intellectueel eigendom, en alle auteursrechten en bestanden overgeven aan de BV in ruil voor 60% aandelen (20% ieder) en betaling van de factuur. De founder zelf ziet zichzelf als een opperheerser wat enorm schadelijk is voor het bedrijf omdat hij erg vaak verkeerde beslissingen maakt. Nu hebben we dat proberen aan te kaarten in gesprekken en met goede alternatieve proberen op te lossen. Plotseling na vele positieve gesprekken slaat hij ineens om en zegt hij dat alle cofounders op staande voet zijn ontslagen. Nu wil hij dus vrolijk verder gaan met alles wat wij destijds hebben gemaakt. Het complete concept, design, business model noem maar op. Ondertussen op de achtergrond is een development team al halverwege met het realiseren van het product. Wat kunnen we hier aan doen? Mag hij dit überhaupt met al onze spullen? Kunnen wij het development team per direct laten stoppen aangezien hun op ONS werk bezig zijn terwijl wij nooit officieel zijn gebonden aan de BV (onze aandelen zijn nooit gegeven noch zijn wij überhaupt genoteerd in dat bedrijf). We zijn radeloos en vinden dit een extreem vervelende zaak, maar wij kunnen het niet accepteren dat hij ons in feite oplicht en vrolijk weg loopt met het gene waar wij drie jaar aan hebben gewerkt terwijl hij hier niks aan heeft gedaan. We zitten er zelf aan te denken om zelf verder te gaan met het product met ONS materiaal. Mogen wij hem en het development team dat al bezig is op basis van niet nagekomen afspraken met ons verbieden om gebruik te maken van alles wat wij hebben gemaakt? Dank voor het lezen, en hopelijk heeft iemand hier advies voor mij.
 18. Het is nu duidelijk dankje, alles wordt aan t einde zwz na gekeken door de boekhouder, tis meer dat we alles correct willen aanleveren en een klein systeempje kunnen opzetten die het allemaal calculeert. In ieder geval erg bedankt!
 19. Er zijn ook 3 vennoten, ik zei "voorbeeld". Maar helaas snap ik ik nog steeds niet wat je hiermee bedoelt "degene die de meeste bedrijfskosten uit eigen portemonnee betaalt, is natuurlijk nooit degene die daardoor de laagste winst overhoudt. Dat zou fraai wezen: de vennoot die de inkoop regelt, komt er het slechtst van af." Stel voor ik koop een macbook van 3000 euro (privé betaald WEL puur zakelijk), ik heb in het jaar 15k privé ontdekkingen gedaan. Dan moet ik toch op MIJN IB box 1: 12k invullen als privé ontrekkingen? Mijn partners hebben hier toch niks mee te maken? Het zou raar zijn als hun ineens MINDER inkomsten belasting zouden moeten betalen terwijl ik degene ben die heeft geïnvesteerd in het bedrijf. Een quote uit ons boekhouding programma: "in het onderdeel Box 1: winst uit onderneming dient u de Priveonttrekkingen en Privestortingen in te voeren. Gebruik nu de volgende formule om dit te berekenen. 

Priveontrekking/-stortingen = ondernemings-vermogen einde boekjaar min ondernemings-vermogen begin boekjaar min netto winst

 Voor u betekent dat:

 Priveontrekking/-stortingen = 991 min eigen vermogen begin boekjaar min 1884

 Wanneer de uitkomst postief (groter dan 0) is, voert u dit bedrag in bij Privestortingen, wanneer de uitkomst negatief (kleiner dan 0) is, voert u dit bedrag (zonder min-teken) in bij Priveonttrekkingen.
Indien u in het jaar van aangifte gestart bent, en u alle beginwaarden van de balans op 0 hebt gezet, is de formule dus:

 Priveontrekking/-stortingen = 991 min 0 min 1884 
Priveonttrekkingen/-stortingen = -893
" Hier wordt dus bevestigd prive-ontrekkingen min privé stortingen is wat ik opgeef. Maar de vraag is, als ik een product betaal met mijn PRIVE pas, telt de waarde daarvan als een privé storting? Aankoop macbook 3000 euro van prive pas = 3000 euro prive storting voor inkomstenbelasting?
 20. Voorbeeld: Persoonlijke IB wordt berekend uit winst uit onderneming. Laten we zeggen dat we in de VOF 50% aandeel hebben. De winst totaal is 30k. Van die 30k is alles opgenomen dus 15k privé opnames ieder. wanneer persoon 1 een printer koopt voor €100 euro vanaf zijn eigen rekening is de winst verlaagd naar 29900 vanwege de gemaakte extra kosten. Als we dan niet 50% toepassen maar een % evenredig aan zijn privé opname/afname dan is zijn winst uit het bedraag toch €14900?? En wat ik hiervoor zei was een typefout er moet staan box 1=-€100 euro
 21. Maar aan het einde van het jaar geld dus voor zijn persoonlijke IB dat de winst die hij opgeeft in box 1 =€100 euro is?
 22. Hallo allemaal, Aangezien onze boekhouding een groot fiasco was (laten we zeggen compleet verkeerd) zijn we vanaf scratch 2011 tot 2014 aan het herzien en corrigeren. Alles klopt nu, nagecheckt met meerdere programma's. BEHALVE, privé betalingen (die wel zakelijk zijn). Dit komt omdat we met zn drieën zijn, en vaak dingen zijn betaald als de rekeninghouder er niet was. Maar hoe moet ik dit verwerken in mijn boekhouding? Ik heb voor de hoofdrekening van ons bedrijf een saldo overzicht, en een saldo overzicht voor ons 3 apart. Stel voor: Persoon 1 koopt een printer voor 100 euro. Die betaald hij met zijn eigen rekening, maar het is geheel en enkel voor het bedrijf (geen privé gebruik). De kosten mogen dus worden afgeschreven, evenals de BTW (nagevraagd bij de Belastingdienst). Maar hoe worden de kosten verwerkt in de boekhouding? Onze conclusie was alsvolgt: Boeking 1: 1) Persoon 1, €100 privé storting (fictieve betaling aan zakelijke rekening) 2) Zakelijke rekening, +€100 privé storting op saldo 3) Zakelijke rekening, -€100 zakelijke kosten (printer) 4) Persoon 1 winst voor IB aangifte = privé opnames - privé stortingen = belastbaar inkomen? Klopt dit? Of moet het zijn dat het bedrag nimmer "fictief" naar de zakelijke rekening wordt gestort, maar enkel direct als kosten worden opgegeven. Wij vonden dit namelijk zeer onlogisch aangezien het een indirecte storting is in het bedrijf vanuit prive middelen. En hierdoor de inkomsten van Persoon 1 zouden moeten worden verlaagd aangezien hij anders meer winst krijgt genoteerd dan hij werkelijk heeft. Hoor graag van jullie!
 23. Hallo allemaal, Ik heb samen met een partner een VOF waarin we beide 50% vormen. Het is voor ons extreem onduidelijk hoe van bepaalde producten de BTW als voorbelasting wordt opgegeven bij de OB en sommige producten niet mogen afgetrokken als voorbelasting bij de OB maar die mogen van de winst af? (en het raarste, sommige mogen zowel voorbelasting als aftrek van de winst? is dat niet dubbel plezier?) Ik heb even een vraag rondom bepaalde producten waarvan het voor mij erg onduidelijk is hoe dit moet worden verwerkt in de boekhouding. Bijvoorbeeld: Product 1: Macbook (21% btw) enkel naar voorbelasting? Of ook nog eens volledig van de winst afschrijven aangezien ik een starter ben? product 2: Eten & Drinken (73.5% afschrijven van de kwartaal omzetbelasting winst?) product 3: studiereizen 73.5% aftrek van winst EN 21% btw naar voorbelasting? Dus stel voor ik heb in Q1 een winst geboekt van 3000 euro, die geef ik op bij mijn OB dan kon ik net zo goed voor 3000 euro een nieuwe laptop kopen en direct afschrijven van de winst zodat mijn OB op 0 komt te staan en ik vervolgens ook nog eens de voorbelasting BTW terug krijg? Zit ik nu compleet verkeerd of? Het lijkt me onmogelijk dat ik zowel voorbelasting als kosten van de winst af mag trekken aangezien ik dan eens moet aankloppen bij de belastingdienst met een stapel suppleties.
 24. Bedankt voor je antwoord! Is het ook waar wat wij denken over het feit dat indien de founder in bezit komt van de holding 100% met daarin de intellectuele eigendommen van het bedrijf dat hij volledig de winst krijgt van verkoop van het overname/verkoop van aandelen? Dit is toch waar bij ons (een internet concept) grotendeels de waarde zit?
 25. Hallo allemaal, Meer dan twee jaar geleden zijn wij een samenwerking begonnen voor een ICT project. De founder had geen geld, geen codeer, geen conceptueel of ontwerp vaardigheden. Vandaar dat de founder een team bij elkaar heeft gezocht dat voor hem alles kon uitvoeren die honderden uren, tegen de vergoeding van aandelen in het bedrijf wanneer er een investering/financiering werd verstrekt en het werkelijkheid werd. Dat is nu dus het geval. Alleen het probleem is, de voorheen gemaakte beloften zijn drastisch veranderd. En wij hebben het gevoel dat het in ons nadeel ligt. De originele afspraak: founder: 40% co-founder 1: 20% co-founder 2: 20% co-founder 3: 20% Maar vanwege het aanmaken van een BV heeft onze accountant een plan opgesteld: Werk BV (winstrecht): Holding (founder): 40% co-founder 1: 20% co-founder 2: 20% co-founder 3: 20% Holding (inclusief IE) Founder 100% Op dit moment staat nog niks vast en bezit co-founder 1 (ik) en co-founder 2 de intellectuele eigendom van het project en alles wat tot dusverre is gemaakt (aangezien nog niks tegemoet is gekomen financieel of qua beloften). Nu wilt de founder op aandringen van zijn accountant dat wij dit contract ondertekenen en hiermee 20% ieder aandeel krijgen in de werk BV maar wel al onze IE afstaan aan de holding waar de founder 100% van is. Dit is toch enorm nadelig tegenover de voorgaande beloften die werden gemaakt? Aangezien het grote deel van de inkomsten binnenkomt via de IE en indien de IE wordt verkocht 100% van de verkoop gaat naar de founder en wij nimmer daar iets van terug zien. Dit betekent tot dusverre dat wij weten ook dat hij 100% van het stemrecht heeft betreft de intellectuele eigendommen en de 100% winstrecht heeft hierover. En bij verkoop van aandelen enkel hij profijt heeft. Hoe kunnen wij dit fair oplossen voor ieder? Want op dit moment weigert de founder om ons een percentage te geven in de holding waar de intellectuele eigendommen worden gezet. En dat is exact wat wij willen, dat de aandelen verhouding van de werk BV worden doorgevoerd in de holding. Of is het misschien mogelijk dat ieder van ons een aparte holding neemt en de IE wordt opgedeeld in percentages verspreid over die holdings? Ik hoop dat iemand ons hierbij kan helpen want het is helaas niet mogelijk om dit met de accountant te bespreken aangezien die enkel voor de founder werkt en wij hierdoor geen concrete oplossing kunnen krijgen die niet nadelig uitpakt voor ons. Alvast bedankt!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept