vandijk

Junior
  • Aantal berichten

    15
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door vandijk

  1. Dat kan zo zijn, maar het eigen vermogen komt dan bijvoorbeeld wel uit op 100 euro. Doordat 150 - 50 = 100 is. Maar de winst en verlies rekening is wat anders dan de balans waar het eigen vermogen op staat.
  2. Er wordt een harde schijf gekocht. Dat zijn kosten. Kosten komen aan de verlies (kosten) kant. Schematisch gezien staan deze aan de linkerkant, net zoals het bezit (activa). Aangezien er aan de linkerkant een stijging is, moet er rechts ook een stijging zijn. Aan de schuld kan dus. Dat is niet een storting, maar juist een onttrekking. Het eigen vermogen neemt af. Je kunt per kilometer inderdaad declareren. Aan de verlies (kosten) kant en ook wederom aan de schuld kant via het eigen vermogen. Het is handiger dat je een nummer maakt speciaal voor bijvoorbeeld vervoerskosten en zakelijke kosten die je privé betaald. Zolang ze maar gekoppeld zijn aan het eigen vermogen. Wanneer je je de kilometerstand aan het begin en eind van het jaar weet, kun je het percentage zakelijke kilometers in verhouding tot de privé kilometers van de betaalde btw aan vervoerskosten terugvorderen. In ieder geval voor de brandstof, ik weet niet of dit ook zo is voor overige vervoerskosten.
  3. Met als toevoeging dat er waarschijnlijk btw gefactureerd wordt. Deze komt aan de passiva zijde. Het verschil tussen de activa en passiva = eigen vermogen. Dat was uit mijn bericht niet duidelijk naar voren gekomen.
  4. Als uw waarde debiteuren (activa zijde) stijgt, dan stijgt ook uw omzet (passiva zijde). Als de betaling voor een factuur voldaan is, stijgt de bank (activa zijde) en daalt uw saldo debiteuren (activa zijde).
  5. Excuses voor een nieuwe post en geen edit op de vorige. Ik ga na wat denkwerk, eerst richten op een complete voorbereiding. Daarnaast kan ik me intussen beter kwalificeren om deze dienst voor iemand te voldoen. Dat kan ik nu ook, maar met meer ervaring des te beter. Ik zou ook graag meer fiscale kennis opdoen om gaten te dichten die tot de basis behoren. De combinatie van werkervaring, studie en voorbereiding lijkt me een stuk geschikter dan enthousiaste haast.
  6. Bedankt voor uw uitgebreide reactie. :) Dat is duidelijk. Ook dat is duidelijk. Dat is ook duidelijk, dan zal ik vooralsnog zonder btw factureren. Dat is ook duidelijk. Interessant, dat ga ik uitzoeken. Mag dit alsnog bij de aangifte inkomstenbelasting voor 2014 worden opgegeven? Ik heb de inkomstenbelasting voor 2013 al ingediend. De laptop en printer zijn in 2013 aangeschaft. De laptop kostte meer dan € 450,00, de printer niet. Mag het volledige bedrag van de printer in mindering worden gebracht? Ook al gebruik(te) ik de laptop ook voor privé? De laptop zal in 5 jaar worden afgeschreven. Behalve als 3 jaar ook mag, aangezien ik het liefst per 3 jaar een nieuwe laptop koop. Gaat dit om een % verbruik per 24/7 of over bijvoorbeeld 40 uur per week? Nee, de bedoeling is om voor een aantal ZZP’ers de administratie te boekhouden. Ik heb toevallig net één klant en om die reden ben ik nu extra actief om alles helder te krijgen. Het plan is om één keer per maand deze administratie te boekhouden. Ik hoop er snel een paar klanten bij te krijgen, maar het hoeven er niet al te veel te zijn. Drie tot vijf klanten zou ik voorlopig prima vinden. Doelende op het komende half jaar. Volgens mij ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar niet voor de btw, aangezien mijn werkzaamheden niet uit hobby zijn of voor familie gedaan worden. Daarnaast zou ik er winst mee willen maken. Zo zijn er meer punten die er naar mijn idee op wijzen dat ik wel ondernemer voor de inkomstenbelasting ben. Dat over het fiscale gedeelte lijkt mij ook reëel. Ik ben nog niet lang boekhouder en ik doe er nu studie voor. Dit geef ik aan bij klanten. Wat ik aangeef is dat ik de boekhouding te doen en eventueel de btw aangifte te verzorgen. Dan hou ik rekening met een mogelijk beroep op de KOR. Een schatting maken van de af te dragen inkomstenbelasting en ZVW wordt een stuk lastiger. Ik adviseer klanten mijn boekhouding door een ervaren boekhouder te laten controleren. Dat ga ik ze voorleggen. Ook is er binnenkort een KvK startersdag hier dichtbij. Ik ben van plan om die bij te wonen.
  7. Goedendag, Hieronder heb een aantal vragen opgesteld, maar eerst een schets van de situatie van een startende onderneming / zzp'er. Mijn bron van inkomsten zijn uit loondienst. Ik start werkzaamheden daarnaast. Volgens mij voldoe ik niet aan de eisen om m'n onderneming in te gaan schrijven bij de KvK, aangezien ik echt een starter ben en eigenlijk één klant heb. Wat ik wel begrijp vanuit de website van de belastingdienst, is dat ik een ondernemer voor de inkomstenbelasting ben. Omdat de 'winst' niet voortvloeit uit een hobby of de familiesfeer. Waar mijn tijd nu in zit, is de voorbereiding. Dit is in principe vorig jaar augustus gestart, omdat ik toen zelf een website ben gaan maken. Voor het domein en de hosting heb ik een factuur. Ook heb ik toen een laptop en printer aangeschaft. Eerlijk gezegd is het gebruik gemixt. Van privé, studie en zakelijk. Ik werk vanuit huis. Daar dacht ik aan de kosten van internet, de energie en wellicht Office 365 (wel de Home Edition), maar dit lijkt me meer iets voor toekomstige kosten, omdat ik amper tijd aan de onderneming kwijt ben geweest in 2013. Hieronder heb ik een aantal vragen opgesteld en heb indien van toepassing mijn eigen idee daarover erachter geplaatst: • Heb ik een var nodig? Nee. • Mag ik aangifte omzetbelasting doen? Nee. • Moet ik zolang ik geen btw aangifte hoef te doen, een factuur aanmaken inclusief btw? Ja. Want dit betreffen geen vrijgestelde werkzaamheden. • Hoe bereken ik de winst die voortvloeit uit de onderneming? Misschien door de gemaakte kosten -inclusief btw- van de omzet te minderen. Lijkt me logisch, maar niet helemaal doordat ik nog geen btw aangifte hoef te doen. • Zal deze winst opgeteld worden bij het verzamelde inkomen uit loondienst en daarover -als totaal- een berekening worden gemaakt? • Mag ik bijvoorbeeld laptop en printer nog minderen van de inkomsten bij de IB aangifte 2014? • Is er ergens iets terug te vinden over kosten die gedeeld zijn voor zowel privé als zakelijk? En met welk % deze zakelijk geboekt mogen worden?
  8. Sinds kort ben ik pas dit vak gaan leren, maar ik hoop u toch te kunnen helpen. Op het moment dat u geld vanuit privé stort op de bank is dit een privé storting. Op het moment dit van de bank wordt gehaald om de betaling voor de inkomstenbelasting te doen, kunt u deze afboeken op het eigen vermogen. Wat ik gewend ben is dat er grootboeknummers zijn voor deze boekingen. Zoals één voor een privé storting en één voor bv inkomstenbelasting 2013. Maar dan zult u wel grootboeknummers moeten aanmaken die gekoppeld worden aan het eigen vermogen. Zo kunt u ook grootboeknummers aanmaken zoals zakelijke kosten privé betaald en privé opname. Het resultaat is dat u goed kunt zien hoeveel geld u vanuit privé gestort en voor de inkomstenbelasting betaald heeft. Zonder dit zo te specificeren zou u misschien gewoon weg eigen vermogen als tegenzijde van de bank kunnen opgeven. Uw balans staat los van uw winst en verlies. De winst = uw omzet - inkoop - kosten, allen natuurlijk de zakelijke. Een privé opname of storting, het betalen van belasting en dergelijke komt niet voor bij de winst en verlies.
  9. Goedendag, Voor privé probeer ik de IB aangifte in te dienen. Hiervoor gebruik ik de software van de Belastingdienst. Ik kan de volgende punten niet terug vinden. Ik dacht dat onderstaande punten ook aangegeven moesten worden. [*]Banksaldi --> box 3? [*]Lening van familie met betaalde rente --> box 3? De studiekosten kunnen dacht ik aardig makkelijk aangegeven worden, maar geheel zeker ben ik hier niet van. In 2013 heb ik een laptop en printer gekocht voor de studie, maar deze wordt straks ook zakelijk gebruikt. Wat betekend de voorlopige aanslag? Is dat de schatting van de belastingdienst voor het jaarinkomen over dat jaar? Veranderd mijn aangifte hierdoor?
  10. Hartelijk dank! Ik zal bij de Kamer van Koophandel kijken en contacten raadplegen die misschien een helpende hand kunnen bieden. Ik heb nog twee dagen voor we een afspraak hebben met de bedoeling ik daarna direct start. Aan de hand van de tips ben ik voor m'n gevoel al behoorlijk op weg, de richting is er, bedankt.
  11. Bedankt voor deze toelichting. Ik ben nergens aangesloten, omdat ik een starter ben. Dat zijn toekomst plannen voor mij. Aangezien ik binnenkort een eerste klant op de stoep heb staan wil ik me graag voorbereiden met een aantal opgestelde voorwaarden, zodat we beiden duidelijkheid hebben. Die klant is overigens zelf ook net gestart. Wel spannend natuurlijk.
  12. Oke, dus dat is toch wel een streven. Enkel het noodzakelijke aanleveren. Moet zoiets in de voorwaarden opgenomen worden? Zoja, wat is over het algemeen strikt noodzakelijk?
  13. Ah kijk aan. Het lijkt mij ook veel tijd op te leveren om niet alles hoef toe te lichten en goed afscheid te nemen, zodat de klant weet je oprecht bent en niet alleen huiverig voor je eigen belang. In de praktijk ben ik het nog niet zozeer tegengekomen. Meestal wordt de boekhouding overgenomen vanuit de jaarrekening of ib aangifte, voor zover ik daar ervaring mee heb. Het is niet prettig om te weken met een bestand van een ander die andere grootboeknummers hanteert, dat werkt erg vertragend. Dat zou misschien een goede reden zijn om niet al te moeilijk te doen.
  14. Oke bedankt heren. Jullie geven beide een duidelijke reactie. Ik kan me best voorstellen dat een boekhouder liever niet wil dat iemand zijn of haar bestanden zo mee kan nemen en over kan dragen aan een ander, omdat het (volgens mij) een investering is om zo goed mogelijk grootboeknummers en grootboekrubrieken aan te maken. De internetvoorbeelden die ik tot nu toe tegen ben gekomen zijn redelijk karig. Niet erg toereikend voor 'ieder' soort boeking die plaats kan vinden. Wanneer je een balans of misschien grootboek uitdraait met alle gebruikte boekingen, kan ik me dit voorstellen. Maar bijvoorbeeld een Snelstart bestand meegeven is misschien een ander verhaal? Of is dit niet iets waar boekhouders veel om geven wanneer ze het druk genoeg hebben?
  15. Beste boekhouders, Wanneer een klant of jij zelf besluit niet verder te gaan met de samenwerking, is het dan gebruikelijk een administratiebestand van die klant aan hem of haar af te geven? (Zodat zij of de nieuwe boekhouder hierop voort kan borduren, al dan niet zelf aan kan passen?) Of ligt het meer voor de hand om bijvoorbeeld een eindbalans mee te geven? Ik kan me voorstellen dat een klant rechten heeft op de gedane boekingen waarvoor betaald is. En daar wettelijk gezien inzicht in moet kunnen hebben. Ik snap niet zo goed wat ik daar mee aan zou moeten, mocht dit voorkomen. Weten jullie hoe dit wettelijk gezien / of gebruikelijk gezien in elkaar zit?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.