denpries

Junior
  • Aantal berichten

    27
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door denpries

  1. Volgens mij is dat eerste niet direct waar. Alleen als ik aantoonbaar wil maken niet meer dan 500km prive te hebben gereden met een zakelijk aangemerkte auto heb ik een rittenregistratie nodig; je ontkomt dan namelijk de bijtelling. Dit is echter niet het geval bij mij, en daarom kan ik volgens mij dus gewoon de bijtelling pakken en geen rittenregistratie bijhouden. Dan kan ik dus de volledige benzine en andere kosten aftrekken. Alleen nu dus de vraag: kan dit ook bij een private lease auto (en die dan als zakelijk aanmerken in mijn eigen boeken en dus bijtelling nemen en lease en benzine kosten aftrekken). Als ik op de zaak een auto zou kopen kan het sowieso. zie ook: http://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/vervoer/auto-van-de-zaak Zakelijke auto: alle werkelijke autokosten (aanschaf, brandstof, onderhoud, verzekeringen, wasserette, e.d.) zijn aftrekbaar. Wordt de auto meer dan 500 kilometer privé gebruikt, dan wordt een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen opgeteld. Dit wordt de bijtelling genoemd. Om aan die bijtelling te ontkomen moet je kunnen aantonen hoeveel privé- en hoeveel zakelijke kilometers je maakt, bijvoorbeeld via een rittenregistratie of je afspraken uit je agenda.
  2. Goedendag, Kan ik als ik private lease in plaats van 0.19 ct per km zakelijk , ook gewoon de bijtelling nemen en leasekosten / benzine kosten aftrekken? Ik zou de auto voor de btw gewoon prive willen nemen en voor de IB zakelijk (ik rijd ong 40-60% zakelijk) Geen zin in km registratie gedoe namelijk.
  3. Dan wordt het eventueel weer een stukje interessanter, of in ieder geval kan ik het nu gewoon uitrekenen ;)
  4. Dus stel dat ik in dat jaar 3000 euro tank en aan onderhoud 1000 euro uitgeef (en bv 1000 euro afschrijving), de bijtelling maximaal 5000 euro is als ik de auto prive gebruik zonder ritten registratie?
  5. Ik doe de OZB zelf, evenals de IB, maar de IB laat ik nogmaals doen door een boekhouder, ik stuur deze dus niet zelf in, het is alleen ter controle van mijn kant. En eerlijk gezegd wist ik het antwoord eigenlijk al, namelijk exact zoals bovenstaand gegeven, maar dacht... toch maar even dubbel dubbel checken. Het is ergens wel een beetje krom dat het niet mag. Bijtelling fungeert als compensatie voor het prive gebruik van een zakelijk middel. Maar als je de wagen alleen prive gebruikt tot moment X zou dit natuurlijk eigenlijk niet hoeven. Maar zo zijn de regeltjes natuurlijk ;) Ik zal gewoon moeten wachten tot ik een auto vind die net oud genoeg is en aan mijn eisen voldoet, of eerst een goedkooper barrel moeten nemen in de tussentijd.
  6. Ik ben zzp-er en ik zit te overwegen een 'nieuwe' auto aan te schaffen (audi A6). Augustus 2000 is het bouwjaar. Ik heb nu een nieuwe auto nodig namelijk, maar wil die wagen eigenlijk nog niet zakelijk rijden: de bijtelling is nogal hoog in dat geval (25% van 70k). Kan ik de auto eerst prive kopen, tot en met augustus niets aftrekken e.d., en dan de auto in augustus op de 'zaak' zetten en vanaf dat moment kosten zoals benzine onderhoud e.d. pas ga aftrekken, met een financieel gunstiger bijtelling van 35% over dagwaarde?
  7. Sorry, het zijn kosten. Ik heb iets moeten betalen wat betrekking heeft op 2014, heb niet zelf gefactureerd. Dat zit dan niet aan passiva zijde bij resultaat, ook geen crediteuren, maar moet ik dat dan opgeven als vooruitbetaalde bedragen bij passiva? Of zou ie dan als activa moeten staan, omdat in feite door het vooruitbetalen van het bedrag een 'prestatie' schuld van die partij naar mij toe bestaat
  8. Hoe verwerk ik correct een post van 1000 euro, betaald in december 2013, voor een dienst met betrekking op IB 2014, op de balans? Ik dacht zelf: het is aan passiva zijde in mindering gebracht op de 'kas' en aan de activa zijde markeren als overlopende kosten? (het is geen vreemd vermogen oid dacht ik want het is al betaald)
  9. In die geest, is het dan ook zo dat als je een auto voor de IB op de zaak hebt (voor de BTW niet) en bv 100 euro ex btw tankt (121 incluis) , je als aftekpost ook 100 + 21 mag noteren? Of in dit geval alleen 100. De vergelijking gaat scheef. Voor auto's die niet voor de inkomenstenbelasting zakelijk zijn maar wel zakelijk worden gebruikt zijn speciale regelingen (kort gezegd: gedurende het jaar alle voorbelasting terugvorderen, aan het einde van het jaar corrigeren met 1,5% van de cataloguswaarde van de auto). Maar in basis heb je gelijk: als er geen grond is om de voorbelasting af te trekken werkt deze kostprijsverhogend, en de kostprijs is de basis voor de aftrek. Dus als de regelng voor auto's er niet zou zijn dan zou je inderdaad 121 opvoeren als de kostprijs. Dit komt bijvoorbeeld voor bij huisartsen met een auto op de zaak. Even teruglezend mag ik dan concluderen dat: ik heb de auto zakelijk voor de IB en niet voor de BTW. Daar er dus geen grond is de btw af te trekken zakelijk werkt dit kostprijsverhogend, welke de basis is voor aftrek. Dan mag ik toch die 121 nemen als kostenpost ipv 100?
  10. In die geest, is het dan ook zo dat als je een auto voor de IB op de zaak hebt (voor de BTW niet) en bv 100 euro ex btw tankt (121 incluis) , je als aftekpost ook 100 + 21 mag noteren? Of in dit geval alleen 100.
  11. Ik hoopte al op een reactie van jouw kant, Joost. Je bent altijd erg duidelijk in je antwoorden. Dank daarvoor. Overigens ook dank aan andere poster uiteraad! Ik had over dit alles nog wel een additionele vraag. Stel als voorbeeld ik heb een etentje van ex btw 100 euro.(voor het gemak) (btw dus 6 euro) Ik nuttig het ter plekke dus geen voorbelasting. Moet ik de aftrekpost dan zien als 73.5% van 100 of als 73.5% van 106? (indien ik voor de 73.5% regeling kies)
  12. Los van de vraag of het ondernemend is of niet zou ik je wel (als behoorlijk goed ingelezen persoon met een buts aan ervaring op dit vlak in vriendenkring) ernstig afraden hier nog geld in te gaan pompen. Momenteel is het de moeite niet meer waard om hoogwaardige miners aan te schaffen of te huren. Had je hier een jaar eerder (of eigenlijk nog eerder) mee gekomen was het nog echt de investering waard geweest. Als je nu 1-3% van je investering omzet in winst gaat het veel zijn. Zelf weten, uiteraard. Protip: reken eerst ook even exact alles uit voor je er aan begint. Neem in het bijzonder ook de tijd mee dat het duurt voordat je over een professionele mine machine kunt beschikken mee vanaf de tijd van investering! Gedurende die tijd heb je namelijk wel geld uitgegeven maar kun je nog niet minen, en aangezien de moeilijkheidsgraad nogal oploopt momenteel heeft dit zeker invloed op wat je verwacht te kunnen minen. Ik ga hier verder niet op in maar 'bezint eer ge begint'
  13. Ik heb mij aadig ingelezen maar ik wilde het hier toch even voorleggen. Klopt het dat: ik een zakenlunch voor 73.5% mag aftrekken, en dan als kosten kan nemen het gehele bedrag incluis btw? Dat laatste is immers niet voor te belasten. Ik volgens dezelfde aanname bv een fles drank <100 euro als representatiekosten net als de zakenlunch mag opvoeren tegen 73,5% (incl btw dus)? Dit is als een onverwachte 'tegenprestatie' voor iemand die ik als kennis heb binnen een groot bedrijf, en die mijn kaartje heeft doorgegeven aan iemand waardoor ik nu een leuke opdracht heb. Mag dit laatste uberhaupt eigenlijk wel en zo ja : ik wil voorkomen dat men vraagt of ik m zelf niet opgedronken heb. (laten we wel wezen, dat gaat ook niet gebeuren) edit: ----- ik vraag mij naar aanleiding van dit artikel: http://www.mkbservicedesk.nl/2328/is-btw-voor-relatiegeschenken-aftrekbaar.htm nu af of btw van dat geschenk wel gewoon afgetrekbaar is.
  14. Niet doen :) Het belangrijkste is dat je de correcte af te dragen BTW hebt doorgegeven. Gewoon een suppletie indienen waarin je de juiste bedragen vermeldt. Ik zou dat over heel 2013 doen nadat je de zzngifte over q4-2013 hebt ingediend. Het formulier vind je hier. Alleen... Er staat dat een suppletie te gebruiken is voor bedragen > 1000 euro. Bij mij gaat het wel om getallen die veranderen met meer dan 1000 euro, alleen niet de daadwerkelijke te betalen of ontvangen omzetbelasting want die blijft gelijk want die had ik dus corect ingevuld. Verder begrijp ik uit de toelichting dat ik de suppletie in kan vullen voor het gehele jaar 2013 en dat dit dus eigenlijk gaat gelden als de daadwerkelijke aangifte voor 2013. Mocht er dan toch nog een verschil zitten tussen het te betalen btw bedrag en wat ik al totaal betaald heb in vorige kwartalen (stel, 100 euro?) , krijg ik daar dan een factuur voor of kan ik dit verschil ook direct overmaken? (Of is dit alleen voor echt grote bedragen?)
  15. bij mij werkte het wel al gewoon, paar uur voordat jij dit postte
  16. Dag allen. Stomme actie. Op de een of andere manier heb ik het voor elkaar gekregen om bij de vorige aangiften iets verkeerds in te vullen. En dat terwijl ik alles minstens 3x heb nagelopen. Nu ik voor Q4 invul en vergeleek met Q3 en Q2 zie ik meteen: uuhhh Q3 en Q2 kan nooit geklopt hebben. Waar ging het mis? 1 Prestaties binnenland 1a Leveringen/diensten belast met hoog tarief Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend --> daar heb ik mijn totale omzet ingevuld INCLUSIEF btw, terwijl er alleen de omzet met hoog tarief mocht staan exclusief btw. Ook heb ik er 50 euro op gezet welke eigenlijk in 1e Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast thuishoorde... De verschuldigde BTW bij 'omzetbelasting' heb ik wel correct ingevuld, evenals voorbelasting. Voor de rest zijn er geen rubrieken in te vullen. Het te betalen bedrag klopte dus wel en heb ik netjes betaald, alleen het bedrag op de achtergrond klopt natuurlijk niet. voorbeeld hoe het is ingevuld met nep bedragen 1a 1260 euro en 210 euro terwijl het moest zijn 1a 1000 euro en 210 euro 1e 50 euro ..... Belastingdienst heb ik vanmorgen gebeld maar de inhoudelijke afdeling is reeds gesloten. Hoe zal ik dit moeten corrigeren? Maak me er wel een beetje zorgen om :(
  17. Er is mij voorts door iemand anders het volgende verteld: Dat je je auto als zakelijk bestempelt voor de IB en niet voor de BTW, en gaat werken met bijtelling (dus meer dan 500km prive rijden) betekent nog niet dat je geen km registratie hoeft uit te voeren. DIt moet je namelijk alsnog nauwgezet doen want je moet alle kosten die je maakt corrigeren voor werkelijk prive / zakelijk percentage. Klopt dit?
  18. Overigens vond ik ook nog dit: Personenauto’s De ondernemer die zijn (personen-)auto gemengd gebruikt, voor zakelijke ritten en voor privé ritten, kan die auto tot zijn keuzevermogen rekenen. Hij kan kiezen tussen privé en ondernemingsvermogen. De keus mag de grens van de redelijkheid niet overschrijden. De rechter heeft beslist dat de ondernemer zijn personenauto niet tot zijn privévermogen mag rekenen, als hijdie auto geheel of nagenoeg geheel voor zijn onderneming gebruikt. De belastingrechter koppelt die grens hier niet aan 10% van het gebruik, maar aan de fameuze 500 kilometer voor privégebruik voor de bijtelling privé gebruik auto. De auto behoort tot het verplichte ondernemingsvermogen als de ondernemer minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden rijdt. Rijdt hij meer dan 500 kilometer privé, dan behoort de auto tot het keuzevermogen. Rijdt de ondernemer minder dan 500 kilometer voor zakelijke doeleinden, dan is het risico groot dat de rechter de personenauto tot het verplichte privévermogen zal rekenen. http://www.fiscalistenonline.nl/sitefiles/file/op_de_zaak_of_in_prive.pdf Wat niet zo zeer de nadruk legt op een percentage, als wel op een aantal kilometers. Dus wat excessief prive gebruik precies is in dezen blijft nog een beetje vaag, aangezien meer dan 500 km prive en meer dan 500 km zakelijk de auto als het ware in het keuzevermogen dwingt, waarin ik dus kennelijk zelf mag kiezen wat ik er mee doe. Toch? Blijft staan de kwestie: als ik moet beslissen bij aankoop, of opstarten bedrijf, wat voor effect zou verkopen en terugkopen van de auto dan hebben voor de bepaling? Dan kan ik immers beslist hebben dat de auto na terugkoop zakelijk is, en niet voor de verkoop. Al is dit wellicht een grijs gebiedje ------------------ Alternatief: Zaak is begonnen op 1 maart 2013 Auto werd 15 jaar oud op 26 juni 2013. Catalogus nieuwwaarde volgens unive.nl : 14282 euro (moet je dat zelf opgeven bij aangifte?) Stel nu dat wat ik net voorstelde (overkopen bv) allemaal niet mag. Klopt het dan dat: Ik de auto zakelijk kan overkopen (alsnog) per 1 maart 2013 voor, zeg, 400 euro? (dat is ie dan ongeveer waard) bijtelling maart - juni = 1/3 van een jaar * 25% * 14282 = 1190 euro bijteling juli - december = 1/2 van een jaar * 35% * 400 euro = 70 euro Maaarrr dan mag ik ook wegenbelasting maart - december nemen: 10/12 * 400 euro = 333 euro En 10/12 * 500 euro verzekering = 416 euro Plus alle kosten die ik qua onderhoud heb gemaakt aan die auto (of bv. winterbanden?), vanaf maart, ook al staan deze niet op naam bedrijf maar op naam van mij prive? (want prive=bedrijf bij zzp) Alleen jammer dat ik dan geen benzine bonnen meer heb van dit jaar :( Want heb deze nooit bewaard. Dan komt het al met al namelijk toch nog positief uit in ieder geval, voor dit jaar. Ik ga er wel even vanuit dat ik de auto ook daarwerkelijk zakelijk mag opvoeren. Pfffft... Hopelijk kan iemand nog een en ander verduidelijken en checken of de annames kloppen. Vind het wel leuk eigenlijk om alles zelf uit te zoeken en ook te snappen, maar soms is een en ander toch dubbel, afhankelijk van je informatiebron
  19. Wat bedoel je onder ingeboekt? In een boekhoudpakket, in excel, handmatige nummers of iets anders? Ik ben IT-er met nadruk op excel tools, dus heb een eigen tool gemaakt in een paar uurtjes. Werkt verder erg handig want OB en IB resulteert er direct uit. Alleen klopt nummering dus niet op deze manier met hoe het zou moeten. Met ingeboekt bedoel ik: ik geef alles wat naar binnen en buiten gaat ook een 'intern' nummer. Punt was alleen, dat interne nummer gebruikte ik dus ook als nummer voor facturen naar buiten. Daardoor zitten er 'gaten' in de administratie omdat de inkomende facturen het interne nummer ook lieten doorlopen. Oplossing voor nu is: Fysieke scheiding tussen factuur nummers en 'interne' nummers. Alleen de oude facturen zijn niet meer aan te passen natuurlijk Het was dus zo: ik stuur een factuur -> intern doc = 1 -> factuur is 1 ik stuur nog een factuur -> intern doc = 2 -> factuur is 2 ik krijg een factuur --> intern doc = 3 ik stuur een factuur -> intern doc = 4 -> factuur is 4 Mag dus niet, factuur had zo moeten zijn ik stuur een factuur -> intern doc = 1 -> factuur is INV1 ik stuur nog een factuur -> intern doc = 2 -> factuur is INV2 ik krijg een factuur --> intern doc = 3 ik stuur een factuur -> intern doc = 4 -> factuur is INV3 Alleen hoe ik het verleden ga oplossen weet ik zo 123 niet. Begin vanaf nu met opnieuw nummeren vanaf INV1, en voor de oude facturen verwijs ik dan wel naar de oude administratie met een stuk uitleg waarom dit zo liep. Veel andere ideeen heb ik niet.
  20. Ik zit inmiddels op nr 56 dus ik mis heel wat meer nummers helaas ;) Wel is alles sluitend: klopt exact met bedragen op rekeningen. Maar zou vanaf nu opnieuw kunnen beginnen met nummeren wellicht, met een extra indicatie in nummering dat het een nieuwe serie betreft. mhhh
  21. Ik zit inmiddels op nr 56 ;) Wel is alles sluitend: klopt exact met bedragen op rekeningen.
  22. Hai. Ben vanaf begin dit jaar ingeschreven als zzp-er. Bij een startersgesprek begreep ik dat het nummeren van facturen iets is wat je nauwkeurig doen moet, en dit leek mij ook logisch. Wel gaf men mij aan (als advies) niet te beginnen met nummer 1 (bv 2013_1) want het staat nogal knullig: oh ik ben kennelijk de eerste bij dat bedrijf. Ik heb een en ander alleen een beetje verkeerd opgevat. Ik heb ook de inkomende facturen intern ingeboekt volgens hetzelfde nummer systeem. Stel ik stuur in januari 3 facturen, krijg er 2 en stuur er weer 3 dan is de nummering: UIT 201301_001 (gebruikt op factuur) UIT 201301_002 (gebruikt op factuur) UIT 201301_003 (gebruikt op factuur) IN 201301_004 Alleen ingeboekt op dit nummer. Factuur nummer van inkomende factuur staat hier wel aan gekoppeld IN 201301_005 Alleen ingeboekt op dit nummer. Factuur nummer van inkomende factuur staat hier wel aan gekoppeld UIT 201301_006 (gebruikt op factuur) UIT 201301_007 (gebruikt op factuur) UIT 201301_008 (gebruikt op factuur) Nummering loopt verder wel goed op, zonder 'gaten'. Ook qua datum gaat het gewoon goed: _008 kan nooit voor _005 zijn, bijvoorbeeld. Maar volgens mij mag dit dus niet. Hoe dit oplossen? Gewoon hier mee verder gaan tot einde jaar, en in 2014 met schone lei beginnen en inkomende en uitkomende documenten apart gaan nummeren als document?
  23. Ondernemer vanad begin dit jaar. Zover ik weet kon dat wel, maar mag je niet zomaar herhaaldelijk wisselen. Is ook een beetje gek anders, toch? Dan zou ik toch de auto kunnen verkopen (aan iemand anders, prive) en deze dan weer terug kopen van die vriend via bedrijf. Maar de tenaamstelling is dan weer exact hetzelfde, want ik ben dezelfde 'persoon' als mijn bedrijf. Of ben ik echt voorzien van verkeerde informatie Waar ik wel twijfels over heb, en bijna zeker weet dat dit niet mag: met terugwerkende kracht inboeken. Dus bv per 1 juli dit jaar. Neem aan dat dit niet mag.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.