Jump to content

denpries

Junior
 • Content Count

  27
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Volgens mij is dat eerste niet direct waar. Alleen als ik aantoonbaar wil maken niet meer dan 500km prive te hebben gereden met een zakelijk aangemerkte auto heb ik een rittenregistratie nodig; je ontkomt dan namelijk de bijtelling. Dit is echter niet het geval bij mij, en daarom kan ik volgens mij dus gewoon de bijtelling pakken en geen rittenregistratie bijhouden. Dan kan ik dus de volledige benzine en andere kosten aftrekken. Alleen nu dus de vraag: kan dit ook bij een private lease auto (en die dan als zakelijk aanmerken in mijn eigen boeken en dus bijtelling nemen en lease en benzine kosten aftrekken). Als ik op de zaak een auto zou kopen kan het sowieso. zie ook: http://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/vervoer/auto-van-de-zaak Zakelijke auto: alle werkelijke autokosten (aanschaf, brandstof, onderhoud, verzekeringen, wasserette, e.d.) zijn aftrekbaar. Wordt de auto meer dan 500 kilometer privé gebruikt, dan wordt een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen opgeteld. Dit wordt de bijtelling genoemd. Om aan die bijtelling te ontkomen moet je kunnen aantonen hoeveel privé- en hoeveel zakelijke kilometers je maakt, bijvoorbeeld via een rittenregistratie of je afspraken uit je agenda.
 2. Goedendag, Kan ik als ik private lease in plaats van 0.19 ct per km zakelijk , ook gewoon de bijtelling nemen en leasekosten / benzine kosten aftrekken? Ik zou de auto voor de btw gewoon prive willen nemen en voor de IB zakelijk (ik rijd ong 40-60% zakelijk) Geen zin in km registratie gedoe namelijk.
 3. Dan wordt het eventueel weer een stukje interessanter, of in ieder geval kan ik het nu gewoon uitrekenen ;)
 4. Dus stel dat ik in dat jaar 3000 euro tank en aan onderhoud 1000 euro uitgeef (en bv 1000 euro afschrijving), de bijtelling maximaal 5000 euro is als ik de auto prive gebruik zonder ritten registratie?
 5. Ik doe de OZB zelf, evenals de IB, maar de IB laat ik nogmaals doen door een boekhouder, ik stuur deze dus niet zelf in, het is alleen ter controle van mijn kant. En eerlijk gezegd wist ik het antwoord eigenlijk al, namelijk exact zoals bovenstaand gegeven, maar dacht... toch maar even dubbel dubbel checken. Het is ergens wel een beetje krom dat het niet mag. Bijtelling fungeert als compensatie voor het prive gebruik van een zakelijk middel. Maar als je de wagen alleen prive gebruikt tot moment X zou dit natuurlijk eigenlijk niet hoeven. Maar zo zijn de regeltjes natuurlijk ;) Ik zal gewoon moeten wachten tot ik een auto vind die net oud genoeg is en aan mijn eisen voldoet, of eerst een goedkooper barrel moeten nemen in de tussentijd.
 6. Ik ben zzp-er en ik zit te overwegen een 'nieuwe' auto aan te schaffen (audi A6). Augustus 2000 is het bouwjaar. Ik heb nu een nieuwe auto nodig namelijk, maar wil die wagen eigenlijk nog niet zakelijk rijden: de bijtelling is nogal hoog in dat geval (25% van 70k). Kan ik de auto eerst prive kopen, tot en met augustus niets aftrekken e.d., en dan de auto in augustus op de 'zaak' zetten en vanaf dat moment kosten zoals benzine onderhoud e.d. pas ga aftrekken, met een financieel gunstiger bijtelling van 35% over dagwaarde?
 7. Sorry, het zijn kosten. Ik heb iets moeten betalen wat betrekking heeft op 2014, heb niet zelf gefactureerd. Dat zit dan niet aan passiva zijde bij resultaat, ook geen crediteuren, maar moet ik dat dan opgeven als vooruitbetaalde bedragen bij passiva? Of zou ie dan als activa moeten staan, omdat in feite door het vooruitbetalen van het bedrag een 'prestatie' schuld van die partij naar mij toe bestaat
 8. Hoe verwerk ik correct een post van 1000 euro, betaald in december 2013, voor een dienst met betrekking op IB 2014, op de balans? Ik dacht zelf: het is aan passiva zijde in mindering gebracht op de 'kas' en aan de activa zijde markeren als overlopende kosten? (het is geen vreemd vermogen oid dacht ik want het is al betaald)
 9. In die geest, is het dan ook zo dat als je een auto voor de IB op de zaak hebt (voor de BTW niet) en bv 100 euro ex btw tankt (121 incluis) , je als aftekpost ook 100 + 21 mag noteren? Of in dit geval alleen 100. De vergelijking gaat scheef. Voor auto's die niet voor de inkomenstenbelasting zakelijk zijn maar wel zakelijk worden gebruikt zijn speciale regelingen (kort gezegd: gedurende het jaar alle voorbelasting terugvorderen, aan het einde van het jaar corrigeren met 1,5% van de cataloguswaarde van de auto). Maar in basis heb je gelijk: als er geen grond is om de voorbelasting af te trekken werkt deze kostprijsverhogend, en de kostprijs is de basis voor de aftrek. Dus als de regelng voor auto's er niet zou zijn dan zou je inderdaad 121 opvoeren als de kostprijs. Dit komt bijvoorbeeld voor bij huisartsen met een auto op de zaak. Even teruglezend mag ik dan concluderen dat: ik heb de auto zakelijk voor de IB en niet voor de BTW. Daar er dus geen grond is de btw af te trekken zakelijk werkt dit kostprijsverhogend, welke de basis is voor aftrek. Dan mag ik toch die 121 nemen als kostenpost ipv 100?
 10. In die geest, is het dan ook zo dat als je een auto voor de IB op de zaak hebt (voor de BTW niet) en bv 100 euro ex btw tankt (121 incluis) , je als aftekpost ook 100 + 21 mag noteren? Of in dit geval alleen 100.
 11. Ik hoopte al op een reactie van jouw kant, Joost. Je bent altijd erg duidelijk in je antwoorden. Dank daarvoor. Overigens ook dank aan andere poster uiteraad! Ik had over dit alles nog wel een additionele vraag. Stel als voorbeeld ik heb een etentje van ex btw 100 euro.(voor het gemak) (btw dus 6 euro) Ik nuttig het ter plekke dus geen voorbelasting. Moet ik de aftrekpost dan zien als 73.5% van 100 of als 73.5% van 106? (indien ik voor de 73.5% regeling kies)
 12. Los van de vraag of het ondernemend is of niet zou ik je wel (als behoorlijk goed ingelezen persoon met een buts aan ervaring op dit vlak in vriendenkring) ernstig afraden hier nog geld in te gaan pompen. Momenteel is het de moeite niet meer waard om hoogwaardige miners aan te schaffen of te huren. Had je hier een jaar eerder (of eigenlijk nog eerder) mee gekomen was het nog echt de investering waard geweest. Als je nu 1-3% van je investering omzet in winst gaat het veel zijn. Zelf weten, uiteraard. Protip: reken eerst ook even exact alles uit voor je er aan begint. Neem in het bijzonder ook de tijd mee dat het duurt voordat je over een professionele mine machine kunt beschikken mee vanaf de tijd van investering! Gedurende die tijd heb je namelijk wel geld uitgegeven maar kun je nog niet minen, en aangezien de moeilijkheidsgraad nogal oploopt momenteel heeft dit zeker invloed op wat je verwacht te kunnen minen. Ik ga hier verder niet op in maar 'bezint eer ge begint'
 13. Ik heb mij aadig ingelezen maar ik wilde het hier toch even voorleggen. Klopt het dat: ik een zakenlunch voor 73.5% mag aftrekken, en dan als kosten kan nemen het gehele bedrag incluis btw? Dat laatste is immers niet voor te belasten. Ik volgens dezelfde aanname bv een fles drank <100 euro als representatiekosten net als de zakenlunch mag opvoeren tegen 73,5% (incl btw dus)? Dit is als een onverwachte 'tegenprestatie' voor iemand die ik als kennis heb binnen een groot bedrijf, en die mijn kaartje heeft doorgegeven aan iemand waardoor ik nu een leuke opdracht heb. Mag dit laatste uberhaupt eigenlijk wel en zo ja : ik wil voorkomen dat men vraagt of ik m zelf niet opgedronken heb. (laten we wel wezen, dat gaat ook niet gebeuren) edit: ----- ik vraag mij naar aanleiding van dit artikel: http://www.mkbservicedesk.nl/2328/is-btw-voor-relatiegeschenken-aftrekbaar.htm nu af of btw van dat geschenk wel gewoon afgetrekbaar is.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept