Ga naar inhoud

Bert.

Legend
 • Aantal berichten

  835
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Karma

27

Over Bert.

Recente bezoekers van dit profiel

291 profielweergaven
 1. Bert.

  ATR-certificaat probleem

  Welke leveringscondities ga je gebruiken? Oftewel wat ga je over de invoeraangifte in NL/EU met je leveranciers en klanten afspreken?
 2. Of deze: Digitale diensten naar het Buitenland
 3. Bert.

  Verkoper in China geselecteerd en dan...

  Altijd handig, een checklist maar hierbij toch wat aantekeningen: - Bepaal zelf de 10-cijferige goederencode (dat is de Taric-code, geen HS want die gaat maar tot 6 cijfers). Een Chinees zal zeer waarschijnlijk nooit een correcte 10-cijferige code kunnen bepalen, hooguit tot 6 cijfers. Je bent als importeur sowieso verantwoordelijk voor een correcte douaneaangifte, inclusief de juiste goederencode. - Invoerrechten worden berekend over de "douanewaarde", dat is CIF EU grens waarde, als je met natransport kosten bedoeld voor het vervoer na binnenkomst in de EU (dus zeg maar in NL) dan horen deze niet tot de douanewaarde. Wel nog de zogenaamde "verborgen kosten", zoals commissie, verpakkingskosten, royalties/licentierechten e.d. voor zover nog niet inbegrepen in het factuurbedrag.. - Btw wordt ook belast over het bedrag aan invoerrechten+transportkosten tot plaats van bestemming in de EU, dus over douanewaarde+invoerrechten+natransport. - Koop het boek "Havenlogistiek -Partijen & processen in de internationale handel en de haven" , te verkrijgen via www.avontade.nl. En nee, ik heb het niet geschreven maar er staat echt zo ongeveer alles in waarmee een importeur, m.n. in de haven, mee te maken kan krijgen.
 4. Het is niet aan mij om in TS zijn portemonnee te kijken....... Waarover je Btw bij invoer berekent is op zich een nuttige vraag, dat je de Btw als voorbelasting kunt verrekenen doet daar niets aan af.
 5. https://www.fenex.nl/vind-een-expediteur
 6. Als TS niet beschikt over een artikel 23 vergunning moet hij de Btw eerst, via de douane-expediteur, afdragen aan de belastingdienst. Gezien de cashflow heeft de vraag dan nog wel enige relevantie. Het antwoord is overigen dat Btw bij invoer berekend wordt over de factuurwaarde, de bijkomende kosten tot op de plaats van bestemming binnen de EU (commissie, verpakking, vervoer en verzekering) en invoerrechten.
 7. Blijkbaar heeft de levering plaats gevonden vanuit Italië en hoeft daarvoor geen invoeraangifte meer gedaan te worden, of de levering is wel afkomstig uit San Marino maar al door de leverancier in de EU ten invoer aangegeven. Een en ander zou moeten blijken uit welke leveringsconditie (Incoterms) jij en je leverancier overeengekomen zijn,
 8. Technisch gesproken niet geheel correct, een niet-EU leverancier (bijvoorbeeld uit China) heeft de mogelijkheid om, zonder zelf een Btw-nummer te hebben, zich te laten vertegenwoordigen door een fiscaal vertegenwoordiger (met beperkte vergunning). Echter, het blijft wel uitkijken, over kartonnen dozen (golfkarton, vouwdozen e.d.) wordt geen invoerrecht geheven, waardoor een niet-EU leverancier vaak geneigd is om DDP aan te bieden. Hierbij wordt de Btw, die uiteraard wel geheven wordt, vaak over het hoofd gezien.
 9. Ziet er gelikt uit, maar ik mis het overzicht met de laatste 20/40/80 topics......
 10. Oude topic maar het antwoord is nog niet gegeven..... De Chinese verkoper kan/mag geen Btw in rekening brengen. In het geval van DDU (of DAP in de Incoterms versie 2010) is de levering voor de Chinees voor wat de Btw betreft sowieso al out of scope omdat de Btw pas een rol speelt ná de invoeraangifte, die bij DDU/DAP door de koper gedaan wordt. Bij DDP mag de Chinees geen Btw in rekening brengen, hij moet wel via zijn douane-agent de Btw bij invoer betalen en later terug vragen bij de BD (of door een fiscaal vertegenwoordiger laten verleggen). Op zijn factuur aan de NL koper moet de Btw verlegd worden volgens artikel 12 lid 3 Wet OB.
 11. Bert.

  Machines exporteren naar landen buiten de EU

  Goed opgemerkt, ik had Noorwegen gelezen in de post van Vatjes maar dat wordt inderdaad niet genoemd door TS. Voor het antwoord maakt het in beginsel verder niet uit of het Noorwegen of een ander land is, al is bijvoorbeeld Noorwegen nog wel wat beter te behappen dan bijvoorbeeld een land in midden Afrika......
 12. Bert.

  Machines exporteren naar landen buiten de EU

  Dan is het geen DDP maar hooguit DAP. De juiste handelwijze bij DDP is dat de de verkoper in het land van invoer de invoerrechten en invoer-Btw betaalt via een douane-expediteur. Dat er in de praktijk andere dingen gebeuren dan er is afgesproken daar heeft TS niet veel aan....... Wat TS het eerst moet doen is een leveringsconditie afspreken met zijn klant, dus in overleg bepalen wie het transport, eventuele verzekering en uitvoer -en invoeraangifte regelt. Afhankelijk van de uitkomst daarna op zoek naar eventueel een expediteur, transporteur en douaneagent(en). Zelf uitvoer en invoeraangiftes doen is niet mogelijk, het is handigste als je zelf het transport regelt een expediteur/transporteur te zoeken die ervaring heeft met vervoer naar Noorwegen (bijvoorbeeld via https://www.fenex.nl/vind-een-expediteur), die kennen ook wel de juiste adressen om de in en uitvoer te regelen. Waarna de klant met de eerste factuur ook nog eens de Btw bij de Nederlandse belastingdienst kan terugvragen... en dus twee keer de Btw terug krijgt...
 13. Bert.

  BTW / Importkosten ABC

  Ja hoor, de belastingdienst heeft het bij het juiste eind, "B" heeft niets met de Btw te maken, mag het niet in rekening brengen hoeft ook niets af te dragen. Dit vanwege het feit dat de levering blijkbaar door A ingevoerd wordt, zoals je zelf als bij je "Opmerkingen"schrijft Als A dit al doet dan is zeker de vraag of B invoerrechten / btw moet betalen over de invoer enigszins overbodig...... In beginsel koopt A in dit scenario "duty unpaid" en blijven de transacties tussen A/B en B/C buiten beeld voor de Btw aangezien deze betrekking hebben op nog niet ingeklaarde goederen. Een particulier uit België maakt geen verschil.
 14. Voor wat betreft de invoerrechten, bij wederinvoer in de EU kun je een beroep doen op de regeling voor terugkerende goederen. Mits het product niet langer dan drie jaar na uitvoer weer ingevoerd wordt en je kunt aantonen dat het eerder uitgevoerd is betaal je geen invoerrechten. Als het product met het nultarief voor Btw is uitgevoerd (waarschijnlijk wel) betaal je bij wederinvoer wel Btw, maar die is verder weer als voorbelasting te verrekenen.
 15. In dat geval zou het handig zijn om even te vermelden om over wat voor soort product het gaat, inclusief de samenstelling (flesjes drinken is nogal een ruim begrip) en de goederencode die jullie er aan gegeven hebben.

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké