Jump to content

Kani

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Bedankt voor het heldere antwoord, Robbert.
 2. In het afgelopen kwartaal heb ik een partij boeken gekocht van een Duitse aanbieder. Op de factuur is geen BTW berekend. Ik ben nu bezig met de opgave voor de omzetbelasting en ik moet hierover een opgave doen bij rubriek 4b. Moet ik dit bedrag zelf berekenen (dus 6% over het factuurbedrag) of krijg ik nog een factuur of een ander document van de douane ter onderbouwing van dit bedrag? Bij voorbaat dank voor de hulp!
 3. Hallo Richard, bedankt voor je antwoord. Zoals jij het beschrijft had ik het ook al begrepen. Punt is dat ik zelf geen privé kilometers ermee maak. Ik haal de auto op, rij mijn zakelijke kilometers, tank de verbruikte brandstof (en misschien een beetje extra ter compensatie van slijtage) weer bij en zet de auto terug. Hoeveel er tussentijds privé gereden wordt door familie, weet ik niet. Hoeveel zij tanken weet ik ook niet. Daarom gaat de methode van (zakelijke kilometers)/(totaal kilometers)x(totaal BTW van alle tankbonnen) = (terug te vragen BTW) niet op. Het dichts bij de werkelijkheid ligt het m.i. om te zeggen dat de tankbonnen die ik met mijn zakelijke pas betaal, ook zakelijk gebruikt zijn, maar ik kan me voorstellen dat dit niet zo geaccepteerd wordt. Vandaar mijn vraag of iets dergelijks te onderbouwen is, of dat het een gevalletje 'jammer dan' is.
 4. Ik maak regelmatig zakelijke kilometers, maar ik heb nog geen eigen auto. Daarvoor leen ik een auto van familie en natuurlijk breng ik hem netjes getankt weer terug. Ik hou een ritadministratie bij van mijn zakelijke ritten, ik betaal alle tankbeurten met mijn zakelijke pinpas en ik bewaar de bonnen. De kosten die ik voor mijn winstberekening maak, bereken ik gewoon met €0,19/km op advies van de KVK. Nu vraag ik mij af, kan ik de BTW op deze tankbonnen terugvragen? De 'normale' manier om zakelijke kilometers t.o.v. privé kilometers te bepalen gaat mijn inziens mank, omdat ik niet weet hoeveel anderen tanken en ik om technische redenen niet weet hoeveel privé kilometers er gereden worden. Ik neem aan dat de fiscus het niet zonder meer accepteert als ik zeg dat alle (door mij gekochte) brandstof zakelijk gebruikt is en ik dus 100% van de BTW op deze bonnen terugvraag, of is iets dergelijks wel te onderbouwen?
 5. Ja dat is stom geformuleerd inderdaad. In dit geval dus een impliciete afspraak door de wettelijke termijn aan te houden. Verder doelde ik met afspraak = afspraak ook op het feit dat je er gezamenlijk achter moet staan en niet dat een partij de regels bepaalt en al het andere negeert.
 6. De situatie die Roel Jongman beschrijft, klopt denk ik aardig. Op ontploffen sta ik niet, ik kan er alleen nog moedeloos om zuchten omdat je het van begin af aan ziet aankomen, maar het is zeker gebaseerd op irritatie. Persoonlijk vind ik dat afspraak, afspraak is en dat een goede klant-relatie ook van twee kanten moet komen. Krediet moet je verdienen en dat is echt niet moeilijk wanneer je je gewoon netjes gedraagt. Helaas bepaalt de klant in kwestie graag zelf de regels (in meerdere opzichten) en toont zelf helemaal geen flexibiliteit. De zelfde verhalen hoor ik ook van collega's. Daar heb ik moeite mee. Als zij herhaaldelijk hun eenzijdige belang doorzetten zonder blijk van welwillendheid, dan zie ik helaas geen andere optie dan voet bij stuk te houden om je de kaas niet nog verder van het brood te laten eten. Natuurlijk is het pietluttig om moeilijk te doen over 1 a 2 dagen. Toch denk ik dat ik heel redelijk ben door ze telkens een nieuwe termijn te geven, maar er lijkt geen andere taal te zijn die ze verstaan om ze 'op te voeden' ;)
 7. Heren, hartelijk dank voor de snelle reacties! Iwan, dit is inderdaad hoe ik het ook zie. De incassokosten zijn niet wereldschokkend of zo. Achterliggende gedachte is ook dat het hopelijk net genoeg is om ze er toe te bewegen in het vervolg wel gewoon netjes te handelen. Romano, normaal zou ik het ook laten varen (wat ik al vaak heb gedaan) als dit eenmalig was. Het begint echter een 'vinger en hele hand' verhaal te worden, vandaar dat ik nu wat strenger wil optreden. De incasso "kosten" betreft vooral dat ik ze achter de vodden aan moet zitten en dat ik een privé storting moest doen om zelf niet in de problemen te komen. Dat laatste ben ik niet met je eens. Een aanmaning is feitelijk niets anders dan een herinnering en volgens mij verwar je ingebrekestelling met verzuim. Rive, wat heb ik met hun 45 dagen te maken? Evengoed kan ik 14 dagen op de factuur zetten (of ieder andere termijn voor wat dat betreft), dan zijn ze 31 dagen over tijd. Dat doe ik niet omdat we dat niet hebben afgesproken, dus hanteer ik de wettelijke 30 dagen.
 8. Ik heb een klant die keer op keer te laat betaalt en het altijd tot het uiterste drijft qua betalingstermijn. Voor elke factuur die ik hun stuur, moet ik ook een aanmaning sturen. We hebben geen bepaalde betalingstermijn afgesproken, dus hanteer ik de gebruikelijke 30 dagen. Ik heb ze aangesproken op deze herhalende problemen, waarop ze doodleuk antwoorden dat ze een betalingstermijn van 45 dagen hanteren. Ik heb aangegeven dat we dit niet zijn overeengekomen en ik hiermee niet akkoord ga. Tot nu was ik coulant, maar ik heb besloten om nu op mijn strepen te gaan staan. Nu het volgende: Ik heb ze een factuur gestuurd die wederom niet betaald werd. Na 30 dagen heb ik direct een aanmaning gestuurd en ze in gebreke gesteld, met een aankondiging van incassokosten + rente indien niet binnen 14 dagen (maandag, dus gisteren) betaald wordt. Hierop heb ik geen reactie gekregen en ook geen betaling. Gisteren heb ik ze in verzuim gesteld en de aangekondigde incassokosten in rekening gebracht. Daarop kreeg ik als reactie dat de factuur op vrijdag betaald is (dus binnen de 14 dagen aanmaningstermijn), terwijl het bedrag vandaag (dinsdag, dus te laat) pas op mijn rekening staat. Welke datum geldt nu als betaaldatum, als het op getouwtrek aankomt v.w.b. de incassokosten? Vrijdag of dinsdag? Qua boerenverstand zou ik zeggen 'niet ontvangen = niet betaald' en wie tot de allerlaatste dag wacht met betalen en dan nog op een vrijdag, die moet dan maar op z'n blaren zitten. Daarnaast heb ik sowieso mijn twijfels of ze wel echt op vrijdag betaald hebben... Wat is jullie mening?
 9. Hallo Ido, Bedankt voor je antwoord. Het blijft dus lekker eenvoudig.
 10. Ik heb van mijn hobby (fotografie) mijn bedrijfje als fotograaf gemaakt en ik heb wat vragen over belasting en boekhouding. Vanuit privé breng ik camera’s, lenzen etc. in mijn eenmanszaak wat ik de afgelopen jaren bij elkaar gespaard heb. Als ik het goed begrijp kan ik deze tegen geschatte dagwaarde als investering opvoeren en afschrijven. Een aantal spullen zijn al wat ouder en wil ik dit of volgend jaar vervangen voor nieuwere/betere spullen nadat de eerste opdrachten gedaan zijn. Wanneer ik de spullen verkoop, moet ik hierover BTW rekenen. Echter heb ik bij aankoop nooit BTW teruggekregen (want privé), dus dacht ik aan de margeregeling. De belastingdienst schrijft hierover het volgende: Nu mijn vraag: zal de belastingdienst het verkopen van camera’s, lenzen en aanverwante zaken ook tot mijn normale bedrijfsactiviteiten rekenen? Ik ben immers fotograaf en geen handelaar. Hier wordt gesteld dat privé gekochte spullen voor de start van de onderneming sowieso niet voor de margeregeling in aanmerking komen. Wat ik best vreemd vind, overigens. Is het slim om de spullen die ik binnenkort wil vervangen niet op te nemen in mijn bedrijf en gewoon privé te houden? Dan kan ik ze straks particulier verkopen en hou ik meer over aan de verkoop, maar als keerzijde kan ik de afschrijving niet als kosten opvoeren...
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept