Jump to content

Maartje-dgr

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Ik begrijp het brood. Hoe ik het nu dus doe is goed. Maar jij geeft aan dat het eventuele forfait wel als kosten geboekt mag worden. Dan is mijn auto toch zakelijk voor de btw? Wat voor een consequenties heeft dat bij de verkoop van de auto?
 2. Ten eerste bedankt voor de antwoorden. Jij geeft aan dat het verschil is dat de correctie bij prive niet als kosten opgevoerd mag worden, en bij zakelijk wel. Is mijn auto nu prive of zakelijk voor de btw? Bij vraag 4 geef je aan dat het forfait wel als kosten opgevoerd mag worden. Ondanks dat de btw prive is. 6 de kosten wel eerst inclusief btw op de kosten boeken, dan kijken of het voordeliger is om de btw terug te halen. Zo ja wordt de winst hoger maar heb ik wel btw teruggave/ aftrek. Maar het forfait, zijn dat nu kosten of niet. Groetjes Maartje
 3. Dit topic mag wel dicht. Het is zojuist beter omschreven Groetjes!!
 4. Geachte leden. Ik kom er maar niet uit met de berekening over mijn auto. Het gaat om een Landrover uit het jaar 1997. De auto is 15 jaar oud en is dus een youngtimer. Ik heb van alles gelezen over de BTW en inkomstenbelasting over de auto. De auto is aangeschaft voor 1850 euro inclusief BTW. Mijn situatie over 2013 inkomstenbelasting. De bijtelling is 35% over de economische waarde. Ik wil de auto activeren op mijn balans, dus wordt de auto zakelijk voor de inkomstenbelasting. Ik activeer de auto voor 1850, de btw vraag ik niet terug. In plaats van 1500 euro activeer ik het dan voor 1850. Daar ga ik over afschrijven. De kosten voor onderhoud, brandstof, wegenbelasting, verzekering etc. trek ik van mijn omzet af. De bijtelling, 647, tel ik bij mijn inkomsten op. De kosten die zijn belast met btw, zoals tanken en onderhoud boek ik inclusief de btw, omdat ik de btw niet terug vraag ( zie vragen). BTW De btw bij aanschaf vraag ik niet terug. De auto wordt dan prive voor de omzetbelasting. Wat ik las is dat je ook een forfait mag toepassen wanneer je auto voor de btw prive is. Dit forfait is 1,5%. Vraag 1. Wat is het verschil tussen het forfait van 1,5% wanneer de auto voor de btw prive is geëtiketteerd en de 1,5% wanneer de auto zakelijk is geëtiketteerd. Vraag 2. De kilometerstand bij aanschaf heb ik niet genoteerd. In 2013 was de totale voorbelasting op de kosten van onderhoud en brandstof 75 euro. Het forfait is hoger. Het forfait pas ik dus niet toe. Dit betekent dat ik de kosten van het onderhoud en brandstof inclusief btw opvoer en mijn winst dus 75 euro lager wordt. Mag ik dit zo berekenen? Vraag 3. wanneer vraag 2 mag, en in 2014 is het forfait stukken lager dan de voorbelasting op onderhoud en brandstof. Mag ik dan wel de btw terugvragen en deze kosten exclusief btw opvoeren? Vraag 4. Mag ik dit forfait dan ook als kosten opvoeren ondanks dat de auto prive is voor de btw. Vraag 5. Wanneer vraag 3 mag, moet ik dan nog rekening houden met het bedrag van 315 euro, de btw, die ik als kosten heb opgevoerd betreft de aanschaf auto. Mijn vragen zijn gebaseerd op de wetgeving die zegt dat je bij het ontbreken van de kilometerregistratie en de auto is prive voor de btw je dan alsnog een forfait mag gebruiken. De twijfels worden versterkt door het feit dat ik de auto voor de ib wel zakelijk activeer en dus alle kosten kan aftrekken. Je zou dan eerst zeggen dat je alle btw op de autokosten niet mag terugvragen maar als kosten moet opvoeren. Het forfait maakt het lastig. Mag je het ene jaar de btw als kosten opvoeren, en het andere jaar wanneer het aantrekkelijker uitpakt wel de btw terugvragen met behulp van correctie. Wat voor een consequenties heeft dit op de btw die ik niet heb teruggevraagd bij aanschaf auto maar als kosten heb opgevoerd. De belasting, makkelijker kunnen ze het niet maken :) Dag dag. Maartje Graaf
 5. Poeh, ingewikkelder dan ik dacht. 1,5% mag toch ook als je de auto prive ziet voor de btw en geen km bijhoudt. Er is dan toch geen verschil? Net mijn berekening klaar Het forfait is hoger dan de totale btw op de autokosten. Dit doe ik dus niet. Wat ik ga doen is alles inclusief btw inboeken. Dan maar geen btw terugvragen. De auto is nu prive voor de btw. Mag ik nu in 2014 wel eerst weer alle btw op tankbonnen en onderhoud terugvragen en in het 4e kw het forfait toepassen van 1,5%. Wel kijk ik eerst weer of het kan. Als het forfait weer hoger is betaal ik alle btw terug en doe ik het net als dit jaar, inclusief btw als kosten voor de ib. Als dit mag is dit aardig bedacht toch. :):)
 6. Het zit zo De auto is gekocht voor 1850 incl btw. Dit bedrag staat op de balans incl btw. Voor de ib kan ik tot 1850 afschrijven. Alle kosten op tanken en onderhoud wil ik excl btw opvoeren. De btw hierop wil ik terugvragen. Ik hou geen km stand bij. Het forfait is dan toch 1,5%? Dit forfait mag je toch gebruiken wanneer de auto prive is, maar je houdt geen km bij. Ook mag je dit forfait gebruiken wanneer er bij aanschaf geen btw is teruggevraagd. Heb ik dit nu fout? Wanneer het forfait hoger is dan de totale btw doe ik niks met de btw en voer ik het als kosten op. Mag dit?
 7. Geen btw correctie? Ik vraag btw op de brandstof terug en onderhoud. Heb geen kmregistratie. Hoef ik dan niks te betalen voor privegebruik? Zoja, zijn deze kosten aftrekbaar?
 8. De btw bij aanschaf vraag ik niet terug. De auto komt voor 1850 op de balans. Als ik u begrijp mag dat. De btw op brandstof en onderhoud vraag ik wel terug. Moet ik nu een correctie van 1,5% betalen op de brutocatwaarde? Bpm heeft de auto niet. Er staat op rdw 0. Juist? En mag ik dit bedrag ook als kosten opgeven? Dat zou raar zijn, wanneer ik een km registratie zou bij houden mag dat niet. Groet!!
 9. Goedendag, Graag wil ik het wat weten voor mijn nieuwe bedrijf. Ik heb een auto aangeschaft ouder dan 15 jaar voor 1815 inclusief btw. Dat is dus 1500 excl btw. Ik wil deze voor de inkomstenbelasting zakelijk bepalen en de omzetbelasting prive. Voor wat voor een waarde zet ik deze auto op de balans. Is dat 1850 of 1500. Ik maak namelijk wel 315 extra kosten. Ditzelfde geldt voor het tanken, onderhoud etc. Wanneer ik voor 121 euro tank. Mag ik dan de kosten 121 aftrekken of 100 euro. Bovenstaande ga ik er vanuit dat ik geen btw ga corrigeren over de tankkosten en onderhoud. Wanneer ik da wel doe. De aanschaf ga ik niet terugvragen, wordt mijn correctie 1,5% x bruto cataloguswaarde. Nu moet ik wanneer bovenstaande is toegestaan ( de btw als kosten zien) de btw uiteraard niet meer als kosten zien. Een hele berekening, maar wel erg gunstig voor een auto ouder dan 15 jaar. Hartelijke groet, Maartje
 10. accountant, Via via ben ik bij u terechtgekomen met mijn vraag. Het is geen ondernemersvraag, toch hoop ik dat iemand mij kan helpen. Ik zit op het moment in een lastig pakket. Sinds 01-12-2000 werk ik voor een TBS kliniek. Hier krijg ik een reiskostenvergoeding van 35 euro per maand. De reisafstand is bijna 10 km. Mijn eerste vraag is of u een CAO- zorg boekwerk voor mij heeft. En of dit bedrag klopt. Ik zit in schaal 50. De TBS kliniek stop op 01-01-2015. Nu heb ik een aanbieding om vanaf maart, omdat ik gedetacheerd ben bij een instelling, naar een andere TBS kliniek te gaan in Zutphen. De afstand is voor mij erg groot en ik weet niet of ik daar zo zin in heb. Daarom zit ik met veel vragen. Van de TBS kliniek waar ik nu zit heb ik begrepen dat volgens de CAO iemand die langer dan 10 jaar ergens werkt, de tijd korter is dan 5 jaar tot pensionering ( dit zal voor mij dan 66 jaar zijn) Dit jaar ben ik 60 jaar geworden, dat je dan voor de wachtgeld rekening in aanmerking komt. Dat is dat je ww wordt aangevuld tot 70% tot aan je pensioen. Klopt dit? Maar nu zegt iemand van de administratie, dat ik beter naar Zutphen kan gaan, omdat ik in de wachtgeldrekening niks op kan bouwen voor na mijn pensioen. Klopt dit? In Zutphen zit ik al een schaal lager, in 45 omdat iedereen daar in zit. De reiskosten zijn ook hoger voor mij en die worden niet vergoed naar verhouding. Het risico is dat ik daar een jaarcontract krijg. Wanneer ik er dan uit moet heb ik minder ww en geen regeling. Mijn pensioen is niet omgezet tot een flexpensioen, dit zou nadeliger zijn. Het pensioenfonds zorg en welzijn heeft dit eigenlijk omgezet van een flexpensioen naar een ouderdomspensioen. Mijn slotvraag is eigenlijk kunt u mij helpen met het berekenen van een voor mij zo voordelige manier. Ik wil best stoppen met werken, maar wat zijn de nadelen of kan ik beter blijven werken. Misschien is er ook nog een doorstart bij de TBS waar ik nu zit. Met vriendelijke groet, Maartje
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept