Jump to content

Bert.

Legend
 • Content Count

  1,254
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by Bert.

 1. Vervoerder dient gelezen te worden als "douanevertegenwoordiger" (tenzij je zelf aangifte gaat doen). Dus een douane-expediteur of -agent. Dat is vaak niet dezelfde partij als de vervoerder, zeker niet als het vervoer door de leverancier verzorg wordt.
 2. Een BTW nummer aanvragen voor afdracht van accijns maar niet voor BTW? Dat kan niet kloppen. Een Duitse webshop die B2C levert aan NL afnemers moet in NL zowel de accijns als BTW afdragen. Deze verkoper zal in NL een fiscaal vertegenwoordiger moeten aanstellen, dat zal omgekeerd ook wel zo zijn. Accijns die je in NL betaalt kun je terug krijgen als eje kunt aantonen dat de accijns in DE betaald is.
 3. Ik volg het even niet meer..... De Engelse vestiging factureert een Engelse klant Engelse BTW voor goederen die rechtstreeks vanuit NL in Griekenland geleverd worden?
 4. Dat is het dus wel. Dat B niet meer in de EU zit doet daar niets aan af. De hoofdregel sinds 2020 is dat de transactie AB de intracommunautaire levering is (artikel 36 BTW richtlijn). B verwerft intracommunautair in Griekenland en moet zich daar registreren. Uitzondering op de regel (artikel 36 bis ) is dat B zich ook kan registreren in de lidstaat van A, dan is de transactie tussen B en C de intracommunautaire levering. Het lijkt me voor het UK bedrijf gemakkelijker om in NL te registreren en aangifte te doen dan in Griekenland, zeker omdat de Nederlandse groothandel s
 5. Ik kan niets zeggen over facturen die ik niet gezien heb,...... Bij een DAP levering staan mogelijk wel apart de transportkosten gespecificeerd (hoeft niet) maar wordt er ook geen BT gerekend. Als het echt DDP is moet er vermelding op de factuur staan waarom er geen BTW in rekening gebracht wordt (ICL of reverse charge).
 6. Hierdoor? Nee, je ontvangt van de verkoper sowieso toch een factuur? In dit geval één waar alle kosten (goederen, transport, invoerrechten, inklaringskosten e.d.) onder de streep in zitten. Als Ali in Polen aangeeft dien je een factuur te ontvangen zonder BTW omdat het laatste stuk van Polen naar NL een intracommunautaire levering is.
 7. Onzin. Als er DDP geleverd wordt heb jij niets te maken met de invoer BTW die door de leverancier afgedragen wordt. Voor jou is een DDP levering min of meer hetzelfde als een binnenlandse levering, met het verschil dat de BTW op de levering verplicht (artikel 12 lid 3 WOB) naar jou verlegd wordt. Tenminste als de douane-aangifte door de leverancier in NL wordt gedaan. Stel dat Ali de invoeraangifte in BE doet (EDC in Luik) dan krijg je een factuur voor een intra-communautaire levering.
 8. Hoezo niet? Wie geeft ze dan aan bij de douane? Leipzig is trouwens een hub, ik neem aan dat de goederen in niet Duitsland blijven? En niet alleen in je boekhouding......
 9. Ook niet mijn core business maar je wil een fabrikant op basis van een paar foto's voor jou kleding laten ontwerpen en maken? En dan ook nog in Turkije? En dan waarschijnlijk nog zo goedkoop dat je het met winst kunt verkopen als je "eigen" kledingmerk? Ook niks verloren dus....... Ondernemen is een werkwoord.
 10. Grotendeels mee eens @Roel J, m.i. een van de vele spraakverwarringen rond BTW. Als je verleggen letterlijk neemt, dus in de zin van "verplaatsen" , wordt er bijvoorbeeld verlegd met artikel 23 of een binnenlandse "reverse charge". Daarbij gaat het immers om hetzelfde bedrag en hetzelfde BTW-tarief , maar een andere wijze, plaats of persoon voor de heffing. Zelfs bij een ICL is er mijns inziens (al mag iedereen dat met me oneens zijn) geen sprake van "verlegging". Het gaat daar immers niet om hetzelfde bedrag, BTW tarief en land van heffing. Bijvoorbeeld: Een levering in NL van 1000 Euro zo
 11. Zelfs dat laatste niet, je verlegt geen BTW.
 12. Ik heb de eerste pagina bekeken, de afbeelding staat over de tekst (of eigenlijk omgekeerd) waardoor de tekst niet goed te lezen is. Als ik naar beneden scroll verdwijnt de bovenstee regel en staan de menu items verdeeld over twee regels. Ik vind dat zelf niet heel mooi ogen.
 13. Ja, maar dan moeten die gasten wel eerst hun voorraad in bulk naar de EU brengen, wat het de douane in Spanje een stuk gemakkelijker maakt om te controleren op een correcte afdracht van belastingen, ondeugdelijke producten enzovoorts. We hebben met de Brexit al kunnen zien wat de gevolgen van het afschaffen van de BTW vrijstelling zijn, er zal na 0.1.07 in de de rest van de EU ook wel het een en ander gaan veranderen.
 14. De AV van Fashion-pure waarnaar in het artikel wordt verwezen deugt inderdaad niet. Producten exclusief BTW aanbieden is sowieso al in strijd met artikel 38 WOB en de constructie kopen bij een NL webshop/ goederen vanuit CN verzenden/inklaring door de klant is fiscaaltechnisch nogal bedenkelijk, Grote kans dat de fiscus invoerrechten en invoer-BTW misloopt. Maar als vanaf 01.07.2021 de vrijstellingsgrens voor BTW verdwijnt en de klanten dus voor iedere DAP-zending 15 á 20 Euro afhandelingskosten aan PostNL of de koeriers mogen gaan aftikken, plus BTW en eventueel invoerrecht zal het wel een k
 15. Rwanda heeft ook gewoon douane, dan moet er een uitvoeraangifte gedaan worden. Dat hangt af van de afgesproken leveringsconditie (Incoterm). Over het algemeen zorgt de Rwandese exporteur voor de export, de NL ontvanger voor de invoer. Invoerrechten (waarschijnlijk 0% voor Rwandese oorsprong), invoer BTW + kosten voor de douane-aangifte. Afhankelijk van het product zijn er mogelijk nog aanvullende documenten/certificaten nodig.
 16. Interessante casus. Paar opmerkingen erbij. Dat je op Aliexpress EU-ingeklaard kunt kopen wil niet automatisch zeggen dat je van een in de EU-gevestigde onderneming koopt. Het wel zelfs niet eens zeggen dat de goederen op het moment van verkoop al ingeklaard zijn. De kortere levertijd zal voor Ali misschien wel een reden zijn om vanuit de EU te gaan leveren maar dat de vrijstelling voor invoer BTW op 01.07 komt te vervallen zal zeker meespelen. Dat maakt het, omdat de consument dan opdraait voor invoer BTW en de inkaringskosten (zo tussen de 12 en 20 Euro per zending) het voor hem/haar nie
 17. FOB (en CFR/CIF) zijn van toepassing op bulklading of stuksgoederen. Een zending ruitersportartikelen voor een webshop in bulk of per stuk op een schip geladen? Dan lijkt me containervervoer een juiste aanname.
 18. FOB is een maritieme term.... Inderdaad, klein typefoutje 🙃
 19. Ik zou het woord avontuurlijk niet gebruiken...... Naast de opsomming van @Hans van den Bergh krijg je ook nog te maken met de douaneaangifte, invoerrechten (is de exporteur REX geregistreerd?) en invoer-BTW, en het retourneren van de lege container. En ook allerlei kosten die daarbij berekend worden, THC, BAF, CAF, inklaring, voorschotprovisies etcetera. Hoe het allemaal werkt staat in dit boek, en een boek over Incoterms is ook een overbodige luxe (FOB is niet geschikt voor containers...).
 20. Er is in januari als zoveel geweigerd (ook in de EU) dat de verkopers overwogen hebben om de goederen te verbranden in plaats van retour te halen. En er zijn veel webshops in de EU die na de Brextit ook gewoon BTW in rekening brachten aan Engelse afnemers en ook geen flauw benul hebben van oorsprongsregels, bijvoorbeeld:
 21. Bert.

  ICL/ICP of niet

  Is de derde partij de vervoerder? Gaat de factuur over het transport of over de verkoop van het hout?
 22. En dan draait de klant dus op voor alle extra kosten, wat voor veel Engelsen reden is om zendingen te weigeren (en waarschijnlijk bij een andere webshop hun spullen gaan halen).
 23. Een vervoersverklaring is slechts één van de bewijsmiddelen, ook zonder vervoersverklaring kan er sprake zijn van een ICL. Die bij een strikte toepassing van artikel 4 b) van Richtlijn 2008/9 dus niet zonder meer teruggevraagd kan worden, tenzij TS zich in FR en BE registreert en zelf de ICL aangeeft.
 24. Het teruggaafverzoek via de Nederlandse belastingdienst is niet bedoeld voor aankopen van goederen die intra-communautair geleverd hadden kunnen worden. Grote kans dat je geen BTW terug krijgt.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept