Jump to content

J Kred

Junior
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Nog een toeving, als ik de ondernemerscheck invul dan komt er uit "U bent waarschijnlijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting." Als ik vervolgens in de aangifte bij "Had u een onderneming" Ja invul en obv van de ondernemerscheck bij de volgende vraag "Was u ondernemer voor de inkomstenbelasting?" Nee invul .. waar vul ik dan de inkomsten uit mijn onderneming in? Bij "Inkomsten uit overig werk"? Hoe zit het dan met de teruggave KOR over dat jaar? Tel ik die op de betreffende inkomsten?
 2. Bedankt allemaal voor de reacties. Ik heb nog even de ondernemerscheck gedaan en wat wordt er nou precies bedoeld met: De inkomsten zijn hoger als de kosten = de winst? Dit vul ik toch gewoon in bij "Opbrengsten uit leveringen en diensten"? Een hoop vragen, maar dit is het keer dat ik 3 dagen naast mn onderming werk en dus in het geding kom hhett urencriterium.
 3. Oke stel ik heb een aantal websites in ontwikkeling waar ik buiten werktijd om aan werk, bijna elk vrij uurtje laten we maar zeggen. Hoe maak ik in aannemelijk dat ik hier de tijd in heb gestoken die ik er in heb gestoken? Los van dat ik de tijd log in een urenregistratie lijst (waarin ik onderscheid maak tussen ontwerp, bouw, tekst schrijven en bijvoorbeeld marketing). Ook heb ik voor een klant vele malen meer uren gemaakt als gefactureerd, omdat ik van somige zaken mijn kennis moest bijspijkeren en anderszijds heb ik een fixed price gerekend om zodoende de opdracht binnen te halen en een langdurige relatie op te bouwen. Ik begrijp dat je met een parttime baan (24uur) de schijn tegen je hebt en dat het onmogelijk lijkt om aan het uren criterium te voldoen. Heb geen zin een heksenjacht van de belastingdienst en ben geneigd om gewoon te betalen. Maar aan de andere kan als ik recht heb op zelfstandigenaftrek ... Het wordt een beetje een dilemma.
 4. Bedankt voor jullie antwoorden, dat verheldert de boel flink. Het ging me om de volgende opmerking in de aangifte: De omzet is lager dan € 10.000. Waarschijnlijk hebt u minder dan 1.225 uur in de onderneming gewerkt. Controleer de urenberekening en pas zo nodig uw antwoord aan. De uren zitten er dubbel en dwars in (avonden en weekenden). Een aanzienlijk deel van de tijd is gaan zitten in a. eigen projecten met het oog op lange termijn inkomsten en b. een flinke investering in uren aan een klant met het oog op een lange termijn relatie. Door de bovenstaande opmerking in de aangifte ben ik toch wel een beetje bang geworden. Aannemelijk maken, houdt dit in dat ik elk uurtje moett verantwoorden?
 5. Bedankt voor jullie antwoorden. Ik heb diverse projecten (af en nog niet af) die potentieel inkomsten genereren en waarmee ik m'n skills up-to-date houd en uitbreid omdat de gebruikte technieken blijven door ontwikkelen. Ik vraag dit puur omdat ik benieuwd ben of de belastingdienst uiteindelijk niet zou vallen over het feit dat ik behoorlijk wat tijd stop in het bedenken, uitwerken en ontwikkelen van ideeen en concepten. Dit levert - tov van het aantal uren - weinig inkomsten op. Deze concepten moeten in eerste instantie groeien voordat er sprake is van inkomsten. Je zou kunnen zeggen dat het een investering van tijd is. -- Ik heb nog een aanvullende vraag: gaat dit om uren die in het betreffende kalender jaar in de onderneming zijn gestopt? Staan deze los van facturen? Stel ik factureer in december 2019 een opdracht, en in januari en februari 2020 blijkt er nog het eea gedaan moet worden (wat verder niet gefactureerd wordt). Gelden deze uren voor 2019 of 2020?
 6. Goedemiddag, Ik heb even een hypothetische vraag mbt de uren criteria voor zzpers. Stel: ik werk 3 dagen per week in loondienst (24u), de overige 2 dagen (en in de avonduren en weekenden) als zzp'er. Ik zet bijv. € 10.000 per jaar om als zzp'er. Als ik alle tijd die ik in de ondermening steek bij elkaar op tel kom ik boven het criterium van 1225 uur. Maar van de tijd die ik in mijn onderneming steek geldt: 50% van de tijd ben ik bezig met betaalde opdrachten 50% van de tijd ben ik bezig met: - het verbeteren en up-to-date houden van mijn skills - nieuwe technieken leren (programmeren) - ontwikkelen van eigen producten en andere concepten die potentieel inkomsten opleveren - administratie Valt deze laatste 50% onder het uren criterium? Het levert niet direct geld op en nieuwe skills kan ik niet aantonen met een diploma of iets dergelijks (aangezien dit simpelweg niet bestaat). Bedankt voor jullie tijd.
 7. Lex! Held! Thanks! Nog even voor de goede orde: het bedrag van 1354 neem ik in de aangifte IB mee als winst straks?
 8. Goedenavond, Ik heb nog even een snelle vraag over de KOR + Q4. De volgende situatie geldt: Q1 af te dragen: 186,38 Q1 voorbelasting: 26,70 Betaald: 159 Q2 af te dragen: 0 Q2 voorbelasting: 19,32 Teruggekregen: 19 Q3 af te dragen: 0 Q3 voorbelasting: 23,93 Teruggekregen: 24 Q4 af te dragen: 1257,90 Q4 voorbelasting: 17,32 Klopt de volgende redenering: Totaal af te dragen: 1444,28 Totaal voorbelasting: 87,27 Totaal te betalen: 1357,01 1883 - 1357,01 = 525,99 * 2,5 = 1314,98 Te betalen: 1357,01 - 1314,98 = 42,02 Ivm met reeds betaald/ontvangen: (159 - 19 - 24) = 116 KOR: 116 - 42,02 = 73,98 Klopt het dat ik ivm de KOR nog 74 terugkrijg?
 9. J Kred

  KOR + correctie

  Super! Bedankt voor de moeite! :)
 10. J Kred

  KOR + correctie

  Goedemorgen, Even een vraagje over de KOR en een eventuele correctie hierop. Omdat ik 2x gebruik heb gemaakt van de vermindering kon ik geen passend antwoord vinden aangezien het een beetje een rare situatie is dus vandaar de vraag: Ik schets een theoretische situatie: De aangifte omzetbelasting is dit jaar als volgt gegaan: Q1: € 375,- te betalen: Verminderd volgens de kleineondernemersregeling Q2: € 125,- te betalen: Verminderd volgens de kleineondernemersregeling Q3: € 100,- te betalen: Betaald Q4: € 1400,- te betalen Tijdens Q1 en Q2 ben ik er vanuit gegaan dat ik het gehele jaar onder de € 1.345,- of minder uit zou komen voor dat jaar, en dus geen BTW af hoef te dragen. De vooruitzichten waren slecht, maar of dit uberhaupt slim is is natuurlijk een 2e. :-) In Q3 gaat de boel lopen (incl goede vooruitzichten voor Q4) en rekening houdende dat er aan het eind van het jaar betaald moet worden betaal ik € 100,-. In Q4 blijkt de BTW over het hele jaar bij elkaar € 2000,- te zijn, en dus meer als de € 1.883 grens. Ik doe eind Q4 nog een aankoop door de voorbelasting van € 400,- over Q4 komt de te betalen BTW over het hele jaar op € 1600,- uitkomt. Klopt het dat ik nu (€ 1883 - € 1600) * 2,5 = € 707,5 -> € 1600 - € 707,5 = 892,5 moet betalen? Alvast bedankt!
 11. Goedemiddag, Ik heb onlangs een aan aanbod gekregen om een aantal digitale goederen (websites) te verkopen aan een persoon die is gevestigd in India. Omdat het aanbod goed was wil ik dit graag gaan doen, maar zakelijk transacties naar het buitenland zijn vrij nieuw voor mij vandaar dat ik dus met een aantal vragen zit. 1. BTW: ik het de website van de Belastingdienst geraadpleegd en het is me duidelijk geworden dat de BTW in India betaald wordt. Ik verstuur dus een factuur met 0% btw. Referenties: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/diensten_in_en_uit_het_buitenland/ http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/digitale_diensten_in_en_uit_het_buitenland/ So far so good. Nou heb ik dit even gecheckt bij mijn accountant en die bevestigde het bovenstaande. Hij wist ook vertellen (via een collega) dat er bij transacties boven een x bedrag (omgerekend +/- €6657) sprake is van een registratie in India? Omdat zijn collega pas volgende week weer op kantoor is en ik dit toch graag zsm wil weten vraag ik het toch even hier, aan jullie. Dus mijn vraag: weet iemand of het bovenstaande klopt? Zo ja, hoe gaat dit in z'n werk? Alvast bedankt!
 12. Marjan, Bedankt voor je reactie! Ik weet denk ik genoeg! :)
 13. Goedemorgen, Ik ben bezig met de aangifte IB en loop tegen een paar zaken aan. Allereerst mbt aankopen die prive zijn gedaan voor zakelijk gebruik. Voor het gemak gebruik ik even afgeronde fictieve bedragen: 1. Voor mijn zakelijke rekening heb ik geen creditcard, maar heb deze echter wel nodig voor een abonnement (software) twv van € 20,- wat ik iedere maand betaal via mijn prive creditcard. 2. Ik heb apparatuur gekocht twv € 2000,- Hoe laat ik deze terugkomen op de aangifte IB? Ik kan me voorstellen dat het bedrag van € 2000 valt onder "privestortingen"? Zo ja, hoe zit het met de afschrijvingen hierover (20% over 5 jaar)? Haal ik deze er eerst af .. of? Verhoogd dit bedrag bovendien het ondernemingsvermogen onder "overzicht passiva"? En hoe zit het met de maandelijkse € 20,-? Het lijkt mij dat dit "gewoon kosten zijn" en geen privestorting? De BTW over het bovengenoemde heb ik verrekend op de aangiftes omzet belasting; moet er met deze bedragen nog wat gebeuren? ------- Verder heb ik nog een vraag over priveonttrekkingen waar ik geen duidelijk antwoord op heb kunnen vinden. Bij het kopje "Box 1: winst uit onderneming" kan ik priveontrekkingen aanvinken, mijn vraag is: 1. Is dit het bedrag wat ik gedurende het jaar naar mezelf heb uitgekeerd als zijnde "loon"? Dus van zakelijke rekening naar prive rekening? ------- Verder heb ik nog een vraag mbt de KOR en de aangifte omzetbelasting: Ik schets voor het gemak weer even een situatie met afgeronde fictieve bedragen: in kwartaal 1 moest ik € 100,- betalen, in kwartaal 2 kreeg ik € 100 terug, in kwartaal 3 kreeg ik €100,- terug en in kwartaal 4 moest ik € 600,- betalen. Omdat het totaal van te betalen btw onder de € 1.883,- komt las ik dat ik over het jaar geen btw hoef te betalen en dat dit op de laatste aangifte omzetbelasting van het jaar rechtgetrokken kon worden, ik heb het bedrag van € 600,- dan ook opgegeven onder "5d. Vermindering volgens de kleineondernemersregeling". 1. Klopt het dat dit bedrag op de winst- en verliesrekening terugkomt onder "opbrengsten > overige opbrengsten"? Hoe zit het met de te betalen € 100 en de 2 maal teruggekregen € 100? ------- Als laatste heb ik nog een vraag mbt het aanvragen van uitstel van de aangifte IB (mocht ik er toch niet uitkomen): als ik vandaag de belastingtelefoon bel en uitstel aanvraag, krijg ik dan gelijk te horen of ik daadwerkelijk uitstel heb? Want op de site staat dat er binnen 10 werkdagen schriftelijk antwoord is .. maarja over 10 dagen moet de aangfite IB ingediend zijn en als ik dat dus niet heb gedaan kan ik een boete krijgen! Vandaar de vraag! ------- Voordat iemand zegt: "pak de telefoon op en bel een specialist" .. ga ik zeker doen voor het komende jaar aangezien de aangifte inmiddels m'n petje te boven gaat (in tegenstelling tot de voorgaande jaren toen het nog te doen was). Ik hoop dat het verhaal nog een beetje duidelijk is en bedank een ieder alvast voor de moeite! :)
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept